Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Sose tudod meg

2008. május 29. - bs395

Volt egyszer egy 1956.
1956-ban Magyarországon volt egy rendszer, és ott történtek dolgok.
Voltak ott emberek, akik ott éltek, és azokat a dolgokat csinálták.
Hogy ez miért fontos? Pár dolog.

1. Ma Magyarországon minden politikai erő, tömörülés és törekvés 1956-ból vezeti le magát. Gyakorlatilag megkerülhetetlen, hogy egy 50 évvel ezelőtti pillanatfelvételen ne bökj rá, hogy ott, az vagyok én a csoportképen, bár akkor még nem is éltem.

2. 1990. óta Magyarországon nincs kommunizmus. Lehet árnyalni, ki mennyire kádárista még ma is szóban vagy tettben, de akármennyire is erőlködnek egyesek, akik ebből vezetik le létezésük értelmét gyakorlatilag, itt ma demokratikus köztársaság van - olyan, amilyen, de leginkább olyan, amilyenné tesszük.

3. Az akkor történtek titkosak, pedig megvannak felvételen.

1990. óta felnőtt - és ma már választójoggal rendelkezik - vagy másfél millió ember, akik élőben nemhogy gyakorló fasisztát, de gyakorló kommunistát se láttak, mégis azt várják el tőle, hogy sziklaszilárdan antifasiszta vagy antikommunista legyen. Azt várják el tőle, hogy elhiggye, 2008-ban, Magyarországon ott lapulnak a fasiszták és a kommunisták tömegei az árnyékban, és csak arra várnak, hogy picit ne figyeljen oda, és menten átveszik a hatalmat!

Az 1990. óta felnőtteknek, vagy azoknak, akik az előző rendszer végvonaglása alatt még gyerekek voltak (ahogy én is, '90-ben 11 éves voltam) vajon mit jelentenek a kommunisták, a fasiszták, vagy maga '56? Mit jelent egy olyan dolog, egy olyan kor, amit csak nagyszülők meséiből ismernek?

Számomra a világon semmit, amíg nem a saját szememmel látom, nem a saját fülemmel hallom a forrást, a maga lehető legtisztább valójában. Ennek hiányában marad a hit, más néven a bizalom, hogy azok, akik nekem ezt a forrást magyarázzák, azok nem csupán pillanatnyi percérdekük szerint teszik ma azt, és nem fogják holnap álláspontjukat gyökeresen megváltoztatni. Ha ehhez viszonyítom a politikusokat, az őket kiszolgáló "értelmiséget" (akik bármelyik "oldalon" ritkán jutnak túl a kádári értelemben vett ellenzéki értelmiség pejoratív definícióján tetteik és írásaik alapján), akkor viszont arra jutok, hogy ott dögöljön meg '56.

Nem érdekel a kutyakomédia, hogy kinek az érzelmeit sérti egy hanganyag, ami végre 10 millió most élő, és sok millió már meghalt ember mellkasáról vehetné le végre a mázsás köveket, amit ’56. rápakolt. Legyen titok, leszarom, nem kell, nem érdekel, nincs rá szükségem. Ha nem engeditek holmi szabály és törvénycsavarás által, ha csak takaróztok a fenenagy titkolózás végett mindenféle indokokkal, akkor tartsátok is meg.

Viszont utána ne jöjjön nekem senki, hogy így '56, úgy kommunizmus, meg fasizmus, mert menten kettéfejelem.

(komment szabály: azt kommentelsz, amit akarsz - én pedig ezen poszt alatt azt fogok kimoderálni, amit akarok, mert annyira tele van a tököm a véresszájú uszítással, antikommunistasággal, antifasisztasággal, hogy leírni nem lehet)

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr68492121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tony 2008.05.29. 08:21:43

érdekes ez a kommunistázás.. egy kicsit utánna kellene olvasni mindenkinek aki használja ezt a szót.. szinte mindenki szinonímaként használja a szocializmusra.

Érdemes lenne Marxot és Engelst olvasgatni és akkor fény gyúlnaa fejekben, hogy miért hitték egyesek, hogy jó is lehet a szoc és kommunizmus.. (filozofiaként kell rá tekinteni, valamint tanulságként megérteni, hogy mi lett belőle)

no 2008.05.29. 08:30:16

érdekes ez a fasisztázás.. egy kicsit utánna kellene olvasni mindenkinek aki használja ezt a szót.. szinte mindenki szinonímaként használja a nemzeti öntudatra...

