Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Jézus él?

2009. január 04. - bs395

A minap ütötte meg a fülemet a tévéből egy vita, hogy a feltámadást hogyan kell értelmezni? A hivatalos álláspont: szó szerint. Kevés dologban értenek egyet a keresztény felekezetek, de ez egy elég sarkalatos pont náluk. Nem akarok itt hitvitát gerjeszteni (gerjesszen az, aki hisz benne, én kiszálltam, jobban mondva be se szálltam), de az én logikám szerint elég "jogos" kérdés, hiszen a Biblia és egyéb szövegek tömkelegéről derült ki az idők folyamán, hogy azt nem is úgy kell érteni, az csak metafora, kivéve ezt.

Valamiért nem úgy kell olvasni, hogy úgy támadt fel, hogy éppen bimbódzó egyházát atomjaira robbantották pont a születésénél, ám az mégis újra összeállt. Nem úgy születik újjá, hogy emberről-emberre terjednek tanításai, "újjászületvén" minden egyes hívőben, nem. Nem úgy emelkedett a mennyországba, hogy elhozta a megváltás receptjét mindenkinek, kik - akárcsak ő - Isten gyermekei lennénk, s így végre valahára mi is oda juthatunk, köze nincs hozzá. Jézus az az ember, aki három napig halott volt - nem tetszhalott, hanem rendes, ahogy kell -, aztán már mégsem volt halott, majd fizikailag emelkedett a mennyek országába, teljes testi valójában. Te tudsz ilyet? Ugye, hogy nem!

Ugyanitt hangzott el, hogy ehhez az elvárt olvasathoz képest a magukat hívőnek mondó emberek többsége mégis úgy él, mintha Jézus még mindig el lenne temetve (ezt egy pap mondta, még mindig nem én). Ennyire ellentmondásos ez az egész történet (megint mondom: nem nekem, én nem hiszek, hidegen hagy). És tényleg: ha a mindenkori megmondóemberek egymás közti acsarkodásain túltesszük magunkat - ami nem a tanok igazságáról szól, hanem a világi javak leghatékonyabb felhasználásáról, mert akinek igaza van, annak hívei, a híveknek meg javaik, amiket felhasználásra felajánlanak, illetve hol áttételesen, hol kevésbé, de beszednek -, Jézus egy kosár olyan dolgot mondott, aminek a hétköznapokban nyomát se találjuk.

De továbbmentek: azt mondták, hogy az egyházi ünnepek - amik közül a karácsonyt szerintem nyugodt szívvel kihúzhatjuk - inkább történelmi, mint spirituális ünnepek az egybegyűltek számára. Húsvétkor mintha évfordulót ünnepelnének, majdhogynem nyűg, amit minden évben kellékestül ki-ki vérmérséklete szerint letud, aztán megy vissza a "normális" életéhez (érdekes lenne párhuzamba állítani, hogyan települtek rá a keresztény ünnepek a korábban már létező közösségi-vallási eseményekre, de ne szaladjunk semerre, most nem fogunk). Vagyis az ünnepek elszakadtak a közösségi élet szövetétől, az üzenet pedig szinte érdektelen, de nem vitatkoznak, vetnek keresztet, azt mennek tovább.

Meg még egyszer mondom: ezek nem az én megállapításaim, hanem vallásukért, felekezetükért aggódó egyházi személyeké. Én meg tök egyet tudok velük érteni. Ez most nekik baj vagy nekem?

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr14856279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molaris 2009.01.04. 07:06:11

Kiktől is vannak a megállapítások? Forrást kérek, utána néznék.
Az, hogy voltak és vannak kilóra megvehető árulók a papok között az evidencia. Mint, ahogy vannak ugyanilyen tollforgatók.

Én viszont azt állítom - akármelyik teológiai potentáttal szemben- igenis Ő él.

Feketedisznóvágás1 2009.01.04. 09:54:36

Kedves koszos punk.

Ateisták nincsenek, maximum olyanok akik annak hiszik magukat!
Ezt jól jegyezd meg!

üdv: egy "nyakas" református.

egymilliopicikrisztus 2009.01.04. 09:57:35

Jézus él! És fasírtot süt a McDonaldnál.

asgabad 2009.01.04. 10:03:58

hu de eszméletlenül értelmetlen blog!
levegö masszirozás a javából!

Joco74 2009.01.04. 10:04:57

@Feketedisznóvágás1:

Szerinted. Ezt jól jegyezd meg!

Old Shutdown 2009.01.04. 10:08:34

Jézusra is érvényes a Heisenberg féle határozatlansági elv.
De tényleg, a vallás nem alapulhat tényeken, mert akkor tudomány lenne ugyebár.

Schuerue 2009.01.04. 10:08:42

@molaris: Légy oly kedves és mellékeld a állításodat igazoló hiteles forrásokat. Az ugyanis hogy vannak radikálisok akik saját eszméiket megdönhetetlen alapigazságnak tartják evidencia.

@Feketedisznovagas1: Egy zuhanó repülőn nincsenek ateisták.

@Laca: A statisztikák szerint minden ötödik jézus kínai.

lOc (a pasztafáriánus) 2009.01.04. 10:22:52

"Minél inkább eltölt valakit minden jelenség rendezett szabályosságának tudata, annál szilárdabbá válik az a meggyőződése, hogy e rendezettség és szabályosság mellett nincs olyan hézag, ahol hely jutna más természetű okoknak. Nem létezhet sem olyan emberi, sem olyan isteni szabály, amely önmagában a természeti jelenségek független oka lehetne. Bizonyosra vehető, hogy a természeti jelenségekbe beavatkozó, személyes Isten doktrínáját valódi értelemben sohasem cáfolhatja meg a tudomány, mert ez a doktrína mindig menedékre találhat azokon a területeken, amelyeken a tudomány még nem tudta megvetni a lábát.
Meg vagyok azonban győződve arról, hogy a vallás képviselői részéről ez a viselkedés nem csupán méltatlan, de végzetes is. Egy olyan tan, amely mindig a sötétségbe vonul, mert a tiszta világosságban nem képes fenntartani magát, szükségképpen el fogja veszíteni az emberi nemre gyakorolt hatását, s ennek kiszámíthatatlanul káros hatása lehet az emberi fejlődésre. Az erkölcsi jóért vívott harcukban a vallás tanítóinak venniük kell a bátorsagot ahhoz, hogy feladják a személyes Isten doktrínáját, és lemondjanak a félelemnek és a reménynek ama forrásáról, amely a múltban olyan óriási hatalmat helyezett a papok kezébe. Munkájuk során azokat az erőket kellene felhasználniuk, amelyek képesek arra, hogy a Jót, az Igazat és a Szépet magában az emberiségben fejlesszék ki és terjesszék el. Ez bizonnyal sokkal nehezebb, de összehasonlíthatatlanul értékesebb feladat..."

Albert Einstein

Old Shutdown 2009.01.04. 10:25:14

Ez az Einstein milyen jól megmondta, biztos okos ember volt.

lOc (a pasztafáriánus) 2009.01.04. 10:31:27

Bizony. Nem volt egy elvakult, agymosott, vallásos barom.

Psyman 2009.01.04. 10:47:10

Ennek elég logikus, ámde bonyolult válasza van. Krisztus testi feltámadásában rengeteg ószövetségi jövendölés teljesül be, ezen kívül a testi feltámadásnak rengeteg olyan katolikus tanításbeli oka van, amelyek miatt igenis fontos, h9ogy szó szerint olvassuk. Erről sokan írtak sok helyen, én meg nem vagyok teológus. Lényeg a lényeg, a keresztény vallásnak sarkalatos pontja, hogy Jézus valóban, testileg feltámadt, ezzel legyőzte a halált stb-stb.

