Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Szélcsend

2009. szeptember 15. - bs395

Terjeszkedik a GE a megújuló energiaforrások piacán. Kövezzenek meg, de én örülök ennek. Elmondom, miért. Adva van a helyzet, hogy az általunk felhasznált energia 85%-a fosszilis (olaj+gáz+szén), a csak olaj+gáz 60% (hozzávetésképp: a szélenergia részesedése 0,3%). A fosszilis energiahordozók se nem tartanak ki örökké, se a légkör hőháztartásának nem tesznek jót, viszont a gazdaság iszonyúan nagy része nem csak rájuk épül, de belőlük is táplálkozik.

Ott ülnek a világ legnagyobb és legbefolyásosabb vállalatainak a vezetői, és szép színes ábrákon tervezik a befektetések – amikben benne vannak a nyugdíjalapok, a privát befektetések, a takarékbetétkönyvek és miegymások is – megtérülését. Nagyon szép gondolat, hogy a fenti 85%-ot kiváltjuk egyszerre megújuló energiaforrásokkal, csak akkor borul a pénzügyi terv, és eltűnnek nem csak a szupergazdagok hétvégi házai és magánrepülői, de a fejlett világ nyugdíjai is, a mostani gazdasági világválság meg átminősül kedélyes teadélutánná.

Arra, hogy a görbe ne essen össze, két lehetőség van: vagy a megújuló energiaforrások bevételéből „pótoljuk ki” a fosszilis befektetések elmaradt hasznát, vagy a jelenlegi iparági vezetőknek kell fokozatosan átállniuk a szektor támogatói közé. Az elsőnek lássuk be, igen kevés az esélye, hiszen a még most is igen olcsó fosszilis energiával szemben állami támogatás nélkül labdába se rúghatnak, úgyhogy kvázi most is a jövedéki adó fedezi a nem jövedéki energiát. A második meg? Az nem lesz egy rövid menet, ha egyáltalán.

A G8-ak csúcstalálkozóján hangzott el, hogy ha el akarjuk felejteni az olajat, akkor több mint 7000 új atomreaktor kéne, de már holnap. Ugyanakkor ha tényleg sikerül is – hosszú évtizedek munkájával – átállni, azzal együtt fog járni a petrolkémiai ipari termékek – műanyag, műtrágya, stb. - drágulása, vagyis akárhogy is döntünk, az élet drágább lesz, de legalább lesz. Ezért örülök, hogy a GE és a hasonló gonosz kizsákmányoló multik beszállnak a bizniszbe, mert ha másmilyen is lesz a világ, de nem tűnik el.

Akik a modernizmust és hasonlókat kritizálják eszmetörténeti vagy ökológiai szemszögből, előtte gondolják ők is végig, hogy addig oké, hogy milyen világban szeretnének élni, de van-e realitása? (ti. pénz van-e? a matekon múlik úgyis minden)

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr451382637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jonas-R 2009.09.15. 18:05:58

"A G8-ak csúcstalálkozóján hangzott el, hogy ha el akarjuk felejteni az olajat, akkor több mint 7000 új atomreaktor kéne"

A jelenlegi atomenergetikai fejlődés mellett is 2015-től már csökkenne az uránlelőhelyek kitermelhetősége.

Az sincs ám sok.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.09.15. 20:46:26

@Jonas-R:
ők is csak szemléltető eszköznek használták, mert nem beszéltünk akko még arról, hogy az infrastruktúra/stabilitás/fizetőképes kereslet hiánya alapból kizárja a föld tekintélyes részén az atomerőműveket, pláne nem gondolkodtunk el rajta, hogy oké, hogy lesz elég áram minden autóba, de honnan lesz jövedéki adó?
az arányokról meg: magyaroroszág áramtermelésének harmada paks - a világ energiafogyasztása 7-8 ezerszer ennyi, holott a népesség csak 500-szor több, vagyis ha osztom sokkal, akkor is rohadt nagy.
süti beállítások módosítása