Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

RE: Antiklerikális

2008. április 15. - bs395

Nem bírom ki.

Orbán Viktor beszédet mondott.

Megyesi Gusztáv a Népszabadságban írt egy fölöttébb paranoid cikket erre.

A Reakció írt egy fölöttébb ingerült, és szerintem szőrszálhasogató posztot a Népszabadságra válaszul.

Én meg hegyezem a körmöm, és hülyeségeket beszélek. De akkor is. Kezdjük a kezdenivalóval.

Kik előtt zajlott a konferencianyitó beszéd?
Katolikus és protestáns egyházi személyiségek előtt. Az ő színük előtt hangzott el, hogy a 2001-es népszavazáson (helyett: népszámláláson) az ország lakosságának csaknem 75%-a vallotta magát valamely keresztény felekezethez tartozónak, így Magyarország keresztény ország.
Hagyjuk a maradék 25%-ot, aki nem vallotta magát kereszténynek, bár ebben az országban laknak, ami közel 2.5 millió ember szerint tehát azt jelenti, hogy Magyarország nem keresztény, hanem keresztény többségű, de az ilyenfajta tekintélyelvű kinyilatkoztatásokon az embernek túl kell tennie magát, ha egyházakról van szó.

Nézzük azt a 75%-ot. Kik képviselték ezt a 7.5 millió embert? Az un. történelmi egyházak. Mik azok a történelmi egyházak? Ööö... nem tudni biztosan. Az biztos, hogy jóval kevesebb, mint az APEH listáján szereplők. Mi van azoknak a keresztényeknek a képviseletével, akik nem a "történelmi egyházak" hívei? Nos, ők nem kapnak. Hányan is vannak? Vegyük már elő a dokumentumot, ha már annyit lobogtatjuk, nézzünk is bele. A konferencián nem volt képviselve a 2.5 millió felekezetbe nem tartozó vagy nem válaszolón kívül még vagy félmillió ember. Azaz a magyar népesség 30%-ának az ország lelke és az keresztény egyház között a konferencia alapján kapcsolat nincs.

Ez van. Tegyük magunkat túl rajta. A szokásjogot a szokásjog alapján nem lehet megkérdőjelezni, mert önmagába forduló, önigazoló rendszer. Azért hosszú, mert zöld. Mondott még Viki mást is. Tessék elolvasni, majd megválaszolni ezt az egyszerű kérdést: összekötötte-e az egyházak szerepét a politikai üzenettel? Nem?

"Az Önök radikális diagnózisai nélkül a közélet szereplői, az állam vezetői és Magyarország egész népe aligha tud szembesülni a válság valódi okaival."

Nem hát. Nincs itt semmi látnivaló, ne csoportosuljunk, mert leszakad ránk a kénköves eső. De menjünk is tovább.

"Ha a lélek, ha az erkölcs szavát a törvényhozók és a kormányzók nem hallják meg, a döntéseiket nem igazítják azokhoz az értékekhez, amelyek bennünket az elmúlt évszázadokban megtartottak, akkor hiába a mégoly jóakaratú válságkezelő erőlködés, a fogadkozás és az okoskodás, nem lesz foganatja."

Nakérem. Aki a vallás, vagy egyház és az erkölcs közé bármilyen szinten egyenlőségjelet mer helyezni, az vagy nem olvasta el a könyvet, vagy csak a neki éppen az alkalomhoz tetsző és illő részeket fogja visszamondani, nem is beszélve a múlt értelmezéseiről, megspékelve, hogy a múltbéli eseményeket hagyni kell, mert azok más korban, más erkölcsi értékek szerint történtek - de akkor minek is a múltbéli értelmezések? Saját farkába harapó kígyó.
Másrészt: minket az elmúlt évszázadokban nem az egyházak tartottak meg, hanem az, hogy egymásnál csak másokat utálunk jobban. Ennyi a magyarság évezredes fennmaradásának a titka. Nem nagy titok, és nem is túl szép, de a mienk, még ha savanyú is.

