Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Spanyolvigasz

2008. október 27. - bs395

Van teneked devizahiteled? Halálra vagy ítélve hallod! Rettegj és félj! A bank és nemzetközi tőke úgy ki fog semmizni, hogy még! De itt vagyunk mi, a kormány. Mi vigyázunk rád, megvédünk a nemzetközi tőkétől, a bankokat meg megregulázzuk, úgy bizony! Az állam mindenható, ezt jó tudni. Gondoskodik és tanít. Elmondja neked, amit a bankban már amúgy is elmondtak.

Tudod, hogy mi van leírva a szerződésedben? Hogy a törlesztő részlet árfolyamát az esedékesség napján állapítják meg, vagy több havi súlyozott átlagot néznek? Hogy az adott devizanem központi bankjának alapkamata milyen periódusban érint téged? Hogy a konkurens forinthitel törlesztő részlete 20%-os árfolyamgyengülés esetén - amikor az Euro ára 250-ről 300-ra emelkedik - mennyivel nagyobb? Hogy a forinthitel kamata is egy központi bank alapkamata alapján (MNB, épp szárnyal felfele), előre rögzített kamatperiódus szerint változik?

Ezt az állam nem mondja el. Ezt a bank mondja el. Ahogyan azt is elmondta, hogy miket tudsz kérni: futamidő módosítás, fizetési halasztás, fizetés felfüggesztés (!), átváltás más devizanembe, kombinált termékek esetén meg még van egy halom nyalánkság. Az állam azt se mondta el, hogy a bankok termékei között kondícióbeli eltérések is vannak: ha ezeket a kormányzat egyetlen tollvonással megszüntethetné, akkor maradna az, hogy mennyi kamatot számolnak fel. Tök fölösleges lenne a több bank. Vagyis sok újdonságot nem mondott, de gerjesztett némi hisztit, és általánosított egy vastagot.

Meg is kapja illő bírálatát az ellenzéktől, bizony. Navracsics Tibor frakcióvezető kifogásolja, hogy a kormány a már létező, egyértelmű dolgokat újdonságként, sőt, saját találmányaként próbálja eladni. Ez teljesen jogos is. Mert - mondja - a kormánynak inkább a mellett kéne kardoskodnia, hogy aki teheti, elő tudja törleszteni a tartozását, így védve ki az árfolyamgyengülés hosszabb távú hatásait. Álljon meg a pénzpiac egy pillanatra: legyen előtörlesztés? Hát már van évek óta! Sőt, olyan ember is van, akinek ingyér’ adta a bank a lehetőséget! Se százalékos, se fix díjat nem kell lerónia hozzá! (nem én vagyok az, nekem fix díjam van előtörlesztésre, pár ezer forint, pedig két éve vettem fel)

Ott ülnek abban a gyönyörű épületben, egymással szemben, néha együtt vacsoráznak családi körben, és ugyanazt a népbutító hülyeséget nyomják. Az igaz, hogy az egyik nagyobbat, mint a másik, de ez még nem felmentés az ellenzéknek.

A csúcs pedig a kormányfő szájából: sok család bajba kerülhet, ha havi törlesztő részlete 20-30 ezer forintról 50-60 ezer forintra ugrik. Először is: mázlista az a család, akinek 20-30 ezer forintos lakástörlesztője van. Másodszor: ha a külföldi alapkamat emelések és a forint árfolyamgyengülése együttesen 100%-os drágulást eredményeznek, azt úgy hívják, összeomlás. Olyan ez, mint az a haver, akinek a dombtetőn álló házára árvízbiztosítást akartak kötni: közölte kedvesen az ügyintézővel, hogy ha az ő házát elviszi az árvíz, akkor nem lesz, aki kifizetné neki a kárt, mert azt úgy hívják, hogy biblikus özönvíz.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr83733507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tintahal Kombájn 2008.10.27. 14:35:01

Ez így nagyon homályos. Az alapkamat a Forintot regulázza, úgy látszik nem vagy tisztában az MNB funkciójával. A populizmus ide-oda tulajdonítása hiába igaz, az olyan utalások, hogy melyik a jobb, szintén fektetett. Az gazdag-irányú utálkozásról nem is beszélve.

Avatar 2008.10.27. 16:05:31

Az alapkamat regulázza a forintárfolyamot, meg emellett a forinthitelesek törlesztőrészletét is.
Aki most váltja át a X%os frank/euróhitelét 10+X%os forinthitelre, az duplán szopatja magát, mert az árfolyamromlást már bebukta a tőketartozásra, esélyt sem ad magának az esetleges javulás kiélvezésére. Ráadásul az átváltott összeg után sokkal nagyobb kamatot kell fizetnie, így a törlesztője még nagyobb lesz, mint ha devizahiteles marad.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.10.27. 22:38:07

kombájn:
mi benne a zavaros? hogy a svájci jegybank alapkamata befolyásolja a svájci frank hiteled törlesztőrészletét, mert a bank ezzel a bekerülési forrásköltséggel számol, még ha nem is innen van az a pénz?
bár ha ez zavaros, akkor nem csodálom, hogy ez egy gazdaggyűlölő poszt lett számodra :-).
pláne, hogy az egyik populizmus jobb lenne, mint a másik.

Jonas-R 2008.10.28. 23:53:20

Még halkan megjegyezném, hogy a forinthitelek kamatkockázata gyakorlatilag nagyobb mint a devizahitelek árfolyamkockázata. (jó, kamatkockázattal több, összkifizetésben akkor is jobb)

Ugyanakkor elmodom szűk körben a legjobbat. A bankok vezetői, az üzleti oldal nem érti (!), hogy miért rossz MINDENKINEK, ha átváltja most forintra a hitelét. (jó az árfolyamnak nem rossz, de azt meg úgysem a Béla-bá lajosmizsei házának értéke fogja mozgatni) a Bank szop vele, mert alacsonyabb hitelfedezettségen rögzíti a hitelt, az ügyfél benyalja a magasabb (és durván volatilis) kamatot, plusz berögzíti a tőketartozását egy irreális szinten. De hát forráshiány van ugye a bankoknál, értem én viszont úgy gondolom hogy EZT viszont nem a magyar emberekkel kéne megfizetettni.

süti beállítások módosítása