Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Bőségszaru újratöltve

2009. október 16. - bs395

Valahányszor a pénzügyminiszter nyilatkozatait olvasom, felmerül bennem a gyanú, hogy ő meg én nem ugyanarról az országról beszélünk. Lehet, hogy ennyire leköti az új elektromos garázskapu távirányítója, velem is meg szokott esni az ilyesmi, csak mivel nekem nincsen garázsom, és a gombnyomásra nyíló esernyőkkel tudom ugyanezt játszani.

Történt pedig, hogy azt mondta a szájával, hogy

„A jövedelménél megtakarított adót a magánszemély a vagyonadóval automatikusan befizeti, ezért az adóhatóságnak kevesebb vagyonosodási vizsgálatot kell lefolytatnia.”

Namármost a művelt angol ilyen esetekben a wtf betűhármast szokta kiírni, a végén sok kérdőjellel, de hasonló késztetést érezhet minden számolni tudó magyar ember, csak legföljebb a „Péterkém, elmész te a …” formát használná, a pontpontpont helyére mindenki vérmérsékletétől függően trópusi növényt vagy lámpavasat behelyettesítvén.

Ugyanis egy 30 milliós lakóingatlan után havi 6250 forint lenne a vagyonadó. Tegyük hozzá gyorsan, akkor is, ha bizonyíthatóan becsületes jövedelemből is hozta össze azt, és nagyon gyorsan lépjünk is túl rajta, meg az összes többi, bicskanyitogató aránytalanságot okozó problémáján az egész tervezetnek (érdeklődőknek itt egy link László Csabával), mi itt most csak matekozunk.

Ha – tegyük fel - nem becsületes jövedelemből hozta össze, akkor földhöz fogja-e vágni ez a 6250 forint? Fedezi-e az esetleg eltitkolt jövedelem adó és járulékkiesését? Röviden: nem. Az átlagbérre vetítve ez az összeg kb. 5800 forint nettó bér pluszköltsége (munkaadói terhek beleértve). Még ha a két számot összeadom, akkor is csak úgy havi 12 ezernél járunk.

Tehát ha jól értem a magyar kormány pénzügyminisztere, a Deloitte volt magyarországi vezetője azt mondja, hogy egy másfél szobás pesti panellakás és mondjuk egy vidéki kisvárosi kertesház között havi 12 ezer forint jövedelem a különbség? Mert ha igen, akkor okvetlen nekem is szereznem kell egy olyan garázskapunyitót, és elmennék Oszkó házához, és azzal vezetném le a feszültséget, hogy egy bokorban elbújva nyomogatnám rajta a gombot, és nézném, hogyan rohangál fel-alá házipapucsban.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr801455103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.10.17. 08:38:46

Kicsit előreszaladtál a következtetéssel. A vagyonadó mértéke jelenleg tényleg túl alacsony, legalábbis ahhoz képest, hogy nem kompenzálja be az eltitkolt jövedelmek adóját. Az üzenet nem erre vonatkozott, hanem arra, hogy a vagyonadóztatás részben kiváltja a vagyonosodási vizsgálatot. De természetesen - ja, azt nem mondta? ;-) - nem váltja ki a vagyonadó utóellenőrzését.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.10.17. 08:44:05

László Csabával óvatosan. Ő számolta ki, hogy a jóléti rendszerváltás programja finanszírozható.

"Érdekes lehet az az Amerikában már néhol működő modell, miszerint ha a tulajdonos 25 millió forintra értékeli az ingatlanát, az állam pedig 35 millió forintra, akkor az adózó eladhatja 35 millióért az államnak az ingatlant. De ez fordítva is működik: ha a tulajdonos egy 35 milliós ingatlant 25 millióra értékel, akkor az állam is mondhatja, hogy megveszi 25 millióért. Egy ilyen rendszerben mindenki jobban átgondolná, hogy alulértékeli-e az ingatlanát és hogy végül mennyit vall be belőle."

