Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Tibet lángja, második nekifutás

2008. április 08. - bs395

Azt írtam volt, hogy minden egyes alkalommal, amikor olyan cuccot veszel, amit Kínában gyártottak, akár csak részben is, vagy minden olyan alkalommal, amikor olyan cég termékét veszed, ami komoly profitot kaszál a Kínában épített, kínai és délkelet-ázsiai piacokra termelő gyárain, vagy olyan reklámot nézel, amelynek a megjelentője profitot remél az Olimpiától, akkor biza a kínai elnyomó rendszert támogatod. Anyagilag. Mert sok, meg occsó.

Vagyis minden egyes alkalommal betárazol egy kínai AK-ba egy kínai lövedéket, amivel aztán egy kínai katona lelő egy tibetit. Te, én, ők, gyakorlatilag a teljes nyugati demokrácia szemellenzős, fogyasztói jóllakottságunkban húzzuk magunkra a "FREE TIBET!" pólókat, és jóleső érzéssel összemosolygunk, és lenézünk mindenkit, aki nem tesz így.

Közben meg ugyanakkora haszonélvezői vagyunk a tibeti vagy bármelyik másik elnyomott nép szenvedésének és kizsákmányolásának, mint a kínai part nagyvárosainak újdonsült polgárosodó rétege, csak mi kicsit régebb óta csináljuk, és különben is, ők messze vannak, és ők nem mi, tehát ők csúnyábbak, mert biztos többet tehetnek róla. Igen, többet tehetnek róla: meghúzzák a ravaszt, de a fegyverre már mi dobjuk össze a pénzt.

Ugyanakkor kínai elektromos bizbaszokkal teletömött otthonainkból, nagyrészt Kínában gyártott alkatrészű számítógépeinkről osztjuk az észt, és agyatlanul hullámzunk, amikor azok, akik jobban kimutatják Tibet iránti szeretetüket nekimennek tettleg azoknak, akik esetleg egyáltalán nem mutatják ki, mert nem akarnak közösséget vállalni az előbbi csoporttal, vagy mert mondjuk - horribile dictu! - nincs nekik. Azok, tudod, kevésbé képmutatók, mint mi, és ettől rosszul érezzük magunkat, és bűntudatunk lesz, ami frusztrál, hiszen semmi rosszat sem csináltunk, úgyhogy a frusztrációnkat levezetjük azokon a másik álszenteken, akár tettleg is.

E helyett mit tehetnénk, ami nem jár mások tettleg inzultálásával?
Ehhez kéne azt megérteni, hogy Kína mindaddig szabadon azt csinál a gazdasági erőfölényével, amit akar, amíg a beáramló pénzt nem kötik feltételekhez, illetve a már ott lévő befektetések tényleges kivonásával jobb belátásra nem kényszerítik.

Ahhoz, hogy ezek az európai és amerikai cégek a fentieket megtegyék, mi kell? Mi. Te, meg én, meg ők. Hogy kínos legyen nekik minden egyes mondat, pénzügyi jelentés, gazdasági terv, amiben cégük neve Kínával egy mondatban szerepel. Hogy emberek az igazgatótanács elnökét vörös festékes lufival várják a parkolóban. Hogy a vásárlók az üzletek elé vonuljanak ki a "FREE TIBET!" feliratú pólókban. Az kell, hogy nagyobb profitveszteséget okozzon nekik a presztízsvesztés, mint a kínai illetékesek meggyőzése.

És hogy erre mennyi az esély? Mekkora eséllyel adja fel akár az európai, akár az amerikai akár csak pár hónapra is az életszínvonalának egy részét? Kicsi. Addig meg verjük egymást, hátha az is elfordul tőlünk az erőszak láttán, aki eddig nem tette.

Az előző poszt zsigeri reflexkommentjei, idiotizmusba hajló analfabetizmusa és magasra fröccsenő érthetetlensége láttán (merthogy a posztban átvitt értelem volt, tudod, amikor azt írom, de elég egyértelműen pont nem azt értem alatta) az esély legyen inkább nulla.

Hogy a fenti demagóg, és egyszerűsített?
Igen. De attól még igaz.

Ui.: azt magyarázza már el nekem valaki, hogy az előzőben hol védtem akár egy fél szóval is Kínát? hol?

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr44417275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irn1 2008.04.08. 20:04:03

Grat. Jó és értelmes cikk.

movhu 2008.04.08. 20:06:28

Az a baj, hogy pl az USA látja, hogy jobb velük jóban lenni. Nemrégiben levették őket a feketelistáról:

mover.blog.hu/2008/03/13/amerika_szeretni_kina

Így nehéz szembe menni az áramlattal, hogy mindenki csak a saját gazdasági érdekeit védi...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.08. 20:10:32

movhu: nekem az tetszet, amikor az amcsik többször is megvétózták, hogy a jüan ne legyen konvertibilis, maradjon fix átváltási árfolyamon a mélyrepülő dollárhoz képest, így növelve kína exportnyereségét az európai piacokon, aminek egy részét amerikai állampapírba fektették.
akárki is találta ki a koncepciót, zseni volt. közgazdasági nobel díjat neki.

Sven 2008.04.08. 20:22:01

Azért mert neked minden holmid kínai, nem kell magadból kiindulni.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.08. 20:25:00

sven: a dolgok nagy része kínai, max nincs ráírva. az a része megvan ,hogy made i nthe eu - made in china felriat egyszerre bír szerepelni ugyanazon a terméken, mert elfelejtették leszedni róla?

SZJ 2008.04.08. 20:30:44

Elitélés, sajnálkozás, határozott vélemények. Voltál már Kínában? Voltál már Tibetben? Láttad mi van ott? Ismered a 99 % többség állampolgár véleményét? Az exhibicionista minoritás produkcióit a Sajtó előtt jól ismerjük. Kik szervezik ezteket az akciókat? A tibeti Láma nem. Fel fogjátok mi az Ő véleménye? Gondolkodjunk a saját eszünkkel és ne máséval! Hagyni kellett volna zavartalanul az imamalmokat pörgetni és az élősdi szerzeteseket duruzsolni naphosszat! Minek a tibetieknek út, vasút, lakás komfort, munka! A médiák által mutatott tiltakozó, hisztiző, nem tibetben élő "tibetiek" külső megjelenése nem a nyomorés az elesettség jeleit viseli magát. Úgy vannak a tibetiek Tibetben elnyomva mint Magyarországon a cigányok.

Az Internet sok minent elbír, Talán ezt is? Maradok mások véleményét is tisztelve.

Gyuri 2008.04.08. 20:34:06

na és hol nyomtatják a FREE TIBET pólót ???

Leander 2008.04.08. 20:38:05

SZJ:igen,mint a cigányok?Nem emlékszem,hogy valaha is a cigányok közé lövettek volna...

Egyébként jó a bejegyzés,igaz. Csak sajnos gyakorlatilag lehetetlen Kínát gazdaságilag megszorongatni.

jacks_colon (törölt) 2008.04.08. 20:38:45

Sven: lehet, hogy neki mindene kínai, és csak irigykedik azokra, akiknek nem minden kínai. Mint ilyen, csak vesztes lehet. Szánalmas.

Persze ezt csak azért mondom, mert mostanában agyamra ment az apple blog, ahol is a hozzászólók szerint mindenki irigy kutya, akinek nem kelll iPhone.

De mielőtt még valaki kijavít: tudom, hogy a kell az két l és nem három, és azt is tudom, hogy ebből logikusan következik, hogy hazudok. Tehát én vagyok Gyurcsány.

Ez a hozzászólás pont annyira lett konstruktív, mint a mai napom.

a minimal dominal 2008.04.08. 21:08:02

en zsigeri reflexkommenteltem, idiota nalfabetista vagyok vagy magasra froccsent az erthetetlensegem? csak hogy tudjam a helyem...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.04.08. 21:08:40

Ez már mind késő. Kína már nyert, ezzel mindenki tisztában van, megy is a nyalás ezerrel. Ez van, lehet venni a kínai nyelvtankönyveket...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.08. 21:13:43

a minimal dominal: nem rád gondoltam.
bocs mindenkitől, aki ok nélkül magára veszi, csak felment a cukrom, de már jobban vagyok.
és mégegyszer: bocs.

