Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

El lehet menni már megint

2009. május 12. - bs395

Lehet kisebb lakásba menni!
- Bajnai Gordon

Egyen a Nép kalácsot! (brióst)
- Marie Antoinette

(az idézetek nem pontosak, tudom)

Szerintem még hasonlítanak is. Szerinted hasonlítanak? Szerintem igen. Bár a történelem nem hajlandó nagy pontossággal ismételni önmagát, azért próbáljuk meg. Vicces még lehet.

Marie Antoinette és Bajnai Gordon mindketten az uralkodó csendes társai voltak. Lajos és Ferenc is fenntarthatatlan államháztartási szerkezettel küzdött: hasztalan igyekeztek megreformálni az ikerdeficites kasszát, Lajost leszavazták a parlamentek, Ferit meg a saját pártja. No nem a Nép érdekében: Lajos azért szerette volna a nemesek adómentességeit megnyirbálni, hogy tovább folytathassa az udvar a megszokott ügymenetet, Ferenc pedig azért szerette volna átszabni a lakossági juttatásokat, hogy az udvar folytathassa a megszokott ügymenetet.

Ahogy Marie Antoinette-nek sem esett le az idézet szerint, hogy nem a kenyérrel volt a gond, hanem az alapból farnehéz adórendszerrel, amit megfejelt a mezőgazdasági termelés visszaesése némi átmeneti éghajlatváltozásnak köszönhetően, úgy a jelek szerint Bajnai Gordonnak se esik le, hogy nem az a gond, hogy az emberek nagyobb lakást szeretnének venni, mint amekkorát fenn tudnak tartani, hanem a közel 50%-os elvonás, és a bérlakások általános hiánya. Most ehhez adjuk hozzá a válságot – magyar és világ -, az emelkedő kamat és árfolyamterheket, az elbocsájtásokat, a lakások csökkenő értékesíthetőségi árát – készpénzre is vesznek megint -, és ennyi erővel tényleg mondhatná, hogy egyen a nép kalácsot.

Vagy brióst.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr771116468

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mouse Pad 2009.05.12. 22:38:13

Halálos ítéleteket az ingatlanadót hozó olajfásokra!Gordonka cinizmusa után csak egy megoldás van, azaz lesz majd: a halálos ítélet.  Minden MSZP-s, SZDSZ-es, MDF-es párttag számára. Egy se sipákoljon, hogy ő nem úgy gondolta, meg ő nem is szavazta m…

Trackback: Esetleg az is lehet... 2009.05.12. 15:36:02

"Lehet kisebbe menni"...mondta Bajnai Gordon. Mondott sokminden mast is. De ez a hatasvadasz kiemeles, csak ugy politikai-bulvarszinten. Bar ettol azert sulyosabb a dolog. Ha feri tancol, vagy Viktor lovat etet, az bulvar. Ha a miniszter, a valsag miniszt…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TD223 2009.05.12. 09:43:24

Majd a lakásmaffia és a tőkés maffiózók olcsón megveszik a szegény emberekre maradt "nagy" értékű ingatlanokat. Nem lepődnék meg, ha ez lenne a cél és ezek a maffiózók azonosak lennének a kormányon levőkkel.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.05.12. 10:01:31

@TD223:
szerintem most csak arról van szó, hogy vagy kurvára nincsenek tisztában az emberek helyzetével, vagy csak szimplán le akarják őket cseszni, hogy miattuk van az egész, és szégyellje magát az egész ország.

molaris 2009.05.12. 10:16:22

Ha a PM- einkre hallgatunk, lesz itt új népvándorlás.::))

Aran-ka · http://aran-ka.blog.hu 2009.05.12. 10:32:53

@serwer: PM itt nem a delutan, az sicher:)
PrimeMinister

phaidros 2009.05.12. 11:33:22

Yes, minister.

Egy apró megjegyzés: nem közel 50%-os az elvonás, hanem 70 körül. Mindenki tudja, aki magának ad fizetést. Nem a szuperbruttó fogalma bűvészkedés a számokkal, hanem aga a jelenlegi bruttó fogalma.

phaidros 2009.05.12. 11:34:38

PM = Project Manager :D

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.05.12. 11:46:02

Meg hát ugye az talán a legközösebb a két idézetben, hogy mindkettő a valóság abszolút nem-ismeréséről árulkodott.

