Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Bárányfelhő

2008. április 21. - bs395

Az állam, mint internet szolgáltató.

Te vagy a júzer.
Te vagy az állampolgár.

Bekötöd a madzagot, beírod a jelszót, befizeted a csekket.
Befizeted az adót, betartod a törvényeket, szavazol.
Mi történik ezek után?

Szolgáltató
Elindul a bited a vonalon a fal felé, áthalad rajta, majd visszajön, te meg bosszankodsz, hogy egy sok megabites vonalon miért pufferel ilyen szarul a youtube.

Állam
Elindul a pénzed a számlák között, eltűnik, majd felbukkan 3 centi sztráda képében, te meg bosszankodsz, hogy miért ilyen kevés, és miért ilyen rossz minőségű.

Mit tehetsz?
A szolgáltatóval kötsz ugye egy szerződést, két példányban, aláírva, iktatva. Vannak benne pontok, meg függelékek, meg minden.
Az államra szavazol (parlamenti választás, önkormányzati választás, népszavazás) a program alapján. Senki semmit nem ír alá, számok csak mutatóba vannak.

SLA (eszeléj, service level agreement, szolgáltatási szint szerződés)
(vagy, ahogy a zsargonban hívják: slay, azaz szléj, jelentése gyilkolj, mészárolj)
Fogod a kis szerződésedet, és ellapozol az SLA-hoz. Rácsodálkozol, és szentségelsz egy komolyat. Hogy a sok megabit az nem úgy van? A durva szájukat. Hát miért is?
Mert amint áthalad a kábel a falon, a bitek bekerülnek az úgynevezett internet felhőbe. A nagy ismeretlenbe.
A szolgáltató azt vállalja, hogy a felhő azon részében, ameddig az ő drótján szalad a bit, van neked egy, a maximalizált, beharangozott sebességgel összevetve hihetetlenül nevetséges garantált adatátviteli sebességed, de onnantól minden bit magáért felel. Hogy miért? Mert az egy másik szolgáltató. A hiba hol van? Abban a másik szolgáltatóban. Vagy nálad. Itt minden rendben van, kérem.
Belenézhet-e a másik szolgáltatóba bárki is? Nem. A másik szolgáltató a tiédbe? Nem. Te a saját szolgáltatódéba? Persze, hogy nem. Pedig fizetsz azért a szolgáltatásért, amiről nem tudod, hogy mi is pontosan, hogyan is működik, meg hogy is néz ki. Akkor miért is fizetsz?
Hogyan tudod bebizonyítani, hogy nem azt kapod, amire szerződtél? Meg egyáltalán, mit érdekel téged a másik szolgáltató? Te szerződtél a másik szolgáltatóval? Nem, a te szolgáltatód szerződött vele, beszéljék meg egymás között, de a megabit bazdmeg az jöjjön, ha törik Taiwan, ha szakad az Atlanti óceán, vagy ne ígérjék be, és akkor más szerződésről beszélünk egyből.

Választási program
(vagy, ahogy a zsargonban hívják: parasztvakítás, ahol is a paraszt pejoratív értelemben szerepel)
Fogod a kampánykiadványokat, az alkotmányt, a törvénykönyveket, és odalapozol, hogy mi micsoda, ki kicsoda, és azt most éppen hogy hívják, csak hogy tudd, később kit kell anyázni. Rászánsz egy fél életet, és rácsodálkozol, és igendenagyonkomolyan szentségelsz. Hogy az a program tökmindegy? Azt a széjjeltúrt durva szájukat!
Mert amint kihull a kezedből a szavazócetli, amint levonódik a fizetésedből az adó, mind bekerül az úgynevezett államba. A nagy ismeretlenbe.
Az állam azt vállalja, hogy a felhőbe az egyik fodornál bekerült dolgokat ő a másik fodornál adott értékben és minőségben kifizeti, levonva némi költséget a felhőben utaztatásért. Hogy mi történik a felhőn belül? Nem tudni. Nagy a köd, nem látni semmit. Na de miért nem az jön ki a felhőből, ami az általános iskola első osztályos számolós könyvben is benne van ilyen átalakítógép formájában, hogy ha bedobsz 4 almát, akkor kijön 3 körte, ha meg 5 almát, akkor 4 körte, és ha 6 almát dobsz bele, akkor hány darab és micsoda jön ki? Miért nem stimmel a százalék, az összeg, a minőség, és hova is tűnik, ami bemegy, de soha többet nem jön ki?
Az lehet átkerült egy másik felhőbe. Nem tudjuk, ott még nem jártunk. Namost ez téged miért kéne, hogy érdekeljen? Te nem a széles égboltra szavaztál, hanem rájuk! Itt a pénz, oldják meg! Olyan nincs, hogy a pénzt azt eltesszük, a munkát meg csinálja meg valaki más, baszkikám!
Belenézhetsz-e az állam felhőbe? Elvileg igen. Sok sikert. Ja, nem mindenhova ám. Nem, nem azért, mert azt más fizeti, azt is te fizeted, hanem azért, mert... izé.