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2008.04.08. 21:16:12

én nem olvastam az előző bejegyzést de ez egy elég erős kirohanásnak tűnik, melyben van igazság, de hát 10 éve azt mondtuk, hogy nem lehet megkerülni a közel-keletet az olaj miatt, s most, csak hát ja kínának van atomja, szóval az egész el van szarva, lehet bár attól én még nyugodtan tüntethetek tibet mellett, melyet lakosságát igazából nem értem, hogyan zsákmányolhatnák ki, ha jól végig gondolom az ő termékeiket max egy éve tudják elszállítani (azóta van vonat, bár ezt most nem tudom pontosan). szóval csak annyit akarok mondani, hogy tibet-kína viszonya csupán erőfitoktatás, s semmi gazdasági + legalább szerintem.

a minimal dominal 2008.04.08. 21:16:16

nopara

megjegyző 2008.04.08. 21:30:55

Az erőszakos fellépés nem szerencsés. Valóban.

DE

Lassan az egész világ kínai megszállás alá kerül.
Vagy így, vagy úgy.

Alfonzhal 2008.04.08. 21:36:40

Nemtom, én nem veszek kínai termékeket, mert gagyik. Na most mi van?

Bognár Zsuzsanna 2008.04.08. 21:44:23

kedves bs395

bocsi, hogy csak most irok a valaszodra, de eddig nem olvastam azt, el voltam foglalva.

tehat visszaterve arra, amit valaszoltal:
nem gondolom, hogy vkihez hozzavagni egy vizespalackot mar eroszakos (nem bekes) tuntetest szul (lehet nem szep, de tavol alla a brutalistol, szemben a kinaiak alkalmazta eroszakkal).

MInd1 nem olyan fontos ez, errol mar masok is irtak.

A masodik felvetes (amit tobben feszegettek, hogy jajdemiertmarpontTibetmikor masholugyanazaaszarvan) az pedig hosszabb fejtegetest kivanna, ide csak annyit roviden, hogy az embernek (emberisegnek) vannak szakralis helyei es idejei, esetleg szemelyei (pl.:romai papa, Vatikan, Jeruzsalem, Kaba ko, ramadan, Dalai Lama stb.).

Ezeket az emberek elkulonitessel szentelik meg (tabu, stb.). Igy az ezeket megsertoket sokkal sulyosabb megiteles ala veszik, mintha nem szakralis teruleten tortent volna meg.

Tehat nem mindegy a nep szempontjabol, hogy otthon vered pofan az asszonyt vagy a zsinagogaban, ima kozben (ugyanaz tortenik mindket helyen, sehol nem helyes, megis a masodik nagyobb felhordulest fog kivaltani).. Nem mindegy, hogy Romat foglaljak el a muzulmanok vagy Libanont.

Sok embernek pedig (es a szamontartott vallasok szamara is) fontos, szent helynek szamit Tibet a Dalai Lama pedig szinte Buddha megtestesulese, szal nem mindegy nekik (en enm az o hivuk vagyok, de unikum maga ez a vallas, mondhatni vilagorokseg), ezert ez sokkal fajobb, plane, hogy tudjuk mindannyian, Kina nem kis orszag, elfernenek ott Tibet nelkul is.

A materializmus utkozik itt a spiritualis erdekkel.


Ezert fajo pont Jeruzsalem mind a zsidoknak es az araboknak (akiknek egyebkent szinten tobbszazer negyzetkilometeruk van arra, hogy elferjenek, olajjal spekelve), mert mindekettejuknek szent varos. (Lasd meg egyeb vallastudomanyi muveket, pl. Popper).

A fenti kommentekhez meg annyit, hogy magam sem tudom, hogy a lakossagnak mi a jobb, mert nem kerdeztem ki oket Tibetben, de szerintem a kommentelo sem tette ezt, csak a "fejlodest" latja.

Lehet igaza van, de lehet, hogy nem. Azert, mert a fiatalok asszimilalodnak, azert meg nem azt jelenti, hogy ez hude jo is nekik (lehet, mar nem is tudnak a kulonbseget).

Az indianoknak is mostmar biztos bejon a coca-cola, nem?

Utoljara meg annyit, hogy azert kinaban is baromi sok az ehezo es a szegeny, dacara az amerikai nagyvarosoknak, es azert nem lehet az olyan fain rendszer, amelyik tankkal lapitja szet a diakokat, alaposan, hehe :(

De ez az o dolguk. Mindenestre a mienk meg az, hogy kialljunk azert, amit mi helyesnek velunk (lasd: free tibet vagy akarmi).
Mindenesetre a fent kommentelo ur (vagy holgy), aki annyira jol ismeri viszont Kinat es Tibetet, azt hiszem megsem ismerheti eleg jol, mivel o szabadon kommentelhet ide, amit a kinaiak vagy tibetiek tobbsege nem tehet(ne) meg, ha jol sejtem.

Persze valahol mindenki visszavagyik a megszokott semakba, adott esetben diktaturaba, de talan megse mindenki. :)

Bocs a hosszu kommentert.

Slugger 2008.04.08. 21:48:36

"...azon a kibaszott kontinensen kéne atomot robbantani!"

wertex 2008.04.08. 21:50:30

Az a baj hogy nem tudsz róla, úgy veszel kínai terméket..az életünk része lett..ott van mindenhol a kínai termék. Mindenki rögtön a ruhára gondol, de ott van a kajában, a vegyszerekben, a samponodban, pc-ben, (wc-ben?), van olyan újság amit kínában nyomtatnak onnan hozzák ide havonta, szóval nincs mit tenni...
Kérjetek rizset...nem lesz más

subabubba 2008.04.08. 21:51:05

Figyi bocs, de túlegyszerűsíted a helyzeteket. Az Olimpia egy szimbólikus rendezvény, nem lehet összehasonlítani egy kínai alsógatya megvásárlásával. Ez egy marketingesemény, ahol Kína megmutathatja, hogy ő milyen szép meg okos, meg jó. Erről szólnak az ellene szóló megmozdulások is, met hogy Kína egy diktatúra. Válogatott módon kínozzák az elnyomni szándékozókat (gyógyszerezés, verés, nemi erőszak, elektromos áramütés, csövön át túltáplálás, nem folytatom, döbbenetes, mik vannak ott a helyi munkatáborokban) és ehhez senkinek nem szabad mosolyognia. Tibet is ennek az intoleráns elnyomó rezsimnek a lába alatt taposódik, de sztem itt nem Tibetről van szó, hanem hogy hagyjuk-e szó nélkül, hogy egy ilyen feltörekvő birodalom ezt szónélkól megtegye.

Bognár Zsuzsanna 2008.04.08. 21:51:53

Meg annyit utoljara:

ha Kina szerint ilyen baromi jo nekik a tibetieknek (meg a tibetiek is elmorzsolnak a konnycseppeiket, ha Kina kivonulna es visszaterne a Dalai Lama es ok mar megint rabszolgak lennenek), akkor van egy igen egyszeru megoldas ennek a kideritesere, ugy hivjak: nepszavazas.

Lassuk mi az eredmeny (bar lehet annyira megsem magabiztosak a kinaiak, hogy ne felnenek attol, ezzel elvagnak maguk alatt a fat, bar lassan tobb ott a kinai, mint a tibeti, igy aztan mitol is felnek? Oveke lett az orszag).

Az egyik dolog hozza a masikat majd, majd, majd....

subabubba 2008.04.08. 21:52:44

Nem azért olcsó a kínai árú, mert elnyomják Tibetet, hanem mert kibaszott szegény még mindig az az 1.000.000.000 ember Kínában vidéken.

wertex 2008.04.08. 21:54:38

Csak azt tudnám mi a büdös francér kell nekik még tibet is..nem elég nagy az a rohadt ország?

snakekiller23 2008.04.08. 21:57:03

Méhenkívüli 2008.04.08. 21:36:40

Az iPod gyagyi? Ezt nem is tudtam. :)

A kínai termék nem csak a piaci vackokat, meg a 6ezres DVD lejátszót jelenti, hanem az elektronikai ipar hatalmas hányadát. Megtervezik Japánban, Usában, Koreában és legyártják Kínában.

Gyuri 2008.04.08. 21:57:41

Miért kell?
Ásványkics és stratégiai vízforrás!
Fél kontinensnyi folyó ered ott.
"A világ nem elég"

subabubba 2008.04.08. 21:58:17

Az meg bocs, de tipikus K-Európai szkepszis, hogy jajj, de hát te is azt viseled, neked is kínai a laptopod, ne mondjad már, hogy ettől lesz valami, blabla.

Ezzel a szkepszissel nem segítesz senkit, csak az egy helyben ülést támogatod, meg azt kommunikálod, hogy jajj, "beelőztek", de hát hülyeség ez az egész tiltakozás, mert nincs értelme semminek. De akkor minek írsz róla blogot?

wertex 2008.04.08. 22:02:46

OK csak az indulat beszélt belőlem..valszeg Erdélyre is kapásból rávágná a legtöbb ember, hogy ja kell hát, vegyük vissza, pedig lehet, hogy összegészében jócskán ráfizetéses lenne a buli. Dehát nem minden a pénz..ott van az érzelem is

wertex 2008.04.08. 22:06:21

....hülyeség ez az egész tiltakozás, mert nincs értelme semminek. De akkor minek írsz róla blogot? ....