Mindkettőt mintha egy olyan ember mondta volna, aki egy másik országban (világban?) él.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.05.12. 12:22:55

@phaidros:
minimálbér: 69 bruttó, 102 ezer szuperbruttó. ha ebből levonsz mindent (áfát is) kijön az az 50%. a versenyszféra egésze kapásból itt van.
aztán ott vannak a különféle kedvezmények (eva, ekho, őstermelő, stb.), lakossági kedvezmények, ilyenek.
így jön ki, hogy a komplett éves gdp 49%-át osztja újra az állam.
én meg megkaptam a tavalyi bónuszom: ha a szuperbruttóból levonok mindent áfástul, akkor maradt olyan 32%. és ez is benne van az átlagban.

@Csöncsön:
látod, a sikeres életnek nem előfeltétele a valósággal örténő azonosulásra törekvés, én mindig mondtam :-)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.05.12. 12:24:44

@bs395:
versenyszféra egésze = versenyszféra fele.
mea culpa.

Lambotze 2009.05.12. 17:02:11

Tetszik a párhuzam :)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.05.12. 17:13:44

@Lambotze:
remélem itt azért nem lesz ugyanaz, mint a kalácsos után :-(.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.05.12. 19:39:43

@bs395: Pedig történetesen Bajnainak van igaza és nem neked. A farnehéz adórendszer ismert volt már azelőtt is, hogy bölcs népünk felvette volna azt a sok devizahitelt. A devizakockázatot sem tegnap fedezték fel, de mindenki vak optimizmussal bízott a 250 Ft-os euróban, pedig senki nem ígérte meg nekik.

Azt meg viszonylag egyszerű eldönteni, hogy ki nem ismeri a valóságot. Az, aki bajban van. A Valóság ugyanis nem köszön, csak berúgja az ajtót.

Néhány jó tanács, jobb későn, mint soha, és akinek nem inge, ne vegye magára:

1. A saját lakás nem alkotmányos jog. Az nem jár neked. Még akkor sem, ha gyereked van. Nem és nem. Felejtsd el.
2. A saját lakás annak jár, akinek van rá pénze. Ha nincs pénzed lakásra, ne vegyél lakást.
3. Az adósságod a te problémád. Nem az enyém. Nem az államé. Nem az utókoré. A tiéd, oldd meg.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.05.12. 20:01:53

@Kettes:
csak neked:
- nem nekem vannak égető anyagi problémáim, hanem mondjuk azoknak, akiket kirugtak, akik alatt megemelték a forinthitel kamatát (mert ilyen is történt), akiknek elszállt a devizahitele (na nem magától, vagy a csányi miatt - igen, a kormány volt az), ésatöbbi.
- a farnehéz adórenszer franciaországban volt, a forradalom előttt. nálunk úgy deréktájt nehéz, nekem pl kurvakibaszottul nehéz, mert kettő darab embernek kéne ugyanolyan jól élnie, mint nekem, még ha naphosszat a seggüket is vakarják (gyanítom legalább egyikük ezt is teszi). a feje meg az alja nem fizet adót, vagy csak alig (offshore meg minimálbér).
- a komrány bajban van, berúgták rájuk az ajtót, keretestül, vagyis - a te megfogalmazásoddal élve - nem ismerik a valóságot. a kijelentéseikkel ezen a tényen nem nagyon változtatnak, a tetteikkel se nagyon, mert a struktúrát nem szabják át működőképesre, csak remélik, hogy eldöcög még egy darabig, aztán majd szakadjon rá az orbánra, hogy na, viktor, most mutasd meg! az, hogy a maradék 9 millió sokszázezer magyar állampolgárnak, aki nem orbán viktor, milyen élete lesz, nem nagyon érdekli őket.
- a saját lakás nem alkotmányos jog. sőt, megszületni sem az. meg úgy egyáltalán.
- saját lakás helyett mi van? albérlet, bizonytalan ideig, zsebszerződéssel. királyság, támogassuk a feketegazdaságot még jobban.

a teljesség igénye nélkül.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.05.12. 20:51:15

@bs395: Én nem csak neked, sőt alapvetően nem neked mondtam, hanem általános alanyként használtam az egyes szám második személyt.
Hitelt felvenni kockázatos dolog. Bölcs népünk az elmúlt tíz évben, mondjuk ki, agyatlanul adósodott el.

