Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Sólyom a házban

2008. október 15. - bs395

Sólyom Lászlónak igazsága vagyon. Vagy nem. Döntse el mindenki maga. Részemről hajlok abba az irányba, hogy jól látja, hogy az állam elsősorban nem egy csinos kirakat, hanem egy működő, szabályozott szervezet (kéne, hogy legyen).

Amikor a miniszterelnök összerántja a nemzet színe-javát, hogy adjanak okos tanácsokat, miként lehetne minimalizálni a válság hatásait, és esetleg jól kijönni belőle, akkor tényleg nem csinál mást, mint felelősséget oszt - a sajátját. Közben mellékesen esetleg véghez vinni az érdemi társadalmi átalakításokat, amiket eleddig többek között a kormánypárti potentátok hathatós gáncsainak köszönhetően - na meg a magyar nép hihetetlen éleslátásnak hála - nem sikerült.

Ha baloldali anarchista lennék (de jobboldali vagyok), már most lobogtatnám Klein kisasszony sokkterápiás gazdaságelméletét, csak az a baj idehaza, hogy minden bizonyíték szerint sokk nélkül nem megy. Ahhoz, hogy belássuk, rossz úton jár a társadalmunk, minket pofozni kell. Csak abból tanulunk. Na nem azért, mert olyan legendásan nyakas nép lennénk, hanem mert hozzászoktunk a langyos iszaphoz, és nem ereszt.

Vannak nekünk jól fizetett választott testületeink, apparátusunk és egyebünk, hogy az ilyen helyzetekre felkészüljön, reagáljon rájuk: parlament, kormány, minisztériumok, háttérintézmények, fizetett tanácsadók és tanulmányírók, és így tovább. Ott ülnek, ugrásra készen, tele jobbnál jobb ötletekkel és tettvággyal, hogy végezhessék a munkájukat, amiért fizetjük, tartjuk őket. Van nekik felhatalmazásuk, felelősségük meg minden. Ja, apanázsuk is, amit ugyan már mondtam, de nem lehet elégszer.

Erre jön Gyurcsány, és életre hív még egy testületet. Majd alakulnak, jegyzőkönyveznek, és lesznek kitűnő ötleteik, minden félék, és majd lesz moderálás, meg vita, és a végén talán kijön majd belőle egy olyan ló, amit csak egy bizottság tud tervezni (gyk: teve). Mit jelent mindez?

Azt, hogy vagy a két bekezdéssel fentebb említett apparátust tartjuk teljesen fölöslegesen, vagy ez a testület teljesen felesleges - az egyiket tessék feloszlatni. Azt, hogy nincs koncepció, és nincs - illetve nem volt - felkészülés - ebből ugyanolyan kapkodás lesz, mint amit a reformok terén sikerült véghezvinniük, és ugyanúgy megkésve érkezik majd.

Azt, hogy lesz kire mutogatni, kinek a nevével takarózni, lesz kire hárítani a nép szemében a felelősséget, mint Bokros Lajosra - ez esetben viszont fölöslegesen tartjuk a miniszterelnököt. Az értekezletre nem a főnök küldi ki a meghívót, de nem is az asszisztens hibája, ha nem jön el mindenki.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr50714258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.10.15. 09:47:47

Az nem vita tárgya, hogy a gyurcsány egy balfasz pozőr, akinek nagyon kapóra jön a válság, azonban a Sólyom most eléggé leszerepelt a szememben. Eddig végig azt lihegte, hogy "Összefogás, testvéreim!", most meg a száját huzkodja. Télleg bassza már meg az isten ezt a szar országot, hogy soha senkinek nem jó semmi...

Vidéki 2008.10.15. 10:58:29

Egyetértek a szerzővel: a köztársasági elnök úr nagyon jól érzékelte, hogy itt a felelősség szétkenése a lényeg, minél nagyobb felületre.
Valóban vannak különféle intézményeink, ahol jól fizetett szakemberek hada ücsörög.
Nem csak a magas fizetéseket kellene felvenni, hanem keményen megdolgozni érte és munkájuk minőségéért, eredményeiért, vagy netalántán eredménytelenségéért a felelősséget vállalni.
Minél nagyobb felületen kenik szét a felelősséget, annál nehezebb megállapítani, hogy tulajdonképpen ki, miért is felelős!

