Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Címkegyár

2008. április 16. - bs395

Ki-kicsoda helyett mi-micsoda?
Valahol a Kisállat határozó ünnepekre mentén.

Azt még valahol megértem, hogy egy fogalom, vagy egy jelző idővel pusztán a használat okán átalakul, átlényegül, kiegészül, beszűkül. Hogy az egymást bármilyen síkon átfedő kategóriák közös részhalmaza idővel akkorára tud nőni, hogy a két eredeti jelentés szétválasztása gyakorlatilag lehetetlen feladattá válik.
Mégis, ami ma Magyarországon folyik címkézés néven, az több, mint röhejes.

Tehát.
A formátum a következő lenne:
- kérdésfeltevés;
- "A" válasz, vagyis mi is az a valami pár szóban;
- "B" válasz, vagyis ha kimész az utcára, mit kapsz a pofádba.

Célom ezzel nem az egzaktság, vagy a korrektség, hanem, hogy az eddig is eléggé összekuszálódott és összemosott halmazon lökjek még egyet, hátha végleg összeroskad, és foglalkozhatunk helyette végre valami értelmesebbel, mint egymásra skatulyák húzogatásával. Mondjuk törődhetnénk azzal, hogy ki mit tesz annak ellenére, amit mond.

De addig is, hajráhajráhajrá!

Ki a kapitalista?
A. Kapitalista az, aki a magántulajdonú, profitérdekelt termelésben hisz, és aki szerint a befektetéseknek, a javak elosztásának, a bevételek különbözőségének, a termelésnek, valamint a termékek és szolgáltatások árazásának a piaci alapú gazdaság szabályait kell követnie.
B. A kapitalista a nemzetközi karvalytőke kiszolgálója, a nemzet kiszipolyozója, kizsákmányoló rablógazdász, de mindenek előtt zsidó.

Ki a kommunista? (vagy: bolsevik)
A. Kommunista az, aki a termelési eszközök kollektív és egyenlő tulajdonjogában hisz, valamint osztálynélküliségen alapuló, egalitárius társadalomszervezetben. Lásd még Thomas More: Utópia (bár az inkább a korabeli angol imperializmus képmutatásának a szatírájaként indult).
B. A kommunista az MSZP-s, ÁVH-s, karhatalmista, gyurcsányista, libsi, de mindenek előtt zsidó.

Ki is akkor a zsidó?
A. Aki annak tartja magát, vallási, kulturális vagy származási alapon. Ennyi.
B. A zsidó az kapitalista, kommunista (sokoldalúak, nem?), és semmiképpen sem magyar.

Ki a fasiszta?
A. Fasiszta az, aki szerint az egyént és annak érdekeit az állam érdekei és céljai alá kell rendelni, valamint az egyén értékét kizárólag az állam számára értékes szolgálatai vagy munkája szabja meg. Továbbá komoly állami piaci kontrollt tart kívánatosnak, még továbbá gyakran tekintélyelvű és nacionalista alapon kíván nemzeti egységet létrehozni.
B. A fasiszta a karhatalmista (lásd még: kommunista, B verzió, csak hogy legyen némi káosz már az elején), ÁVH-s, vagy ha mégsem, hát akkor az Orbán az. Ja, és a náci is fasiszta. Ritkán még zsidó is.

Ki a náci?
A. A nemzetiszocialista.
B. A náci az jobboldali (ez engem, mint jobboldalit mondjuk kifejezetten sért), de a szélsőjobboldali még inkább. Ja, és fasiszta is. Csak elvétve zsidó.

Ki az a radikális?
A. Radikális az, aki - mint a szó latin eredetije mutatja - a dolgok gyökerénél, drasztikusan szeretne változásokat eszközölni.
B. A radikális az kommunista, fasiszta, náci, és zsidó is (mindegyikből persze csak a B verzió), de arab mindenképp.

Ki a populista?
A. Populista az, aki az "embereket" szembeállítja valamely "elittel", mely "elit" az "embereket" szabadságuktól, pénzüktől, jövőjüktől, jelenüktől, múltjuktól és identitásuktól megfosztani igyekszik.
B. A populista az a politikus. Sok közülük egyben zsidó is.

Ki a demagóg?
A. Demagóg az, aki a tömegek előítéleteire, negatív érzelmeire, félelmeire és önzésére alapozva igyekszik túlzó retorikával politikai tőkét kovácsolni.
B. A demagóg az, aki tiédtől eltérő véleményt markánsan fogalmaz meg, illetve a zsióbérencek.

Ki a szélsőséges?
A. Szélsőséges az, aki olyan politikai programot, elveket fogalmaz meg, amik kívül esnek az adott társadalom által elfogadott erkölcsi és egyéb értékek legnagyobb közös halmazán.
B. A szélsőséges az a kommunista, a náci, a fasiszta, a zsidó. A Gárda persze nem.

Ki a baloldali?
A. Baloldali az, aki nagy állami elvonás mellett nagy újraelosztást valósít meg. A spektrum a svéd és az angol példától a Szovjetunióig elég széles.
B. A baloldali a liberális, a kommunista, és mindenképpen zsidó is, vagy ha mégsem, hát vak, mert még nem nyitották fel a szemét az igazságra.

Ki a jobboldali?
A. Jobboldali az, aki kis állami elvonás mellett kis állami újraelosztást tart kívánatosnak, párhuzamosan az öngondoskodás propagálásával. A spektrum a monarchiától a libertarianizmusig igen széles.
B. A jobboldali az Fideszes (mi más is lehetne még jobboldali?), a fasiszta és a náci. Zsidó csak álcázásból lesz jobboldali, jó lesz odafigyelni.