Az ünnepek közül meg a karácsonyt tényleg ki lehetne dobni, mert annak valóban semmi köze Jézus születéséhez. Ugyanis ez az ünnep eredetileg egy napkultusz-ünnep volt, mivel ekkortájt (21-én) kezdenek hosszabbodni a nappalok. Hogy ezt kigolyózzák, valaki kitalálta a karácsonyt. De a húsvét pl csak azért esik majdnem egybe a zsidó húsvéttal, mert Jézust bizonyíthatóan akkor ölték meg, majd támadt föl. Hát mikor legyen az ünnepe, ha nem akkor?

magyar-magyar szótár 2009.01.04. 10:48:02

Mindenkinek megvan a maga baja.

A jézusköpködés és fikázás pl népsport a Teke némelyik részén. De pl Japánban annyit értenek belőle, mint mink a bézbólbú. (Japánban viszont a Nyugat-mánia, anglosaxománia miatt nagyon is értik a baseball-t)
Teszemazt, a retkesnyakú, vodkától makirészeg orosz diák, bakunyinista pl, bátor és merész volt, amikor jézusköpködő 1869-ben, hisz pl az életével is játszott. 2006-ban kopérozni a 150 évvel korábban még "fóradalmi" szövegeket inkább már a vérgáz kateg.

Polcz Alaine él -ha értesz. (Szerintem is él Polcz Alaine.. meg Jimi Hendrix is él.)

Váltottam pár mondatot az Iván Gábor elemér nevű fórumozósbetegségben szenvedő zsenivel. Afféle önparódia ő, hogy: miközben mindenki Jézus-köpködőként ismeri, ő valójában jéziánus, DE éppenséggel a Jézus Kultusz ellen harcol az egykor élt Jézus, az esendő ember nevében, aki szerinte kultikus öngyilkosságot követett el azzal, hogy nem menekült a lefogatása elöl. Célja az lehetett a halálbüntetésbe menekvéssel, hogy elkerülje a szektává kerekedését tanainak. Bár alighanem az esszénus szekta állt köze hozzá, Jézus Az Ember úgy érezte, hogy tanításának szektává kovácsolásával csak egyel több lenne a zsidókat égzetesen megosztó tanok között. Ő.. a világ népei közé akarta betagozni a zsidókat, hogy megértsék, nem A kiválasztott nép, hanem egy (határozatlannévelő) egy kiválasztott nép. De más népeknél nem több vagy kevesebb. Imígyen szerete volna a zsidókat megmenteni ennvégzetüktől. Sok középkori magyar [református] gondolkodó azért tekintette a magyart a zsidó néppel rokonnak: a magyarok végzetes pártoskodásra való hajlama miatt, ami rokon a zsidókéval. De persze ez egy metszet.

És még van másik is. Akutagava Rjúnoszuke, aki nem volt keresztény (de a sinto megengedő...) bár, de Jézus rokonszenves volt neki, megírta egy japán keresztény mártír történetét. A mártír vallomásában így mesélt vallatóinak:
Jézus szerelme Mária volt s érte hozta áldozatát, a szerelmükért.
Hm.

Mindenkinek megvan a maga baja.

Mindenesetre a mollahok nem fognak cukit adni azoknak a khauroknak, akik jézusköpködő antiklerikálisnak vallják magukat, mert szerintük minden europid egykuttya khaur, ha nem igazhitű. Sőt, gyanum, hogy a jézusfikázók inkább még bünti're számíthatnak :)))

lOc (a pasztafáriánus) 2009.01.04. 10:49:47

@Psyman: Jaja, ez igaz, de ami még vicces, hogy a húsvét magyar elnevezése (HÚSvét) is a zsidó ünnepre utal.

magyar-magyar szótár 2009.01.04. 10:51:24

Aztán a végzet 74-75-ben be is következet. Olv.: Josephus Flaviusnál. A szófogadatlanok meg inkább görögfődön próbálkoztak, egy keveset beleszerelgettek a zarathusztriánus Fény kultuszból (innen az Apollón-kultuszból, pl a jézi születését áthelyezték az Apolló [télinapfordulós] -ünnepre) meg ilyesmi, ha érdekes ez...

nadivereb 2009.01.04. 10:55:15

Mivel Jézus nem halt meg másodszorra a Biblia szerint, tekinthetjük halhatatlannak? Mivel mostanság nem hallunk róla, valószínűsíthetjük, hogy McLeod levágta a fejét?

2009.01.04. 11:00:55

JÉZUS ÉL!!! Hállelúja imádjuk ŐT!!!!
:D :D :D :D :D
Heheheheeee! De vicces ez!

Szerintem JK (olv.: dzsíííkéj) soha nem is élt! Mert akkor meg kellett volna halnia, ám azt nem tette soha, ergó soha nem is élt.
Superman, és Batman sem élt soha, mégis megdönthetetlen bizonyítékok vannak rá (hiteles dokumentum felvételek), kb mint Jézus életéről. JK-ről is csak valaki összevéset egy rakás halandzsát, jól eldugta, hogy valaki jól meg tudja találni.
A Biblia is kb annyira hiteles és életszerű, mint a Superman filmek, vagy a Batman összes része!

IMÁDJÁTOK JÉZUST!!! És ne felejtsetek el buzgón imádkozni, mielőtt bepakoltok egy rakás lóvét, mint egyházadót!!!

santis 2009.01.04. 11:03:07

@Feketedisznóvágás1: SZIA SZIA! ÉN ÚGY MONDANÁM, HOGY VALÓBAN NINCS ATEISTA, CSAK NEM GYAKOROLJA A HITÉT. VISZONT JÉZUS ÉL!!!! NAPONTA TAPAPASZTALOM. SANTIS.

2009.01.04. 11:09:41

NA elég legyen má!
Hagy legyek má békésen ateista! Meg akarsz téríteni, vagy sérteni akarod a hitemet (hitetlenségemet)?
Te nyugodtan higyjél mindenféle kitalált hülyeségben, ahogy akarsz, véssed magadba a keresztet, meg viseld medálként az vállfára szögelt csávót, de én ugyan hagy legyek már ateita és hagy ne higgyek már a főgóréban meg a feléledős felszögelt, hosszú hajú formában!!!

És különben is hogy jön össze az ateizmus és az h JK (éjtsd: dzsíííkéj) él? Nem találok benne logikát!!!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.01.04. 11:09:50

Tart még nálad a szilveszteri utózönge? Ez valahogy kicsit konfúz lett, vagy csak én vagyok még mindig szarul?

@Feketedisznóvágás1: első nekifutásra jó lenne megismerkedni a szavak jelentésével...

2009.01.04. 11:14:34

Ha valóban lesz feltámadás, amivel hitegetik a Föld kisebbik részén az embereket, akkor hol fognak elférni? Hány milliárdan leszünk akkor? Mit fogunk enni? Én nem akarok feltámadni, hogy éhezzek. Az is feltámad, aki nem keresztény?
Ha valóban lenne az egyisten és jézus, akkor mindenki abban hinne magától is, nem kellett volna erőszakkal kényszeríteni senkit rá és megölni az ő nevükben mindenkit, aki nem hitt bennük. És nem 2000 éve létezne az egyistenhit, hanem mindig is annak kellett volna lennie, már az ősember óta. Bár az ősemberek nem is léteztek, se a mammutok, se a dinók, hiszen a Bibliában meg se említik őket.
Ha valóban létezne isten, bármilyen, és az lenne a dolga, hogy az embereken segítsen, akkor egyetlen papot, apácát, gyereket sem ölnének meg a világon. És senki se halna éhen, csak kérnie kéne. Valahogy nem ezt látom a világban. De ti balga hívők bizzatok csak benne, hogy rajtatok segít.
A hitre és az isten alakjának kitalálására azért volt szükség régen, mert a környezeteben tapasztalt dolgokat, az emeberek nem tudták megmagyarázni. Legegyszerűbb volt az mondani, hogy ez egy felsőbb rendű lény tette. Ilyen volt a tűz, a villám, a vihar, a földrengés, a vulkánkitörés. Ezeket mind az isten haragja okozta. Remélem ebben is hittek. Mert régebben ez is az isten hithez tartozott. A hit az emberek leigázására és kordában tartására használták és használják mind a mai napig. A hívő ember azt teszi, amit a pap mond neki, nem gondolkodik, vagy ha igen, akkor máglyán elégetik. Ha az ország vezetője azt parancsolja, hogy legyél öngyilkos, mert neki ez tetszik, valószínűleg fellázadsz. De ha az isten azt mondja, hogy tedd meg, mert ez neki tetsző és úgyis lesz feltámadás, akkor máris örömmel megteszed. Lásd muzulmán öngyilkos merénylők.
Hitre valóban szükség van, mert az ember gyenge lény, hit nélkül összeomlik, csak nem kellene erőszakolni ezt az egyisten, jézus, allah és egyebeket. Mindenkinek szíve joga, hogy miben hisz. Minden hit ugyanarra van kitalálva.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.01.04. 11:15:23