Ez tetszik olyan Woody Allen-Annie Hall szerű..amúgy minek kell blog egyáltalán,,,meg internet.., csak b**zom el a sok időt az értelmes dolgoktól..mi..áhhh hagyjuk...

Dzsekobi 2008.04.08. 22:14:15

Baze, idejövök, mer azt látom, hogy itt valami ingyen van (Free Tibet). De itt is csak a rizsa megy.
Hol lehet ingyen tibetet venni?

Chaoyang 2008.04.08. 22:31:26

Egy hete vettem a Dong Zhi Men piacon (igen, Peking) vettem egy jo kis Dolce Gabana farmert , filerekert, az volt benne, hogy Made in Italy .. szoval amit ott arulnak azt is itt csinaljak, es erre semmi jel nem utal... mesteri. Egyetertek a szerzovel. Megjegyzem ha sikerulne egyszer Erdely ugyet lerendezni es a romanok ujra fuggetlenkedni akarnanak a mi rendoreink meg jol pofan vernek oket amiert felduljak a bankokat (ahogy a bank of china-t tettek) akkor azt gondolnam, hogy ha ez ellen valaki szol az az orszagunk belugyeibe ugatna bele... es itt igy intezik a dolgokat, mas a merce a rendfenntartas teren. Egyebkent Kinarol vagy jot vagy semmit... itt kell elni, hogy lassatok mennyire szabadabb orszag ez mint a nyugati "demokraciak"...

snakekiller23 2008.04.08. 22:42:19

Érzékeltetésül:

A billentyűzet amin írom ezt a kommentet Labtec márkájú, ami amerikai cég, hátulján made in china

Egerem Logitech, svájci cég; hasán: MiC

Bluetooth-adapter: D-Link, tajvani, MiC, bár ez lehet szándékos is :)

Másik egerem Genius, tajvani; MiC

Gamepad: Saitek, svájci, alján MiC

UPC Kábelmodem: Webstar, Scientific-Atlanta, USA; MiC

WLAN router: Linksys, USA; MiC

Apple iPod: manufactured in China

Számológépem: Casio, japán; MiC

AA Elemtöltő: Varta, német; Made in PRC

És ezek csak azok a cuccok amiknek a származását különösebb felfordulás nélkül ellenőrizni tudtam.

A Fuji fényképezőgépem és a Nokia mobilom az a két dolog ami a kezembe akadt és nem MiC (hanem Japan meg Germany). :/

Mindezt csak azért, hogy érezzük mit is jelentene a kínai termékek bojkottja.

AnyuEztVeddMeg · https://www.anyueztveddmeg.hu 2008.04.08. 23:02:43

Mennyi kínai ír ide...! :-O (kivéve persze Chaoyang) Nem túl egyszerű így?
Tessék jobbat csinálni! Meg többet! Aztán akkor majd minket mutat a híradó, hogy milyen genyák vagyunk pl. az elnyomott Jászladányiakkal. Így megy ez, kérem. Nagynak lenni nem könnyű.

Nagy Gábor 2008.04.08. 23:03:53

bs395: Először is ma már (ellentétben a tegnapi nappal) azzal kell nyitnom, hogy te egy idióta vagy! Még mindig ezen a FREE TIBETEN lovagolsz. Fogd már fel, hogy itt többről van szó. Tegnap leírtam...
Más: Ha hasonlót csinálnánk a cégekkel, amit leírtál akkor pl. többek között - hogy tartsák a megszokott nyereséget - tömeges elbocsátások lennének, és kirúgnák apád, anyád, téged, gyerekedet, nődet. stb...
Már megint termékbojkott? Hány ország járult ahhoz közvetlen módon, hogy pl. Kína gazdasága fellendüljön? Nyersanyaggal stb. Akkor ezek az országok is bűnösök, ezek termékeit, szolgáltatásit se használjuk. stb. Sőt tudod mit mind akasszuk fel magunkat.
Öreg, neked sürgősen NŐ-re van szükséged!!!

Bognár Zsuzsanna 2008.04.08. 23:06:06

Egyebkent meg Kina is jarhat ugy, mint a Romai birodalom a zsidokkal, elfoglaltak, aztan nem egyszercsak nyakukba kaptak a keresztenyseget a jo kis pogany vallasaik helyet? :)

Mar csak vmi csodat kene prezentalnia a Dalai Lamanak...

Dzsekobi

:D

Chaoyang
ha akkora nagy josag ott az elet, meg hawaii, akkor miert szoktek, meg jonnek mai is nyugatra tomkelegevel a kinaiak?

Hogy szenvedjenek a rothado, imperialista, al-demokratikus nyugaton, fillerekert melozzanak es aludjanak a kinai piacon, mikor otthon minden siraly, meg jobb is?

hehe :)

Nagy Gábor 2008.04.08. 23:06:50

Chaoyang: Remélem ott is maradsz! Megérdemled!

quador 2008.04.08. 23:08:59

Mondjuk részben ezért, ha nem égető a szükség, nem veszem meg, ami kínai. Sokat kell válogatni, mert gyakran igen ravaszul próbálják leplezni, ha valami Made in PRC.
Az van, hogy ahol van választási lehetőség, ott mondjuk a német gyártmányű X (legutóbb fűrész) nem sokkal drágább, mint a kínai. - mondjuk 30%. Én simán kifizetném a +30%-ot, de még +50%-ot is, már csak azért is, mert azért ami kínai, az azért nagy átlagban tényleg jóval gagyibb, úgyhogy a TCO úgyis több a kínaira.
Ami bosszant viszont, hogy gyakran nincs választási lehetőség, pedig én kifizetném, hogy ne legyen kínai, de nem tudom.

Igazából azon gondolkodom, hogy életképes lenne-e
egy "nem-kínai" bolt, ahol garantáltan nem kínai árut lehet kapni.

Bognár Zsuzsanna 2008.04.08. 23:15:58

Egyebkent mindenkinek ajanlom szives figyelmebe a a nagy (zold boritoju) Mao konyvet (eletrajz), na az kemeny.

Sztalin ipari tanulo volt hozza kepest.


Kicsit felo, hogy az egesz sztorit mar lejatszotta Orwell az 1984-ben ( a mostani nagyhatalmak kimondottan mintha partiturara jatszanak a dallamot), en ezt atugornam, ha lehet akkor inkabb egy vilagkormanyt es szabad nepeket.

snakekiller23 2008.04.08. 23:21:56

Ja kínában gyártódott még a házban a
kávéfőző (Trion),
vízforraló (Elco, német),
az összes telefonakku és töltő a családban,
2 db laptop, (HP, USA),
a hangfalak (Creative, szingapúri/kínai),
egy pendrive (Kingston, USA),
egy diktafon (Sony, japán).

Már kezdett nevetségessé válni a dolog, amikor kiderült, hogy a Samsung DVD-lejátszó azért Szingapúrban készült. :)

Carnivora (törölt) 2008.04.08. 23:29:26

Jól csinálja kína a szerzetesek ülnének a seggükön imát mormolni minek a balhé ... Ennyi.

kissertés 2008.04.08. 23:33:04

Kedveseim!

A bejegyzés lényegében teljesen korrekt.

A kommentekre reagálva:

1. a kínai termék nem alapvetően gagyi. Van az is persze dögivel, de észre kéne venni, h Kína a fejlett technológiák vonatkozásában is világszínvonalon áll.

2. Kína valóban nem egy nyugati típusú demokrácia, de egy igen alacsony létszámú réteget leszámítva a kínaiakat nem is igazán érdeklik a nyugati típusú szabadságjogok. Aki volt már Kínában, beszélt már kínaiakkal vagy esetleg élt is velük, az tisztában van azzal, hogy a mindennapok szintjén lényegében semmi korlátozást nem érez az ember. A történelmi hagyományaik miatt ráadásul egy meglehetősen büszke nemzetről beszélhetünk, amely nem is igazán kér abból, h megváltoztassa az értékrendjeit.

kissertés 2008.04.08. 23:42:59

És saját szuverén, bár kétségtelenül nem elfogulatlan véleményem szerint a tibetiek rengeteget nyertek eddig is Kínával. A népességszabályozás nem érinti őket, arányuk a tartományon belül lényegében alig csökkent (most is 90% feletti).
Kína igen jelentős dotációjának köszönhetően az országos átlag duplája az ottani gazdasági növekedés, normális egészségügyi, oktatási és közlekedési infrastruktúra alakult ki. Ráadásul ott még léteznek olyan dolgok, h pozitív diszkrimináció, a tibetiek (a többi nemzeti kisebbséghez hasonlóan) jelentősen alacsonyabb pontszámokkal is bejutnak az egyetemekre, segélyezik őket.

