Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Vigyem a bankot?

2009. március 21. - bs395

Fellángolt ismét a vita a bankok népnyúzó tevékenysége - vagyis a hitelezés - kapcsán. Oda-vissza pattog a labda, mindenkinek meg van a fixa ideája, ki viselje a kockázatot, ki kinek az érdekeit képviselje, és hogy kit kéne megvédeni és kitől. Elöljáróban: az embereket saját maguktól, de ez nem fog menni. Rizikó, felelősség és önzés - csapjunk bele! Abban azt hiszem így a nagy pénzügyi világválság közepén egyet érthetünk, hogy a bankok nem működnek közel se tökéletesen. Lehet vitatkozni, hogy ki visel nagyobb rizikót, a hitelező, vagy a hitelfelvevő, és hogy mennyire egyirányú a kommunikáció és a függés, de van egy lényeges pont: nem kötelező hitelt felvenni. Ez nagyon fontos.

Az állam igazából egyetlen dolgot csinál (vagy kéne csinálnia): megvédi az embereket egymástól. Kifejthetjük ezt több ezer közfeladatra, de leginkább ide fogunk visszajutni. Amikor az állam átvállalja a felelősséget egyik-másik polgárától, vagy újraosztja azt közöttük, akkor pont ezzel ellentétesen cselekszik, mert az egyik ember rossz döntését explicit rátestálja arra, aki helyesen döntött, vagyis pont, hogy nem véd, sőt. Amikor a bank a lehető legtranszparensebb módon igyekszik minden számára hátrányos körülményt egyből az ügyfélre hárítani, akkor ugyanezt teszi, hisz a jól fizető adós fizeti a rossz adós hitelét is (nagy része előre bele van kalkulálva a kamatba). Ha a bank elszámolja magát, kamatot emel – ha az állam számolja el magát, akkor adót emel. Az érdemi különbség megint csak annyi, hogy hitelt felvenni nem kötelező, adót fizetni viszont igen.

Külön pikáns a szerződésmódosítások mikéntjét, átláthatóságát és határidejét számon kérni olyas valakik részéről, akik pár hetente újabbnál újabb adócsomagokkal állnak elő, pláne úgy, hogy hirtelen megtalált szabályozó szerepének hála épp tömegesen kondíciókat tervez változtatni már meglévő szerződésekben. Továbbá nem nagyon kéne a magyarországi bankokra mutogatni a miatt, hogy emelkednek a devizahitelek törlesztői, ugyanis a svájci fank alapkamata csökken, sőt, az euróhoz mért árfolyama is – csak a mi kis különbejáratú államkockázatunk miatt jutunk nehezebben hozzá. A látványos mentőakcióval pont azt a fajta felelőtlen magatartást „díjazza”, ami az egész válságot előidézte: a túlköltekezést. Ez nekem csak populista szavazatszerzésnek tűnik, mert az árát nem itt és most fogjuk megfizetni, hanem majd csak pár év múlva, viszont akkor szó szerint kamatostul.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr701015516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar-magyar szótár 2009.03.21. 08:05:31

Az örök vitakör, az ennfarkába harapó - most a büdös ergyanép a felelős a "hitelből jólét" -ért. A kettős adósságspirál hajtányához közvetlenül a büdösnép fér-e hozzá.. vagy az állam pénzügypolitikájának irányítói. Pl a PSZÁF -amihez képest a kormány is (már persze, ha van kormány...) "oldalt" áll.
Tény az, hogy Magyarországon a bankok többet kaszálhatnak, mint máshol.

Tény az, hogy Magyarországon olyan "pénzügyi szolgáltató" működhet, ami Nyugat-Európában tiltott & üldözött, épphogy Hollandiában és Nagy-Britanniában fal-irodát tarthat fent.
Tény az, hogy az általánosan szokásoshoz képest a magyarországi bankok extrapénzeket kaszálnak úgy, hogy a magyar menedzsmentet viszont alulfizetik.
Ami kevés nyilvánosságot kap - a magyar menedzsment állandóan viadaloz a külföldi igazgatókkal azok életszerűtlen követelései miatt.

Szintén dagonya: ki a felelős az apróbetűs rész értelmezése , értelmezhetősége miat.
Ámde ésviszont pl a Merkantil bank elő [vagy ki-] törlesztési képlete sem matematikai. Van benne egy (vagy több] tényező, amit a bank "exhas" állapít meg.
Vagyis hiába teszi a fejét a magostudatú értelmisegg, hogy ő ám olyan jól olvas (éspl pü-i jogász), hogy szemben a büdös ergyanéppel, akik hitelválságba vitték az országot, ő jól érti az apróbetűset is -de ezzel a nemmatematikai képlettel ő sem boldogul.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.03.21. 08:14:23

@magyar-magyar szótár:
ezér mondom: nem kötelező felvenni.
meg ezér mondom, hogy a hirtelen megugró kamatért nem a bank managementje a hibás, és még csak nem is az ergyanép, hanem a kormány, aki most azoknak a pénzén lapátoltatja el a saját szarát, akik nem tettek hozzá.
azt még bele akartam írni, hogy ha ergyának nézik a népet, akkor ne csodálkozzanak, hogy úgy is viselkedik: az ember ahhoz nő fel, amit elvárnak tőle.

manci007 2009.03.22. 20:51:31

@magyar-magyar szótár: Alapvetően igazad van, de: nincsenek apróbetűk, a szerződések azonos betűmérettel készülnek. Más: mikor kérsz számon árképzést a benzinkútnál, vagy a péknél? Ha drága a benzin vagy a kenyér, átmész a másik kúthoz, vagy a másik boltba. Vagy ott is legyen hatósági ár, ahogyan a kormány ameg a GVH karja?

Nagy Tibi (törölt) 2009.03.29. 07:25:36

"Az új szabályok például rögzítik, hogy milyen esetekben lehet megváltoztatni a lakossági, valamint a fogyasztói kölcsönmegállapodásokat, előírják az érintettek személyes értesítési kötelezettségét, s hosszabb időt adnak számukra, hogy meggondolhassák az esetleges bankváltást. A pénzügyi feltételek kedvező változása esetén pedig kötelezővé teszik az adósi terhek csökkentését."

(www.bankihitel.hu/?us=news_u&nid=3134)

A szövegből is kitűnik, hogy csak az indokolatlan lépéseket akarják megakadályozni, vagy ha a bankok változtatni akarnak akkor szólniuk kell legalább egy személyes levélben és valamit a törvényeben előírt indokot kell mondani.
A másik: vissza fele is működjön a dolog ......
Ha meg nem tetszik az a szerződés kondíció, amit kitaláltak, akkor legalább ingyenesen ki lehessen lépni, mert M-O.- n ezért is pénz kérnek. (természetesen miután visszafizetted a kamatokat+ a tőkét)
Sz.tem szinte biztos, hogy nagyobb lesz a verseny a bankok között.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.03.30. 14:49:11

@Nagy Tibi:
de hol húzzuk meg a határt, hogy mi indokolt, és mi nem?
erről beszélgettünk a hétvégén, hogy akkor oké, kerüljön be a képlet, hogy mi alapján is mit változtathat, ami akár az éppen aktuális hőmérsékletet is hozzáadhatná a költségek végösszegéhez, de így se sok minden változna.
ha szigorú lesz a szabályozás, akkor kevesebb és drágább hitel lesz, de biztonságosabb - akkor majd meg ez ellen fognak tüntetni. akárhogy is, ez mindig aránytalan lesz, mert a pénz a banknál van.
süti beállítások módosítása