Különben is Elvis sem halt meg... csak hazament :D

Azt meg hogy van-e Isten vagy él-e Jézus, hát mindenki megtudja ha meghal, addig max. veszekedni lehet róla, kérdés van-e értelme. Türelem.

teknős 2009.01.04. 11:17:57

Nem értem, hogy azok, akik nem keresztények, miért is foglalkoznak újra és újra a kersztényekkel. Miért óhajtják állandóan bebizonyítani, hogy a mi hitünk tévedés és mi mennyit veszítünk ezzel?Nekem például soha nem jutna eszembe az ateistákkal foglalkozni. Én tiszteletben tartom az ő hitüket. Nincs állandó bizonygatási vágyam. De nagyon tetszik, hogy milyen görcsösen véled fontosnak, hogy meggyőzz! Kit is? Talán magadat, hogy nem tévedsz?

D'artagnan 2009.01.04. 11:19:49

Szánalmas poszt. Unalmas. Szóra sem érdemes.

vmaast 2009.01.04. 11:27:55

@teknős: Neked nem, és ez remek dolog, de a keresztény vallás, úgy egészében, nem igazán arról híres, hogy békén hagyja a másként gondolkodókat. Próbáld terjeszteni a hozzáállásodat :)
vm

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.01.04. 11:34:27

@teknős:
Ha a keresztények nem foglalkoznának annyit a nemkeresztényekkel, hangoztatnának valamiféle felsőbbrendűséget, akkor bizonyára fordítva is így lenne. Amúgy meg mindenkinek joga azzal foglalkozni, amivel akar, a káros szektáktól kezdve a bűnözésig.

kat.gab 2009.01.04. 11:57:04

"Én viszont azt állítom - akármelyik teológiai potentáttal szemben- igenis Ő él." (Molaris)
Azzal, aki ilyen kijelentést tesz, vagy az ilyen kijelentést elfogadja, nincs értelme vitatkozni.
"Ateisták nincsenek, maximum olyanok akik annak hiszik magukat!" (Feketedisznovágás1). Innen már csak egy kicsi lépésre van: ...és akkor ne is legyenek! (lásd: inkvizíció).

ver@s kan-tár 2009.01.04. 12:01:18

"Jézus él?" Így kell legyen, hiszen ezt ő maga jelentette ki magáról, ilyet pedig halottak viszonylag ritkán tesznek. Minden további elmereszelgetés csupán a fölös szabadidő öncélú elszórását példázza. (Zárójelben: olykor még Albert Einstein is qrvára ráért. Náprimér mikor leszögezte, hogy Isten nem állt le kockázni az Univerzummal. Ennek megfejtését ki-ki egyéni kvalitására bízom.)

molaris 2009.01.04. 12:02:52

@Schuerue:
Aztán milyen forrást kell igazolnom?
Itt ÉN vagyok a forrás, mert ez az ÉN hitem, az Én állításom.
Ill. van még egy lehetőség: térdet és fejet hajtotok, és úgy kéritek bűnvalló ima után az Urat, hogy Ő adjon választ.

2009.01.04. 12:08:28

szerintem olvassátok el nietzschétől az antikrisztust. abban az az érdekes megközelítést írja, hogy jézust /szándékosan vagy véletlenül/ félreértették. pontosan azt csináltak belőle, ami ellen felemelte a szavát, a gyengeséget emelték erősségek közé, és eltorzították az alakját a későbbi leírásokban.
jézus a szeretetről beszélt, de a később összeollózott "szent könyv" pont kihagyja magának jézus szeretetének egy fontos részletét: a szerelmet. nekem pl. sokkal szimpatikusabb ember jézus úgy, ha elfogadjuk, hogy volt egy felesége (mária magdolna - akit kb. lekurváztak a későbbiekben), hiszen abban a korban szinte kinézték, akinek nem volt.
nem hiszek abban, hogy gyógyított meg feltámadt vagy hasonlók, ellenben el tudom képzelni, hogy tényleg jóra tanította az embereket. halála után szerintem a követői és azok követői már túlfanatizálták...

molaris 2009.01.04. 12:09:18

@Hivatásos beszólóművész:
Egyszerű gondolkodású Testvérem!

Tudod a mai dátumot? Remélem, mert különben nem engednek ki az idegosztályról. Na!- megvan?
Akkor légy olyan okos, hogy azt is megmondod, honnan számítjuk az adott évet.
Jó töprengést kívánok.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.01.04. 12:15:50

indigo girls: christmastime in washington

it was christmastime in washington
the democrats rehearsed
gettin' into gear for four more years
of things not gettin' worse

the republicans drank whiskey neat
and they thanked their lucky stars
they said "he can not seek another term
they'll be no more f.d.r.s"

i sat home in tennessee
just starin' at the screen
an uneasy feelin' in my chest
just wonderin' what it means

so come back woody guthrie
come back to us now
tear your eyes from paradise
and rise again somehow
if you run into jesus
maybe he can help us out
come back woody guthrie
to us now

i followed in your footsteps once
back in my travelin' days
somewhere i failed to find your trail
now i'm stumblin' through the haze

there's killers on the highway now
and a man can't get around
so i just sold my soul for wheels that roll
now i'm stuck here in this town

so come back woody guthrie
come back to us now
tear your eyes from paradise
and rise again somehow
if you run into jesus
maybe he can help us out
come back woody guthrie
to us now

see there's foxes in the henhouse
and there's cows out in the corn
the unions have been busted
and their proud red banners torn

but if you listen to the radio
they'll tell you all is well
but you and me and cisco know
it's goin' straight to hell

so come back emma goldman
rise up old joe hill
the barricades are goin' up
they cannot break our will
come back to us malcolm x
and martin luther king
we're marchin' into selma
while the bells of freedom ring

and come back woody guthrie
come back to us now
tear your eyes from paradise
and rise again somehow

Martian (törölt) 2009.01.04. 12:16:26

Teológiai értelmezés szerint Jézus nincs a fizikai világunkban, viszont "mielőtt Ábrahám lett, én vagyok" vagyis a fizikai világba születése előtt is létezett más síkon... akkor meg miért ne létezhetne bármelyik időben?
És ez így akár minden emberre is igaz lehet:
Jn 10.34 Jézus folytatta: „Hát nincs megírva törvényetekben: Én mondtam: istenek vagytok?

na_most_akkor 2009.01.04. 12:19:41

Na most akkor megmondhatná valami okos ember, miért kell egy lapot - még ha az a KILLTHERADICAL nevet viseli, olvashatatlanra konfigurálni.
Gondolok itt a fekete alapon fehér betűkre.

Én pl. egy sort sem olvastam el.

Nem akartok normálisnak kinézni?

