Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

A 13. havi harcos

2008. november 03. - bs395

Az Alkotmánybíróság szerint a szerzett jogok, mint a járadékjogosultság, a magántulajdonnal egyenlő védelmet élveznek. A magántulajdont az állam csak a közjó aránytalan sérülése esetén sértheti, ám magyarázatuk szerint ebbe az is beletartozik, ha a társadalombiztosítási rendszer finanszírozhatósága kerül veszélybe. Ennek a politikusokban és az emberekben való tudatosítására ezek szerint az kell, hogy a taláros testület elfenekelje őket. De most komolyan: mióta pofáznak róla mindenféle szakma és szervezet képviselői, hogy a jelenlegi egy erősen fenntarthatatlan struktúra? Vagy akkor most az van, hogy az Alkotmánybíróság is a nyugdíjasok vesztét akarja, ugye?

Mert akármikor felmerül a téma, hogy a mindenkori kormányok és a politika a jelenlegi és a jövőbeni nyugdíjasok megélhetésével, jövőjével játszanak kisded hatalmi játékokat azonnali szavazatszerzés reményében, akkor jönnek a mindenféle értelmiségiek, kommentálók és maguk a pártok is, hogy itten mi a nagyszüleinket semmizzük éppen ki! Az eszükbe se jut, hogy éppen azért tesszük ezt, azért pofázunk, mert nem akarjuk, hogy a dolgok kezelhetetlen irányba menjenek tovább, hogy azért aggódunk, mert így lesznek nagyszüleink - majd szüleink, és végül mi magunk is - kisemmizve!

Meg akarod oldani a nyugdíjkérdést? Fizess járulékot! Pár éven belül több százezer ember fog úgy nyugdíjba menni, hogy se elegendő bejelentett szolgálati ideje, se elegendő bejelentett fizetése sincs, és csak minimál nyugdíjat fog kapni, azaz 28 ezer forintot havonta. Pont ez kell ide: 5-600 ezer olyan ember, akinek se megtakarítása, se a megélhetéshez szükséges minimális havi járandósága sincs. Van ugye egy befizetett járulékmennyiség, amit az utolsó forintig szétoszt az állam, a maradékot meg eddig mindig felvette hitelbe. Nos, most nincs hitel: a komplett IMF-EU-Világbank segély alig több, mint két évig fedezné a nyugdíjkasszát, de ha választási év is van közben, lehet, hogy kevés is lenne - Gyurcsány is azt mondta, hogy a nyugdíjrendszer 2010-ig stabil és fenntartható.

Itt már nem 2040 vagy hasonló, a jövő ködébe - na ja - vesző dátumokról van szó, hanem másfél évről! Vagy a nyugdíjat kell csökkenteni, vagy a befizetéseket növelni. A mostani elvonási szint a következőképp néz ki: munkavállalói oldalról a bruttó fizetés 9,5% - ha magánnyugdíj-pénztári tag vagy, akkor 1,5% -, plusz munkáltatói oldalról a bruttó bér 29%-a. Az átlag magyar fizetésre leosztva ez 60.390 forint havonta, ha magánnyugdíj-pénztári tag. Az átlagos egy főre eső nyugdíjjellegű kifizetés viszont 76.293 forint, és ha ehhez hozzávesszük, hogy ténylegesen nyugdíjat 1.9 millió ember fizet, a kifizetési oldalon viszont 3 millió ember van, akkor meresztjük a szemünket.

