Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Jézus hogy szavazna?

2008. május 22. - bs395

Viktor mondta, hogy ha nyernek, akkor lehet, hogy a KDNP mégse kerülne a kormányba, mert nem akarja a kormányzást keresztény ideológiával terhelni. Nekem személy szerint ez pozitív üzenet, bár a célcsoportja Viktor eddigi kinyilatkoztatásainak nem én voltam.

Aztán mond mást is: a KDNP szociális kérdésekben a Fidesz ellenzéke lenne, így fogva ki a szelet az MSZP vitorlájából.

Ezt most emésszük egy picit.

A KDNP ideológiailag keresztény, ez tiszta. Értékválasztása alapján konzervatív, ez is tiszta. Érzelmei alapján nacionalista, ez is rendben. És mostantól kérem szociális kérdésekben baloldali.

Akkor még egyszer: baloldali-nemzeti-keresztény-konzervatív.

Szeretnék egy kicsit relativizálni: ha Jézus üzenetét jól olvastam, ő baloldali-liberális-kozmopolita üzenettel operált a kor standardjai szerint. Ezt az üzenetet szokás kisajátítani jobboldali-konzervatív-nacionalista szerveződések által a jelenlegi korszellem szerint, legalábbis ők valahogy hangosabban követelik maguknak, mint a baloldaliak.

Én meg próbálom elképzelni az új KDNP célcsoportját, csak nem megy.

Minden irónia nélkül kérdem: Jézus ma hogyan szavazna?

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr1481177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phaidros · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.22. 08:16:04

Szavazna egyáltalán?

zala 2008.05.22. 09:33:15

szerintem Jézus a Földlakók- Élet- Igazság- Béke- Szabadság- Pártjára szavazna!

(megtehetné:
www.unioscsatlakozas.hu/parval2006/hu/03/hatarozatok/2006-015ovb.html)

beton 2008.05.22. 10:14:41

öszintén örülök hogy valaki elolvasta hónapokkal korábbi kommentemet a homáron, ugyanis a " Jézus hogyan szavazna " kérdés talán eredeti ötletgazdája a sashalmi plébános ... a történetet majd máskor ... (Jézus igennel szavazna a kettős állampolgárság ügyében .... khm )

Jézus nem szavazna, mert nem az a feladata hogy bármelyik pártot hatalomra segítse. Isten és az állam egymástól független (kellene hogy legyen). Jézust nevét kisajátítani, Istenre hivatkozva kampányolni, a leggusztustalabb dolog talán a világon.

"Aki keresztény velünk tart ... " jelszavak alkotóinak üzenem, hogy Istennel kell majd ötletükért elszámolniuk, a földi felelősségre vonás ehhez képest smafu, még ha halálra is kínozzák őket egy potencionális vörösterror alkalmával ... (ami természetesen senkinek nem kívánok !)

Wuff 2008.05.22. 10:16:49

"És mostantól kérem szociális kérdésekben baloldali."

Összeegyeztethető: keresztény-szocialista eszme - 19. század végétől + keresztényi szolidaritás.

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2008.05.22. 10:17:38

adjátok meg istennek ami az istené és a császárnak azt ami a császára, vagy valami ilyesmi nem??

professional 2008.05.22. 10:32:46

beton,azért van pár gusztustalanabb dolog is a világon,a'la R. Kelly

Hagrid · http://hagrid.freeblog.hu 2008.05.22. 10:32:46

Nem szavazna, de érdekes a bejegyzés. Szerintem rossz beskatulyázni bármelyik pártot bármelyik oldalra is, pláne keverve az ideológiát a gazdasági kérdésekkel. Ezutóbbi igen hasznos lenne, mert jelen pillanatban a gazdasági kérdésekbeni kompetencia fontosabb, mint az ideológiai maszlag és porhintés. Az most picit ráér...sajos.:/

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.22. 10:39:56

Jézus szerintem sem szavazna.

Ugyanakkor (illetve ezzel összhangban) "baloldali-liberális-kozmopolita" üzenetet tulajdonítani neki szerintem tévedés.