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.01.04. 12:21:25

shelby lynne: Jesus on a Greyhound

I was on my way to somewhere to the Mexicali sand
A man sat down beside me, he had scars upon his hands
He told me some stories - I told him some lies
Light shone through my darkness, cast shadows from my mind
His eyes they looked right through me
Oh I knew he carried weight
Something real was going down that day
Oh I told him I'm a sinner
He said that's o.k.
I'm not here to change you anyway
He was gone when I turned around
Was it Jesus - Jesus on a Greyhound
Oh we talked about the world gone bad
The troubles we had seen
We talked about the dirt
Brown shoes he wore on his feet
He said I'm tired and weary
I've been riding a long way
Let me rest my eyes now
Let me drift away
He acted Like he knew me
Then he fell asleep
I had no More secrets
I could keep
Oh I told him I'm a sinner
He said that's o.k.
I'm not here to change you anyway
He was gone when I turned around
Was it Jesus - Jesus on a Greyhound
Somewhere in the sunlit mornin'
I stepped off the bus in the
Middle of the city of angels
And that long haired hippie was up
And gone where devils run and play and lust
Lookin for the danger
Oh and I looked at my feet and
Saw the shoes that he had worn and
Thank God for that beautiful stranger
Was that Jesus
Was that Jesus
Was that Jesus
Oh I told him I'm a sinner
He said that's o.k.
I'm not here to change you anyway
He was gone when I turned around
Was it Jesus - Jesus on a Greyhound
And I'll rise again
Ain't no power on earth can keep me down
And I'll rise, I'll rise again
Oh ain't no death can keep me in the ground
Was that Jesus

Selkt-Sa 2009.01.04. 12:25:53

molaris,

a moszlimok meg mohamed mekkai kivonulásától számítják az időszámítást, a görög katolikusok is másképp számítják, és a nyakamat rá, hogy a busmannok is a szent kólásüveg eljövetelét várják, és annak fejében számítják az időt. az idő egy relatív fogalom, már einstein is megmondta, és mindenki a saját hitének, valóságának a tudatában számolja.


ja, és hadd ne mondjam, hogy a volt gyarmati területeken nem fehér ábrázolású krisztust imádnak, hanem feketét. mindenki a saját valóságának megfelelően.

magyarországról, mária országáról, a "boldogasszony" hazájáról ne is beszéljek, amikor katolikus vallási ünnepek mögött (kisboldogasszony, nagy boldogasszony, gyümölcsoltó boldogasszony, kisasszony katolikus naptárban jelezve!) az ősi magyar istennő kultuszt ünnepeljük még krisztus után 2009-ben is.

mindenkinek a saját szubjektív valóságának megfelelően.

azlok23 2009.01.04. 12:31:11

"Ugyanitt hangzott el, hogy ehhez az elvárt olvasathoz képest a magukat hívőnek mondó emberek többsége mégis úgy él, mintha Jézus még mindig el lenne temetve"

Ezt arra értette sztem, hogy sokan nem élnek igazi élő hívő életet. csak elmennek a templomba/gyülekezetbe, mert szokás, mert kell, vagy muszáj, de nem követi az életükben semmi ima vagy dicsőítés a hétköznapokban. vmi ilyesmire gondolhatott sztem.

shenk 2009.01.04. 12:34:37

teknős 2009.01.04. 11:17:57
Ha valóban érdekel, hogy miért baszogatják az ateisták a keresztényeket (és úgy általában a vallást), akkor olvasd el ezen pdf 8. és 9. fejezeteit.
www.send2u.hu/get/?f=deQPViy1pPmTeaeyvzh3

shenk 2009.01.04. 12:37:21

na_most_akkor 2009.01.04. 12:19:41
Ha ez nálad fekete, akkor ideje lenne lecserélni a 12 éves crt monitort, manapság 20-30ezerért jó lcd-ket lehet kapni, és a szemed sem fog kifolyni.

Feketedisznóvágás1 2009.01.04. 12:46:55

Nagyon nagy baj hogy a mai világunkban ennyi nagyarcú-mindenttudó, magát ateistának mondó ember írogathatja a hülyeségeit.

Én azt mondom hogy Bízd Újra Életed Krisztusra!
vagyis BUÉK a jóakaratú embereknek.

kureka 2009.01.04. 12:50:17

Sokan mondják, sőtt súlykolják az emberekbe , hogy a vallás a szent és sérthetetlen, de mire alapozzák ezt !?

Azt mondják, hogy minden úgy van ahogy le van írva, csak tudni kell értelmezni ! Mert minden csak elvonatkotkoztatott szöveg, és csak érteni kell amit írtak.

Minden csk ködösítés !

A középkorban találták ki, építették rá a kezdetekben valamire vágyó emberek / korai keresztények / elmondásaira. Ezután az uralkodói réteg és a papság egymást segítve erősíteték a vallást. Ha a nemeseknek szükségük volt valamire, akkor azt a papság úgy hírdette a templomban és fordítva a nemesség mindenben segítette a papokat. Lásd : 9-ed rész , anyagiak, földek, ingatlanok. Még mindig azokból élnek ebben a 21-ik szádadban , amit anno valamikor a középkorban zsebeltek be.

"Jézus, menny, feltámadás.... " Hmmm. Mind csak szemfény vesztés , mézesmadzag !

Hisztek még a mesékben ??!

shenk 2009.01.04. 12:50:32

Feketedisznóvágás1 2009.01.04. 12:46:55
Ja, mennyivel jobb lenne, ha az ilyen antikeresztény elemeket szépen megkínozhatnánk, majd megölhetnénk Ó Urunk dicsőségére, mint a régi szép időkben!...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.04. 12:51:28

Számomra azért fontos a feltámadás-történet, mert egyértelműen azt állítja, hogy lehetségesek csodák.

Tekintve, hogy nem rendelkezünk tökéletes rálátással a világunkra, nekem ez biztató ígéret arról, hogy amit nem tudunk, szóval abban a szférában, sokkal több minden lehetséges, mint a világnak azon a részén, melyre kiterjednek ismereteink.

Feketedisznóvágás1 2009.01.04. 12:59:11

Hát shenk. Biztos boldogabb és békésebb lenne a keresztény és keresztyén Európa ha az ilyen vallásgyűlölők szednék a sátorfájukat. Tudnék ateista államokat ajánlani neked. Ott van mindjárt a "béke szigete": Észak-Korea.

duncan 2009.01.04. 13:00:22

@molaris: nem is akkortól, mert az akkor nem akkor volt, amikor, hanem (kb.) hét évvel előbb

@teknős: nem mi kezdtük... ha nem cseszegetnének, hogy elkárhozott lúzer leszek, ha nem hiszek, nem tartom be a rituálékat, nem fizetem az egyházi adót, akkor senki nem foglalkozna velük. Az már csak hab a tortán, hogy a jézusi szeretet nevében több embert öltek meg, mint ahány zsidót a nácik...

Selkt-Sa 2009.01.04. 13:09:11

molaris,

a gergely naptár elfogadása csak egy diplomáciai gesztus a fehér waspok felé, főleg, mivel a gazdaságban ők vannak hatalmi pozícióban. szóval ez nem jaykaynek köszönhető, hanem a gazdasági hatalomnak.
szerintem...

Selkt-Sa 2009.01.04. 13:09:41

ja, mondom én ezt "hithű" katolikusként...

shenk 2009.01.04. 13:15:11

Feketedisznóvágás1 2009.01.04. 12:59:11
Akkor tartsunk egy népszámlálást, ahol nem azért nyögik be az emberek, hogy "hát persze, ők katolikusok/reformátusok/etcetera", mert különben egyes állampolgártársaik lenéznék és megvetnék őket, vagy mert kisgyerekkorukban a szüleik saját elgondolásukból megkeresztelték, felnőtt fejjel viszont a közelébe sem néz a vallásának, hanem ténylegesen csak az diktálja be, aki gyakorolja is a vallását. Ezek után a nem hívők szépen kivándorolnak egy másik országba. Kíváncsi vagyok, hogy az otthon maradt híveket isten mennyi ideig tartaná életben olyan változatlan civilizált életfeltételek között, mint ami most van. Mert az szinte biztos, hogy a mérnökök, biológusok, orvosok, közgazdászok nagy része a te elgondolásod szerint nem kellene, hogy része legyen országunknak. És akkor újra beköszöntene az általad annyira áhított boldog és békés középkor...