A probléma forrása két oldalú: egyrészt vannak jó páran, akik a kifizetési oldalon jogtalanul tartják a markukat, másrészt a befizetési oldalon is igyekeznek jó páran nem nagyon befizetni, ha nem feltétlenül muszáj. A különböző nyugdíjjellegű juttatások felülvizsgálatát, az adóterhek racionalizálását követő kiterjedt és könyörtelen ellenőrzéseket viszont senki sem vállalja be, mert akkor ő lesz a néprontó. Pedig ha jól megnézzük - 1.9 milliószor havi 60 ezer az nagyon nem egyenlő a 3 milliószor havi 76 ezerrel - pont ennek a sorozatos elmulasztása az, ami romba dönti a népet. A számokon remekül nyomon lehet követni: 2000-ben a GDP 9.3%-át tették ki a nyugdíjkassza kiadásai, tavaly viszont már 10,9%-ot, közben pedig az ellátottak száma csökkent vagy 100 ezer fővel.

Rendet kéne vágni a gazdaságban, különben ráfaragunk nagyon. A 13. havi juttatások elvétele - ami egyáltalán hogy került oda, 12 havit tessék emelgetni - tűzoltás, hogy ne pont most omoljon össze, hanem majd másfél év múlva, merthogy addig 30 és 300 ezer közötti aktív befizető fog eltűnni a térképről, évente akár 252 milliárdnyi bevételkiesést okozva a költségvetésnek, és ki tudja, mennyi bevétel növekedést különböző támogatások formájában. Szép lesz.

Addig is tessék nézegetni a nagy népvédő harcosokat, hallgatni a populista szólamokat, és bólogatni rájuk a színes zászlók alatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr92743815

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Blogocska 2008.11.30. 18:03:16

13. havi bér, és ami mögötte vanElőször is: a közalkalmazottak, és a köztisztviselők nem ugyanazok. Ez két külön halmaz. Előbbik a tanárok, orvosok, ápolók, addig utóbbiak az önkormányzatoknál, hivatalokban (a közigazgatásban) dolgozók. Plusz vannak az eg…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paráznabillegető 2008.11.03. 13:19:54

a(z egyik) megoldás: a minimálnyugdíj eltörlése!
és akkor nem kell sokezerszer 28ezer kifizetni, hanem csak sokezerszer párzezret. ki mennyir ejogosult!
és erre már vannak ám tervek meg számítások!

Mária 2008.11.03. 15:29:25

Parázna: a másik megoldás pedig az adók és a járulékok befizetttetése.

Nekem sokkal szimpatikus az a megoldás, ha valaki jól megadóztatja-megjárulékoztatja a kopaszmercist, amint éppen segélyért gurul, mint az, hogy ezer éve özvegy, remegő kezű mamikáknak ne legyen pénze farhátra.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.11.03. 15:46:45

"Rendet kéne vágni a gazdaságban" - jó, nagyszerű - de ki, mikor és hogyan...? Ki merészel itt "rendet" rakni...? Politikai akarat és tehetség nélkül, kinek van mersze bármit is tervezni, esetleg jövőben gondolkodni.
Amíg az ország választott képviselői pl. mentesek a számlaadási kötelezettség alól, kinek van itt hiteles szava fontos kérdésekben...?
Alul is felül is kívánatos a rend helyreállítása, ezt tudjuk. Ők is tudják, csak egyáltalán nem érdekli őket.

paráznabillegető 2008.11.03. 20:33:06

mária, üdvözlet a földön.
itt, képzeld, a kopaszmercist megadóztatni, az munka, meg nehéz, és körülményes, ráadásul veszélyes is lehet ám, na de a nyugdíjat csökkenteni csupán egy tollvonás, na jó, törvénymódosítás, meg némi blabla, hogy a világgazdasági körülmények... szóval kitartás elvtársak, már csak egy kicsi kitartás, aztán jobb lesz!
és ezt beveszik, mindig... teccikérteni?
szóval - sajnos - nincs más megoldás. adózni amúgy is senki sem szeret, és ami nem megy, azt különben sem érdemes erőltetni...