Javaslom az összes nyugati érdekvédőnek, h töltsön el egy pár hetet a tibeti feudális rendszerben (1950-ig intézményesített rabszolgaság honolt arrafele), aztán utána sírjon, h most milyen rossz.

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2008.04.08. 23:44:28

Ha Kína nagyon sok pénzt költ egy olimpiai hacacáréra, és nem nagyon sokat minthogy magyar viszonylatban nagyon sokat, hanem nagyon sokat minthogy abból kilóra megvehetnék a Vértest

aztán mondjuk az összes állam azt mondja, hogy kedves kína, azért most ez a tibet-dolog, hát csak annyit szeretnénk, hogy anyád

és kivennék az olimpiát a kezükből, megszerveznék másutt ( lévén sok helyen fel van húzva már ehhez az infra, csak a szervezés dollármillióit kéne gyorsan kicsengetni, mondjuk összefogással )

akkor a kínaiaknak lenne egy valag kidobott pénzük, meg szép nagy és üres épületeik, meg csendesen dühöngő közvéleményük, hogy ne, a párt elkúrta, nem kicsit, nagyon

vagy tán én látom rosszul? Mert ez egyszerűbbnek tűnik, mint megpróbálni bojkottálni a kínai gazdaságot ( ami mint fentebb is meg lett említve, még ott is profitál, amikor orrot fújsz vagy vered a kéket ).

kissertés 2008.04.08. 23:54:51

Demo: bár ebben nem vagyok szakember, de azért sztem ennyi idővel az olimpia előtt elég bajos lenne csak úgy átadni a jogot vki másnak. Valami felkészülésre még egy jó infrastruktúrájú helyszínnek is szüksége lenne, a szponzorokról nem is beszélve, akik a lefixált szerződéseik miatt igen nagyot szívnának egy ilyen dologgal.
Másrészt: Kína is igen szépen tudná büntetni a nyugatot, ha erre kényszerül. Elég pl. ha beváltja az amcsi államadósságot, amit főleg ő finanszíroz. Más kérdés, bár fontos, h annyira össze vannak gabalyodva a szálak, h egy konfliktus egyik félnek sem érdeke, mindenki csak veszthet vele.

no mail, no problem 2008.04.08. 23:59:00

A kínai termékkel nem rendelkező illúziókergetőknek: tele vagytok kínai termékkel ti is, csak éppen európai, és USA-beli brandek címkézik fel őket.

Van a családban 3 laptop (Lenovo, Thinkpad, Apple) - mind kínai. Az iPod - kínai. Az LCD monitorom - kínai. A (Sony) mikro Hi-Fi - kínai. A TV - kínai. Gondolom, bőven van még kínai termék itthon.... Ha az Electroworld / Saturn / Media Markt boltokból kitrógerolnák a kínai termékeket, szerintem elvétve lenne árú a polcokon. De a ruházati boltokban is elvétve lenne, és a sportcipőt is a mezítlábjárás válthatja le. A pamut póló - márkajelzéstől, ártól függetlenül - nagy valószínűséggel kínai. Akkor is, ha 10.000 HUF felett árulják plázában, mert jó nevű cég címkézte fel... Valószínűleg az is kínai póló, amelyikre a gazdája azt írta: Free Tibet.

Nemcsak a TAC bakancs, az Adios tornacipő, és a jóárasított frottírzokni a kínai termék, aus józsefvárosi piac.

quador 2008.04.09. 00:13:20

Debizony, gagyi.
Tudnak nem gagyit is (nyilván, a gyár ugyanaz), csak az már általában nem jut el igáig, mert már nem érné meg.
Egyébként meg nem a médiapiac a világtermékek nagy reprezentatív mintája ám, geekek.

naakkor 2008.04.09. 00:21:30

Azt hallottam hogy a Dalai Láma felvetette azt, hogy tárgyal a kínaiakkal és akkor megbeszélhetnék hogy mit is akar Kína, ők viszont csipőből visszadobták, hogy nem hajlandóak tárgyalni a Lámával. Akkor most mi van? Ingyen föld az kell de hogy megbeszéljék az már nem poén?

kissertés 2008.04.09. 00:26:06

quador: túl azon, h az úgymond márkás, minőségi nyugati termékek többségét is Kínában gyártják (olcsó, szorgalmas, képzett munkaerő, adókedvezmények, stb. miatt), Kína mostanra saját jogán is jelentős eredményeket ért el, olyan itthon nehezen megfogható csúcstechnológiák tekintetében is világszínvonalat képviselnek, mint pl. a genetika vagy akár az űrtechnológiák.

Bár a 10 évvel ezelőtthöz képest jobban eljutott hazánkba is egy reálisabb Kína kép, azért még mindig rengetegen hiszik azt, h egy nyomorgó, harmadik világ-beli, lenézendő helyről van szó, pedig nem ártana a saját érdekünkben sem rádöbbeni, h mi ment végbe arrafele az elmúlt 30 évben.

Kmg42 2008.04.09. 00:27:15

Szerintem felháborító ez az egész. Van pár aberrált hippi akiknek most ez a FREE TIBET az új vesszőparipájuk. Úgy látszik a NO WAR már lejárt lemez. Szóval van ez a pár tetüláda akik meggyaláznak egy ősi szokást, egy szimbólumot ami a békét hírdeti. Ez az! Fegyverrel harcolni a békéért! Micsoda csodás dolg. Ezek az emberek semmivel sem különbek mint azok a Kínaiak akik ellen tüntetni akarnak.
Személy szerint vastagon leszarom Tibetet. Nem ez a legnagyobb baja a világnak. De ha mégis akkor sem ez a járható út! Tesék elmenni Tibetbe és ott tüntetni. Vagy valaki azt hiszi hogy ezzel bármit is elér?
Az olimpiai láng eloltása Tibetre hivatkozva ugyan olyan mint ha én a karácsonyi misén lehugyoznám a feszületet miközben azt kiabálnám hogy FREE WILLY! Hiszen mennyi ártatlan bálna hal meg.
Szóval megint van egy divat, ez a FREE TIBET. Ami persze az Olimpia után úgy el fog tünni mint ha nem is lett volna. Legalább a buli megvolt.

Kmg42 2008.04.09. 00:37:31

Demo:
Nemzetközileg kivonúlni az olimpiáról nagyon szép dolog lenne. Csakhogy. A Kínai gazdaságnak ez az olimpia nem jelent komolyabb megterhelést mint nekünk megépíteni 4-5 km autópályát.

Viszont sértődősek. Több mint valószínű hogy Tíbetet úgy megszorítanák hogy a Tibetiek visszasítnák a mostani behódoltságot. Ráadásúl jobb ha tudjuk hogy már mos Kína a világ vezető gazdasági hatalma és az amerikai piac fő iráyítója, szerintem mi is visszasírnánk rövid időn belül ezt a döntést.

Biztosan szép ország Tibet, de nem zavar sok vizet.

Amúgy nem értem hogy miért nem utáljuk az Oroszokat. FREE CSECSENFÖLD!

kissertés 2008.04.09. 00:39:30

naakkor:

1. A kínaiak alapvetően nem értik, mi a tibetiek kínja. Az ő szemszögükből nézve, tömik beléjük a pénzt, sok esetben extra jogokat biztosítanak számukra, ráadásul még lusták is, akik egész nap imádkoznának, ahelyett h a földi életük során boldogulnának egy kis szorgalommal. Ez persze így erősen sarkos, de ez a kínaiak általános tibetképe.

2. A dalai mióta 1959-ben elhagyta Kínát, nem igazán kívánatos személy arrafelé. Ha nyílt tárgyalásokat folytatnának, azzal legitimizálnák őt. mint Tibet vezetőjét. Küldötteken keresztül már kb. egy évtizede folytatnak tárgyalásokat.

3. A kínai vezetést elsősorban az olimpia miatt nyugtalanítja a tibeti kérdés. Az elégedetlenkedők nagyon jól kihasználták a játékok keltette nemzetközi figyelmet, s ez kínos Kína számára, mivel 2008 elvileg Kína dicsőségéről kellene szóljon, az olimpia révén sokkal szélesebb rétegekhez jutna el az a változás, ami Kínában végbement az elmúlt 30 évben.
Ha nem lenne ez a kiemelt figyelem, nem is lenne különösebb jelentősége az eseményeknek, nyugodtan szőnyeg alá lehetne söpörni.
Naivitás azt hinni, h Tibetben bármiféle változás lesz Kína ezen irányú akarata nélkül, az erőviszonyok abszolút kiegyenlítetlenek.

