Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Rohan a vércukor

2008. június 06. - bs395

Voltam nyaralni. Hurrá. Jó is volt, meg volt benne rossz is.

Csajom pár éves volt, amikor lehetőséget kapott valamikor a '80-as évek végén, hogy Csíkszeredából a Magyar Vöröskereszt segítségével Zánkán nyaraljon, és most, a nyaralásból visszafele megálltunk múltidézni.

Hallod. Én keresztbe feküdtem a saját agyamban, többször is.

A hely, az épületek, a hangulat, a szobrok - most voltam először ott, de a hátamon felállt a szőr. Visszaköszönt az a szocreál, ami gyerekként is furcsa érzéseket keltett bennem, mert még a gyerek is érezte (elejtett szavakból, beteljesületlen ígéretekből, stb.) a szocreálban, hogy valami nincs rendben, ez nem jobb, mint máshol (pláne ha már látta is, milyen máshol), hanem.

A legdurvább nekem a szag volt - ugyanaz a fertőtlenítő szag terjenget az épületeken belül, mint amit előtte utoljára a szocreál építésű általános iskolában éreztem. Azt hittem, elszaladok.

Aztán kifele szembe jött egy rozzant busz, rajta gyerekek. Csajom mondta, hogy ők is ilyen rozzant buszon jöttek tízen sok órát. Na, itt már nem bírtam.

Jövök hazafele a wellness nyaralásból - mint egy igazi kispolgár, a szó minden pejoratív értelmével egyetemben - , kocsival, és szembe jön a magyar valóság. Nekem jut a wellness, nekik meg 2008-ban ugyanaz a szocreál, amitől gyerekként is sokszor sikítófrászt tudtam volna kapni.

Drágám nyugtatgatott, hogy nem a két szép szememért kapom azt a pénzt, amiből fussa kispolgári wellness-szállóra (üdülési csekkből), én meg igazat adtam neki, de tovább vittem a gondolatot.

Tehát: az, hogy nekem fussa wellnessre, az jó dolog, mert megdolgoztam érte. Az, hogy a gyerekeknek fussa egyáltalán nyaralásra, jó dolog, bár azért is én dolgoztam meg. De ha azt nézem, hogy az általam megtermelt javak több, mint 2/3-a az államhoz kerül (szja, járulékok, áfa), akkor elönti az agyamat a szar.

Mert ha az általam megtermelt javak 1/3-a elég a wellnessre, akkor a 2/3-a mire kéne, hogy elég legyen? Hova tűnik? Miért fizetek? Mert amit láttam, az brutális volt: azért fizetek, hogy másoknak olyasvalami jusson, amit legszívesebben visszautasítanék, sőt, sértésnek venném, ha nekem ajánlják fel - azért fizetek, hogy egyes emberek hasznát levéve abból, amit fizetek, megmaradjon a szocreál a maga fizikai és eszmei valójában.

Konzerválom a kommunizmust - és akkor Zánka meg az úttörőszövetség viszontagságairól még nem beszéltünk, de nem is történt ott semmi törvénytelenség, úgyhogy nem is lenne miről, kussolunk, fizetünk, néha meg kiakadunk, de az hamar elmúlik.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr9505824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phaidros 2008.06.06. 09:12:15

Remélhetőleg már nem sokáig konzerváljuk.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.06.06. 09:20:45

Szerintem ez az 1/3-2/3 számítás így, ebben a formában hülyeség. Gondolod, ha hirtelen brutálisan lecsökkennének a járulékok és adók, akkor te a jelenlegi teljes bruttód + járulékod után kapnád az új nettó fizudat? Az tuti, hogy a járulékcsökkenést kapásból lenyúlja a munkáltató, hiszen az eleve az ő terhe, nem a tiéd (annak ellenére, hogy te ugye "kitermeled" azt az összeget), de szerintem az se lehetetlen (nyilván ez elsősorban a kisebb cégekre lehet jellemző), hogy a bruttó fizut is lecsökkentik, mondván, úgyis többet keres a dolgozó.
Az már pedig az arányosság kérdése, hogy bizony a 2.5 millió adófizetőre fejenként 3 ember jut, meg egy rahedli politikus, akik ellopnak még 3 embernyit, szóval sokfelé megy az a pénz...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.06.06. 11:45:01

before:
attól függ, rendes szerződést kötöttél-e a munkáltatóddal, vagy nem, illetve, hogy melyik járulékot csökkentik.
most, hogy nincs szuperbruttósítás, a munkavállalói járulékok csökkentése egy rendesen bejelentett szerződés esetén a munkavállaló nettó keresetét növelné, és még a cégnek is jó lenne, mert minimális inflációgerjesztés mellett kapnál komoly reálérték növekedést - le lenne róla a teher.
ha a munkáltatói járulékokat csökkentenék, akkor szuperbruttósítás nélkül - vagy rendes szerződés nélkül - persze a munkáltató járna csak jól.
ez lenne a szuperbruttósítás egyik előnye: nem választanák külön a járulékokat és néveleges viselőjüket, így a rendszerbe való benyúlás egy irányba hatna csak.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.06.06. 12:11:04