Jézus – nem demokratikus, hanem (per definitionem) autoriter módon – 12 apostolt választott magának, és volt egy tágabb tanítványi köre is. Még ha ezek olyanok is voltak, mint Péter vagy – negatíve – Júdás, nem igazán lehetett volna felcserélni őket másokkal.

Hogy értsük továbbá Jézus Krisztus ezen szavait az evangéliumban? :

Máté 13. rész

Ekkor tanítványai hozzámentek s megkérdezték: “Miért beszélsz nekik példázatokban?” Ezt felelte: “Mert néktek adták meg, hogy a mennyek királyságának titkait megismerjétek, azoknak nincs megadva. Mert akinek van, annak adni fognak, úgyhogy feleslege lesz, de attól, akinek nincs, még amije volna, azt is elveszik. Azért beszéltem nekik példázatokban, hogy nézzék, és mégse lássák, hallgassák, de mégse hallják, hogy belátásra ne jussanak, hanem beteljesedjék rajtuk Ézsaiás prófétálása, mely így hangzik: Jól odahallgattok majd, mégsem látjátok be, jól megnézitek majd, s nem veszitek észre.

Itt egyrészt Krisztus konzervatívnak (nem ez az egyetlen hivatkozása a Tanakh-ra), másodszor "elitistának" mutatkozik.

Természetesen másképp értelmezte az Írásokat, mint a farizeusok vagy a szadduceusok, de ez – bár szabad – nem liberális.

A római császárnak és tisztviselőinek, katonáinak való apolitikus engedése szintén nem volt liberális, hanem inkább konzervatív.

A "nacionalizmus" véleményem szerint nem konzervatív és nem is jobboldali érték, kialakulása szorosan a baloldali forradalmakkal függ össze. Viszonylagosan jobboldali apporttá akkor vált, amikor a kommunizmus a nemzet minimális fogalmát is kiiktatta a baloldali "internacionalizmus" érdekében.

Van különbség kozmopolita és internacionalista között.

szpal 2008.05.22. 10:41:56

Jézus Krisztus Isten egyszülött fia, aki felment az Atyához, de előtte azt igérte tanítványainak, hogy velük lesz minden nap a világ végezetéig. Hogy ahol ő lesz, a tanítványok is ott lesznek, és ahol a Földön ketten vagy hárman összegyűlnek, ő is ott lesz velük. Az egyház nem a bíróságon bejegyzett szervezet, hanem a Krisztusban levők gyülekezete, Pál szavaival Krisztus földi "teste". Ezek az emberek igenis szavaznak, mert a politika az egyik eszköze lehet pl. a gyengék, elesettek segítésének. Jézus azt is mondta, hogy ne azt akarjuk, hogy a világból vegyen minket ki, hanem ő azt akarja, hogy legyünk a Föld sója, kovásza. Akár úgy is, hogy értelmes, építő politikai programok mellé odaállunk és a romboló, életellenes akciók ellen tiltakozunk.

efry 2008.05.22. 10:51:48

A kereszténység politikában való résztvétele eleve keresztény ellenes, hiszen mint minden párt, a magukat kereszténynek vallók is hatalomra akarnak kerülni. A hatalomra került párt kezében van az erőszakszervezetek irányítása. A keresztenység viszont erőszakellenes. A politizáló keresztényekre kifejezetten illik a mondás: "Minden vallás megöli saját gyermekeit" (azt hiszem Popper Péter)
Vagyis Jézus nem foglalkozna az egésszel.

Szélsőségesen Liberális Wicca (törölt) 2008.05.22. 11:08:02

Jézus nem szavazhat, mert nem magyar állampolgár.
:)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.05.22. 11:20:03

"Az én országom nem e világból való."

Vagyis az általa közvetített értékek nem egy evilági hatalmi kontextusban értelmezendők.

Amúgy meg Loxonnal sem értek egyet. Jézus radikálisan fölforgatta kora begyöpösödött értékfelfogását. Az idézett részletben például azt a(z egyébként ma is élő) szemléletet, hogy mindenki egyformán hozzáférhet a tudáshoz.