"Mi arról szeretnénk Önökkel tanácskozni, mit is jelent ez a szolgálat, mármint az egyház szolgálata Magyarországnak, mit jelent a Kárpát-medencében élő minden magyar embernek. A kiindulópontunk talán mindannyiunk számára világos, de azért hadd szögezzem le: mi értjük, hogy az egyház nem kér, hanem ad, és a mi dolgunk, a törvényhozók és kormányzók dolga az, hogy megteremtsük ehhez a szükséges feltételeket."

APEH lista? Emlékszünk még? Vatikáni szerződés? Vagy a hozzáadott értékre tetszik gondolni, hogy tulajdonképpen a megjelent egyházak képviselői mindazoknak, akik velük nem értenek egyet, tanításaikat nem fogadják el holmi szemantikai érvek mentén, tekintélyelvű felsőbbrendűségük taszít, adnak valamit?
Nekem, mint a mellőzött 30, vagy 25, vagy 15 százalék képviselőjének semmit. A világon semmit. Én viszont adok nekik, és még papírom is van róla: úgy hívják adóbevallás.

"A politika ne akarja előírni mégoly udvarias formában sem az egyháznak, mit tegyen és mit nem."

Ezzel maximálisan egyetértek. Csakhogy ez egy keresztényi világban olyan oda-vissza játék kéne, hogy legyen, viszont ezzel az érveléssel fel is mentjük a visszontszivesség alól a tisztelt egyházakat. Azaz az egyház megmondhatja akár közvetve, akár közvetlenül, hogy mit tegyen a politika, a központi költségvetés tételeiből hogyan részesedjen, de a politika nem írhatja elő, hogy az egyház apolitikus legyen.
Apolitikus egyház, aklerikális politika. Köszönjük, Viktor, hogy megmondtad, ez nem így leszen.

"Megtanultuk az elmúlt mintegy húsz esztendőben, hogy talán nincs fontosabb dolog ma Magyarországon, minthogy legyenek olyan autonóm közösségek, amelyek teszik a dolgukat anélkül, hogy ezt nekik bárki előírná belső szabadságból nem figyelve a hatalom tetszésére."

Ez Orbán Viktor szájából nagyon is Gyurcsány Ferences. Ijesztő, na. Én még a mai napig nem tettem túl magam azon, hogyan lett jobboldali liberális aklerikusból baloldali nemzeti-keresztény konzervatív, pedig volt rá több, mint 10 évem, erre a mondatra viszont csak 6. Én kérek elnézést, lassú vagyok a duplagondolban még. Ígérem 2010-től belehúzok.

"Az a politikai család, amelynek én magam is tagja vagyok, húsz évvel ezelőtt alakult meg..."

Maradjunk annyiban, hogy max. 10.

"Szóval a rendszerváltás nem egy valóságos népi, nemzeti egység létrejöttén, kialakulásán keresztül nyerte el mai formáját, hanem az akkor tárgyalóképes politikai csoportok egymással kötött megállapodásának révén."

Ő akkor épp betegszabin volt, igazolása is van róla. Vagy holnapra már lesz. És benne lesz a régi újságokban is.

"Nyilvánvaló, hogy kikkel kell egyezséget kötni."

Most, hogy így elmagyarázta, már nekem is, csak nem tetszik. De azért köszönöm a konkrét felvilágosítást, így már nem csak mögé kell gondolnom a dolgokat. Szeretem, ha egy politikai vezető őszinte, és nem kell a sorok között olvasnom, még ha taszít is, amit mond. Csak utána ne nézzen hülyének ("No comment." - Orbán Viktor).

"Szerintem egyetértés hozható létre abban is, amely a gazdaságpolitikai hibák gyökeréhez tereli a figyelmünket, miszerint a XXI. században nem lehet szembeállítani egymással a gazdasági versenyképességet és a szociális biztonságot."

Ezt miért is egy egyházi vezetőknek szervezett konferencián mondja? Toboroz éppen? Nincs elég regruta? Vagy csak kiosztja a litániás könyveket, hogy vigyen belőle mindenki haza, hátha elfelejti, mi is a beszéd lényege, vagy lassan jegyzetel?

"Egyezséget kell tehát kötnünk nekünk, szülőknek, hogy olyan Magyarországot fogunk építeni, amely visszavárja őket, és képes visszafogadni az akár tanulás, akár kalandvágy miatt Magyarországot néhány évre elhagyó fiataljainkat."