(bocsi, hogy lemásoltam :-) )

canismerga 2008.05.29. 08:35:02

Ahogyan az előttem szóló is említette, nem ártana olvasni főleg történelemkönyvet, vagy ha az túl nehéz kézbentartani, akkor "lapozgatni" az interneten. Ahhoz nem biztos, hogy tapasztalati úton szerzett tudás kell, hogy ne öljek embert faji, vallási és egyéb alapon, hogy 56-nak is sok arca volt, sajna nem csak szép és, hogy a kommunizmus is ideológiának indult, csak a humánfaktor kicsit másfelé vitte a gyakorlatban, mint azt anno kitalálták volt.
Mellesleg a hanganyagot szerintem azért nem engedik lejátszani, mert még mindig köztünk él az a nemzedék, akinek az érzelmeit, érdekeit mélyen sértheti a dolog, esetleg rég behegedt sebeket tép fel és szíthat indulatokat.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.05.29. 08:37:41

Bazmeg, 3, kis ország vagyunk, csak egy csőcselékre telik és csak egy gárda seggnyalóra.
Mindemellett a legnagyobb probléma, hogy a legvállalhatatlanabb balfasz gárda pont az, amelyik talán esetleg mégse nyalt, hanem szopott...

James 2008.05.29. 08:39:20

Nagyon tetszik mind a harom komment! Vilagosan mutatja, mi is a helyzet az orszagban! Mind a haromban van igazsag! Gratula a kommenteloknek :)

Szélsőségesen Liberális Wicca (törölt) 2008.05.29. 08:49:02

Azok az emberek, akiknek az "érdekeit, érzelmeit mélyen sérti" a felvétel, ideje lenne, ha szembenéznének a tetteikkel, és annak következményeivel.

Hazugságra alapozni egy demokráciát? Hazugságokra, titkokra alapozni egy felnőtt, felelősségteljes állampolgári magatartást? Gratulálok minden döntéshozónak az ügyben.

3 2008.05.29. 08:56:09

Drága Before!
Gárda ,csak a te elmédben jön elő ebben a témában.
Hányan rokonszenveznek ma itthon a szélsőjobbal? 1-2%!
Nos , én nem tartozom oda. Sőt ,akinek ellenvéleménye van a kisztitkárból,tsz elnökből,pufajkásból hirtelen kapitalistává, demokratává lett politikusokról, az sem szélsőséges.
Bocs ,ha ez fáj !

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.05.29. 09:18:02

Ki beszél itt "A" gárdáról? És még nekem zavaros az elmém? Üss már fel egy értelmező szótárt, ha nem ismered a szavak jelentését...

4 2008.05.29. 09:35:53

Ha megkérdezik az embereket, hogy ők ugyan szésőségesek-e, valszeg nagyrészük nemmel fog válaszolni. Igy persze össze lehet hozni 1-2%os szélsőséget. De ha a fejekbe nézel, 1-2 %nál sokkal-sokkal több szélsőséges gondolkodású. Sajnos...

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2008.05.29. 09:39:44

Egy mai embernek a politikusok tömik a fejét nácikkal, komunistákkal, meg amivel csak riogatni lehet.
A lényeg a diktatúrákban már nagyon jól bevált erős ellenségkép megteremtése, ami ellen össze kell fogni.

Sokkal könnyebb valami ellen egy tábort összeterelni mint valamiért...

56-ról véletlenül igen sokat meséltek nagyszüleim, és a mai mártírkodós cukormázas történettel köszönőviszonyban sincsen az akkori valóság.

Az, hogy most megfosztja a nyilvánosságot a történelem egy darabjától a levéltár az számomra elfogadhatatlan, de tenni ellene nem sokat lehet.
Leesne az az édes ragadós massza az értelmetlen gyilkosságokról, a fölösleges erőszakról, és mindarról, melyet manapság ünnepelni KELL(!), mert "mi indítottuk el a szovjetunio szétesését" .
Maga a gondolat is hazug, nemhogy nyilvános hangoztatása...

Nem politizálunk otthon, a történetek más események kapcsán kerültek elő, és én kiváncsian boncolgattam tovább a szálakat.
Megvan az eredmény, és nem örülök neki!
Emberek csoportokban rohangáltak az utcán, és mindenre lőttek ami mozgott, és minden szembejövőt kérdés nélkül felhúzták a villanyoszlopra vagy fára...
Volt persze mögötte politika, de egy átlagember számára pusztulást jelentett csak, nem gondosan kitervelt politikai célt.