4. Személyes véleményem és tanulmányaim alapján az ingyen föld (amely költségvetési szempontból csak kiadást jelentett Kínának évtizedek óta) elsősorban stratégiai jelentőséggel bír, gazdasági hasznosítása meglehetősen jelentéktelen és nehezen kiaknázható.

tesis 2008.04.09. 00:42:03

Megkerülhetetlen élményem, hogy mindig ez volt, a birodalmak fejlődési analógiáit látva. lappang, taktikáz, nyit, halmoz, privilegizál, uralkodik, szivat, szív, átment. anno (pl.)anglia ásványt, ma kína tudást lop, és gyarapszik. moralizálva, vagy empátiával nézve ezeket a folyamatokat nagyon nehéz elfogadni. mert a moralizálás és az empátia, csak hogy ne menjek bele egy mindent árnyaló felsorolásba, közvetlen életünk terméke és teremtője, nem pedig az indirekt észlelt világ élményei szülik. nagyon bánt, ha valakit bántanak mellettem, bárhogy. szeretem tibetet ezer okból, de csak nagyon nehezen tudom komolyan azt érezni, hogy bánt ami ott zajlik. nem érzem, csak hallom. megpróbálok azzal foglalkozni ami körülöttem van, nem pedig megváltoztatni a számmal amit hallok.
kiváncsi lennék, a tibetiek mit gondolnak a kínai termékek fogyasztásának rájuk nehezedő nyomásban betöltött szerepéről, hisz ott sanszos, minden árú kínai. valószínűleg nem ebben látják a bajok forrását, és erőforrását.
jó az írás, amúgy. felelős, a szavaiért, amennyire illik.

pararam 2008.04.09. 03:24:31

Bocs, de szerintem az alapfelvetésed is baromság.
Mert nem a tibetiek elnyomásának vagyunk haszonélvezői, a kínai gyárakban nem tibetiek dolgoznak stb...
Egyébként stimmelne a dolog.
Hja és bojkottáljuk a kínai termékeket!
Tényleg!
Bár nehéz lesz.

szemplejarov 2008.04.09. 04:14:06

Néhány apró info (bár ebben a teljesen parttalan vitában nyilván nem jelent elmozdulást):

1. Tibet területe majdnem akkora, mint Kínáé.
2. Tibetnek nem volt önálló hadserege, és mindig a kínaikat hívták segítségül, ha kellett, a kínai hadsereg jelenléte kis túlzással szerződésszerű magatartásnak tekinthető
3. Kína az utóbbi 50 évben teljesen elpusztította Tibetet, a kultúrát (néhány templom maradt csak a több ezerből), a természetet (az erdőket kivágták, a termőföldet túlhasználták), és a lakosságot (elhurcoltak, bebörtönöztek, megöltek egy csomó embert, pontos számok persze nincsenek), de a társadalom hagyományos szerkezetét szétverték
4. Az asszimiláció nagyon nehézkesen megy, mert a kínaiak nem bírják a helyi klímát, ezért továbbra is nagyon kevesen vannak ott, viszont gazdaság nincs, mert a nyersanyagokat elvitték a kínaiak.
5. Tibet valószínűleg ezzel együtt sem a legrosszabb helyzetű kínai tartomány, de a dalai láma nemzetközi jelenlétével folyamatosan igyekszik felszínen tartani a problémát. Más tartományoknak nincs ilyen szószólója.
6. Senki nem tudja, hogy lehet-e 1 milliárd embert demokratikusan kormányozni, erre ugyanis még nem volt példa eddig. Senki nem tudja pl., hogy milyen lenne a világ népesedési helyzete, ha a kínaiak 30 éve nem szabályozzák a gyerekszámot adminisztratív eszközökkel.
7. Kínában a születéskor várható élettartam már alig marad el a nyugat-európaitól, ez pedig az életszínvonal egyik fontos mutatója.

szemplejarov 2008.04.09. 04:26:55

Ja, és a véleményem, hátha érdekel ez is valakit:
Az olimpiáért szerintem egyáltalán nem lenne kár, én nyugodt szívvel bojkottálnám, ha ettől bármit is lehetne remélni. Egyáltalán nem fájna, ha kevesebb széptdoppingolt droid szopatná halálra magát azért, hogy ő legyen a legjobb valamiben, aminek semmi haszna nincs a világon. A kakas- és kutyaviadalok szervezői bűnözők. Szerintem a sport semmivel se jobb. Kivéve a frizbi.

Chaoyang 2008.04.09. 05:02:31

Egyetertek azzal amit kissertés mond. Tenyleg nem erzel semmilyen korlatozast (Ha csak nem lazadozol a meglevo es jol mukodo rendszer ellen, aminek vannak hibai, de melyiknek nincsen?) Itt nem a szegenyek fizetik az adot mintMagyarorszagon , mert arul mindenki mindet az utcan de nem kell ceget csinaljon vagy szamlat adjon. Nalunk a gazdagok nem fizetnek csak a legalja. Itt a gyarak is rengeteg bevetelt hoznak az orszagnak, valamiert itt nem azt jelenti, hogy allami akkor lenyulas es szar mukodes mint nalunk. Miert menekulnek kifele akkor? Mert rengetegen vannak es sok szegeny is van videken. De kerdem en, Magyarorszagrol szerintetek nem menekulnek ezrevel havonta az emberek? Mind menne ha mint a kinaiaknak koloniak varnak oket, igy viszont csaka meresz es jol kepzett hagyja el az orszagunkat.. Folyamatosan menekulnek Magyarorszagrol az emberek... Teli van Budapest videki fiatalokkal... En Budan nottem fel a legjobb kornyeken, alig van ismerosom aki otthon el vagy otthon dologzik... Nem azt jelenti, hogy Magyarorszag annyira temeto lenne (pedig az) ahogy Kinabol sem elsosorban a rendszer miatt menekulnek, hanem mert sokan abban latjak a raciot. Mar igy is tobb gazdag ember koncentralodik Pekingben mint egesz Europaban.. eleg csak a luxus autokat osszeszamolni egy kora delutani oraban egy adott utszakaszon... Magyarorszagon a rablas folyik termeles nelkul, itt is van korrupcio, de van mellette odafigyeles es tehetseg is a megfelelo korokben.

dr. Justice 2008.04.09. 06:13:03

Csak egyeterteni tudok a bejegyzes megkozelitesevel. Remelem ez utan mar objektiven lehet megkozeliteni kerdeseket hozzank kozelebb is: a spanyolok takarodjanak baszkfoldrol! Es eljen a katalan fuggetlenseg! Szabad Barcelonat! Valamint eleg volt Bretagne nyolcszazeves megszallasabol: meg a nev is Britanniat jelent!!! Es ha mar a briteknel tartunk: bojkottaljunk mar valamit hogy eszbe kapjanak es abbahagyjak az irek fegyveres elnyomasat! Walesrol es Skociarol nem is beszelve. A skotoknak meg a sajat nyelvuk hasznalatat is csak mostanaban engedtek meg ujra! Vagy a feherfeju keselyu foldjet veve gorcso ala: szabadsagot a Sziuknak! Ki is kialtottak a fuggetlenseget karacsony elott, es meg az ujsagok is csak a kis szinesek kozott hozta! Bojkottaljuk az USA-t amig elnyomott indian van ezen a foldon! Eljen Winnetou! De hogy a szivunkhoz legkozelallobbat hagyjuk a vegere: Erdely! Edes Erdely! Ki vonul utcara szekelyfold fuggetlensegeert?