Invictus 2008.11.03. 21:33:42

"Gyurcsány is azt mondta, hogy a nyugdíjrendszer 2010-ig stabil és fenntartható"

Magyarul: 2010-ig nem nyúl a nyugdíjasokhoz, azt majd csinálja meg a Fospumpa. Ő meg uszíthat majd ellene ellenzékből. Ja, az sem kizárt, hogy a Fospumpa megint olyan hülye lesz, hogy sikerül elveszítenie a választást. Akkor bizony neki kell megszorongatnia a nyuggereket, de nem baj. Valahogy el lesz magyarázva nekik, hogy a Fospumpa még jobban megszívatná őket, legyenek hálásak :)

Invictus 2008.11.03. 21:37:15

A kopaszmercis meg jó sztereotípia, amivel lehet uszítani a nyugdíjast meg a közalkalmazottat, de el lehet hinni, hogy a komplett magyar "kisvállalkozói" réteg nem csak azért működik szürkén és feketén, nem azért csal adót, mert mercit akar venni. Konkrétan nem tudna másképp életben maradni. Így sem biztos, hogy jobban él, mint az a hivatalnok, aki az adóügyi osztályon mereszti a seggét és kávézgat (és 2-4 havonta jutalmat kap a fizetése mellé, legalábbis ha csókos, és eddig...) Nem beszélve a rengeteg kényszervállalkozóról.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.04. 05:56:31

parázna:
nem hiszem, hogy a minimálnyugdíj eltörlése lenne a megoldás. át kéne térni nyugdíjBIZTOSÍTÁSI rendszerre: leül az emberrel az ügynök, azt megkérdi, hogy reálértéken mennyi nyugdíjat és hány évesen szeretne kapni, és elérakja a számokat, hogy akkor az havi ennyi az államiba, ennyi a magánba, és így tovább - vállalja vagy nem?

mária:
a mostani adók és járulékok szintje nincsenek benne a fogyasztói árban. ha beleépítenék rendesen, mert a fizetéseket bejelentenék, akkor nőne mindennek az ára, vagyis ugyanaz a nettó kevesebbet érne, vagyis csökkenne a kereslet, vagyis árat kéne csökkenteni, vagyis fizetést kéne csökkenteni.
és akkor még nem beszéltünk arról, hogyha a 20%-os szja-s szlovák tej olcsóbb, akkor a be nem jelentett fizetésből szlovák tejet fogunk venni, a maradék adót meg a magyar tejtermelőkre költjük.

invuctus:
per pillanat nem ismerek olyan politikust, aki bevállalná a 7 szűk esztendőt. bokros óta félnek tőle, mint a tűztől, pedig ő is csak a feléig jutott.

paráznabillegető 2008.11.04. 08:10:19

bs, ne má!
ügynök, mi?
tekintsünk most el attól, hogy az ilyenekre a többség úgy néz, mint az amway korszakból itt ragadt mlm-esekre. tehát reálisan az ügynök felkeres egy harmincast, hogy jónapot, tehát 60 évesen akar nyugdíjba menni, 2009es reálértéken havi 150 nettó legyen a nyugdíj, értem, nahát, nahát, kéremszépen, ez havi 90ezer befizetés, és minden rendben lesz! mmm, fincsi a kávé!
(a számok hasraütésszerűen...)
garancia? az nincs! bakker. hát akkor ami számot mond inkább fektetem lakásba, aztán tízévente összehozok egy garzont, oszt három garzonnal elmegyek "nyugdíjba", kiadva azokat... és abban aztán szinte zéró kockázat!
államnak semmit vagy ha muszáj, hát minél kevesebbet! ellopják, oszt még seggbe is kúrnak.
a mai nyugdíjrendszer köszönőviszonyban sincs azzal, amit bő százéve kitaláltak. ezt a mutáns korcsot el kéne törölni a picsába. a nyugdíj előtt is voltak szegények, most is vannak, aztán is lesznek. kurvára nem ez a megoldás, megkockáztatom, olyan nincs is egyáltalán, mert a jómód csak a szegénységhez viszonyítva értelmezhető. természetes szelekció, az okos/ügyes jól él, a buta/balfasz meg szarul, és ez így van rendjén szerintem, független attól, hogy a fasz melyik végére kerültem. szóval szvsz ez az egész nyugdíj-játszótér leginkább a sok szerencsétlen kispénzű irányítására szolgál, hasonlatosan a római birodalom klientúrájához.