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.15. 14:31:52

Vidékivel (és a posztíróval és Sólyommal) értek egyet. Az "összefogás" nem azt jelenti, hogy minden ember bedob egy cetlit egy hatalmas urnába, mely a maga javaslatait tartalmazza a válság kezelésére, majd jön a lottósorsolás, kihúzzák a nyertest, és ennek megfelelően megy tovább a kormányzás.

Az "összefogás" a különböző szervezetek javaslatainak meghallgatását jelenthetné, ettől azonban a kormány már legalább négy éve szívósan elzárkózik.

Avatar 2008.10.15. 18:23:33

Csak magamat tudom ismételni:
" Avatar 2008.10.12. 20:07:03
Az egésszel az a legfőbb baj, hogy erre hozták anno létre a parlamentet.
Hogy akiket az emberek okosnak tartanak, azokat odaküldhessék, és azok főállásban együtt kitalálják, hogyan kell az ország sorsát a lehető legjobban irányítani. "

vipisti 2008.10.15. 20:56:51

Az előttem szólókhoz csatlakozom. Van már egy "testület", amelynek feladata, kötelessége az ország problémáinak kezelése, ügyeinek intézése: úgy hívják, h kormány. Ez a jelenlegi akció segélykiáltás, pótcselekvés, humbug, politikai játszma. Magam sem értettem, miért kéne az államfőnek vagy a LB elnökének részt vennie egy ilyen műsorban. Egyébként is baromira hipokrita hozzáállás az, hogy éveken keresztül figyelmen hagyják kompetens szakértői csoportok és valóban lényeges civil szervezetek véleményét, most meg hirtelen nagyon együttműködők lettek Gyurcsányék.

Ez a komédia a dilttantizmus és tehetetlenség beismerése, le kéne mondani, nem outsourcingolni a kormányzást.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.16. 12:58:39

Persze a fenti érvek jogosak, de amikor az eddig, folyamatosan az ellenzék bevonását követelő Echo tévé mondja ugyan ezt, akkor azért mosolyra görbül a szám.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.16. 13:35:09

popp:

De én nem vagyok az Echo TV. :-)

Sólyom meg nem az ellenzék. :-)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.10.16. 18:20:43

sólyom 2006-ban azt mondta, hogy az átalakításokhoz szélesebb társadalmi reprezntáció kéne (nemzeti egységkormány). gyurcsány akkor azt mondta, hogy ő a vezér, övé a felelősség.
most felcserélődtek a szerepek, ám a szituáció is csöppet más: most komoly a nyomás, sürgető a döntéskényzser, ilyenkor egyszerűen nincs IDŐ bizottságozni.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.10.19. 07:45:42

az a bajom, hogy a három hatalmi ág szétválasztása (törvényhozás, végrehajtás, igazságszolgáltatás) lehetetlenné teszi az érdemi intézkedést Magyarországon. Ugyanis valami komoly lépéshez mindháromnak egyet kéne érteni, de legalább az első kettőnek. Na ez meg felejtős errefelé.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.10.19. 11:22:02

a hatalmi ágak elvi szétválasztása - itthon azért elég össze vannak fonódva - azt a célt szolgálná, hogy egyetlen ember vagy csoport ne uralhassa az élet minden területét.
aztán informálisan összefonódtak gyönyörűen. ez inkább hátráltat mindenféle érdemi változást.

szusi úr 2008.10.20. 00:09:10

mindenki döntse el maga.... nos az emberek megtették. legalábbis ezen kutatás szerint: www.publicus.hu/solyom/

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.21. 16:28:27

@szusi úr:

Tehát szerint én nem tartozom "az emberek" közé...

Hadd gratuláljak!

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.10.21. 18:36:42

csöncsön:
ezt most nem értettem.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.21. 18:50:01

Lemaradt egy ed. (szerint --> szerinted)

Szusi úr szerint "az emberek véleménye" Sólyomról a publicus.hu közvéleménykutatásában lelhető föl.

E vélemény szerint Sólyom "megosztó".

Szerintem pedig nem az.

Ebből következően én nem tartozom az emberek közé.

(Elképesztő ostobaság a saját véleményünket a közvélemény-kutatások segítségével kialakítani. Erre utaltam. Kicsit fölhúzott szusi úr.)
süti beállítások módosítása