Jó, de azért azzal legyünk tisztába, hogy a terheket valójában a munkaadó állja. A munkavállaló hiába szerződik bruttó bérre, valójában ténylegesen a nettó bérét veszi alapul, az a kézzel fogható összeg, amit megkap és el tud költeni. A munkaadónak kell finanszíroznia a járulékokat, az adót, mindent, így azért jogos, hogy a dolog mindkét irányba hasson valamennyit, mondjuk 1/3 - 2/3 arányban.
Eleve egy ilyen adócsökkentésnek az elsődleges szempontja, hogy képes legyen behúzni minél nagyobb százalékot a szürke- és a feketegazdasági zónákból, márpedig ez a munkaadókon múlik elsősorban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.06.06. 12:28:17

persze, a munkaadó áll mindent, nem csak a terheket, a nettót is. te viszont a munkaadóval a bruttó béredre szerződsz, nem a nettóra - ez is van benne a szerződésedben.
ezért lenne még jó a szuperbruttósítás, mert akkor a komplett csomagra szerződsz - persze a jelenlegi bejelentett terhek mellett tök fölösleges lenne bármilyen további csökkentés, pláne, hogy a progresszív adózás 0-ról indul, ami agyrém, meg hogy sok pótlék és juttatás nem degresszív, hanem egy bizonyos bejelentett jövedelem felett egész egyszerűen nem jár, ami megint agyrém, mert a degresszív az minimum 3 állású kapcsoló, nem pedig kettő.
de a számokhoz vissza: 3.5 millió ember van bejelentve. ebből 0.8 közalkalmazott, több, mint 1 millió papíron minimálbéres, vagyahhoz nagyon közeli. marad 1-1.5 millió ember. az ő kétharmaduk fizeti zánkát.
ez a 1.5 millió gyönyörűen egybecseng azzal, amikro megkérdezték az embereket, hogy elégedettek-e a rendszerváltással, és csak 14% mondta, hogy igen.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.06.06. 13:33:01

Lehet, hogy érdekesen egybecseng, de hogy a két halmaznak metszete nincsen, az is tuti! :)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.06.06. 13:51:50

milyen részmetszeteket keresel, maikor köztudott, hogy magyarországon 3.3 millió jobboldali szavazó van, akik szolidárisabbak, mint a baloldal? :-)
(persze ha saját magukkal szolidárisak, akkor stimt, csak azt nem szolidaritásnak szokás hívni)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.06. 19:00:33

Én egyszer voltam Zánkán, valószínűleg az említett helyen. A tömény szocialista igénytelenség valóban.

De amikor a szocializmust szidjuk Zánka miatt, akkor nyugodtan egyből a kapitalizmust is szidhatjuk, mert húsz év alatt (ezek szerint is) semmi sem változott ott. Pedig az elosztás rendszere elvileg gyökeresen megváltozott, az állami vezetők leválthatók stb. stb. És mégis.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.06.06. 20:14:21

eszméletlenül brutálsi élmény volt.
ahogy a tavalyi, 10 éves érettségi találkozónk is: bementünk az egyik tanterembe, és ugyanazok a székek és asztalok voltak még mindig, mint a legelső napukon - és már első nap is szarok voltak.
és ez egy egyházi iskola, azaz több támogatást kap az államtól, mint egy állami (merthogy az egyház is kap állami támogatást, azért, mert van).
de leglább a rend városi templomát szépen felujították.

az érettségimet követő évben az iskolaigazgató tanévnyitó beszéde már arról szólt, hogy az intézmény célja nem a továbbtanulásra vagy az életre való felkészítés, hanem az, hogy hívő keresztényeket neveljen.

zánka és a többi mementó célja sem a kapitalizmus, hanem a birkaszerű, kritikátlanul konformista fogyasztói társadalom megteremtése, ahol az ilyesmi senkinek se szúr szemet.

zánka egyébként megér egy egész könyvet akár, és ez még csak a 2000 utáni visszaélések, pénzmosások és panamák története lenne - nagyon brutális, de meg kell hagyni, hogy a díszlet tökéletesen illene hozzá.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.06.06. 22:10:19

A múlttal szembesülni mindig brutális.
A tízéves érettségi találkozón én is csak kapkodtam a fejem, kik ezek az emberek? Távolról ugyan hasonlítottak a régi osztálytársakra, de tíz év után nagyon megváltozott a legtöbbjük. Az a gyönyörű, törékeny lány, akivel kétszer is jártunk, szélesebb lett, mint magas, kétgyerekes anyuka. Az osztály hülyéje hülye maradt, de potrohos, kopasz pasassá változott. Talán jobb az ilyeneket hagyni a múltba veszni, legalább is annak mindenképp, aki nem tartja rendszeresen a kapcsolatot.