Felépítés

Szolgáltató
Kütyük. Kábel, modem, hub, switch, router, dslam, meg izék, hülye rövidítések, hogy IP, meg UDP, meg MPLS, meg BGP-4. Vannak olyan dolgok is, hogy TOS, meg QoS, csak azokat nem annyira szeretik.

Állam
Izék. Minisztériumok, alapítványok, vagyonkezelők, bizottságok, frakciók, hivatalok, önkormányzatok, meg hülye rövítések, hogy Fidesz, MSZP, SZDSZ, meg MDF. Vannak olyan dolgok is, hogy PTK, meg BTK, csak azokat nem annyira szeretik.

Teljesen és tökéletesen tisztába vagyok vele, hogy ez az egész nem olyan egységsugarú, mint ahogy fent le van írva. A fentiek tökéletes megértése jó pár szakma, mindegyik egy-egy élet munkája, ha igazán jól akarod csinálni. Csak rá akartam mutatni, mennyire idegesítő az a tehetetlenség, amivel egyes nyilvánvaló hazugságok és ferdítések kapcsán érzel, és mennyire pofánbasznám az az arrogancia, amivel kezelni bírnak, amikor rámutatsz egy nyilvánvaló tévedésre vagy helytelenségre.

Így marad az egész ott fent a felhő.
Én meg kint a bárány.
Bent a farkas.

És ha bemegyek, hát biztos megesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr8430279

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pistibacsi · http://henkajpan.blog.hu 2008.04.21. 13:43:25

Azt csodálom benned, hogy ilyen finoman tudsz fogalmazni. Luther mondta Melanchthon által írt Confessio Augustana olvastán, hogy "Én nem tudnék olyan óvatosan lépdelni, mint Fülöp". Nekem szétszakad az agyam a dühtől, ha csak belegondolok ezekbe a dolgokba. Pláne, mikor közvetlen közelről a bőrömön érzem. Le is zúztam pár korábbi blogomat emiatt, mert a felgyülemlett agressziómat végül ezekben sem tudtam levezetni, hát a virtuális öngyi lett a végstádium.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.21. 18:19:02

ennek se lesz világmegváltó hatása :-).
az enyém pont azért nem szakad szét, mert a fent vázoltak alapvetései a világ részei.
amit én próbálok, az rámutatni a képmutatásra.
attól persze még nem szűnik meg, de ha úgy jársz-kelsz, hogy tudod, hogy mimikri az egész, attól paranoiás még nem leszel.

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2008.04.22. 16:50:27

Mondd, te véletlenül sem voltál soha életedben sem petrikes tanuló, ugye? Ez csak így mindentől függetlenül.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.22. 17:02:50

demo: petrik lajos kéttannyelvű középiskola?
nem, én vidéki vagyok.

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2008.04.22. 17:28:50

Á, pesten vegyipari. Csak mert a baszkikáim szófordulatot apámtól hallottam megannyiszor, ő pedig ott tanított (: Ilyenek ezek a mémek.
süti beállítások módosítása