dr. Justice 2008.04.09. 07:06:55

Kinai kollega mondta vala, ugyhogy vagy igaz, vagy nem. Tibet megszallasa anno dacumal tobbe-kevesbe vermentes volt. A kolostorokhoz akkor senki nem nyult. Viszont elvittek egy halom analfabeta parasztgyereket iskolazni. Ezek meglatvan a kommunizmus vivmanyait (pl.nem a nepesseg fele tartja el az imadkozo masik felet, hanem ugy nagyjabol mindenki dolgozik), hazamentukben igyekeztek a szerzeteseket meggyozni hogy a munka nemesit. Elveeltemetessel es hasonlokkal. Aztan a kulturalis forradalom adta a kovetkezo lokest, mikor mindenhol leromboltak a templomokat, nemcsak Tibetben.
Amugy ezen joember szerint azert vonultak be, hogy megelozzek Indiat. Ok baratsagos hatarhaborut folytatnak majdnemhogy India fuggetlensege ota. (reszleteket ismerok keretik begepelni/kijavitani a datumokat). Es Kina azert marad ott, mert strategiailag a Tibeti Fennsik birtoklasa lenyegeben Kozep-Azsia katonai kontrolljat jelenti. Amugy nyersanyag nuku, mezogazdasag siralmas, erdok azok nincsenek (nem is voltak), es a lakossag olyan budos (ugyanis hideg van, futes meg nincs, igy a furdesre tan szavuk sincs), hogy az meg az amugy nem igazan a higienia tulzasbavitelerol hires kinai proletarnak is "revolting" (hogy van az magyarul, okos emberek? verlazito?) igy pl. nem nagyon keverednek, kizsakmanyolasrol nem is beszelve. A hely gyonyoru, Kina befektet a turizmusba, epit vasutat, erre a lakossag lazad hogy a vasut kozelebb hozza az elnyomo kulturat. A nyugati ott ugyanugy nemszeretem mint a ferdeszemu. Mondom, ez nem az en velemenyem.
Megegy erdekes momentum. Ismetcsak emlegetett kinai nemzetisegu rizszabalo kulimaszkavaro szerint, az USA nagyon szeretne egy legierobazist ott fenn.

xcoder 2008.04.09. 07:09:01

1. Szvsz egyik országnak sincs joga erőszakkal elfoglalni és megszállva tartani egy másik országot. Ez igaz tibetre is.

2. Különösebb bajom elviekben nincs a kínaiakkal, bár voltak baromságaik, Pl.kulturális forradalom, de legyen ez az ő bajuk, ha nekik jó volt hogy elpusztították a saját civlizációjukat egészségükre, ez az ő magánügyük.

3. Az viszont hogy a fejlett világon az átlagpolgár a haszonélvezője lenne a kínaiak tevékenységének tömény hülyeség. Az életszínvonal a technológiai színvonalhoz képest sokkal jobb volt a 70-es, 80-as évek európájába és amerikájában amikor még a globalizációt csak Japán jelentette. Nekünk itt most az a fő bajunk hogy a GDP igazából olyasmiből jön össze mint az hogy a kínai pólóra ráírják hogy ADIDAS és eladják 10x-es áron, illetve kutyakozmetika, műkörömépítés, stb. A tényleges árutermelés viszont kínában van.

4. Egyrészt aki kínai terméket vásárol az sem feltétlenül elítélendő (ha csóró vagy Pl. mert a kínai bérek valahol lenyomják a béreket szerte a világon) akkor nem futja másra. Másrészt meg nem is feltétlenül lehet tudni egy termékről hogy kínai. Régebben jobba ráírták, Pl. a 10 évvel ezelőtt vett, akkor 12 ezer forintos Microsoft Natural Keyboardomra még rá volt írva hogy Made In China, a most vett ugyanilyenre már nincs semmi Made In... felirat nyomtatva - pedig biztos vagyok benne hogy ugyanott csinálták.

5. De még a cégeket sem feltétlenül lehet elítélni ez ügyben: ha egyszer a konkurrencia odamegy és elkezdi ott gyártani a termékeket akkor a többi cég vagy követi vagy csődbemegy. Kínában egyrészt a béka segge alatt vannak a fizetések, legalábbis a betanított munka esetén, a magyar minimálbér bérköltségéből úgy 4 kínai dolgozik neked szakszervezet, munkavédelem, környezetvédelem és egyéb "hülyeségek" nélkül, másrészt a nyersanyagok és az energia ára mesterségesen alacsonyan van tartva. A kínai komcsik - szemben elődjeikkel - kicsit sem hülyék.

6. Ugyanakkor nem lehet tudni hogy hosszú távon mihez kezd ez az ország ha egyszer megerősödött, ha már ott van minden technológia, ha már ott van minden termelés. Különösen annak fényében hogy a vezetése még most is egy diktatúra, aminek ki tudja mikor milyen erő kerül az élére. Lehet hogy most egy új III birodalom felemelkedésének vagyunk tanúi.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.04.09. 07:11:19

nem értem mi ez a szöveg, hogy az vesztes, akinek kínai cuccai vannak. a legmárkásabb szarságaim is mind mind kínaiak, sokra megyek azzal, hogy sznob módon ráírja az a kretén apple az ipodra, hogy "designed in california", ha amúgy "made in china"...

wertex 2008.04.09. 08:43:17

szemplejarov:

Tibet területe: 1,23 millió km2
Kína területe: 9,59 millió km2

Hát ez nem tűnik még közel annyinak sem..

wertex 2008.04.09. 08:52:14

Sorry! Hibáztam..nem vontam ki Kína területéből Tibetét mivel Tibet hivatalosan Kína része.. tehát helyesen:

Tibet területe: 1,23 millió km2
Kína területe: 8,36 millió km2

Változott de még így is 6,8× nagyobb--

kivancski · http://www.nemszeretem.hu/ 2008.04.09. 09:09:22

1. az Olimpia egy szimbolikus esemény, amellett, h. rengeteg pénzt is ölnek bele. Emlékeztek Hitler olimpiájára, meg '56-ra??? szóval, egyáltalán nem mindegy hogyan viszonyulunk hozzá. 2. azoknak, akik Kína igazát hangoztatják: ha meg tudjátok azt érteni, h. Kína nem úgy működik, mint Európa, akkor azt miért nem lehet elfogadni, h. Tibet is különbözik mindkettőtől. És, h. Tibet "el van maradva"? Milyen kultúrafelfogás, fejlődéskép ez, ami rangsorolja a kultúrákat? Nem járunk messze a a fasizmustól... 3. ha lehetőségünk van kiállni valami mellett, akkor meg kell tenni! teljesen egyetértek a bejegyzés írójával.

GerzSonka · http://gerzsonka.wordpress.com 2008.04.09. 09:19:37

Egyetertek!
Mar regota mondom, hogy nem az olimpia szentseget kellene meggyalazni, es a politika miatt nem a sportolokat buntetni! Kinaval egyetlen egy modon lehet beszelni: gazdasagi embargoval! Az EU es USA reszerol eleg lenne! Sajnos erre vajmi keves eselyt latok.

Egyebkent az olimpiai lang eloltasan ugykodo konzum-idiotakrol nekem a south park "jo dolgukban mar nem tudjak mit tegyenek" tuntetoi jutnak eszembe! Azt hiszem, joggal!

titilla 2008.04.09. 09:23:03

persze gazdasági kényszerűségek, meg politika, de mindezek mellett egyszerűen szimplán érzelmi alapon vérlázító, hogy milyen ország Kína, mit csinál a saját embereivel. de ugyanez igaz Oroszországra is és még jónéhány helyre. és a vezetőik mellett legalább olyan taszító a "nép" viselkedése, akik újra és újra beszopják, amit mondanak nekik és kultúrától függően vodkába, vallásba, drogba vagy akármibe folytják frusztrációikat. egyszerűen csak rossz belegondolni, hogy milyen ocsmányak ezek a rendszerek és mi milyen szinten támogatjuk őket akkor is, ha nem áll szándékunkban.

titilla 2008.04.09. 09:26:10

egyébként meg a faszom már az olimpiába, hogy veheti még bárki is komolyan ezt a szart az egysejtű agyával. és ez mondjuk az összes kibaszott sportra vonatkozik. emberi teljesítmény, ne nevettessetek. majd ha gondolkodnak is. esetleg azzal is lehetne bojkottálni ezeket a szarokat, hogy nem nézitek őket, zsíros szájjal csámcsogva a tévé előtt, ez még nem jutott eszetekbe? milyen szép is lenne, ha az összes versenysport kihalna, az összes köcsög profi sportoló rendes munkát végezne, élvezném.

xcoder 2008.04.09. 10:10:18

Én eddig sem néztem semmilyen sporteseményt és ezután sem igen fogok.Ezzel együtt az élsportot hasznos dolognak tartom, elvégre komoly kísérleti terepe a különféle teljesítményfokozók kutatásának.

kivancski: én sem tennék egyenlőségjelet az európai vagy kínai kultúra és mondjuk az afrikai vagy ausztrál nyam-nyamok "kultúrája" közé. Nem lehet egy katedrális vagy egy számítógép, esetleg egy űrhajó és a tűz körül ugrálás mint szellemi teljesítmény közé egyenlőségjelet tenni, ugyanúgy ahogy a legmodernebb vadászgép és a kőbalta közé sem.