Selkt-Sa 2009.01.04. 13:15:32

egyébként, ha megnézitek, a történelem legnagyobb szemétségeit általában a vallás nevében követik el egyházak: keresztes hadjáratok, dzsihád, boszorkányüldözés, zsidóüldözés... (arról nem beszélve, hogy állítólag afganisztánt és irakot azért kellett lerohanni, mert kedves világelnökünknek elvonási tünetes delírium tremenszében isten megjelent, és azt mondta neki, hogy így cselekedjen...)

szóval szerintem mindenki élje meg a hitét a saját kis lelkében, és lécci ne kényszerítse rá másokra.

shenk 2009.01.04. 13:27:13

wesley.extra.hu/npt/iskolazottsagesvallasossag.htm

Érdemes összehasonlítani az egyes táblázatokat.
Önbesorolás alapján 34,6% nem vallásos, 49,1% a maga módján az, s csupán 11% követi egyház tanait.
Na, ennyire vagyunk mi mária országa...

"Összességében megállapíthatjuk, hogy Budapest egy olyan világváros, melynek középosztálya közepesen szekularizált, értelmisége viszont élesen kettéválik, ahol a többség nemcsak szekularizmust, hanem az ateizmust is felvállalja, a kisebbség viszont nemcsak vallásos, hanem vállaltan egyházias, s ehhez politikai értékeket is kapcsol."

2009.01.04. 13:30:08

@molaris: Azta jó eget neki! :D:D:D:D:D
Ezt az okfejtést! Te tudsz valamit! De egyet kimondok, tudod ki neked a testvéred te gyík? Ha a testvérem lennél, addig pofoználak míg normális emberré nem válnál!

Tehát azzal magyarázod Jézus létét, hogy onnan számoljuk az időt! És előtte mi volt?
Ha a szentbibliát vesszük alapul, akkor is volt JK (ejtsd: dzsííííkéj) előtt valami, történt ez az, a biblija szerint, tehát telt az idő. Ergó számolni kellett volna. Mondhatod itt hogy az addig eltelt időt a JK (ejtsd: dzsíííkéj) előtt előtaggal számítjuk. Mondhatnánk az a mínusz idő! Olyan viszont nincs mert az idő csak egy irányba halad, előre. Attól függ mit veszünk nullának.
De elmesélném neked kedves "hű de kurvára hiszek mindenben, amit nekem egy csohás mond", hogy ez is csak a hitvilág része. Valami gyökér azt mondta, hogy JK-től (ejtsd: dzsíííkéjtől) számoljuk az időt. Ezt nem azért mondta, mert tudta hogy élt a felszögezett manus, hanem azért mert elhitte annak a gyökérnek a szavait, aki azt mondta hogy márpedig létezett, ill nem mondta hanem írta vala.

Következtetés: ilyen erővel azt is mondhatnánk hogy a seggbekuki szó megszületésétől számoljuk mostantól az időt, vagy az első adag kokain előkerülésétől.

Ha már itt tartunk, el tudod nekem mondani, hogy akkor az összes kínai, zsidó, ortodox és még sorolhatnám, miért nem tudja a pontos időt? Mert ők mind idegosztályról jöttek? Vagy esetleg ők nem is emberek?
Na mivan hülyegyerek!

Feketedisznóvágás1 2009.01.04. 13:30:38

shenk, érdekes nekem van sok hívő közgazdász, orvos, mérnök v. hallgató barátom, barátosnőm. Szerintem minden fiatalnak szüksége lenne a vallásos nevelésre. Én hosszú idő óta cserkészkedem. Látom hogy a fiatal korban elkezdett vallásos nevelés milyen erős egyéniséget farag az emberekből. Tudom hogy ma ez nem "tendi". Idén nyáron voltam két hetet Lengyelo.ban. Ott kiürülnek az utcák vasárnap délelőttönként. A templomok tele vannak. A lengyeleknek ezáltal is még van tartása. Ők még egy nemzet. Mi már csak egy nép vagyunk...

shenk 2009.01.04. 13:40:36

Hát az én életemből szerencsére kimaradt a vallásos neveltetés, kaptam helyette sok szeretetet a családomtól, valamint arra tanítottak, hogy mindig a saját gondolataim vezéreljenek. Vagyis erre tanítani sem kellett, mert ez a természetes. Sajnos sokaknak amiatt, hogy a szüleik beléjük nevelik, szükségük van valami "felsőbb" erőre, akihez fordulhatnak, ahelyett, hogy önmagukban keresnék a megoldást a problémáikra. Szép a mondás, hogy segíts magadon, isten is megsegít, az első felével teljes mértékben egyet is értek, csak éppen a második fele üres szócséplés.
És nem azt mondtam, hogy nincsenek hívő orvosok, mérnökök, stb, mert vannak, mert beléjük nevelték. Arra akartam célozni, hogy akik sokat tanulnak a világ dolgairól, azok előbb-utóbb nagy eséllyel belátják, hogy amit a vallásuk tanít nekik, az teljesen nonszensz, az erkölcsünk az saját magunkból fakad, nem pedig egy irodalmi műből, az életünket pedig saját döntéseinkkel alakítjuk, nem pedig valami égben lakozó mindenható erő vezérli azt.
A lengyeleknél érdemes azt megfigyelni, hogy mi is (valójában) az összetartó erejük. Pl. ha összehasonlítjuk az ottani politikai vezetést és kultúrát a miénkkel, akkor eléggé kitűnik, hogy míg náluk a politikai vezetés elég erősen képviseli az ország érdekeit (persze kivételek mindenhol vannak), addig nálunk csak az ország lezüllesztése, és a nép/nemzet nevezzük aminek akarod megosztása folyik X évtizede. Na ez az igazi különbség.

Selkt-Sa 2009.01.04. 13:41:18

khmm... én vallásos nevelést kaptam, de nem ettől lettem erős egyéniség. és megmondom őszintén, hogy a katolikus vallásos nevelés bizonyos elemeit (eredendő bűn téveszméje, neszexelj-házasságelőtt nevelés, mindenmásvallásúhülye-nevelés) rettentő károsnak tartom a fiatalságra. nodehát a vallásoknak soha nem az volt a lényege, hogy értelmes, gondolkodó, közösségi fiatalokat neveljünk, hanem az, hogy olyan embereket neveljünk, akik puszira elhisznek minden hülyeséget, amit egy "náluk okosabb" mond, nem kérdőjelezik meg a vallás szavát, ezáltal minden gyökérségbe beleránthatóak. lásd vv2, és ez alatt nem a valóvilág kettőt értem. nagyon kevesen gondolkoztak épeszű ember módjára... és csak mittudoménhányban a 20. sz. végén sikerült a kedves katolikus egyháznak benyögnie, hogy bocsi, zsidók, hogy nem védtünk meg benneteket, holott ez keresztényi kötelességünk lett volna.

ja, most ugyanez megy az aids sújtotta afrikában, hogy tilos gumit használni. gratulálok, szenzációs logika önmegtartóztatásra buzdítani, gumihúzás helyett.

Selkt-Sa 2009.01.04. 13:41:57

és itt már baromira nem jézus feltámadásáról van szó, hanem a társadalomra gyakorolt rendkívül káros hatásról.

Selkt-Sa 2009.01.04. 13:45:21

és nem tartom valószínűnek, hogy bármelyik vallás istene, aki önmagát a végső jónak állítja be, károsnak, vagy kerülendőnek tartaná a józan ész és a társadalom iránti elkötelezettség követését, úgyhogy azt hiszem egy-két vallási vezetőnek lesznek izzasztó pillanatai, amikor a nagyfőnök elé kerül, hívják azt akár taónak, vagy allahnak, vagy jehovának, vagy istennek.

shenk 2009.01.04. 13:48:29

Selkt-Sa: maximálisan egyetértünk, örülök, hogy vannak olyan emberek, akik képesek felülemelkedni a gyerekkorukban beléjük sulykolt hiedelmeken és tekintélyelvűségen (mert a legtöbb vallás ezen alapul: amit a pap/szent könyv/isten mond, az úgy is van, és kész! Kérdésnek, kétkedésnek, gondolkodásnak helye nincs).

