Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Csökkentsünk populizmust 20%-al!

2008. július 05. - bs395

Feri ide, Feri oda, majd ugyanezt eljátsza Viktor, egyet jobbra, egyet balra, mint valami rossz diszkóban.
Csökkentsünk áfát! De nem, mert az populista! És az ellenérveink nem kevésbé!
Ez itt akkor most verseny, hogy ki a nagyobb populista, kezitcsókolom?
SMS szavazás, meg minden?

Az van, hogy 20% az ÁFA. Az ÁFA az kemény dolog, mert nem érdekli, hogy mennyit keresel, meg hogy mit veszel, arányaiban ugyanannyi a vizes zsemlére meg a böszme nagy plazmatévére is. Az ÁFA az egy populista dolog, ÁFÁ-val játszani nem kevésbé.

Mert mi van akkor, ha az ÁFÁ-t hirtelen megnegyedeljük? Vajon egy nettó 100 forintos termék bruttó ára egyik napról a másikra 120-ról 105-re esne vissza? Naná, hogy nem! Lesz mondjuk 108. Aztán 112. Pár hónap, és megint 120 lesz, észre se veszed, közben meg nézed a tévében, ahogy kihúzzák magukat nemzetünk nagyjai, hogy igen, megcsináltuk, és vállon veregetik egymást, meg kitüntetéseket és díjakat osztanak a haveroknak.

Hogy miért történik ez? Az állam nem azt mondja meg, hogy mennyibe kerül egy termék. Van olyan is, hogy de, csak a hatósági árazást egyszer már megszívtuk, nem kéne megint hagyni elharapózni (sőt, igazából a maradványait is le kéne építeni). Az állam azt mondja az ÁFA esetén, hogy minden egyes termék árának egy bizonyos százalékát fizesd be, tök mindegy, mennyibe kerül az a termék. Egy bruttó 120 forintos termék és 20%-os ÁFA esetén ez ugye 20 forint, egy bruttó 120 forintos termék és 5%-os ÁFA esetén ez kb. 6 forint. Közben meg a kereskedő nem hülye, mint aminek minket néz az állam: eddig is megvetted 120 forintért, ez után is meg fogod, sőt, akár többért is, viszont több marad a kereskedő zsebében. Közben az állam igenis kevesebbet fog kaszálni.

Persze, persze, külföldön is van olyan, hogy az élelmiszer ÁFÁ-ja alacsonyabb, mint minden másé. Akkor hol a hiba? Ott, hogy a jelenleg legnagyobb ÁFA védő volt az, aki egyszer felemelte az élelmiszerek ÁFÁ-ját, minden másét meg lecsökkentette (ami azzal járt, hogy a piac szépen visszaemelte a bruttó árat a csökkentés előtti szintre). Vagyis ez nem most volt elbaszva, hanem jó pár éve, és azóta csak lapátoljuk.

Ha a kormány szociálisan érzékenyen szeretne arra reagálni, hogy vannak olyan emberek és családok, akiknek az emelkedő élelmiszerárak megélhetési gondokat okoznak, azzal nem a segélyezés mentén kéne foglalkozni?

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr90553650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.05. 07:59:45

Az áfacsökkentésnél ugye azt nyomták, hogy mekkora de milyen komoly árkommandók járják majd az országot, nehogy a mocskos burzsoá kereskedők lenyeljék az áfacsökkenés hozadékát. Persze lófasz járta át az országot, nem árkommandó, a boltosok meg összecsókolgatták az árazógépeket és röhögve elrakták őket egy időre. Persze egy orbánpopulár mértékű áfacsökkenésnek nagyobb lenne a mértéke, így nehezebb lenne ennyire totálisan lenyelni, de a magyar kreatív, megoldja! Például az áfacsökkenés előtt óvatosan felkúsznak kicsikét az árak, elég 1-2 hétre, aztán jönnek a nagy táblák a fantasztikus árcsökkenésről. 135 helyett 119, igaz egy hónapja 120 volt, és most is annyi a kerekítés miatt, de ezt kevesen veszik észre és még kevesebben teszik szóvá.

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.07.05. 10:25:13

Egyértelműen te vagy a populista, az elit-és politikaellenes populizmusod miatt :D...

Mellesleg az áfát csökkenteni böszmeség, áfát legalább az is fizet, aki mást egyébként nem. Áfával a közteherviselésért, hajrá.

razzia (törölt) 2008.07.05. 10:29:23

Az ÁFA csökkentés mióta jár bevételkieséssel? Nem úgy van véletlenül, hogy ha csökken az ÁFA, akkor többet fogyasztunk? Pusztán józan paraszti logikával ...

lvb 2008.07.05. 10:42:37

vakvarjú21: Mint fentebb írták, nem biztos, hogy csökken az ÁFA miatt az ár. Amúgy józan paraszti logikával vegyük az ideális esetet. TFH 20 ról 5 százalékra csökken az áfa => 100 forintból 20 ról 5-re az adóbevétel, Ahhoz, hogy ugyanannyi adó legyen, 400 forintért kell vásárolni. szerinted ez valószínű, hogy négyszer annyi fog fogyni abból a termékból, ha maximum 12.5%-kal csökken az ára? (15%-os Áfa csökkentés max 12,5% bruttó árcsökkentést jelent.) Pusztán józan paraszti logikával?