Erre egy geek szót tudok csak mondani: LOL.

"Azt gondolom, hogy ezen egyezségek létrejöttében az olyan politikai-társadalmi erők, mint amilyen a magyar történelmi egyházak közössége, sokat segíthet."

Igazából kezdhettük volna ezzel is. Nem egy túl izgalmas vagy olvasmányos beszéd, bele lehetne sűríteni pár sorba: mi támogatunk titeket anyagilag, ti támogassatok minket szavazatokkal, meg a híveitek szavazataival.

"Valójában megegyezésre törekvő lélekre van szükség. Magyarország lelke ma nem megegyezésekre törekszik."

És a helyzet kialakulásában a durcás kisiskolásként kivonuló Orbán Viktornak, vagy a konferencián szintén részt vevő Semjén Zsoltnak egy fikarcnyi köze sincs, és én ennek örülök, mert őszinte, felelős politikusok ők, akik felülemelkednek az őket ért vélt vagy valós sérelmeken, és jó keresztény módjára megbocsátanak, és az ország 100%-ának az érdekeit szem előtt tartva munkálkodnak. Miért van az, hogy mindig az ilyen irányzatok élére állók a legnagyobb képmutatók?

"Az ország lakosságának 75 százaléka, vagyis 7, 5 millió ember tartotta magát valamely keresztyén felekezethez tartozónak. Miközben a kutatók, legalábbis a tollat ragadó kutatók rendszeresen arról szoktak publicisztikákat írni, hogy az egyházias vallásosság mértéke nem több mint 10-15 százalék. Könnyen lehet, hogy mind a két tény igaz. Könnyen lehet, hogy a hét és félmillió ember hitvallása inkább azt mutatja, hogy Magyarország lakosságának elsöprő többségében él a valahová tartozás vágya, és a vallásos identitásukat összekötik Magyarország keresztyén történelmével és annak hagyományaival. Ennél jobb, reménykeltőbb jelet aligha kaphat egy ország."

Okés. Ki a keresztény? Ki mondja meg? A jelek szerint Orbán Viktor, és ez így jó. A tekintély elvére szükség van, és ő megadja a segítséget, mert ahol nagy a szükség, ott közel a segítség.
A valahová tartozás egyetemes emberi vágy, a közösség nyújtotta biztonságért és támogatásért egyénileg kompromisszumokat kötünk, csak komoly különbséget vélek felfedezni a választható és a választani ajánlott közösségek között. Mert erkölcs is van a világon, azért. Ne tessék olyat prédikálni, ami szembefordul magukkal, és nem lesz gond.

"Az állam, egyház szétválasztásának rendszeresen felmelegített álvitája egy olyan bunkósbot, amely mindig kéznél van, amikor az egyház vezetői olyan magatartásra próbálják ösztönözni a híveiket, amely ellentétes a korszellemnek mondott liberális felfogással. A „minden szabad, ami más hasonló szabadságát nem korlátozza” liberális tétel valójában a mi számunkra azt jelenti, hogy belső mérce híján a kétféle szabadság közötti határvonalat mindig a mindenkori erősebb húzza majd meg."

Először is a liberalizmus nem korszellem, hanem évezredes vágyálom csupán, másodszor pedig megint egy őszinte kijelentéssel találkozunk: a határt a mindenkori erősebb húzza meg. A belső mércét éppen ezért is kívánatos az erősebbnek megadnia, hogy kétség se férjen hozzá, melyik is az erősebb. Nem, nem a liberális, ami idehaza hamvában halt valamikor a rendszerváltás hajnalán a vadprivatizációt követően, ide számítva Orbán Viktor pálfordulását.