Selkt-Sa 2009.01.04. 13:58:21

és akkor abba is gondoljunk bele, hogy pl. a tálibok mire tanítják vallásos nevelés címszó alatt a fiúkat (márg bár amrika)... a lányiskolákat meg, ahol megtanítanák a lányokat olvasni, írni, számolni, (úristen, micsoda obszcén tantárgyak!!!) simán felégetik, ha nem hajlandók a tanárok maguktól becsukni. természetesen a tanárokat (tanárnőket persze, majd nem gondoljuk, hogy a lányokat férfitanárok taníthatják???) kinyuffantják.

úgyhogy nem, köszönöm, vallásos nevelés nem.

Selkt-Sa 2009.01.04. 14:01:45

schenk, ha tudnád, hogy még mindig nem tudtam a vallásos neveltetésemen felülemelkedni... ha el tudnátok képzelni, hogy egy gyermeki pszichében ezek a tanok micsoda károkat tudnak okozni... ésszel mindezekkel tisztában vagyok, de a káros mechanizmusok már a pszichémben vannak, és nagyon nehéz felülemelkedni olyanokon, hogy "te tehetsz róla", "nem szexelhetsz bűntudat nélkül" ésatöbbi. sőt, továbbmegyek, a társadalomban ugyanezek az évszázados frusztrációk és beidegződések élnek, és még fognak is még nagyon sokáig, generációkon keresztül...

Feketedisznóvágás1 2009.01.04. 14:05:22

Nekem is van bajom a katkó egyházzal. Van katolikus szerzetes barátom. Többször el is mondtam neki. Nálunk reformátusoknál nők is lehetnek lelkészek, természetesen házasodhatnak. Ez a normális. Idővel a kat. egyház is rájön.
Mit is hirdetett a Tridenti-zsinat a 16. század közepén?

Ecclesia semper reformanda!- azaz az Egyháznak mindig meg kell újulni. Én hiszem hogy az "Anyaegyház" is képes erre, és nemcsak mi kávinisták. (ékes példa erre a II. vatikáni zsinat is )

shenk 2009.01.04. 14:06:33

:( Hát ez szomorú. Többek között ezért tartom károsnak a vallásos nevelést. Azt, hogy valaki milyen politikai beállítottságú, milyen sportot szeret, milyen zenét, vagy filmeket, mindenki maga dönti el, csak a vallás van ilyen privilegizált helyzetben, hogy annak már a neveltetés részének kell lenni. Ez egy nagyon súlyos hiba, mert nem arra tanítja a gyereket, hogy legyen önálló, hanem fölösleges korlátokat állít a fejlődése elé, káros paradigmák tömkelegével tömi tele a gyerek fejét, aki még nem tudja saját maga eldönteni, hogy ez neki később jó lesz-e avagy rossz...
Selkt-Sa: ajánlom az általam feljebb belinkelt könyvet, szerintem neked sokat segíthetne mind az önértékelésben, mind a vallásos beidegződésektől való megszabadulásban. Olvasmányos, érdekes, humoros, mégis elgondolkodtató írás.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.01.04. 14:08:43

Gyerekkori vallásos nevelés = agymosás

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.04. 14:10:56

azt a konzumidióta kommentvadász hülye mindenemet!
meg sokáig alszom is!
igérem végigolvasom és válaszolok.
meg többet jézusos posztot holtszezonban nem.
mert engem ezek a felvetések tényleg érdekelnek.

Feketedisznóvágás1 2009.01.04. 14:21:08

shenk. Azért még örülök hogy a templomainkból nem akarsz diszkót meg szállodát varázsolni.

Selkt-Sa 2009.01.04. 14:22:36

senki nem akar a templomokból diszkót vagy szállodát varázsolni (bár nem is lenne rossz, a legtöbb templomnak oltári akusztikája van...) csak épp a vallást jó lenne magánügyként kezelni, nem kötelező érvényűként.

shenk 2009.01.04. 14:29:27

Diszkóba nem járok, így azt biztosan nem, szállodának meg alkalmatlanok lennének, úgyhogy annak sem. Egyébként erről eszembe jut egy eset, amit még régen egy blogon taglaltak a kommentelők, miszerint valamelyik budai templomban akart valaki egy komolyzenei koncertet tartani, mert hogy ott jó lett volna az akusztika (ráadásul, ha jól emlékszem, még vallásos témájú is lett volna a zene, de ez nem biztos), de a helyi plébános, vagy kicsoda nem járult hozzá, mondván ez nem lenne istennek tetsző dolog, meg ez nem illik. Hát ennyit arról, hogy az egyházak támogatják a kultúrát.
Ja, és egyébként abba bele lehetne gondolni, hogy azok a templomok kinek a pénzéből vannak. Mert mondhatod, hogy a hívek adták össze, de szerintem azok a milliók, akik annak idején kötelező érvénnyel befizették a mindenféle egyházi adókat, lehet, hogy nem örülnének egy ilyen kijelentésnek. De ezt hagyjuk is, marginális gondolat csupán.

Feketedisznóvágás1 2009.01.04. 14:37:49

shenk Te hülye vagy! Már neharagudj de a komolyzenei kultúrának az alapjait is az Egyháznak köszönhetjük. Rengeteg templomot ismerek ahol vannak komolyzenei estek. Nálunk is a lelkész az istentisztelet végén elmondja hogy a héten milyen koncertek és mikor lesznek a templomban. Azt hiszem ilyen korlátolt agyú emberrel mint te hülyeség vitatkozni, mert szimplán az egyházak iránti utálatodból írogatsz..

Selkt-Sa 2009.01.04. 14:39:54

schenk,

megnyugtató, hogy az általad belinkelt tanulmány szerint azért a legtöbb vallásos azért előbbre tartja a józan eszét, érdekeit, jóllétét, és a paraszti logikát, (fogamzásgátlás, kevés gyerek) mint a bigott vallási előírásokat...(csak akkor szexelj, ha gyereket akarsz, és házas vagy, a fogamzásgátlás halálos bűn, stb)...

varnus xavér orgonaművészt zárta ki a kat egyház, merthogy buzul, meg beszólt az egyháznak... úgyhogy most templom és orgona nélkül van.

ebben csak az a röhej, hogy ő bach műveit szokta játszani, és azok kifejezetten vallásos művek. de ugye ez ne zavarja kedves anyaszentegyházunkat az ítélkezésben, tudjuk, abban ők mindig is jók voltak.

egyházi adók, milliók: hm.. ha jól emlékszem, az állam támogat minden egyházat az adófizetők pénzéből... nekem ez pl. egyáltalán nem tetszik. már elmúlt az az idő, amikor az állam és a vallás még egy volt.

shenk 2009.01.04. 14:54:41

Feketedisznóvágás1:
Az remélem nem kerülte el a figyelmedet, hogy "eszembe jut EGY eset..."
Szóval szó sem volt általánosításról. Egyébként nem zavar, ha befejezed a társalgást, mert nem érdekel különösképpen, csak mivel folyt a vita, ezért beleszóltam.
Az meg örömmel tölt el, hogy kibújt a legeslegtöbbször előforduló érv, ami a hívők száján csak kijöhet: HÜLYE VAGY!
Hát gratulálok. Szerintem te nem vagy hülye, még ha te annak is tartasz, viszont a korlátolt jelzővel illetnélek, ha megengeded.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.04. 15:00:15

@molaris:
a műsor címe In Search of Easter, szereplőlistát nem találtam :-(
olyan ez, mikor jeuzsuiták nyilvánosan olyan kijelentéseket tesznek, hogy azt a cölibátus dolgot újra kéne gondolni, mert veszélyben az eukharisztia.

@fekedisznóvágás1:
nincsenek hát. az egész csak kitaláció. tündérmese.
és igazad van, mennyivel jobb lenne, ha központilag szabályoznák, ki és mit irogathat!
észak-korea egyébként nem ateista, ott a vezérben hisznek, csak még él (vagy már nem, egyelőre nem nyilatkoznak).

@asgabad:
akkor ne olvasd :-)

@schuerue:
mizu? :-)

@psyman:
ezek szerint akkor azért maradt a szó szerinti értelmezés, mert annyi minden épült már rá? mert az elég gáz lenne.

