Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Sinen vagyunk

2008. október 31. - bs395

A profitabilitás, a jövedelmezőség nem számít. Azok faisztoid, szociáldarwinista vívmányok. A rentábilisság sem, teszem hozzá gyorsan. De hogy lássátok, mennyire a szívünkön viseljük a dolgot, kicseszünk a főnökötökkel: elvesszük az idei és a jövő évi jutalmát, az összeset, a fizetését meg visszavesszük 10%-al. A kormányfő ismét beállt a populista etatisták hosszú sorába.

Kezdjük az elején. Vannak egy államnak feladatai, amikor országos szintű közösségi érdekből elteríti a kockázatot egyes témakörökben. Ide tartozhat az egészségügy, a közoktatás, a tömegközlekedés, az infrastrukturális beruházások, a hon- és rendvédelem. Ezeknek a célja nem a haszon, hanem a rentábilisság: leülnek az okosok, kitalálják, milyen paraméterekkel működjön, kiszámolják, ahhoz mennyi pénz kell, és megbeszélik, azt milyen forrásokból és milyen elvek mentén lehet előteremteni. Ha a képlet a gyakorlat mérlegén borul, akkor a koncepció bizony hibás.

Amikor egy-egy ilyen terület élére kinevezed a vezetőket, akkor adsz nekik feladatot, amit teljesíteniük kell, és folyamatosan jelentéseket kérsz tőlük, hol kell a rendszeren változtatni, hogy a kitűzött célokat elérhessük. Amikor a célok teljesülnek, a vezetőt megjutalmazzuk. Ha a célok nem teljesülnek, vagy mert alkalmatlan volt a vezető, vagy mert alapvetően hibás volt a koncepció, és hiába jelentette, lesöpörtük az asztalról, akkor nincs prémium. Végső soron a tulajdonos felelőssége, hogy a pénzzel hogyan gazdálkodik.

Na de: a BKV beszerzései után, a MÁV Cargo és Start körüli érdekességek, az egészségügyben végrehajtott ámokfutás - széfeket mindenhova, reformkonyha, közben meg lassan nincs nővér - árnyékában nem úgy tűnik, hogy itt prémiumokat kéne osztani. Nem csak most, a válság alatt, hanem úgy eddig se nagyon kellett volna. Nem hiszem, hogy a Szerencsejáték Zrt. és a BKV Zrt. vezetőségének a teljesítménye egy lapon lenne említhető, vagy hogy akár a céljaikat össze lehetne egymással mérni, mégis az utóbbiak sorozatos hibái és a tulajdonos - a kormány, az önkormányzat és a pártok - érdektelensége - vagy épp érdekeltsége - révén az előbbieket is szívatják.

Ez a fajta megoldás - legyen mindenkinek ugyanolyan szar - sehova se vezet. Vagyis vezet valahova: az egyel korábbi rezsim kontraszelekciójához, a rosszemlékű teljes foglalkoztatottsághoz - amikor mindenkinek volt munkahelye, de nem mindenkinek volt munkája, és pont, hogy nem a hozzáértők kerültek vezetői székbe. Értem én, hogy egy hajó, egy tábor, egy zászló, egy jó nagy lék, de a megoldás nem az, hogy deresre húzzuk azt is, aki a léket vágta, meg azt is, aki eddig a vizet merte, hogy el ne süllyedjünk. Gondolkodni kék, és nem csak most, hanem eddig és ezután is. Rendet kéne vágni, kezitcsókolom: megkeresni, hogy hol szökik a pénz, kiknek a keze lyukas, és utána büntetni.

Szetey pozícióbetöltési kritériumokra és a jelentkezők kiválasztására vonatkozó tervezetét is úgy zárták el egy fiókba, hogy még a kulcsot is eldobták. Tessék mondjuk itt kezdeni, aztán szép, koncentrikus körökben kifele haladni.

Közben a munkaügyi miniszter 30-40 ezres munkahelymegszűnését a Cashline-nál - akik abból élnek, hogy az ilyen dolgokat figyelik, és lefordítják a piaci folyamatok előrejelzésére - 300 ezerre teszik. Az a magyar átlagkeresettel számolva havi 33 milliárd forint bevételkiesés a háztartásoknak, egy évre 396 milliárd, az adótartama havi 21 milliárd, éves szinten 252 milliárd.

Szerintem vegye fel őket dolgozni az állam: az IMF és egyéb hitelekből majd 10 évig fizetni is tudná őket, utána meg majd csak lesz valami. Csak nyugdíjba ne menjenek...

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr74741018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.10.31. 09:23:36

De nagy szíved van!
A vezetőket nem jutalmazzuk, ha a célok teljesülnek, ugyanis az a dolguk, hogy a célok teljesüljenek. Ez a munkájuk, amiért fizetést kapnak. Jutalom akkor jár, ha ezt kiemelkedő hatékonysággal és/vagy minőségben teszik.
Tudom, nem ez volt a lényeg... :)

torró 2008.10.31. 19:25:49

Hát igen így kellene működni normális országban. De bennem bujkál egy kérdés mégpedig az hogy mi is ez a nagy elvonási tünet. Mert nekem ez nagyon bűzlik. Ha jól belenézünk és feltesszük a kérdést hogy ugyan már kedves prezident hány állami vállalat is van még ragyogóan privatizált kicsiny országunkban?
Mondjuk mivel pontosan nem néztem utána /ez persze rontja a helyzetem/ de azt hiszem nem lehet túl sok. Vagyis az a gyanúm ez egy kommunikációs húzás, mert már olvastam is hogy ez az csak így tovább Ferikém, így ugyebár rögtön nő a tekintélye azok szemében akik minden szavát elhiszik. És biztos vagyok benne hogy ezek a vezetők bele is mennek a játékba, egyrészt mert kell, ugye? Másrészt mert hát mindenre van megoldás.

Vidéki 2008.11.02. 09:53:17

A nagy vallásokban ismert volt a böjt fogalma, amitől a lélek megtisztulását várták.
A böjtből a vezetők sem húzhatták ki magukat!

süti beállítások módosítása