Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Mit néző?

2008. május 28. - bs395

Van egy amcsi industrial rock banda, akik többek között adtak pár zenét a Mátrix trilógiának is (amiből ha csak az elsőt csinálják meg, minden idők egyik legnagyobb filmje lehetett volna, de nem bírták ki, kellet a pénz): Powerman 5000. Az énekes művészneve Spider One, de ez a poszt Hód Egyről szól, alias Kóka János.

Spider One színpadi mozgása egyébként egy másik kortárs magyar politikai szereplővel hozza összefüggésbe, legalábbis hasonló szaró galamb kűrt tudnak bemutatni a mikrofon előtt. Ugyanakkor a Powerman összehasonlíthatatlanul jobb show-t csinál, mint az említett két politikus együtt, még a páros szakítása se volt egy teltházas stadionkoncerttel egy lapon említhető.

Mindegy. Vissza a nézéshez.

Kóka azt találta mondani, hogy adócsökkentésként visszahozná a tévédíjat, hogy a köztévé ne függjön az aktuális kormányzati költségvetési politikától.

Huhú. Ezt elemezgessük.

Adócsökkentés = egy díj újbóli bevezetése (bár megszüntetni soha sem szüntették, csak nem közvetlenül, tételesen rójuk le) úgy, hogy a plusz díj nem írható le más adókból.
Köztévé függetlensége a költségvetési politikától = egy, a központi költségvetésbe befizetendő díjból való finanszírozás. Egy olyan díjé, amit bármikor be lehet vezetni, át lehet vállalni, meg lehet szüntetni. Függetlenség, érted?

Két kérdés, ha szabad:
- a köztévé szed-e reklámból bevételt?
- minek nekünk köztévé?

Ha a köztévé szed reklámból bevételt, és a közszolgálatiság ellátására is kap díjat - ugyanúgy, ahogy a kertévék egyébként - és mégse jön ki belőle, a kertévé meg igen, akkor hol a hiba?

Ha a köztévé a mindenkori ellenzék szerint az aktuális kormány szócsöve, akkor miért nem szüntetjük meg? Mert közszolgálatiság? Csókulom, a most köztévét nézőkre nem lehetne belőni - mint azt teszik is egyébként, van kismillió csatorna, non-stop szappanoperákkal is - kertévéket?

Meg mi már az a közszolgálat? Mert nekem még mindig úgy tűnik - pláne visszanézve a köztévé belső vitáinak videóit, elolvasva elnöki vívódásaikat - hogy ez az intézmény, és annak támogatása a köz igen kis részét szolgálja, úgyis mint odadelegált káderek és kinevezett pénzelosztók - és mindenkori pártfogóik - anyagi szolgálatában merül ki az egész.

Én meg fizetem, ha nézem, ha nem.

Erre jön Kóka, és közli, hogy bevezet adócsökkentésként egy plusz díjat, amit a központi költségvetésnek rovunk le, és ettől a köztévé független lesz a költségvetési politikától.

Pubikáim, basszátok meg, ezt adjátok le!

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr1491109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mgabor 2008.05.28. 08:44:16

A köztévé feleannyi reklámot adhat egy órában, meg legalább tízszer akkora szervezet, mint akármelyik kertévé. Persze a tuti megoldás az lenne, hogy legyen a köztévé kódolt csatorna és az fizessen érte, akinek kell - az eredmény persze megjósolható lenne, be is zárhatná kapuit :)
Romániában játszottak el azzal a gondolattal, hogy mi lenne, ha megszüntetnék a köztévét és a közszolgálati feladatokat szépen elosztanák a kereskedelmi csatornák közt, ehhez a feltételhez kötve a műsorszolgáltatási engedélyüket.
Nade ha lenne olyan köztévénk, mint a BBC, fizetnék érte, mint a kisangyal.

mgabor 2008.05.28. 08:48:09

A kertévékhez még annyit, hogy elvileg súlyos műsorszolgáltatási díjakat fizetnek, esetleg pályázaton nyerhetnek némi pénzt közszolgálati műsorok készítésére (ennek sok eredményét nem látjuk, legfeljebb néhány késő éjszakára száműzött próbálkozásban, amin érződik az az íz, hogy szeretnék inkább csak letudni az egészet), viszont a műsorszolgáltatási díjukból finanszírozzák ezeket a pályázatokat (amiknek inkább a helyi tévék-rádiók esetében van értelme), meg löknek belőle a közmédiának is.

báró Csekonics 2008.05.28. 09:16:46

A BBC-s ötlet nem is lenne rossz...
(Olyan szintű technika, felkészült riporterek / profi bemondók, jó műsorok stb.)
Bár az is tény, hogy némelyik kertévé (országosok is!) olyan gagyi értéktelen sz@rt képesek (megpróbálni) letolni a néző torkán, hogy ahhoz képest néha még az M1 a vakok közt a félszemű... (Ld. mindenféle 'show'-k)
MTV-s bemondónők / bemondók meg legendásak - van is egy ilyen Hofi-poén a kertévékről, hogy ha némelyik kertévés pösze, raccsoló bemondó annak idején a MTV-n adásba kerül, egy ország hördült volna fel 'ezt vajon ki bassza?!' :-D
(Na jó, azért legalább a hiradósokra odafigyelnek a mosóporosok is, ez igaz.)

W Joe 2008.05.28. 10:15:07

Öööö, izé, ez mitől adócsökkentés?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.05.28. 11:10:32

OFF

Nem tudom, mi van a mailboxommal, mert nem jelzi, ha kommentet kapok. (Nem telt meg.) Ezért fordulok bs395-höz: írtam egy üzenetet privátban; légyszi, írd meg, hogy megkaptad-e! Köszi.

ON
süti beállítások módosítása