Amit itt fordított esetnek nevez, az valójában ugyanaz (az adózó x-re értékel, az állam y-ra, x<y - mégis az egyik esetben az államnak y-ért kell megvennie, a másikban az adózónak x-ért eladnia. Nem gyanús ez?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.10.17. 10:34:55

@Kettes:
vagyonadó utólagos ellenőrzése...
mondjuk be vagyok jelentve egy nevetséges összegre, de van három lakásom: egy államilag támogatott, mert ugye szegény vagyok, meg kettő, ami kiadtam albérletbe, és kapok értük havi 120-at, csak ezzel nem terhelem az adóhatóságot.
az első ingatlan után nem fogok vagyonadót fizetni, a második után mondjuk 3100-at, a harmadik után úgyszintén. ha bárki kérdezi, azok a főiskolások, meg az a munkásscsalád felebaráti szivességből lakik ott, megelőzendő az állagromlást.
a vagyonadó forintra pontosan stimmel, és forintra pontosan ugyanannyi, mint annak az embernek, aki a tényleges fizetésére van bejelentve, ezért nincs kitömve támogatásokkal, és adózik az ingatlanbérlés után. vagyis a csaló és a nemcsaló között a vagyonadó utólagos ellenőrzése semmi különbséget nem fog látni.

a lászló csabás példához meg:
itt most nem finanszírozásról, hanem a tervezet gyenge pontjairól van szó, és igaza van bennük, nem csak ő dögöli a kormány orra alá. azért őt linkeltem, mert ő mégiscsak belcsős :-).
az x egyébként nem 35 milla mindkét példában, hanem a tényleges forgalmi érték, míg az y a megállapított érték, azaz első példánál x<y, de a másodknál x>y.
részletesebben: ha én a házamat 25 millióért tudnám eladni, de az állam azt mondja, hogy márpedig az 35-öt ér, akkor gyere öcsém, vegyed meg, én veszek egy másik 25-öst, plusz kösz a halakat.
de ha 35 millióért lehetne eladni, viszont én csak 25-öt vallok be, akkor adjam el a államnak, aki továbbadja nyomott áron, és még mindig keresett.
nem olyan bonyolult :-)
ha ezt bevezetnénk, akkor már csak azt kéne megoldani, hogy ne vásároljon fel az állam a mindenféle helyi érdekeltésgi köröktől direkt túlértékeltetett ingatlanokat, amik aztán vagy örök időkre rajta maradnak, és a bérlés se hozza vissza az árukat, vagy csak veszteséggel tudja továbbadni, közben a volt tulaj meg egy-két helyi hivatalnok elmennek fidzsire nyaralni családostul, és még marad is nekik.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.10.17. 13:17:56

Szó sincs róla (sose volt), hogy a vagyonadó hozná helyre az elcsalt jövedelemadó miatti igazságtalanságot. O. üzenete kizárólag a vagyonosodási vizsgálatról szólt.

x,y: nem. :) Az ingatlanok legnagyobb részénél a piaci forgalmi érték egy fikció. Még a legpezsgőbb ingatlanpiacon sincs a legtöbb ingatlanhoz aktuális referenciaár. (Egyébként komoly elméleti kérdés, hogy egyáltalán piacinak nevezhető-e akár az egyenlő és független felek közti alkuban kialakult ár is.)

Ahol van aktív piac, ott valószínűleg nem is alakul ki ilyen vita az adófizető és az állam között. A vita ott alakul ki, ahol nincs. Ott mindenki hozza a szakértőjét, akik mondanak x-et és y-t. Bármelyik félre erőből rákényszeríteni a másik ajánlatát... alkotmányosan aggályos.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.10.17. 14:02:01

@Kettes:
igazad van. az ingatlanadó a vagyonosodási vizsgálatot váltja ki, nem az adókerülést. azt a vagyonosodási vizsgálat nézi, amit az ingatlanadó kivált. én hülye meg összeadtam a kettőt meg a kettőt.

az x-y az aránytalanságokat hivatott kiküszöbölni, vagyis ha valaki köti az ebet a karóhoz, hogy márpedig az ő ingatlana felét éri annak, aminek tartják, akkor egye is meg a pudingot - és fordítva.
a szakértőkhöz: megmondták már az ötlet felmerülésekor, hogy kéne egységes földhivatali nyilvántartás, meg azon alapuló ingatlan-adatbázis. ez úgy 3-4 év. többek között erről is szólt lászló csaba, akit ugye fél perc alatt diszkerditálnod kellett.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.10.18. 06:09:05

az x-y között a nyilatkozat sorrendje teszi szerintem a különbséget.
Kettes kritikája elsőre jogosnak tűnik, de nem szimmetrikus az esett, hanem szerintem úgy van, hogy az állam kimegy, és közli, hogy ez a ház x-et ér. Ekkor a tulaj közölheti, hogy 1. ok, akkor ennyire fizetek, 2. nem, szerintem y<x-et ér, de az államnak annyiért vásárlási joga van.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.10.18. 09:05:17