Valóban ezt ünnepeljük?
A történetnek csendes emlékezés illene, és a lassú feledés, mert erre büszke egy nemzet nem lehet!

Laci · http://Milejszeg 2008.05.29. 09:42:49

Felnőtt egy nem egy hanem négy nemzedék akinek '56 tananyag. Az egyiknek (Ratkók) azt tanították, hogy véres ellenforradalom volt, a negyediknek meg azt, hogy szépséges szabadságharc. '56 vegyes volt. Magyarok harcoltak magyarokkal, még akkor is ha szeretnék utólag ezt vmilyen szovjet-magyar viszálynak beállítani. Mostanában azt olvasom, hogy akkora nemzeti egység még sohasem volt. Mindenki egyet akart, együtt dobbant......stb. Ha annyira egyet akartak miért lőttek egymásra. Az akkor lövöldözők között a politika minden szegmense, a szélsőségek is a közeppek is megtalálhatók voltak. Az ország településeinek több mint felén úgy múlt el az a 13 nap, hogy nem vagy alig tudtak róla. Ez még a telepes rádió korszaka, amikor villany sem volt a falvak harmadában. Utána jött 40 év amiben azt magyarázták, hogy majd a távoli jövőben, egyszer lesz kommunizmus, a nem annyira távoliban (50-70 év múlva) szocializmus, de egyelőre csak a szocializmus alapjainak lerakását oldjuk meg. Most meg - utólag - azt olvasom, hogy volt már komonizmus. Hol? Akik mondják, ellenzékiek is, ebből (tud.szoc.) vizsgáztak, legtöbbször ötösre a főiskolákon . Azok kommunistáznak + fasiztáznak legtöbbet akik lusták megtanulni mit jelent a két szó. A titokról. Kell minden új rendszernek legenda. Nagyon roszul jönnek ki az eredeti hangfelvételeken Nagy Imre szavai a bíróságon, mert azt mondja: Kommunista volta és az is maradok. Ez nem ilik a mai ikon képbe tehát értelmszerű, hogy titkos marad.

mizie 2008.05.29. 09:48:25

egyszerű, a felnőtteknek mindig azt jelentik ezek az események, amit aktuálisan a neki szimpatikus politikai erő (mszp/fidesz/mdf/szdsz/jobbik) mond róluk.

tisztelet annak akinek egyik párt sem szimpatikus

5 2008.05.29. 09:53:32

Ne felejtsük el
-szabad, demokratikus választásokat akartak
-szovjet elnyomás nélküli , független államot képzeltek el
-ezért az életüket áldozták
Őket lefasisztázni , komunistázni ,radikáli csőcsléknek hívni szánalmas.
Tisztelet jár nekik!

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2008.05.29. 10:35:39

Pontosan erről beszéltem, de látom nem célod megérteni:

"ávós féreg"?
Nem tudták ki az!
Rámutattak, és gyilkoltak, függetlenül pártállástól.
Nem volt eszmei cél, csak a puszta erőszak és gyilkosság "fél-legális" lehetősége. Persze utólag bele lehet magyarázni mindent, de az csak az így is túlzó hazugságokat hízlalja.

Tisztelet nem járhat olyannak aki más életét kioltja.
Megemlékezni lehet róla, elfogadhatjuk igazságnak, hogy hős volt, hogy fontos volt megtenni, mert volt idő, amikor ez volt az egyetlen út.
Ez az idő feszült volt, de zt a céltalan vérontást semmi nem indokolhatja.
Egyszerű cél nélküli gyilkosokat viszont tisztelni én nem tudok!

G1 2008.05.29. 10:46:45

Kedves 5!