"Így jutottunk odáig, hogy az egyházak és a vallási eszmék a magukat haladó eszmének tartó politikai irányzatok útjába kerülnek rendszeresen. Nemcsak Magyarországon. Mint az Európai Néppárt alelnöke beszámolhatok arról, hogy ez Európában sincsen másképpen. Sőt, azt is elmondhatom Önöknek, hogy még a demokrácia hazájában, az Egyesült Államokban is rendszeresen megnyilvánulnak nagyon komoly vallás- és egyházellenes erők: különösen az abortuszvitákban szokott ez fellobbanni, amikor megpróbálják kitiltani az egyházakat az állam-egyház elválasztásának elvére hivatkozva a közéleti vitákból. Nos, hogyha a vallást és az egyházakat még a demokrácia bölcsőjénél, a demokrácia régi országaiban is egyesek – nem jelentéktelen erők – politikai és kulturális veszélyként érzékelik, nincs mit csodálkoznunk azokon az állapotokon, amiket a volt kommunista országokban tapasztalhatunk, ahol a politika így vagy úgy, változó formákban, de igen gyakran megpróbál rátelepedni az egyházakra."

Ez egy gyönyörű bekezdés. Ebből esszét lehetne írni. Van benne vagy 5 magas labda. Egyet szeretnék lecsapni: az álszent kettős mércét. A politika ne telepedjen rá az egyházra, de fordított elvárás ismét nincs. Meg még talán annyit, hogy az USA nem a demokrácia hazája.

"Azoknak, akik lassan megtanulják, mit jelent szabadságban élni, mit jelent szabadnak lenni a diktatúra kényszereitől – mi, magyarok most éppen ezt tanuljuk –, csak Önök taníthatják meg, hogy a szabadságnak csak a kezdete az, ha valamitől megszabadulunk. A szabadság igazi tartalmát akkor ismerem meg, ha felfedezem, mire vagyok, mire lehetek szabad. Hogy szabad lehetek a jó cselekvésére. Ezt a leckét Magyarország csak a magyar történelmi egyházaktól kaphatja meg."

A fizikai terrort hamis lelki, erkölcsi, morális nyomással felváltani, ez igen. Ehhez tényleg egyház kell, ebben igaza van. Arra, hogy felfedezzük, mire vagyunk, mire lehetünk szabadok, ott a széles világ. Ha az egyházat és a valóság egyházon kívüli részét össze tudod egyeztetni, legyél boldog úgy, semmi gond.

Ha viszont nem.. nos, a hiba az adásban van, nem a te készülékedben.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr2424125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

o 2008.04.15. 15:39:57

Szívemből szóltál!

yanchi 2008.04.15. 15:41:04

A fidesz hatalmához szükséges a történelmi felekezetek nyújtotta támogatás. Ez ennyire egyszerű, és semmi köze nincs ahhoz, hogy hány hívője van a történelmi felekezeteknek (ne használjuk már rájuk az "Egyház" kifejezést, mert az valami egészen más), vagy hányan vallják magukat katolikusnak, reformátusnak, vagy akár jedinek. Az ötvenes években a Szabad Nép félórákon hirdették az aktuális pártbrosúrát, ma a templomokban. A mai helyzet annyiban jobb, hogy (még) nem kötelező bemenni és meghallgatni. Annyiban (sokkal) rosszabb, hogy vét az "Isten nevét hiába fel ne vedd" parancsolat ellen, aki prédikáció címén bármelyik politikai erő mellett kampányol.

drc (törölt) 2008.04.15. 15:55:20

Bassza meg magát az egész egyház a pedofil papjaival együtt. Jézus nem is akart egyházat.

VERDAD 2008.04.15. 16:00:42

Téves a kiindulás. Nem népszavazás volt, hanem népszámlálás, de ami ennél fontosabb: nem a teljes népesség 75%-a vallotta magát kereszténynek, vagy bárminek, hanem az adott kérdésre válaszolók 75%-a. Azt elfelejti OVI is, meg a cikkek is említeni, hogy a népesség mintegy fele megtagadta a választ erre a kérdésre. Ne feledjuk, hogy akkor éppen az Orbán-Torgyán kurzus kellős közepén voltunk, erős MIÉP befolyással, és ezekre a kérdésekre névvel, címmel lehetett válaszolni. Sokan nem kívánták az adott kormányzatot ilyen belső ügyekbe beavatni, sokan pedig féltek a hatalom-közeli MIÉP-től. Lehetne még sok mindent írni, de ebbe a blogba az aligha fér bele.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.15. 16:02:39

verdad: a kérdés megválaszolását csak valamivel több, mint 1 millió ember tagadta meg.
a népszavazást javítom :-).

