Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Bőrnaci

2022. augusztus 24. - bs395

A fűhrer szellemében dolgozni - nem, nem arra akarok utalni, hogy Orbán maga Hitler, attól még nagyon messze van - olyan rendszer, ahol egyértelmű utasítások hiányában is igyekeznek az emberek olyan döntéseket hozni, amikről úgy gondolják, elnyerhetik a kedves vezető tetszését. Ez a központosítás és a személyi kultusz érdekes egyvelege, amikből olyan dolgok esnek ki, mint amikor Kínában teljes vegyvédelmi ruházatban permetezték fertőtlenítővel a reptereken a kifutópályákat: nem a várókat, vagy a mosdókat, hanem az aszfaltcsíkokat, amikre leszállnak a repülők.

Egy ilyen rendszerben egyrészt erősen felértékelődik a kapuőrök - gatekeepers - szerepe, akik a kedves vezető naptárát és beosztását uralják (Bohrmann legalább annyira volt a Harmadik Birodalom ura, mint Hitler, pusztán azért, mert ő döntötte el, ki találkozhat vele, és ki nem, hasonlóan az Egyesült Államok elnökének a kabinetfőnökéhez például, vagy nálunk a rosseb tudja milyen pozíciónak hívják éppen, mert több is van belőlük párhuzamosan szerencsére, miniszterséget vezető államtitkár vagy államtitkárságot vezető miniszter), másrészt a kedves vezetőhöz idővel semmi olyan információ nem fog eljutni, ami nem tetszene neki, pedig szüksége lenne rá - ha a rossz hír hozóját lelövik, senki se akar rossz híreket hozni (Pingnek fél éven át nem merték elmondani, hogy az Kína déli részén nincs elég áram, ezért gyakoriak a kimaradások, egyszerűen hagyták, hogy megtörténjen, mert féltek bármilyen döntést meghozni).

Mindennek a tetejébe ha minden döntést egy egyre szűkebb kör hoz meg, fizikai képtelenség nem hogy jó döntéseket hozni mindenről, vagy akár az eldöntendő dolgok többségéről, hanem bármilyen döntést meghozni, illetve ha mégis sikerül, azokból egy inkoherens katyvasz születik csak: lásd a fakitermelési szabályzatot, ahol a pár hónap múlva beköszöntő hideg idővel magyarázva megkönnyítjük a fakivágást, holott abból most télre nem nagyon lesz tűzifa, a rezsicsökkentés csökkentését/növelését (dupla negatív relációkból sose voltam jó), vagy az OMSZ lefejezését (csórikámat két éve még Orbán saját kis kezével tüntette ki és köszönte meg a kitűnő munkáját, most meg arra jön haza az éves szabadságáról, hogy kirúgták, úgy, hogy köze nem volt az egész operatív törzsös bábjátékhoz).

Szóval mindegy, hogy Orbán utasította-e a kirúgást, vagy nem, ez a rendszer az ő személyi kultuszú, központosított rendszere, ami így működik. Fullajtárja pedig kiáll, és közli, hogy nem politikai oka volt. Nem hát. Cikizte a bőrnaciját, és a kezére ütött, azért.

A dolog külön pikantériája, hogy pont ez ellen a központosítás ellen háborúzunk Brüsszellel.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr8717915095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.08.25. 23:55:31

Eddig még senki nem írta meg, hogy szerinte mi lett volna a helyes eljárás. Nagy, ünnepi tűzijáték készül, a meteorológusokat megkérdezik, nemet mondanak, lefújják, nem lett rossz idő. Ezután mi következik? Legyintünk rá, már megint, azzal, hogy az időjósok sose találják el? Már megint? Meddig? Vagy ha nem ez, akkor mi a helyes lépés?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2022.08.26. 20:45:26

@Androsz:
a legtöbb dolog a világban nem bináris, igen vagy nem, hanem valószínűség alapú (még ha a valószínűsége olyan magas is, hogy annak az esélye, hogy valami ne úgy történjen, ahogyan szokott, közel a lehetetlennel egyenlő).
az időjárásban nagy a bizonytalanság, rengeteg változóval kell dolgozni, nme olyan szakma, ahol azt lehet mondani, hogy tutit esni fog, vagy tuti nem: azt mondták, 80% az esélye, ami azt is jelenti, 20%, hogy nem.
a meteorológus nem hoz döntést, azt a politikusnak kéne, így a felelősség is az övé. a tekintélyelvű politizálás velejárója, hogy a vezető tévedhetetlen, tehát ha mégis hibázik, az valaki más hibája, aki direkt szabotálta az ő nagyszerű tervét.

ebben a konkrét esetben az operatív törzs vezetésének ki kellett volna állnia, és elismerni, hogy nem úgy történt a dolog, mint gondolták. ha azt szeretnék, hogy az omsz legközelebb ne kettő, hanem huszonkettő sztratoszférikus léggömböt engedjen fel, nos, ez egy állami cég, azt csinálják, amit az állam mond, illetve finanszíroz.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.08.26. 21:48:07

@bs395: Abban, amit mondasz, nekem az hibádzik, hogy az alapelv pont más. Minden területnek megvan a szakértője, aki a saját ügyében megkérdőjelezhetetlen, időjárás ügyében például az OMSZ-re hallgatnak és nem másra. A meteorológusok magas esélyt láttak egy viharra, az operatív törzs pedig kénytelen hallgatni rájuk, nem mondhatja, hogy á, nem is lesz vihar. Ha a legilletékesebb, a kijelölt felelős szakértő azt mondja, hogy bár hétágra süt a nap, itt vihar lesz, akkor a fővezető is ezt veszi alapul, egy példásan precíz rendszerben. (Ami azért kell, hogy mindennek legyen felelőse.) Az lett volna az igazi hiba, ha Orbánt kérdezik meg, hogy szerinte lesz-e vihar, merthogy állítólag mindenben ő dönt, ugye. Nem őt kérdezték, és hoppá, a meteorológus kénytelen volt életében először elszámolni a jóslatával. Lenni meglepetés.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.08.26. 21:51:30

@bs395: Egyébként ha az operatív törzs akarta volna előírni, hogy hány lufit dobjanak fel az időjósok, akkor az lenne a vád, hogy kézi vezérlés, kibicek akarják előrni a szakembernek, hogy mire van szüksége. Lássuk be, aki bele akar kötni a kormányba, az mindig megtalálja hozzá a magyarázatot. Még akkor is, amikor minden sarkosan megy.
süti beállítások módosítása