"ne csodálkozz ,ha az elnyomókat megölték .Igen, felhúztáka fára az ávos férgeket"

Ez sajnos nem egészen így történt. Felhúztak bárkit, akire bárki bármilyen okból rámutatott, mint "párt titkár" vagy "ránézett a párt titkárra és ő is olyan". Hallottál már a boszorkányüldözésről? Keverd össze a lincseléssel és jó adag birkavonulattal. Na ez folyt sok helyen. Kontrollálatlanul.
Kérdem én, mit kerestek tizenéves suhancok fegyverrel az utcákon? Mit kerestek köztörvényes, akkor tömegesen kiengedett bűnözők az utcákon? Hogy is került annyi fegyver az utcára?? Nem a triviális válaszok érdekelnek, hanem ami mögötte van!!
Azt persze határozottan kijelenthetjük, hogy ezeknek a randalírozóknak és gyalázatos történéseknek alapvetően nincs köze azokhoz a felvonulókhoz, akik a reformokat mentek ki követelni. Azokhoz sem sok, akik a harcok kirobbanásakor védeni próbálták magukat és a hazát (értsük is ezt bárhogy).
Ha már ünnepelni KELL 56-ot, akkor azért ünnepelném, hogy a kommunistáknak (igen, nem elírás!!!) volt vér a pucájukban kimenni az utcára és reformokat követelni, hogy jobbá akarták tenni a rendszert (NEM megdönteni), és ezért vállalták a konfrontációt a vezetéssel. PONT. A továbbiakra inkább én sem lennék büszke. Azokat a jószándékú reformereket, akik ezután meghaltak így vagy úgy, gyászolni kell, megérdemlik a tiszteletet és az emlékezést, de ennyi. Szerintem.
Ami a hangfelvételt illeti, én nyilvánosságra hoznám. Bár lehet, hogy nagyon csúnya dolgok jönnének le belőle. De könyörgöm, nőljünk már fel, és mindenki nézzen szembe a múlttal és a valósággal. Tanuljunk belőle, vonjuk le a konzekvenciákat, és lépjünk már tovább.

Egyébként - és ez szigorúan a privát véleményem, lehet kövezni - egy igen apró érdekcsoporton kívűl, értem ezalatt a külföldi titkosszolgálatokat, bizonyos hatalmi köröket, az egyházak egyes vezetőit, a többiek áldozatai voltak ezeknek a köröknek, a helyzetnek, a meggyőződésüknek és annak, hogy ezt felhasználták ellenük. Mindkét oldalon. Vagy akár mindhármon, ha úgy tetszik. Ez pedig számomra azt jelenti egyszerűbb megfogalmazásban, hogy sikerült egyeseknek jól egymásnak ugrasztani magyart és magyart, és azok meggyőződésük és kétségbeesésük alapján cselekedtek ahogy cselekedtek.
Történelmileg pedig jellemzően amíg ellenforradalom volt, addig az egyik felet hibáztatták, most a másikat, csak pont azokat nem, akik az egészért iagzán felelősek voltak. Ez szomorú, már-már szánalmas, mert ebből csak azt látni, hogy az emberek még indig nem jutottak el odáig, hogy a lényeget lássák. Csak a cukormázat. Mindig épp azt, amelyik színe jobban tetszik. :(

5 2008.05.29. 10:52:52

maxt
Éveken keresztül hallgattuk ,hogy nem volt forradalom ,ellenforradalom volt, fasiszták voltak ,gyilkosok voltak, börtöntöltelékek voltak....

Most is ezt fújják néhányan.
Nem baj ,egyre kevesebben vannak .
Szerintem 1848-as forradalom megítélése is hasonló lehetett az első 50 évben:) Nem hiszem ,hogy 10 év múlva lesz olyan ,aki bűnözőnek fogja hívni az 56-os hősöket.

5 2008.05.29. 10:57:59

wwwold.terrorhaza.hu/index2.html

Érdemes ellátogatni oda:)
No ,én nem szeretnék többet vitatkozni erről . Meggyőzni azt a néhány volt munkásőrt úgysem lehet aki most is tépi a száját.
Legyen mindenkinek szép napja!

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.05.29. 10:59:52

jó reggelt mindenkinek.
bocs, 3 kommentet kimoderáltam, ezzel duplájára emelve az elmúlt 96 napban kimoderált kommentek számát.
a cél az lenne, hogy szitkozódás és vad érzelmi kitörések nélkül elmondhassa bárki, hogy neki mi is ma az '56, illetve az elvárás, hogy jelentsen neki valamit az '56.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2008.05.29. 11:26:19

5:
Nem kell meggyőznöd senkit! Elolvastuk a véleményedet, és szerintem hibás, de nem kötelező senkinek egyet érteni.
Amikor kötelező valamiről valamit gondolni az veszélyesebb!
(csak így zárójelben mondom, hogy nem személyeskedtem, mégis mit vágtál ide... "munkásőr"? elfogytak az érvek és akkor csak a provokáció marad?)