Barnabás 2008.04.15. 16:07:01

Kiváncsi lennék rá,hogy egy azonos elvet valló embercsoport tud e úgy egy mondatot kimondani,hogy abban a Fidesz és Orbán Viktor neve legalább kétszer ne szerepeljen.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.04.15. 16:12:57

Anélkül, hogy az adott szónoklatot védeném vagy támogatnám: minden politikusi szöveget (nem csak magyart) ki lehet így pécézni. Mindegyik tele van ostobasággal és képmutatással.

Én annak szoktam igazán örülni, amikor valaki a saját elvbarátai (vagy akár a saját) szövegében látja meg a visszás önellentmondásokat, a hatalomigényt.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.04.15. 16:18:30

Engem + 6 embert nem népszámoltak meg és gyanítom, hogy nem vagyok vele egyedül.

Barnabás
Egy Orbán-beszéd kritikájakor ez elég természetes...
Megjegyzés:
Mivel a liberalizmus szerint az emberek egyenlők, tehát a szabadságuk is egyenlő. Nem az van, hogy az erősebb húzza. Az a valóság, de az eszme szerint nem. Az más kérdés, hogy Viktor utálja ezt a szót, és mindenfélét beleképzel.

Megj.2.: Hmm, érdekes egy tekintély-elvű szervezettől várni, hogy majd megtanít a szabadságra...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.04.15. 16:36:50

Jójójó, örülök is, nyugi. ;-)

ApukadHUN 2008.04.15. 16:43:56

engem sem számoltak meg, mert pont messzi távolban tanulmányaimat végeztem. Anyukám tuti beíratott kereszténynek, de nagyjából leszarom.
Az egyház rossz. Az elmúlt 500 évben nem köszönhetünk nekik több jót, mint rosszat.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.04.15. 17:10:04

Na igen, amennyire édesanyámat ismerem, meg a nagyanyámat is, ők kereszténynek vallják magukat, holott csak temetés meg esküvő alkalmával mennek templomba, és a büdös életbe nem adakoznának az egyháznak.
Szóval azért érdemes azon is elgondolkodni, ténylegesen mit is jelent az, ha egy ilyen felmérésen valaki kereszténynek vallja magát...

apa 2008.04.15. 17:12:16

Egyetértünk.
A noteszomban 432 ismerősöm/barátom szerepel. Ebből kettő vallásos, a többi viszont nem muzulmán.
Vajon csak én nem találkozom a hívő többséggel?
Jaj, a szomszédban lakik egy 80+ éves bácsi, azt szoktam látni templomba menni.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.04.15. 17:38:40

apa: az ember általában a magához hasonlókkal barátkozik.

apa 2008.04.15. 17:49:02

Én nagyon ügyes vagyok. Már az első találkozásomkor másokkal tisztázom a hit/nemhit kérdését, s csak az utóbbiak kerülhetnek be a noteszomba. Így megy ez.
-)

pistibacsi · http://henkajpan.blog.hu 2008.04.15. 17:52:50

jajbazmeg. úgynevezett "történelmi egyház" lelkésze lévén belülről tudom, hogy miújság. csak azt nem értem, hogy hol a búbánatos retekben vannak az úgynevezett épelméjű emberek, akikkel legalább fogalmakat tisztázva lehetne kommunikálni életünk nagy kérdéseiről. mert ha megnyilvánulok, akkor kollégiális környezetben totál közéjük nem való, fészkébe piszkító seggarcnak tartanak, miközben a nem teljesen elagyatlanadott, és a harmincas évek nosztalgiájától még nem teljesen elbutított, viszonylag normális emberek meg csak az ódon, lejárt szavatosságú, nyomulós, életidegen társadalmi alakulat katonáját látják bennem, hiába mondok bármit. én kérek elnézést. ha megpróbálom megértetni magam, olybá tűnik, mintha mégis valakinek nyalni akarnék. pedig higgyétek el, találkozom néha normális arcokkal, és akik ott ülnek a templom padjaiban, nem mind nyolcvanon felüliek, és nem mind sírják vissza a jobbágyságot. csak ez nem épp egy tömegműfaj. a magamfajta sosem fog az utcára vinni embereket. legfeljebb azok, akik egy csöppet megértettek a dolog lényegéből, talán nagyobb eséllyel viselik el ezt az egyre lakhatatlanabbá tett világot. csókolom.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.15. 18:15:46

pistibacsi: én értelek, és hidd el, nem veled van a gond.
azt nem értem, miért kell olyan embereknek az élére állni a mondandónak, és kiforgatni a saját hasznukra, mint a fenti idézetek elkövetője.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.04.15. 18:39:11