Avatar 2008.11.04. 08:22:16

A legnagyobb baj, hogy a kopaszmercis előbb utóbb maga is nyugdíjas lesz, minimálnyugdíjjal. És akkor majd el kezd sírni, hogy ebből a pénzből nem lehet megélni. És sok másik nyugdíjas ex-kopaszmercis és egyéb aktívként járulékot nem, vagy alig fizető kollégával együtt fog sírni, és hangjuktól a parlamenti képviselők nem tudnak majd nyugton aludni, hisz népük sír...
Na ekkor meghoznak egy olyan törvényt, hogy az igazságosság jegyében differenciáltan emelik a nyugdíjakat, akinek kevés a nyugdíja, annak nagyobbat emelnek, akinek meg magas (mert rendesen fizetett járulékot) annak csak kicsit.
És ezzel szépen felzárkóztatják a járulékot nemfizetők nyugellátását. A magyar ember pedig megint azt állapítja meg, hogy az járt jól, aki csalt, tehát érdemes ezt csinálni. Még kevesebben fizetnek majd járulékot, de arra a kevésre még nagyobb teher kerül. A csaló meg meg röhög a markába, hogy hiába nem fizet most, az állam úgysem hagyja majd éhen halni nyugdíjas korában.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2008.11.04. 08:25:55

Elég jó az elemzésed a problémáról. Véleményem szerint egyébként az ország jelenlegi legnagyobb problémájáról írtál. Már jelenleg is megnyomorítja a gazdaságot a magas bérterhek formájában. És ami szomorú, hogy nem merik felvállalni a pártok, hogy felrajzolják a valós helyzetet. Ebben a tekintetben egyébként főleg a két nagypárt a felelős. Olyan mértékú lépéseket kellene meglépni, amit csak konszenzussal bírna ki az ország.
Pl az első és inkább túzoltás jellegű lépés, hogy a 13. havi nyugdíjat úgy ahogy van meg kellene szüntetni, nem hogy 14. haviról beszélni...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.04. 08:44:28

avatar:
"Na ekkor meghoznak egy olyan törvényt, hogy az igazságosság jegyében differenciáltan emelik a nyugdíjakat, akinek kevés a nyugdíja, annak nagyobbat emelnek, akinek meg magas (mert rendesen fizetett járulékot) annak csak kicsit."
ez már folyik egy ideje :-(.

parázna:
nem mondtam meg, hova mennyit fizessen, milyen portfóliókat válasszon. garancia a világon semmire sincs, a teljesen államira se, és a teljesen magánra se.
az állami újraelosztás pont arról szól, hogy függésben tart, ebben köztünk vita nincs.

paráznabillegető 2008.11.04. 08:50:34

bs: példa volt... oda is írtam... hasraütésszerűen...
amúgy az államira inkább van garancia, mint a magánra. bár ez államtól és magánszemélytől is függ.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.04. 09:06:26

az államira nem látom, hol lenne garancia.
ha most lelök és kiszámolom, hogy mai reálértéken mennyi nyugdíj járna nekem mondjuk 30 év múlva, az ugyanannyira nem biztos, hogy úgy lesz, mintha a tőzsdén veszíteném el a pénzem, csak a másodiknál én döntök, enyém a fleelősség, folyamatában, a szabályváltozásokat előre bejelentve ki tudok szállni belőle - az államinál meg nem, és nem is feltétlen tájékoztatnak róla.

paráznabillegető 2008.11.04. 09:14:02

ezért írtam, hogy államtól és magánszemélytől is függ. a magyar mindkét tekinteben leginkább a bcg mátrix hótdog területén van...
bár más szempontból nézve meg fejőstehén...
süti beállítások módosítása