A terror háza érdekes hely.
Látványos horrorkiállításnak tartom, ami pártmegrendelésre készült, és nem tényeket közöl, hanem megfelelő irányba csavarja a dolgokat.
Művészetileg, technikailag profi. Nagyon élveztem ahányszor csak láttam a kiállítást, de az arányok, a szóban elmondott érzelmi ráhatás, ami nem tényeken alapszik, csak fölösleges gyűlöletet szítanak. Hiteltelenné teszi az egész koncepciót, amiről nem a képernyőn szenvedők tudnak mesélni, hanem az akkor élt rokonok, ismerősök.

Kérdezz tőlük és olvass. Kételkedj.
Bontsd le te magad a hazugságokat a történetekről. Nehezebb, mint elfogadni amit más mond, de megéri.

5 2008.05.29. 14:02:01

maxt
Minden hülyeség talál néhány 100 hívőt. Lesznek társaid ,akik vadul fognak bólogatni a véleményedre. Ott boldogan elleszel.
De ne lepődj meg ,ha az emberek többsége mosolyog csak rajtad, vagy elküld a fenébe!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.05.29. 14:24:00

Kedvelem az ilyen nyitott, kedvesen szelíd és simulékony embereket, mint ötöske...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.05.29. 14:31:45

a poén az, hogy ha jól olvastam az internetet, akkor pont az ő korabeliekről szól a poszt :-(.
a mag el van vetve, és kikelt.

5 2008.05.29. 14:35:40

Before olyan vagy, mint a kurucinfosok. Csak ők a holokaustot magyarázzák meg mindig. Persze rajtuk is csak mosolyog az ember.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.05.29. 14:54:38

... és teszi 5-ös midnezt azért, mert ezt látta, hogy ez a szint, ez a követlemény, ehhez kell felnőni, hogy aki veled nem ért egyet, az minimum vagy ÁVÓ-s, vagy nyilas, közben meg simán lehet, hogy ugynazon az "oldalon" van, mint te :-(.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.05.29. 15:09:37

Le kéne cserélnie a fekete-fehér tévéjét...

5 2008.05.29. 15:13:03

bs395
Mindegyik "nagy oldalon" ott vannak. Ezt nem is cáfolnám. De ezek szélsőséges vélemények . Igen ,befor véleménye is szélsőséges. Demokráciában el lehet mondani, sőt teret is kell neki hagyni. Nekem is jogom van ,hogy azt mondjam hülye. Sőt ti is lehülyézhettek.
Azt is el kell ismerni, a politika peremére szorulnak ezek a hozzászólások.Nem is követi, vagy ért vele egyet a többség.

2008.05.29. 15:16:11

Szerintem az a fő kérdés, hogy ki, és milyen alapon mer BÁRMILYEN dokumentumot eltitkolni?
(nem az állam- és szolgálati titokra gondolok, bár azok is megérnének egy misét...)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.05.29. 15:17:58

Ne kínozz, ne kínozz...
Szélsőséges a véleményem, hogy szerintem szélsőségesen egysíkúan állsz a dologhoz?
Najó, én ehhez nem tudok mit hozzáfűzni...

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.29. 18:04:34

A déli krónikában is ellentmondóan nyilatkoztak Majtényi 7 évvel ezelőtti állásfoglalásáról (ami alapja a NI per-felvétel kiadása megtagadásának), ami ráadásul nem is arról szól.

Gyereknek néznek bennünket, vagy védenek valakit.
Minden megszólaló hozzájárult a felvételhez (még szép).

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2008.05.30. 10:09:55

5:
Köszönöm, hogy ismételten ilyen hangnemben szólítassz meg!
Én elfogadtam a véleményedet és a világnézetedet, annak ellenére, hogy nem értek egyet!

Nem minősítettem sem azt, sem téged, mert 56 kapcsán egymásnak ugrani számomra egyet jelentene az akkori káosz felelevenedésével, és mélységes tiszteletlenség mindazon ártatlanokkal szemben, akik értelmetlenül haltak meg.

Engem nem küld el senki a fenébe, és nem vágyom mások bólogatására.
Megvan a véleményem, és tiszteletben tartom másokét, még akkor is, ha szöges ellentétben áll az enyémmel egészen addig a pontig, ameddig az emberi méltóság engedi!

Sajnálom ezt az országot, ahol szélsőségesként kezelnek pacifizmusom miatt, mert elutasítom a kötelezően kinevelt "nemzeti" erőszakot.
süti beállítások módosítása