Pistibácsi: ezen a blogon más postoknál sokáig ment a vita a témában. Én személy szerint a (szervezett) vallást rossznak, a hitet viccesnek tartom, de egyáltalán nem meghatározónak egy ember megítélésében. A hozzád hasonló, szemlátomást valós életben élő, mozgó és kommunikáló emberekkel bármikor meg lehet találni a hangot, ha nem is a vitás témában, de bármi egyébben igen.
Sajnos magyarországon - mint szinte minden - teljesen rossz irányba haladt ez is, az egyház olyan szinten nyomul, hogy az sokak számára elfogadhatatlan és tolerálhatatlan. Hasonló a helyzet sok beájult emberrel, akik vallási tébolyban ütnek-vágnak maguk körül...

Andor 2008.04.15. 18:41:55

pistibacsi:

Értelek. Nagyon is. Annyival tartok "előrébb", hogy időközben sikerült pályaelhagyóvá is lennem...

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.04.15. 19:14:58

A háttérszínen nem lehet változtatni? Elég nehezen tudok feketén fehéret olvasni. Amúgy Orbán hülyeségeit az ilyen elemzések csak kiemelik, leküzdeni nem fogják. Emellett elég sokan az egyházuk elleni támadásként értékelhetik, ha ovit, s az egyházukat összemossák. Valamennyire én is.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.15. 19:18:37

d.z.: a template neve minimal black :-(.
én a css-hez és hasonlókhoz mint kacsa a helikopterhez :-(

ryan 2008.04.15. 19:33:38

www.humanistsofutah.org/2002/WhyCantIOwnACanadian_10-02.html
szerintem vicces, nagyjából leírja mit gondolok az egyház társadalmi megmondó szerepéről. Nincs más választásuk saját szempontjukból ,mint , hogy megmondjanak, hiszen az ő szempontjukból az az egyetlen üdvözítő megoldás, ha a biblia szerint élünk.
Ovi pedig szintén nem tehet mást, mint, hogy nyal az egyháznak, gyűjtőpártok nem működhetnek elvi alapokon. Amig meg senki se kéri rajtuk számon az igéreteiket csak az ellenoldal, ez még látványosabb.

vakablak 2008.04.15. 19:47:07

Nagyon jó írás. Egy picit túl hosszú és egy picit túl polemikus, de ez már csak így megy, ha az ember felizgatja magát, itt pedig volt miért. Abszolút nincs mit hozzátennem, csak pozitív visszajelzést akartam adni.

Kiska Judit · http://www.citromail.hu 2008.04.15. 19:50:53

Szívemből szólt a cikk!
Hogy egyház ellenes. Na és miért ne szólalhatnánk fel az egyház ellen. Ez része a szabadságnak. Az egyház elleneség nem egyenlő a vallás ellenességgel. Ha rajtam múlna egy petákot nem kapnának az egyházak, pláne úgy, hogy nem kell elszámolniuk az adófizető pénzével.
Még nem tünt fel senkinek: Az egyháznak nem kell elszámolni a pénzzel!

vakablak 2008.04.15. 19:53:03

Na, talán annyit mégis hozzátennék - yanchi hozzászólásával egyetértve -, hogy itt egy nagyon egyszerűen összefoglalható pénzügyi-hatalmi (azaz politikai) gesztust láthattunk.