Ki a liberális?
A. Liberális az, aki szerint mások a lehető legkisebb mértékben szóljanak bele abba, hogy ő mit csinál.
B. A liberálisok azok a zsidók, csak és kizárólag. Pont. Esetleg még a zsidóbérencek. Ja, meg még a kommunisták is. És egyik se magyar persze.

Ki a konzervatív?
A. Konzervatív az, aki a tradíciók és a hagyományok, illetve a tekintély által kijelölt korlátokat tartja üdvözítőnek magára és másokra nézve is, akár vallási, kulturális, akár történelmi alapokon.
B. A konzervatív az arisztokrata náci és fasiszta, és KDNP-s is. Ne akard tudni, mi az a libertariánus.

Ki a keresztény? (merthogy ez mostanában megint feljött)
A. Aki annak tartja magát. Más kitételnek értelmét nem látom.
B. A keresztény az biza magyar. Ha nem keresztény, magyar nem lehet.

És végül: ki is a magyar? (a legmeddőbb és legparttalanabb vitára számot tartó kategória)
A. Aki annak tartja magát. Pont. Ennyi. Nincs több. Se kultúra, se származás, se vallás. Talán a magyar nyelv ismerete, ami segít, de nem sokat.
B. A magyar az kapitalista, kommunista, zsidó, nem zsidó, fasiszta, náci, radikális is meg nem is, szélsőséges és moderált, populista, demagóg, jobb és baloldali, liberális-konzervatív, vallásos és hitetlen. Ja, és ez még csak egy fő.

Utószó: kopasz vagyok, szeretek fekete, kapucnis pulóverben és terepszínű nadrágban járni. Amikor valaki megkérdezi, hogy mi is vagyok, közlöm vele őszintén, hogy anarchista. Olyankor imádom nézni, ahogy megpróbálja fejben kiszámolni, hogy akkor hányadik fokon is vagyok náci :-).
(a figyelmesebb szemlélőnek esetleg feltűnhetne, hogy bakancs helyett sportcipőben nyomom)

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr71427611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisa 2008.04.16. 13:11:09

"Akartunk csinálni egy jó kis anarchista közösséget, de nem működött, mert senki nem tartotta be a szabályokat"
0,1,2... Első, mint első...
Izgi volt olvasni...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.16. 17:00:26

oké, ennek nem volt túl nagy penetrációja :-).

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.04.16. 21:01:54

Pedig jó volt szerintem.... :)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.04.17. 21:50:25

Nekem nagyon tetszik. (Egyes definíciókkal picit vitatkoznék, de a lényeget ez nem érinti.)

Én is elhűlve meredek mindig a szóhasználati zűrzavarra, avagy inkább: a nyelvvel szembeni kétségbeesett zsarnokoskodásra.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.04.17. 22:04:54

(Például én a "konzervatívot" a saját blogomban homlokegyenest másképp értelmeztem. Kaptam is a fejemre, hogy nem vagyok történész. Hát nem.) :-)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.04.18. 12:41:25

A "konzervatív" a legfélreértettebb fogalom. Mert ahogy érteni szokták (és ahogy le is írod "A" és "B" verzióban, és ahogy beszélnek róla "az igazi konzervatívok"), az úgy szerintem semmi más, mint szellemtelenség, hogy ne mondjam: eltompultság; hogy ne mondjam: butaság.

Holott a konzervativizmus igenis szellemi erő, talán az egyik legerősebb, amely életünk menetét befolyásolja. Az utóbbi hetekben sokat gondolkodom erről.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.18. 16:50:44

csöncsön: a konzervatív, amennyire én tudom, nem a múltba réved, hanem az örökkévalóságba.
az örökkévalóság pedig kortalan és időtlen.
és pont ezzel az alapvetéssel van nekem gondom, ugyanis a konzervatív bármilyen erkölcsi vagy érvrendszert is épít fel, azt minden alkalommal öröktől létezőnek és örök érvényűnek állítja be.
a konzervatív személy márpedig sem nem örökké való, se pedig érzékei és képességei nem jogosítják fel (emberi mivoltában) arra, hogy az örökkévalóságot és az örök érvényűséget megértse vagy érzékelje.
ezzel szemben a liberalizmus pont az elmúlást állítja a középpontba, vagyis bármi, amit a liberális kíván, vagy tesz, az egyben annak a végét vetíti elő, kvázi saját törekvéseinek a halála érdekében dolgozik.
viszont ez a fajta liberális érvelés megmagyarázza a konzervativizmus létét és korlátait: a halandó ember elméje.
a konzervatív érvelés viszont nem magyarázza meg a liberálist :-).

aztán meg lehet ,hogy annyiról van szó, hogy így menekült meg a róka, a csősz meg ott feküdt oldalt.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.04.18. 18:20:57

No, hát én ezt meg pont megfordítottam, ha úgy tetszik, "dekonstruáltam" a blogomban. Nem túl szimpatikus dolog az önreklám, de most élek vele:
pontilyen.blog.hu/2008/04/10/mi_az_hogy_konzervativ

Abból indulok ki, hogy a "konzervatív" fogalmában benne van az időítés jelentésmozzanata, a liberális viszont a szabadság örök értékében hisz. Szívesebben kifejtem épeszűbben is, de csak akkor, ha egyáltalán ezt a kiindulást továbbgondolhatónak találod.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.18. 19:46:01

csöncsön: tudom, már olvastam korábban is :-).
inkább majd oda kommentelek..

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.04.19. 11:13:19

Köszi, épp most olvastam, és válaszoltam is.
süti beállítások módosítása