Baszkikám 2008.07.05. 10:43:58

Baszki lvb! Pont ugyanezt akartam írni, de mire regisztráltam megelőztél. :-)
Vakvarjú rászolgált a nickjére. :-)

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.07.05. 10:45:24

vakvarjú, gratulálunk, csodás logika.

LOL

movhu 2008.07.05. 11:11:24

vakvarjú te veszedelmesen sötét vagy, és jól képviseled Viktor célrétegét. Neked csak javasolni tudom tegnapi írásmat, miszerint nyomjunk több pénzt:

mover.blog.hu/2008/07/04/nyomjunk_tobb_penzt

Elgondolkozták azon az ecccerű tényen, hogy miként ennék meg 2-3-szor annyi kenyeret, tejet, lisztet, libamájat, hogy tartsam az állam áfabevételét????

-ZR- 2008.07.05. 11:40:52

Azt a pénzt tartós fogyasztási cikkekre költenéd, aminek továbbra is 20% az áfája, vagy megtakarításként jelentkezne...:-)

Vicc az egész....

igorB · Http://politech.blog.hu/ 2008.07.05. 12:31:01

Nekem leginkább az verte ki a biztosítékot, hogy a téliszalámit is alapélelmiszernek adta be a Fidesz. Az nem gond, hogy az egyik legdrágább felvágott...

InteriorLulu 2008.07.05. 12:32:41

movhu.
Csak azért, hogy népszerűsítsd az - amúgy a posztjaidat tekintve nekem általában bejövős - blogodat, nem kellene vakvarjúba neked is belerúgnod: ezt ugye előtted, némileg valóban jogosan, mások már megtették.
Ez így egy kissé, hogy is mondjam, zsenánt...

razzia (törölt) 2008.07.05. 12:49:41

Köszönöm mindazoknak a szánalmasan színvonaltalan hozzámszólását, aki csak fröcsögni tud a másikra. És nem merjen senki se a szájára venni, mert hogy engem Fideszesnek állít be. Mert nem igaz.

A sárbatiprással nem megyünk semmire. Gondolkozzatok, mielőtt beszóltok.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2008.07.05. 13:16:33

sajnálatosan fideszezéstől vakvarjúzásig minden elhangzott fentebb, 2 dolgot kivéve :
1. A (z időlegesen ? ) megnövekedő ÁFA bevételek megad6nák a lökést egy adórendszer átalakításhoz : t.i. az SZJA arányát csökkenteni és az ÁFÁét növelni.
2. A költségvetési kiadásokat egy kicsit vissza kellene venni ( ilyen meg olyan szegénysegély megszűntetés, svájci nyugdíjindexálás helyett inflációkövető indexálás, stb ), és akkor nem lenne szükség annyi (adó)bevételre a nullszaldó vagy szufficit eléréséhez.

( Ja, hogy pont az ezáltal érintett két réteg az mszp legfőbb szavazóbázisa ? )

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2008.07.05. 13:22:38

Néhány apróság:
- Egyrészt azt szokták mondani, hogy jobb az ÁFA mint az SZJA, mert nehezebb elkerülni. és a rászorulókat más módon kell támogatni. Merthogy az ÁFA csökkentéssel támogatjuk azt is, akinek iszonyú sok jövedelme van, csak eltitkolja.
- Másrészt az ÁFA csökkentés csak _egyszeri_ árcsökkenést eredményez legjobb esetben is, és pl azt a folyamatot, hogy az élelmiszerárak elszálltak, nem fogja meg.
- Harmadrészt amikor 2002-ben a választások előtt a 25%-os ÁFÁ-ból 20%-os lett, akkor láttam olyan feliratot egy kávéautomatán, hogy elnézést kérünk, de az ÁFA változások miatt kénytelenek voltak árat emelni :) (A kávé NEM volt benne a kedvezményezett ÁFA körben azelőtt se, tehát ez színtiszta kereskedői trükközés...)

razzia (törölt) 2008.07.05. 13:25:11

Névtelenül bárki megteheti, hogy "leköcsögöznek" ... magyar szokás. Csak egy FÜGGETLEN hozzászóló vagyok, és ezt sokaknak (kb. 3 ember) nem sikerült észel felfogni.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2008.07.05. 13:34:27

Az a helyzet, hogy meg kéne mondani az embereknek: srácok, az egész világon emelkedik az élelmiszer meg az energiahordozók ára, úgyhogy ez van, nem lehet mit tenni ellene, csókolom. Max. annyit lehet még hozzáfűzni, hogy ha a bunkó Gazsi meg Gizike, meg a külföldi hasonlók, nem jártak volna autóval a sarki kocsmába is, hanem mindenhova szépen csak biciklivel, Gazsi meg nem sült oldalast enne ebédre, hanem árpakását, akkor ez most lehet, hogy nem így lenne, de most már így van, és a jövőben csak még ígyebbül lesz.

midnight coder 2008.07.05. 13:54:56

1. Nem arról van szó hogy általában csökken az ÁFA hanem arról hogy az energia és a kaja áfája csökken.
2. Az 1. pontból következik hogy nem nyelik le a kereskedők - szemben fletóéval. A kereskedelem legtöbb szegletével ellentében ugyanis az energetikai cégek szem előtt vannak (azaz hogy elenyelik-e az áfa csökkentését az nyilvánvalóbb mint a Pisitke 2000 bt estében). A kajafronton pedig a multi áruházláncoknak (lidl, tesco, stb) hála olyan árverseny van hogy kétlem hogy túl sokat tudnának trükközni a kereskedők.