Orbán hangosan és érthetően, bár kissé eklektikusan azt magyarázta, hogy mihelyst ő hatalomra kerül, az eddigieknél is bőkezűbben kistafírozza majd a történelmi egyházakat az adófizetők pénzéből, és ezért elvárja, hogy azoknak képviselői az istentiszteleteiken a nekik lelkileg kiszolgáltatottak felé továbbra is a Fidesz mellett kampányoljanak, ill. a baloldaliak-liberálisok ellen. Tette ezt az ország házában, ahogy dukál.

pistibacsi · http://henkajpan.blog.hu 2008.04.15. 20:11:28

Kedves bs395, Before és Andor!

Annyira örülök Nektek! Köszi, visszaadtátok az életkedvemet. Csak a teljesség érdekében mondom el, hogy nem kaptam vallásos nevelést, tehát az ateizmuson már túl vagyok. 15 éves koromban másfél óra alatt meg is győztem egy mélyen vallásos barátomat isten nemlétéről. Tehát nem arról van szó, hogy az anyatejjel szívtam magamba a hitet. A hülyeséget viszont igen, mert a nyárspolgári baszomkodás komenista és egyéb változatban is ugyanaz, mint amit most az úgynevezett "jobb" képvisel.
Kedves Krska Judit!
Könyörgöm, ne gyere ezzel az ósdi szöveggel, hogy az egyháznak nem kell elszámolnia! Ezt lelkészként, és ennélfogva hivatalvezetőként már csak tudom. Teli is a hócipőm az adminisztrációs terhekkel, amiket a csaló gazemberek miatt bonyolítanak egyre jobban. Ha nem lennének rátermett és megbízható munkatársaim, már én is rég pályaelhagyó lennék, mint Andor. Az más kérdés, hogy lopni és csalni mindenütt lehet, és teszik is sajnos. De az egyházakra ugyanazok a törvények vonatkoznak.

Andor 2008.04.15. 20:14:48

ryan: az egyházak és képviselőik NEM élnek a biblia szerint. Pont ez velük a baj, szerintem.

Kiska Judit: egyvalamit nem értek. Az az antiklerikális hang, amit picit megpendítettél, nem csak a te véleményed, hanem tömegeké, pl. én is részben egyetértek vele, pedig valamennyire még hívő vagyok. Egy sírásó ismerősöm múltkor kikelt az egyházak ellen, én pedig megkérdeztem, tényleg ennyire rühelli-e a papokat. Válasz kb: nem lenne velük semmi bajom, ha valóban LELKIPÁSZTOROK lennének, de ezt a pénzsóvár, nagyképű, buzi bandát ki nem állhatom.
Namármost. Hogy lehet az, hogy az antiklerikális szavazókat senki sem próbálja megszólítani? Hogy nem ismerik fel azt a szavazó-potenciált, amely az egyházakat utáló, belőlük kiábrándult tömegekben van, és egyetlen politikai erő sem mond ilyesmit:

"Ha rajtam múlna egy petákot nem kapnának az egyházak, pláne úgy, hogy nem kell elszámolniuk az adófizető pénzével."

vakablak 2008.04.15. 20:25:23

Andor, azért nem mond ilyesmit senki, mert aki ilyet nyilvánosan, politikai beszédben kimondana, azt az ellenérdekelt felek fekáliával dobálnák meg (ha nem is fizikailag, de minden más ekvivalens eszközzel). Róla hamar kiderítenék, hogy kommunista, sőt bolsevista, Sztálin szeretője volt (ha férfi, akkor annál inkább), a gyerekei sátánisták, maffiakapcsolatai vannak, és pedofilok társaságát keresi, továbbá aktívan támogatja az abortuszt a kilencedik hónapig, fingóversenyeket szervez, és a seggére az van tetoválva, hogy "Look busy, Jesus is coming!".

Andor 2008.04.15. 20:29:33

Vakablak:

:-)

De ezt így is megkapja mindenki, aki nem imádja a Nagy Bölcs Vezért...

Andor 2008.04.15. 20:38:37

Észrevettétek?

15:39 az első hozzászólás, és még nem volt hazaárulózás, zsidózás, cigányozás, komcsizás, stb.

A jobbszél bojkottálja a blogot?