Ezzel együtt egy ország elfoglalása és más kultúra rákényszerítése az adott országra szintén elfogadhatatlan.

geusz 2008.04.09. 10:13:14

Ma halottam egy tök jó dumát. "Az olimpia a sportóló dolgozók munkaversenye". Teljesen rendben van. Nekem egy profi sportoló semmivel sem más vagy magasabb rangú és értékű ember, mint például egy orvos, varrónő vagy kukás. Az egyik ezt csinálja 8-10 órában, a másik pedig azt. Ne akadjon el a szavunk, ha valaki beleugrik egy medencébe és a másik felén hamarabb jön ki, mint a többiek, mert más meg naponta ment meg emberéleteket, nevel gyermekeket és még sorolhatnám. És még az is mindegy, hogy ki mennyiért teszi ezt. Az már a világ kifacsarodott jelenjéből fakad, hogy egy golfozó vagy egy öklöző egy év alatt annyit keres, mint egy kisebb város költségvetése. Legyen az övék, szarok rá. Csak ne beszéljünk már könnyes szemmel az olimpia eszményéről meg egyéb idealista baromságról, amikor a világ egyik legkorruptabb szervezete szervezi, Coca Cola a fő szponzor, stb. stb.

Liberté_73 2008.04.09. 10:36:56

Az olimpiát már vagy 30 éve nem így rendezném, hanem szigorúan elszigetelt barakkszerű csarnokokban, közönség nélkül (nincs tömeg, nincs közlekedési káosz, nincs felesleges hajsza), de alaposan bekamerázva. A helyszíni max 1-2 millió néző úgysem ér fel a TV-t néző 3-4 milliárddal, minek egy ilyen ezreléknek a cécó.
1 hét alatt eldöntik minden versenyszámban hogy ki az olimpia bajnok, majd hazamennek.
Hánnem?? De. 13

TGV 2008.04.09. 10:41:37

Szerintem azert az Olimpia nagyszeru dolog (volt). En pontosan azota bojkottalom (nem nezem a tv-ben, egyebkent sem nezek tv-t atlag napi 5-10 percnel tobbet, beleertve a filmeket is), amiota a 100 eves jubileumi Olimpiat eladtak a coca colanak, hogy a szekhelyen rendezhesse meg.

Tegnap mar leirtam a masik postnal, de ugy latszik senkinek nem tunt fel, hogy a tiltakozas nem Tibet miatt kezdodott es nem is az iden, hanem mar evek ota tart, a Riporterek Hatarok Nelkul szervezet demonstral minden lehetseges forumon az ellen, hogy olyan helyen rendezzek a jatekokat, ahol a sajto nem szabad. Egyaltalan nem szabad.

A parizsi balhe trefas utoelete pedig az, hogy a rendorok mindenkit szabadon engedtek, barmife vademeles vagy retorzio nelkul... ennek is van uzeneterteke
(engem meg az lepett meg, hogy a palesztinok nem tuntettek, hiszen ok minden tuntetes vegen ott masiroznak)

A masik dolog, ami engem szemely szerint felhaborit az az, hogy a nagyszeru, gigantoman epitkezeseken hullanak a munkasok, mint a legyek, csakugy, mint anno a nagy fal epitesekor. Errol persze szinten nem lehet beszelni.
Biztosan senkinek nem szurtak szemet azok a hiradasok, miszerint Kinaban evi 10000 banyasz vesz oda balesetekben.

A bojkottot mondjuk ott kene kezdeni, hogy senki nem vasarol kinai piacon, olcso kinai arut, mert valoszinuleg azt a kinaaiak azon 80%-a allitja elo, akiknek egyaltalan meg munkaszerzodesuk sincs, sem betegbiztositasuk es az is a gore joindulatan mulik, hogy egyaltalan megkapjak-e a beruket.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.09. 11:50:36

TGV, siona: bocs, hogy még érdemben nem tudtam válaszolni, igérem, fogok.

úgy érzem, a mondandómat nem sikerült igazán megfogalmaznom.
nekem a képmutatással van bajom.
nincs azzal semmi gond, ha tibetet, vagy irakot, kínát vagy bármilyen más országot veszni hagyjuk a saját jólétunk érdekében.
azzal van gond, hogy közben azt hisszük, hogy jó emberek vagyunk.
igen, én se vagyok jó ember.
ettől a felismeréstől vagy bevallástól viszont el lehet mozdulni abba az irányba, amelyikbe akarunk, mindenki saját lelkiismerete szerint.

addig most fogalmazok.

titilla 2008.04.09. 12:26:22

ha az a jó ember, aki igyekszik tudatosan nem vásárolni olyan terméket, amihez vér tapad, akkor én jó ember vagyok. nem veszek nike-t, coca-colat, kínai terméket, stb. viszont utálom az embereket úgy általában, mindezt elsősorban a saját lelki üdvömért teszem, szóval szerintem mégse vagyok jó. és azt gondolom, hogy ilyesmit nem is azért kell tenni, mert jaj de csúnya dolog, amit a gonosz nagyvállalatok egy része csinál, meg a politikusok is persze. hanem pusztán csak azért, hogy nekem ne legyen hozzá közöm, én egy fillérrel se vegyek részt benne. már ennyi tudatosság elég lenne a változáshoz, de kizárt, hogy valaha is az én életemben eljussunk ide.

TGV 2008.04.09. 18:24:41

Index cimlaprol:

Még a londoni olimpia főszervezőjét is lepofozták az olimpiai lángot kísérő kínai verőlegények. A harminc férfit a kínai félkatonai rendőrség oszlatóbrigádjából toborozták. A turistavízummal utazó kísérők úgy verik a tüntetőket, mintha direkt ez lenne az utasításuk. De milyen jogon intézkednek a helyi rendőrség helyett?

Kína elit verőrendőrei kísérik az olimpiai lángot, jelentette a londoni Times. Az elmúlt napok tiltakozásai során megismert, kék-fehér tréningruhás alakulatot a lap szerint a kínai rendőrakadémia rohamrendőr-tanulóiból toborozták, beosztásuk szerint a hadsereg félkatonai rendőrségénél dolgoznak. Ugyanezt az alakulatot vetették be a múlt hónapban Tibetben a zavargások leverésére.

Nagy-Britanniában nagy felháborodást okozott a kínai verőlegények erőszakos fellépése. Bár elvileg csak a fáklyát kísérik, a túlbuzgó rendőrök előszeretettel teperték földre és rugdosták meg a Tibet elnyomása ellen tiltakozókat.

De nem csak őket. Sir Sebastian Coe-t, a londoni olimpia főszervezőjét is háromszor megütötték, pedig ő hivatalos minőségében fogadta a fáklyát. Sir Coe ezután szimplán gengsztereknek nevezte őket.
A cikk a hirdetés után folytatódik h i r d e t é s

"Kik ezek az emberek" - kérdezte az egyik londoni fáklyavivő, Konnie Huq tévés személyiség is. Amíg ő vitte a fáklyát, egy tiltakozó majdnem eloltotta azt. A kínai biztonságiak többeket vertek meg a szeme láttára, még a londoni rendőrökkel is összecsaptak.

A konzervatív ellenzéket felháborították a történtek. "Ki engedélyezte a brit kormány tagjai közül, hogy itt legyenek? Ellenőrizték egyáltalán, hogy kik ezek az emberek" - kérdezte az árnyékkormány belügyminisztere, David Davis Jacqui Smith belügyminisztertől.

Egyelőre annyit tudni, hogy a kínai fáklyakísérők egyszerű turistavízummal léptek be az országba, azaz aligha verhettek volna meg bárkit. Sir Coe szerint a láng útjába eső többi ország jobban tenné, ha nem engedné be a verőlegényeket.

A kínaiak a Times értesülései szerint direkt jó kondíciójú, a harművészetekben képzett "kísérőket" választottak. A csapatot a "Szent Láng Őregységnek" nevezték el. "Nem az a feladatuk, hogy harcoljanak, hanem hogy óvjanak és védjenek. Nem azért vannak a láng mellett, hogy embereket verjenek és nincs joguk intézkedni" - állította a lapnak nyilatkozva Jang Zsaoke, a pekingi olimpia fáklyabizottságának elnöke. Igaz, az is kiderült, hogy szankcionálni sem tudják a kísérők túlkapásait. Mint mondták, a kiválasztott harminc kísérőt leghamarabb Kínában tudják leváltani.