Abban viszont egyetértek Loxonnal, hogy a nacionalizmus NEM JOBBOLDALI érték, hanem a felvilágosodásnak, egy tipikusan baloldali mozgalomnak a terméke.

Bisztő Gyalla · http://gyulszi.blog.hu 2008.05.22. 11:40:53

Aszmonta a jósnő, hogy ha a Jézus még élne istennyugosztajja, akor aszt prédikálná, hogy nézesük meg az auránkat, mer jobb, mint késön megijedni, éshogy az a feles, amit a jósnőnek fizetni keletet ezér, az nem nagy ár, de a Ferenc meg aszmonta, hogy a Jézus az nem élt, meghogy történelmi szerepe viszonylag meghatározot környezeti hatások meg ehez hasollókat, de hogyha élt volna, akor aszt monta volna, hogy ne higyenek benne, mer tudománytanilag ireleváns, és ha ma is élne, akor hadakozna ömmaga babonájával. Émmeg nemtom kinek van igaza, de a jósnőnek aznap este sok felest fizettek a krimóba, és csak nészte az aurákat, a Ferenc pedik szintén berugott.

Fatman 2008.05.22. 11:43:08

Sziasztok!

100 éve sok ilyen volt, keresztény-szociális pártoknak hívták őket. Amúgy halottnak tartom az ötletet, a mostani KDNP ehhez túl Orbánfüggő!

Persze lehet, hogy az lesz, mint Oroszországban, ahol az ellenzék is Putyin párti (egy kis párt kivételével)! Azután meg már választhatunk ...

F.

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2008.05.22. 11:53:42

Jézus kérlek, sírva fakadna.

Klikk.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.22. 20:58:21

A felvilágosodást baloldali izének tekinteni érdekes dolog

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.05.22. 21:14:39

kolbászoszsömle:

Anakronizmus persze. Dehát a vitaindító poszt vitt minket erre a jégre.
;-)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.22. 21:18:27

"Akár úgy is, hogy értelmes, építő politikai programok mellé odaállunk és a romboló, életellenes akciók ellen tiltakozunk. "

Ehhez képest, a kerkók szavaztak a segítő testvér ellen Angliában.

Ez nekem egy kicsit magas, hogy hogy a faszba tud valaki ilyet mondani akkor, amikor etikája nevében azt mondja, hogy inkább ne szülessen meg egy gyerek, ÉS dögöljön meg egy másik, mint ennek az ellentéte.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.22. 21:22:01

Csöncsön

Szerintem, ha már mindenképpen kategorizálunk, akkor a felvilágosodás egy liberális eszme, a liberalizmus meg jobboldali dolog.

Asszem csak Magyarországon van a liberálisoknak és a baloldaliaknak ez a szentségtelen násza.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.05.22. 21:25:22

Ezek az -izmusok és -oldalizások eleve anakronisztikusak, hiszen a saját beszűkült tudatunkba próbálunk meg tőlünk távoli és idegen jelenségeket ráhúzni.

Magyarországon egyébként nincsen sem liberális, sem baloldali párt. Igaz, jobboldali sem nagyon...

pistibacsi · http://henkajpan.blog.hu 2008.05.22. 21:30:32

Persze hogy Jézus otthon maradna, vagy a templom, netán valamelyik vidéki zsinagóga hűvösében belefeledkezne egy kellemes beszélgetésbe. Nekem, mint kereszténynek, ezen felismerés gyakorlati következtetései jutnak most: ideje lenne az eddiginél is komolyabban vennem a Mester követését.

(Habár a kisördög még mindig ott figyel bennem, amikor kajánul megpróbálom elképzelni VIktort, amint épp nem terheli meg keresztény ideológiával a politizálást. Majd mehet bűnbánatot tartani.)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.05.22. 21:48:38

Bocsánat: belegyömöszölni, nem ráhúzni.

Általában téves formájú (bár persze nem érdektelen) az olyan kérdés, hogy "XY most mit csinálna."

Az idő problémájának totális kiiktatása.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.22. 22:17:44

-Mit csinálna Zámbó Jimmy, ha még élne?
-Kaparná a koporsót...
süti beállítások módosítása