@bs395: Az egységes ingatlannyilvántartás nem fogja kiváltani az aktív piacot. Itt évtizedeken keresztül próbálkoztak tervgazdasággal, árhivatali árképzéssel, szimulált piaccal. Nem jött ki. :)

@peetmaster: A FAS 157 definíciója szerint a valós érték hihetőségéhez friss tranzakció, független, megfelelően tájékozott és komoly vételi/eladási szándékkal bíró felek szükségesek. Az, hogy valaki, akinek nincs ajánlati kötöttsége, bemond egy árat, akár az adóbevallás részeként, semmit nem jelent.

Egyébként a probléma korántsem olyan súlyos, mint amilyennek leírják. Mi van, ha eltérés van a két hivatalos szakértői értékelés között? Még az sem tragédia, ha az állam enged és elfogadja az adófizető értékét. Még mindig sokkal beljebb van, mint ha a világ végéig húzódó közigazgatási eljárásban próbálják igazolni vagy cáfolni egy fiktív ár valóságosságát, miközben az adó nincs befizetve.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.10.18. 14:45:10

@Kettes:
az egységes ingatlannyilvántartás nem is a piac kiváltására született olyan államokban, ahol már van ingatlanadó, hanem a szakértőknek egyfajta kapaszkodó, nem pedig központi árképzés :-)
de úgy tűnik, ez a vagyonosodási vonal már sikkad, ahogy az is, hogy eredetileg a helyi kommunális/telek/üdülési és egyéb adókat is ki akarták váltani vele.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.10.18. 21:06:41

@bs395: A szakértő kapaszkodjon a szakértelmébe. Az egységes ingatlannyilvántartásból a körösztanyám is ki tudja nézni a referenciaárat, és biztos talál egy freeware cuccot hozzá, amivel korrigálni tudja a műszaki paramétereket. :)

Ha jól emlékszem, Oszkó a napokban megismételte, hogy ha gazdaságösztönző adócsökkentést akarunk, akkor a helyi adókkal kéne kezdeni. A kkv-k gyakorlatilag nem fizetnek nyereségadót és munkáltatói járulékokat, a legnagyobb adóterhük a helyi adó (iparűzési adó és gépjárműadó). Tudtad?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.10.18. 21:50:57

@Kettes:
freeware cucc, mi? legalább a nagyit ne nézzük már hekkernek.
a helyi adókról meg: azokat vajon mire költik? csak nem a különböző önkormányzati juttatásokra, amiket az elcsalt bejelentett jövedelmek miat a kkv-k alkalmazottai igénybe tudnak venni, meg az egészségügyi intézmények fenntartására, amik nem kapnak elég pénzt a tb kasszából, mert a kkv-k elcsalták a járulékot?
kérdezték már sokan mások, de mond, te ezt direkt csinálod? mármint hogy adod a hülyét.

Kenguru 2009.10.21. 21:09:55

Az ingatlanadó egy tipikus szoci elkúrás.
Egy lehetséges jó adónemből a budai jobboldali szavazók büntetőadóját csinálták.
Még Osztkó mondta hopgy ez milyen jó adó, hisz a társadalomnak csak kis százaléke fizeti.
Eszerint az adó nem közteherviselés hanem büntetés.

Egy általános(!) a jelenleginél jóval alacsonyabb kulcsú,
helyi kasszába menő(!!!) és számított érték alapú ingatlandónak lenne létjogosultsága együtt egy jelentős SZJA csökkentéssel, de így csak humbug.

A vagyonosodási viszgálat meg arra jó, hogy a Munkásosztály Ökle bárkire lecsaphasson akire akar.
Adócsalásra kényszerítik az egész dolgozó társadalom kb 60-70%-át, majd kés tesznek a torkához.

A háttérben meg olyan alakok vigyorognak mint Gyurcsány, Kóka "sulinet" János, Boldvai"Tocsik-villa"László, és Kapoly "MVM" László.

Tetszettünk volna forradalmat csinálni...
süti beállítások módosítása