Az igazgatód beszéde gyönyörű, tökéletes példája annak, amit minden lehetséges fórumon hangoztatok: szigorúan el kell tiltani a vallásokat, egyházakat a gyerekneveléstől, az oktatásból, nem hogy még támogatni is őket. Csináljanak a saját kontójukra magániskolát, fizessék a szülők, akik agymosatni akarják a kölykeiket.

A zánka és társai dolog egyébként nagyon összetett. Ne feledd, hogy rengeteg gyereknek ez volt a nyaralás non plus ultrája, a párom sose járt volna a Balatonnál, ha úttörő korában nem nyaralhat Zánkán. Senkinek nem hiányzott onnan a svédmasszázs meg a pezsgőfürdő, hidd el, ezek jórészt a már elkényelmesedett, ekfelnőttösödött igényeidből eredő dolgok. Persze ott van mögötte 20 év rothadása is, de ha megnézed az állam jelenlegi szerepvállalását ezen a területen, akkor gyakorlatilag még az is csoda, hogy egyáltalán létezik és az állagát úgy-ahogy fenntartják. Egy ilyen terület rehabilitálásához nagyon komoly milliárdok lennének szükségesek, márpedig, amíg a területnek nincs valódi gazdája, azok a milliárdok nem fognak megérkezni. De még így is - hidd el - számtalan gyerek számára nyújthat fantasztikus élményt évről évre. Te azt látod benne, hogy az adódat egy romhalmaz fenntartására költik, de az ott nyaraló sokezernyi gyerek számára ennél jobb helyre nem is tehetnék az adódat.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.06.06. 23:15:37

félreértesz zánkával kapcsolatban. az úttörőfaluval korábban (átkosban és az után) is iszonyat mennyiségű pénzt tüntettek el, és tüntetnek el még ma is.

a fizetésem 2/3-ért két embernek jutna wellness - ez 1 millió tényleges teherviselővel számolva is 2 millió ember. de nem jut, és nem hogy 2 milliónak nem, de kevesebbnek se.

zánka számomra ott és akkor ugyanannak a pofátlan állami lenyúlásnak az emlékműve lett, mint volt 30 éve - erre gondoltam, hogy erre fizetek, mert ezt látom.

azt még elmondhatná valaki, hogy honnan szedik azt az iszonyat büdös fertőtlenítőt? az a szag az a létező szocializmus maga.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.06.07. 08:10:05

Szerintem az hypo.
Hogy lehet egy végletekig lepukkant üttörővárosból pénzt eltüntetni?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.06.07. 11:44:11

"a Rácz Péter által megtévesztett Magyar Úttörők Szövetsége vezetése 1999 márciusában jóval áron alul, 94 millió forint helyett 15 millió forintért adta el az épületet a Bau-bérc Kft-nek. Ismeretlen tettes ellen nyomozás indult, de miután a hatóságok nem állapítottak meg bűncselekményt 2002. decemberben megszüntették az eljárást. "

ésatöbbi.

a hypo vegyszerszagú, nem az a poshadt büdös, ami belengte az aulát.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.08. 10:42:22

Az a poshadt büdös, azt fel tudom idézni. Az nem a padló anyaga miatt van? Kutatást kellene végezni a témában.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.06.08. 20:16:48

A poshadt büdös az az állott felmosóvíz vívmánya...

"Rácz Péter..."
Ez közismert. (Bár én bérbeadásról tudok, de mindegy.) Más?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.06.08. 21:17:51

ugyanaz, mint gyurcsány ingatlanbizniszei az állammal, vagy orbán szőkői, vagy a többi (prinz, kulcsár, zuschi, simicska, csintalan, és még sokan mások) :-(.
morzsákon rágódunk, és a tényleges történések és azok volumene rejtve marad előlünk, csak a romok jönnek a felszínre.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.06.08. 23:51:45

Ja, bocs, én most teljesen csak az úttörőszövetség maradékában gondolkoztam, zánka, csillebérc, stb (ha van).
süti beállítások módosítása