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.04.15. 20:45:18

Andor: én sem adnék állami pénzt az egyházaknak. Miért kéne? Például a kisállattartók sokkal népesebb tábort alkotnak, mégsem kapnak hörcsögtáp-hozzájárulást. Ha valaki hinni szeretne, pontosabban _vallási rituálékat_ gyakorolni, tegye bátran a saját költségére.

Pistibácsi: az, hogy neked keményen el kell számolnod, az nem jelenti azt, hogy az egyháznak is el kell. Nekem például az is az egyik bajom az egyházzal, hogy a hozzád hasonló, normális, egyszerű, jószándékú embereket ki- és felhasználja, takarózva a ti közösségformáló erőtökkel.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.04.15. 20:46:18

Andor: vagy csak nem értették meg a szót (mármint a post címét)... :)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.15. 20:52:17

andor: szerintem csak az van, hogy hosszú a poszt :-)

Andor 2008.04.15. 21:04:34

andor: szerintem csak az van, hogy hosszú a poszt :-)

ugyan. a többit sem olvasták el.

Before: persze hogy. Sok helyre megírtam, olyan keresztény nemzeti orgánumokba is, mint a 168 óra: ha egy egyházat nem tudnak eltartani a hívei, az annak a jele, hogy nincs rá igény. Az meg hogy ezt egyidejűleg hangoztatják a 75%-kal, na az meg világröhej.

titilla 2008.04.15. 21:27:24

pistibácsi, az a baj, hogy bár nekem van valamiféle hitem, mert anélkül folyton csak zokognék a világ ocsmánysága felett, de veled nem beszélgetnék róla, ha tudnám, mi a foglalkozásod, pedig érdekel a téma. a poszthoz meg csak annyit tudok mondani, hogy igazán értékelendő, hogy ennyi időt és energiát rászántál, csodálatos a látszólagos cinizmusod, bs, amivel az idealizmusodat takargatod.:) biztos ismertétek már, a múltkor olvastam, hogy if you are not angry, you did not pay attention, ez megnyugtatott.

pistibacsi · http://henkajpan.blog.hu 2008.04.15. 21:57:09

Na jó, bevallom, hogy valójában csak a hülye sznoboknak íródott könyveimet akartam reklámozni. De hát ebben a mocsadék ateistán vallásos és vallásosan ateista világban úgyse terem a magamfajtának pálma (vagy babér?) és csak hogy Andor örömét egy kicsit elrontsam, hogy gyorsan lehazaárulózom, lezsidózom, lekommunistázom, lecigányozom magam.

kisa 2008.04.16. 10:20:20

Nagyon jó a post, így kivesézve, de hát tudjuk, amit tudunk , orbán úr már nem tud újat mondani e tekintetben sem. Amúgy szerintem a vallással semmi gond - az ún. egyházakkal annál több. De szerintem nagyjából minden - vagy nagyon sok - emberi csoportosulással az a gond, hogy ha elér egy bizonyos létszámot, onnantól kezdve vindikálja magának a jogot, hogy ők, csakis ők a tudják a nagy tutit, és aki nem valük, azzal nagyon borzasztóan csúf dolgok fognak történni. De legalábbis semmi jó.
És igen: mélyen ideológiai alapon meg kéne alakítani az ateisták és agnoszticisták pártját (AAP) meg a pártonkívüliek pártját (PP), vagy valami hasonlót. És tömegesen kifütyülni, tojással dobálnia vasárnapi misére igyekvőket, megmolotovozni a paplakokat, valamint tömegesen tiltakozni a húsvéti körmenet ellen... Hát nem abszurd még a gondolat is?

protkózúzó 2008.04.16. 22:01:06

szorri, hogy megin beszólok, csak azt szeretném mondani, hogy mielőtt még mindenkit eltöltene a szabadság és párton kívüliség lángoló szelleme,
óvakodom megjegyezni, hogy az emberek egyéni szabadsága és egyéni döntéshozatalainak a száma erősen egy nulla közeli érték

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.16. 23:25:50

protkózúzó: az egész ádám hibája. mert kellett neki egy nő. onnan, hogy már két ember van a világon, alkalmazkodni kell. az elején lett ez elszúrva.

protkózúzó 2008.04.23. 07:08:01

egyébként valamennyire igaz
süti beállítások módosítása