Azaz ez picit más felállás mint amikor Fletó játszotta az általános áfacsökkentést.

Másrészt viszont valahol a szociknak is igazuk van abban hogy az áfacsökkentés helyett nyerőbb ötlet a felújításokat támogatni. Ugyanakkor az ilyen támogatósdival tele van a tököm, egyrészt arról pofáznak a komcsilibsik hogy az adórendszerből ki kell venni a szociális elemeket, azaz ne legyen családi adózás, másrészt viszont az orkok nem csak nem dolgoznak és te tartod el őket és a 20 gyereküket a fizetésedből, de még a gázt is olcsóbban veszik.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2008.07.05. 14:43:05

Pontosan, a támogatáshoz "szociálisan rászorultnak" kell lenni : vagyis ha nem dögkútból hozod a húst akkor nem esel ebbe a kategóriába.
Az egész "szociális rászorultasdi" nem más, mint a középosztály nivellálása a plebs szintjére. nem véletlen, hogy az emeszpé legfőbb fegyvere.

A csalédi adózás igen sok EUs országban bevett dolog. arra szolgál, hogy az vállaljon gyereket, aki tud, és hogy a penzűgyi nehézségek ne szabjanak gátat a gyerekvállalásnak. ( Ugye, az ork nem fizet adót, de egyes lecsúszófélben lévő középosztálybelieknek igenis lehessen gyereke ).
A gyerekek után járó támogatást legjobb lenne adócsökkentéssel abszolválni : a dolog méregfogát ki lehet veéle húzni.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.05. 15:00:58

Diff, az a tény, hogy ha nem dögkútból szerzed a húst, akkor gyakorlatilag kiesel a támogatottak köréből, az elsősorban azt mutatja, hogy milyen félelmetesen széles rétegek élnek a nyomor határán, nem pedig azt, hogy hú, de kisemmizik a közepes pógárt.
Családi adózás fasza, de megkérdezném, milyen adókedvezményt adsz annak a falusi házaspárnak, ahol a férj minimálbérért (meg talán egy kicsi zsebbe) jár napi 30-50 kilométerre dolgozni, az asszonyt meg a helyi varroda alkalmazza 4 órában, amiből tizet kell ledolgoznia? Van mondjuk két gyerekük, minden egyik az egyik nap megy iskolába, másnap a másik, mert csak egy pár cipőjük van, a de néha egyik se, mert nincs annyi ennivaló odahaza, hogy a gyerek túl sokat mozogjon.
Megtörtént eset, nem cigányok, magyarország, a 21. században. Kurvára ki vannak segítve ám a családi adókedvezménnyel, hadd ne mondjam...

midnight coder 2008.07.05. 15:38:21

Before: talán nem azoknak kellene gyereket vállalni akiknek esélyük sincs arra hogy eltartsák, és nem azokon kellene élősködni akik látástól mikulásig dolgoznak azért hogy a gyerekgyáros orkokat eltartsák. Ma kis hazánkban kb. ugyannyi kereső van mint ork, de a két halmaz csak nagyon pici metszetet képez. Egyszerűbben fogalmazva: az adódból/tébédből még legalább egy orkot is eltartasz állam bácsin keresztül. Ami persze nem teszi olcsóbbá a dolgokat...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.05. 16:59:50

Pont az ilyen balfaszok miatt írtam le, hogy nem cigányokról van szó, de látom, kevés volt. És ha akkor zárt be a faluban az utolsó üzem, amikor megvolt mindkét gyerek? Mondanám cifrábban, hogy melyik rosszéletű felmenőd az ork, de inkább passzolok.
Viszont tehát ha jól értem, akkor gyerekvállalást csak pénzért? Legyen gyerekjegy is? De szeretnék ilyen nagy orbáni, népnemzeti álomországban élni...

phaidros 2008.07.07. 11:56:35

bs395,

emlékszel amikro a 25%-os ÁFA-t csökkentették?
Pont OVi mondta azt, hogy inkább az adót kéne csökkenteni, mert ezt az árcsökkentést a kereskedők fogják élvezni. Nem, nem, OVi hülye, ÁFA-t csökkentünk - matektanár akkor nem volt.

Azóta elfelejtette. GyF is.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.07.07. 12:01:35

ott van a szövegben, hogy a legnagyobb áfa védő volt az, aki egyszer ezt már meglépte :-)
süti beállítások módosítása