TGV 2008.04.09. 18:26:01

bs395: ezt azert magyarazd meg kerlek...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.09. 21:13:59

tgv: a kínai verőembereket magyarázzam meg?
tudom, hogy voltak tiltakozások az olimpia odaitélése előtt is, utána beszálltak a franciák is, de annak volt némi savanyú a szőlő áthallása.
a tibetieket abból a szempontból maximálisan megértem, hogy azért az olimpia előtt tiltakoznak, mert pont a szóban forgó pénz nagysága miatt odafigyelnek rájuk. az esetleg tibetiek által alkalmazott erőszakot (gyújtogatás, törés-zúzás) is megértem annyiban, hogy ha rendszeresen az emberek közé lőnek éles lőszerrel, akkor valahogy nehéz békésen tüntetni. még valahol azt is megértem valahol, hogy azt akarják, hogy kína húzzon a rákba, hagyja őket mindenki békén.
ugyanakkor az erőszakot nem tudom elfogadni se pro tibet, se kontra tibet, vagy bármelyik másik állam, ugyanis erőszakkal csak akkor érhetsz el célt, ha te vagy az erősebb, és hajlandó is vagy alkalmazni a szükséges erőt, és vállalni a következményeit, ami nem szokás - ezért nem tetszik. ha utólag is vállalja a felelősséget, az onnantól teljesen másik történet.
amit viszont továbbra sem, hogy emberek, akik se nem kínai katonák, se nem tibeti tüntetők, se nem befektetők, ők miért ugranak egymásnak? attól kinek lesz jobb?

siona: nem akarlak megbántani, de számomra, vagy inkább úgy, hogy az én meglátásom szerint a szakrális dolgok is szülői a képmutatásnak (sok minden máson kívül).
tudom, hogy a szakrális dolgok a közösség életét voltak hivatottak szervezni, csak az a baj, hogy mind a közösség, mind az életmód megváltozott, és ezzel a szakrális dolgok nem igazán tudták tartani a lépést, viszont olyan dolgokat követelnek még mindig meg, amik konfrontálódnak az új körülményekkel, amiket le kéne írniuk. innen a feszültség egyik forrása szerintem.

nagy gábor: nőm van, köszönöm :-).
amikor azt mondod, hogy ez elbocsájtásokkal jár, amibe én is beleeshetek, akkor ugyanoda lyukadsz ki, ahova én. hogy megszóljuk az elnyomó rendszereket, de igazából belőlük élünk jól, és ebből nem akarunk feladni, csak az elnyomó rendszerből, pedig egyik nem megy a másik nélkül.

pistibacsi · http://henkajpan.blog.hu 2008.04.18. 20:15:41

bs395: elolvastam a tibeti témáról írott dolgaidat. ez persze nem vallási cucc, de én pistike vagyok, és mindenről ugyanaz jut eszembe. szóval bocsi, de az én értelmezésem szerint akkor sem vagy ateista, ha annak vallod magad. ugyanis aki nem hülyeségeket beszél, és van türelme, az nem lehet ateista. (aki meg hülyeségeket beszél, az meg az, még akkor is, ha minden második szava isten.) ez most nem off. remélem érted.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.18. 21:10:31

pistibácsi: én egy anarchista (értsd: önző) ateista vagyok.
csak rá kellett, hogy jöjjek, hogy önzésemet az szolgálja leginkább, ha másoknak leglább annyira jó, hogy ne akarják mindenáron az enyémet maguknak :-).
a személyes, érzelemmel, értelemmel, akarattal rendelkező, a világra bármilyen hatást gyakorló felsőbbrendű lényekben pedig nem hiszek.
innen az a-teista: aki tagadja isten létezését. igazából picit zavar, hogy egy olyasvalami tagadásában talál magára maga a definíció, melynek létezését nem felételezi. ha nagyon durván belemegyünk, akkor azt mondhatnánk, hogy a semmit tagadja, a nélkül, hogy minden lenne. azért használom csak, mert ezt megértik :-).

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.04.20. 00:16:12

Akkor miért használod? Az ateizmus szó már hadakozást sejtet. Egy olyan kérdésben, amelyről igazából semmit sem TUDHATUNK.

Értem én, hogy ez egy kommunikációs helyzetnek szól ("ateista vagyok, mert nem hiszek abban, amiben te"), de ha már ebbe a vitahelyzetbe belebonyolódunk, a horizontunkba mégiscsak belekerül Isten fogalma, ahogy arra kitűnően rámutatsz. Ha tagadunk, akkor fontosságot tulajdonítunk annak, amit tagadunk. Ha ki akarunk kerülni ebből az általunk tévesnek vélt fontosságból, akkor inkább elkerüljük a vitahelyzetet.

Rövidebben: az ateizmus szó emlegetése eleve egy hitvitát indít el.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.20. 00:26:18

miért használom? oda van írva abba a kommentbe, amire válaszoltál.
a vitahelyzetre: én hasznosnak tartom, csak az a baj, hogy az esetek 99%-ban meddő.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.04.20. 00:35:11

Ne légy ilyen pesszimista a 99%-ot illetően.

Ahogyan az örök klasszikus Micimackó fogalmazott: sohase lehessen tudni.

pistibacsi · http://henkajpan.blog.hu 2008.04.20. 07:08:30

Worluknak írtam tavaly egy kommentbe, amikor egy időben nagyon bögyében volt a vallás téma, és egymást követően hat-hét postot is szánt az egyház, a Biblia, a feltámadás, meg csodák, meg teremtés és egyéb dolgok csepülésének, hogy jó lesz vigyáznia, mert eddigi tapasztalatom szerint a legharcosabb ateistákból válnak később a legelvakultabb vallási fundamentalisták. Tény, hogy eddigi megnyilvánulásaitok alapján úgy vélem, titeket valamelyest véd ettől az intelligenciátok, de a fanatikus hívek közt is akadnak azért tanult, okos emberek, akik amúgy a saját szakmájukat - akár legyen az tudomány is - jól nyomják. Ezért óvok mindenkit az érzelmi dominanciájú, irracionális hittől. Számomra fontos a belátás szerepe. Amikor "provokálok", valójában keresem a közösen elfogadható megfogalmazásokat, és nem akarok semmi olyat rátukmálni másokra, amivel szemben eleve ellenállás van bennük. Ez a fajta hittérítés olyan, mint tegnap este Uri Geller dohányzás ellenes akciója.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.04.20. 11:03:03

Pistibácsi!

Egyeznek a tapasztalataink. Én vakhittel először, még áltisis koromban, az ateisták között találkoztam. Pontosabban: az egyik osztálytársam (ó, Istenem, három éve balesetben meghalt) állította nagy makacssággal, hogy Isten meg ilyesmi márpedig nincs. Igazából nem is tudtunk vitatkozni erről, mert nem volt mivel. Egy hittel nem lehet. Az ateizmus ILYEN FORMÁJÁBAN, azaz mint egy kizárólagos tudás közlése, éppoly megingathatatlan hittétel, mint a vallási fundamentalisták istenhite.

Másfelől meg engem is mindig meghat, amikor intelligens, gondolkodó papokat, egyházi embereket, avagy csak "mezei hívőket" látok, akik helyén kezelik a hit kérdését, és nem akarnak minden áron megtéríteni.

A beszélgetés híve (hívője? (-:) vagyok, vagyis hiszem, hogy van értelme a tapasztalatcserének, még ha ez az értelem talán nem közvetlenül és azonnal bontakozik is ki.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.20. 16:03:26

pistibácsi, csöncsön: haljak meg, posztban fogok válaszolni :-).
az lesz a címe, hogy Pisibácsinak, földcsuszamlásilag, és be lesztek linkelve.
iszonyat hosszú lesz, a kutya se fogja olvasni (nem úgy, mint ezt killtheradical.blog.hu/2008/03/30/egy_eleted ), de úgyis nyugis éjszakának nézek elébe (leglábbis nagyon remélem).

pistibacsi · http://henkajpan.blog.hu 2008.04.20. 18:23:46

Drága bs395! Látatlanban mondom, hogy ööö... izé... (na, most vagyok szarban, mert az "Isten áldjon meg" helyett milyen jókívánságot kéne mondani, ami még nem kiált ombudsmanért?) Akkor is, ha esetleg szénné fikázod a nézeteimet. Még a drágán megfizetett ÉS hirdetés sem hozott látogatókat a honlapomra, pláne megrendelőket. Innen meg már ingyér vannak, akik rámkattintottak. Már csak egy lépés, és az is lehet, hogy valaki az ismerőseimen kívül is megveszi a sznob, libsi, filoszos könyvemet, és visszafizethetem végre az adósságomat, és jut majd a szocpolos falusi ház törlesztőrészleteire is.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.20. 23:08:51

psitibácsi: megadom a számlaszámom :-).

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.04.21. 15:02:15

Személyes vallomás jön (nagyon OFF!): imádlak titeket, bs395 és Pistibácsi!

(Köszönöm annak a barátomnak, aki fölhívta figyelmemet erre az oldalra.)
süti beállítások módosítása