@magyar-magyar szótár:
a japánoknak volt egy felfutásuk a nyugati filozófia iránti érdeklődésükben (talán még most is tart), ám közmegegyezés szerint a bibliából idézni kistílű dolog (mondták batou-nak a ghost in the shell 2-ben).
ezt a 2d-s vagy a keresztény-vagy a muszlim terroristák dolgot meg még mindig nem értem.

@before:
a téma és annak levezetése adott volt :-)

@teknős:
ugyanezen tanok mentén szokás megkérdőjelezni erkölcsösségemet, hazafiságomat, hovatovább nemzeti hovatartozásomat is. hadd foglalkozzak akkor vele.

@tajbor:
örülök, hogy hozzájárultál :-)

@ver@s kan-tár:
ha ennyi a kritérium, akkor én tudok repülni, mert repülni képtelen emberek ritkán tesznek ilyen kijelentéseket.

@na_most_akkor:
a sablon neve minimal black. fekete nem nagyon van benne, viszont egyszerű, mint én, ezért választottam.

@jonathan:
vagy mert nem nagyon tartják magukat a tanokhoz. ha olyan sok a hívő, tanítás szerint élő ember, akkor honnan ez a sok bűn? nem mind mi (ateisták) csináljuk.

@csöncsön:
nekem a csodák misztériuma több ponton is bajos. ha van egy működő renszer, ami a szabályait kapja mondjuk istentől, akkor minden egyes csodával menet közben alakítja a szabályokat, vagyis minden egyes csodával változnak az üdvözülés feltételei.

úgy első nekifutásra ennyi.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.04. 15:24:33

@bs395:

"ha van egy működő renszer, ami a szabályait kapja mondjuk istentől, akkor minden egyes csodával menet közben alakítja a szabályokat"

Igen ám, de én úgy gondolom, vélem, hiszem, hogy ezt a működő rendszert csak nagyon töredékesen ismerjük. Vagyis nem arról van szó, hogy jelenleg bizonyos tudásunk lenne a világról és annak működéséről. A csoda számomra pontosan annak a jele, hogy de-mennyire-hogy-nem. Másképpen fogalmazva (illetve a te szóhasználatodhoz csatlakozva): nem ismerjük a szabályokat.

nadivereb 2009.01.04. 15:31:15

@Csöncsön: Definiálnád a csodát? Nagyon sok "csoda" (értsd: csodaszámba menő gyógyulások stb.) betudható a lelkierőnek, a kitartásnak meg a placebo-effektusnak. Számos alkalommal pedig avéletlennek. Sok "csoda" (ld. a magyar szent királyok "csodái") pedig csak azért született, hogy szentté lehessen őket nyilvánítani, ezzel pedig politikai tőkét kovácsolni. Nekem pedig már az is csoda, hogyha holnap nem bukom meg abból, aminek a tanulását minden lehetséges módon elkerülöm.:)

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2009.01.04. 15:32:08

Hmm. Nekem valami olyasmi rémlik, hogy az ember az alapján hisz a feltámadásban, testben-lélekben, mert a Jézuska aszondta, és még meg is mutatta, hogy ő tud ilyet - ezért a szó szerinti értelmezés. Persze lehet ezt csavarni, feltámadás kő formában, vagy molekulánként külön, de én már kiestem ebből a fajta filozófiai praxisból, jó nekem a szalonbölcsészet.

és hőjjé index címlap. :D

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.04. 15:39:40

@nadivereb:

Csoda az, ami nem magyarázható meg a világról szóló eddigi ismereteink szerint. Vagyis egy őserdei bennszülöttnek csoda lehet a villanyfény is.

A lényeg, hogy nem uralhatjuk a világot, mert nem tudunk mindent róla. És ez szerintem jól van így.

shenk 2009.01.04. 15:43:43

Csöncsön: de attól még, hogy valamit nem ismerünk, miért érez a világon több milliárd ember késztetést arra, hogy az adott dolog megmagyarázására ne racionális érveket próbáljon meg keresni, hanem egy emberfeletti, természetfeletti erővel tömködi be a lyukakat? Ez a hozzáállás sehova nem vezet, mondhatni konzerválja a tudatlanságot. Szerintem nincs jól, hogy nem tudunk mindent a világról, mert a tudással a saját életünket tehetjük jobbá. Az már más kérdés, hogy a történelem (és a jelen) során is sokan, sokféle módon használták fel e tudást ártó szándékkal. Az már nem a tudás megszerzőin múlik, csak a felhasználókon.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.04. 15:52:18

@shenk:

Szerintem nincs jól, hogy nem tudunk mindent a világról, mert a tudással a saját életünket tehetjük jobbá.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.04. 15:54:54

Uppsz, bocsánat. Szóval még egyszer:

@shenk:

"Szerintem nincs jól, hogy nem tudunk mindent a világról, mert a tudással a saját életünket tehetjük jobbá."

Szerintem meg ha mindent tudnánk, akkor értelmetlen lenne jobbá tételről beszélni, hiszen mindent tudnánk.

Racionális magyarázatot persze mindig érdemes keresni, de az életünk (amelyből csak egy van!) túl rövid ahhoz, hogy mindenre megtaláljuk a racionális választ. Vagyis szerintem a hit szükségszerű része az életnek.

shenk 2009.01.04. 16:15:31

Nem is szükségszerű egy emberöltő alatt törekedni minden tudás elérésére. Sőt, átfogalmazom: ne tudjunk mindent, de törekedjünk rá. Odáig úgysem jut el az ember, hogy az univerzum összes titkát felfedje, de ezen titkok utáni kíváncsiság, kutakodás vezet el a civilizáció újabb és újabb találmányaihoz, amik megkönnyítik, illetve jobbá, tartalmasabbá tehetik az életet. Pl a szgép, amiről most egymásnak írogatunk.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.04. 16:21:33

@shenk:

Igen, szerintem mindkettő fontos. A tudásszomj, azaz hogy minél többet megismerjünk és megértsünk a világból; valamint annak a belátása, hogy mindent viszont úgysem tudhatunk meg.

Sajnos sokan vannak, akik vagy csak az egyik, vagy csak a másik belátást tartják szem előtt, és így -- szerintem -- töredékesen gondolkodnak. A két szélső pont nyilván a véresszájú ateista, illetve a véresszájú hívő.

Szerencsére egyébként bs395 nem az előbbi kategória. :-)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.01.04. 19:11:30

Az ateizmus szerintem hülyeség.

Selkt-Sa 2009.01.04. 21:48:14

khmkhm...

még ami eszembe jutott az én kedves egyházamról:

a biblia egy olyan szöveggyűjtemény, melyet agyonvissza toldoztak-foldoztak, fordítottak óhéberről-arameusról ógörögre, onnand latinra, oszt nagy nehezen végül magyarra. rengeteg szöveget kivágtak, módosítottak, betettek, az egyház épp aktuális világpolitikai és társadalmi nézetei alapján. a jaykayről szóló akárhanyadik zsinat (asszem konstantin császár volt, és talán a niceai, de már régen volt az a hittanóra, amikor vallástörténetet tanultam..) kb 300 évvel azután történt, hogy jaykay elhalálozott, akkor találták csak ki az okosok hogy ő most isten-e vagy sem. tehát a manapság hirdetett okosságainak nagy részét, és a bibliát és a vallási tanításokat tutifrankón nem ő találta ki.

és akárhogy is nézzük, a vallások igen szabadelvűen alkalmazzák a duplagondol elvét...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.04. 22:27:49

@Demo:
mondta, vagy írták róla halála után 100-150 évvel olyanok, akik nem is voltak a közelében sem?

