Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Befűtünk!

2008. május 08. - bs395

Azt a magyar szocialista valóságot, azt.
Agácafával, bár az olajkályha bele sem szagol.

Mert mi van? Vannak kérem fűtőerőműveink, távfűtésileg.
Azoknak van ugye egy megtérülési rátájuk, azaz ki lehet számítani, hogy egy erőmű bizonyos paraméterekkel és leadott hőmennyiséggel hány fogyasztónál és milyen áron rentábilis. Ha nem rentábilis, mi lesz? Kipótoljuk adóból, az lesz. Meg megakadályozzuk, hogy le lehessen róla kapcsolódni.

A hőszolgáltatót tehát már támogatjuk. Zsír. Támogassuk a fogyasztókat is! A távhőseket és az egyénieket is! Mindet! Gázártámogatás, távhőáfacsökkentés! Zsír.

Mit is teszünk mindkét oldalon? Kompenzáljuk a pazarlást. Kompenzáljuk az elhibázott üzleti és üzemi terveket, kompenzáljuk a járda fűtését, a nyitott ablakokat, a huzatos szigetelést, a több ezer kilóméteres gázvezetéket, a világpiaci spekulánsokat, mindenkit! Mert kibaszott gazdagok vagyunk, azért. Úgy engedjük meg magunknak a pazarló - és ezért iszonyat drága - fűtést, mintha ránk rohadna a pénz különben.

Számtan, távfűtésre. Panel. 50 nm.
Szigetelés nélkül télen 30-35 ezer, nyáron 10-12, melegvízzel. Nincs egyedi mérő, nincs szigetelés, nincs nyílászáró-csere, nincs párhuzamos vezeték.
Szigeteléssel, egyedi mérővel, nyílászáró-cserével, párhuzamos vezetékkel télen 10-12, melegvízzel, nyáron 5-6.
Különbség 5 fűtési hónappal számolva: 259.000 Ft vs. 85.000 Ft akár. Az havi 14 ezer is lehet háztartásonként.

Mennyi lenne az áfacsökkentés, ha az egészet megkapja a végfelhasználó? Töröljük el a távhő áfáját teljesen! Így az első példa 259.000-ből lesz vagy 43.000-es csökkentés. Az havi 3500 Ft per panelháztartás.

Korszerűsítés - max. havi 14.000, áfacsökkentés - max. havi 3500.

Mi van? Noooormális?
Hát már a Zorbán is támogatta a panelkorszerűsítést, meg a szocik is!
Akkor most megint mi van?

Meg mi lesz falun? Biztos ők is szeretnének olcsóbban fűteni, nem?
Meg mi lesz a hatalmas környezetvédéssel, meg globális felmelegedéssel, meg függetlenséggel a fosszilis energiahordozóktól?

Meg mi lesz a függetlenséggel az állami balfaszizmustól?

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr40459401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Seth 2008.05.08. 08:29:01

Totálisan egyetértek.
Megint egy olyan dologra költ pénzt az ország ami:
-környezetszennyező
-pazarló
-hatékonyág csíráját sem mutatja
-kapzsi
-gátol mindennemű fejlődést
Azért ilyenkor megint fel kell tenni magunkban azt a szomorú kérdést, hogy vajon kinek a haverja ül valamelyik távhő vezetői székében aki ezt kilobbizta.
VAGY
Ezek ott fent tényleg ennyire szűklátókörűek / ostobák?

Itt ülünk egy (francot egy), KÉT globális válság kezdetén és mi mit csinálunk? Megint szavazatokat számolunk.

bocko 2008.05.08. 16:15:11

Másik, talán idevágó példa Tiszaújváros esete:

az erőmű amerikai tulajdonosa nem tudott megegyezni az önkormányzattal a maradék hő távfűtési célokra történő felhasználásáról, így az erőmű kénytelen saját költségén lehűteni a vizet, a város pedig többet költ melegvízre.

Többletköltség mindkét oldalon, néhány alkalmatlan és/vagy korrupt ember miatt.

kukutyin 2008.05.10. 11:28:27

Azart eleg neccesen nez ki ez a szamitas! Van egy kellemes resze a tavfutesszamlanak, a rendelkezesre allasi dij aka fenntartasi dij, ill. barmi mas neven fut, szolgaltato valogatja. Igy ha egy napot sem toltesz a lakasban, NYARON, akkor is lehuznak 8-10ezer forinttal. Arrol meg nem is beszelve, hogy egy tarsashazat csak ugy lehet korszerusiteni ha mindenki beszall. Ez a nagy egyetertes kis hazankban igen ritka...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.05.10. 11:50:59

kukutyin: a számítás tapasztalati alapú :-).
orbán alatt is meg akarta csinálni a társasház, a széchenyi-terv keretében (mert erre is lehetett benne pályázni, és szinte mindenkinen panelnek megítélték, amelyik pályázott), csak akkor is pár barom lakón bukott el a dolog.
ahol mos lakom (ugyanaz a város, ugyanaz a szolgáltató, csak új építésű) alapdíjastúl, melegvizestűl 5-6 per hó nyáron, panelben is ki lehet hozni, lakásszövetségtől függ, mennyire erélyesek (itt privát üzemeltető cég van, nem lakásszövetség).
süti beállítások módosítása