@Before:
az ateizmus nem hülyeség, jó? :-)

molaris 2009.01.04. 23:22:40

@duncan:
Írtam: f e l t é t e l e z e t t .

molaris 2009.01.04. 23:32:37

@Hivatásos beszólóművész:
Nagyon szép és kimerítő válasz. No ugye itt az a probléma, hogy a világ úgymond mégiscsak megegyezett egy origóban. Aztán, hogy házi használatra különböző csoportok mit használnak más tészta. Kivéve a zsidókét. Azok ugyanis a világ teremtésétől számolnak. Na nem terhelem jobban az agytekervényeid, mert látom a válaszodból, amúgy is kezd lemerülni.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.01.04. 23:36:38

:)
Az ateizmus azért hülyeség, mert - legalább is a fogalom definíciója szerint - egyértelmű istentagadást jelent. Tehát hóttutiziher, hogy nincs kaporszakállú. Én ebben igen-igen erőteljesen biztos vagyok, de mégse érzem úgy, hogy csak úgy szíre-szóra kijelenthetünk ilyesmit.
Valahol ott ücsörgünk egy valószínűtlenségi meghajtású űrhajó fedélzetén, amivel esetleg mégis eljuthatunk az úr színe elé, oszt csak nézünk kifele abból a szép arcunkból.
Amúgy ez csak egy ilyen mélyfilozófikusan provokatív kijelentés akart lenni...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.05. 00:14:12

@Before:
az istentagadás, vagy isten ellenesség az anti-teizmus.
az ateizmus az a hiánya az istenhintek, nem pedig ellentéte.
persze amikor ateista egyházakat - nem vicc - alapítanak, akkor én is kezdek kételkedni, hogy biztos az vagyok-e, amik ők.

na_most_akkor 2009.01.05. 09:47:45

Na most akkor ha nem fekete az alap hát legyen szürke.

Egyforma szar.

Nem akartok normálisnak kinézni?

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2009.01.05. 12:59:13

bs: nekem úgy rémlik, hogy mondta, és a szinoptikusok jegyzik. Persze az is később született, de ilyen berkekben ez hitelesebb forrás, mint a Pápa okosakat mond széria örökzöldjei.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.05. 19:11:48

@Demo:
írták a történtek után sok évvel, hogy mondta :-(.

ZimBabe 2009.01.05. 19:35:25

Na nem akarnék én befolyni ebbe a kocsma utáni heveny késelési próbálkozásokba, amely a gúny nevében lögybölődik itt, dehát elszomorító, általában mennyire 'fogalmatlanok' a népek Jézussal kapcsolatban. (keresznyények vagy éppen nem - egykutya).
Mivel itt nem akarok ún. "vallási kérdéseket" feszegetni különösebben, csak annyit:

még ha zárójelbe tesszük is (Jézust), maga a 'feltámadás' a legnagyobb kérdés és téma az emberi történelmben, a test-tudat-személyiség-halál-élet-idő-folytonosság szavak mentén. Pusztán a jelenleg összegyűjtött tudás elegendő ahhoz, hogy a 'feltámadás' jelenségét minimum immaginárius változóként befoglaljuk a képletbe.

(Ja, és nem sok olyasmi van, amit annyira gyűlölnék, mint az embercsonkító Vallást.)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.01.05. 20:53:22

TimBabe: nem akarlak kiábrándítani, de amit te most teljes elhatárolódásnak, zárójelbe tevésnek gondolsz, az maga az ájult hit...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.05. 22:14:47

@ufó:
nem igazán :-)
de nem is ismerem őket.
inkább:

Penetrating voices going through my head
I haven't listened to a thing they said
Always they removed the answers
I won't suffer the consequences

Torn between the two
Right or wrong there is no answer
Don't tell me what to do
It's my choice I'm taking a chance yeah

Don't dictate
Don't dictate
Don't dictate
dictate to me

vagy

Gentlemen, start your axes
It was winter, it was cold
I was lost in a world of my own
I was bent double at the end of the road
Pissing my suicide note in the snow
Yeah
Yeah
Yeah
I'd stopped the world and I was getting off
When a white flash nearly made my heart stop
I said, this is either Jesus, aliens or cops
It was neither, it was Joey Dunlop
Yeah
Yeah
Yeah
So hats off for Joey Dunlop
One day you'll go to the great big bar in the sky
Everybody's free, everybody flies
The greats will be there, you wouldn't want to miss it
Me, George Best and Hurricane Higgins
Yeah
Yeah
Yeah
So hats off for Joey Dunlop
So hats off for Joey Dunlop

ZimBabe 2009.01.11. 10:21:31

Nyugi kedves Before, nem ábrándítottál ki, igazából nem nagyon rándítottál messzire. :) De azért nem esik jól, hogy ilyesmit írsz rólam, pedig nem is ismersz. Én sem ismerlek téged, persze. Úgyhogy gyakorlatilag folytathatjuk erősebb vagy finomabb formában mondjuk egymás alázásával - győztes nincs, a párviadal intelligenciánk, írászkészségünk, érvelési technikánk pszichológiai előképzettségünk, meg persze a popularitásunk (közönségességünk, hehe), ++ egy rakás egyéb baromságunk csodálatos szikrázó csatájává fajulhat. Ehe-he. Tehát kész vagyok akár vitakör keretében is - szabályok között a témáról referálni, de az indításodból inkább valami ilyesmi eretnek chat-spirál következhet:

Before: - Nem akarlak kiábrándítani, de amit te most teljes elhatárolódásnak, zárójelbe tevésnek gondolsz, az maga az ájult hit...
ZimbBabe: - Ki kell hogy ábrándítsalak, fingod sincs hogy miről szövegelsz. Vagy ha van: tele vagy vele, ez benned maga az ájult felsőbbrendű ego. Én a helyedben kiereszteném azt a fingot, aztán tolok én is egyet, a független bírálóbizottság meg eldönti melyik a zsírmetál.
Before: -

Satöbbi. Szóval, ha akarod, kezelhetjük a fonákján is ezt a kommunikációbaszt. Remélem nem haragszol, hogy így érzek, és inkább veszed úgy, hogy megtisztellek vele, mikor megosztom mi van bennem (persze, ha ebből azt vágod le, hogy itt gecizek veled, akkor +szavazok egy sünt..).
Ha már reagáltál egy olyan ártatlan, mondhatni támadhatatlan gondolatra, amely a 'feltámadás' szó vizsgálatát javasolta. btw, Nem gondolom, hogy ez lenne a jobb, sőt, azt sem, hogy az elsőnek vázolt. Amennyiben érdekel, mit gondolok erről, illetve te meg akarod osztani komolyan amit te, akkor mondjuk ne ezen a 420 px széles vendégkönyv felületen tegyük, hanem minimum 800-ban, vagy mailben.

Ez a felület a blogger terepe, szúrós kis glosszáihoz éppen ideális. Elég sokat szoktam vidulni amúgy azon, ami itt folyik. De persze a legegyszerűbb volna face to face beszélgetni a 'feltámadás' topicot, de csak akkor van értelme, ha nagysebességű internet és talán némi ilyen-olyan szakirodalom (a legkülönfélébb humán és reál tudományokban), jegyzetek, etc. rendlkezésre állanak.

De azért hogy ide is valót, hogy magyarázzam az előző bejegyzésemet:

Javaslom például a "mit látna és mit gondolna egy ufo, ha idejönne, az emberek viszonyát tekintve a szóhoz?"-közelítést egynek. Szerintem vicces ezen elgondolkozni.
És mondjuk annak megvilágítására, hogyan is gondolom az immagináriusítást: vegyük akár a matematikát, a csillagászatot, a fizikát, az emberi agy és elme (személyiség) vizsgálati tudományait - mind-mind dolgozik immaginárius változókkal a bizonyításaiban. Relativitás. Aha.
Szerintem egy kicsit keményebb dió ez a téma annál, hogy elintézzük egy Einstein idézettel. (Egy beszélgetéssel vele mondjuk kiegyeznék.:P)

Na addig is, amíg kigyüvünk a koporsóinkból, kívánok boldog karácsont meg múltévet!

demox.try.hu - csakhogy valami képet, hogy ki pofázik be ZimBabe név alatt.
Ja, és a vakhit-et köszi, vállalom , bedolgozom valami kollázsba!
süti beállítások módosítása