Mert lehetett volna okosan is csinálni, de mi speciel agyatlanul szeretünk eladósodni. Kormány, lakosság, vállalatok egyaránt.

A kormány (plusz a kormánypártok, plusz az ellenzék, plusz a szakszervezetek, plusz az úgynevezett civilszervezetek és persze a választók) valóságérzékelésével évek óta hatalmas bajok vannak. Ne ezekhez képest Bajnainak van a legkisebb valóságérzékelési problémája.

Elmondtam már egy párszor (nem neked, hanem máshol, mindenhol), hogy 2001-ben nem a kamattámogatásos hiteleket kellett volna ráönteni a lakáspiacra, hanem önkormányzati bérlakásokat kellett volna építeni állami garanciavállalás mellett.

(Megjegyzem a kamattámogatásos lakásépítési programban iszonyat mennyiségű államadósságból finanszírozott közpénz került a feketegazdaságba - amit szemérmesen magyar építőiparnak hívnak.)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.05.12. 21:23:19

@Kettes:
bölcs népünk az elmúlt tíz évben pontosan azt csinálta, amit hagytak neki.
hülyének nézték őket, és hülyének is tettették magukat.
megtanulták, hogyan lehet bármit is elérni: informálisan, hazugsággal, és így tovább.
ez volt a példa.
nem tartom arányos dolognak a népet hibáztatni a helyzetért, jó páran igen vastagon profitáltak belőle (lásd megyeri híd: a fővállalkozó az alvállalkozójának az alvállalkozója is egyben másik szálon, és csak őt fizetik ki).

bajnainak azért van gondja a valóságérzékelésével, mert egyrészt az elmúlt években asszisztált az egészhez (előtte meg olyan módszerekkel húzott hasznot, amit most be akar titlani - persze vissza nem fizet semmit), másrészt most is úgy nyúl bele, hogy ha nem nyúlna bele se lenne roszabb a helyzet. de hát meg van kötve a keze.

a bérlakásokkal addig egyet értünk, hogy kamattámogatás helyett ez kellett volna, de nem önkormányzati, mert az megint csak a mutyizáshoz adott volna még egy területet (mint batiz andrásnál), hanem piaci, rendes szabályozással, hogy amíg valaki rendesen fizeti a lakbért, meg betartja a házirendet, addig lehessen a feje fölött fedél.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.05.12. 21:38:07

@bs395: Ez egy tyúk-tojás probléma. A politikusok olyan politikát folytatnak, amilyet a nép látni akar, a nép meg azt tesz, amit hagynak neki. Én nem hibáztatom a népet mindenért. Én igazságosan mindenkit hibáztatok. :))

A piaci alapú bérlakás-program megbukott volna. A magas kamatok miatt a piacon uralkodó bérleti díjak kb. 2-3-szorosát kellett volna kérni (a 2000-es évek elejéről beszélek), úgy hogy mindenképp szükség lett volna közvetlen állami támogatásra. Kérdés, hogy kit: a bérlőt? A beruházót? Az önkormányzatot?

Azért gondolom, hogy az önkormányzatot, mert náluk jobban senki nem tudja eldönteni, hogy inkább olcsó szociális lakásokra van szükség a kerületben vagy tisztviselőlakásokra, vagy fiataloknak való minigarzonokra. A korrupció persze más, az minden állami támogatási formánál tenyészik, mint a lábgomba.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.05.12. 22:17:12

@Kettes:
a nép azt szeretné-e, hogy hazudjanak neki, vagy azt, hogy mind az a szép, amit mondanak, az igaz legyen?

céges és önkomrányzati lakhatási támogatással már ment volna a piaci bérlakás-program is, ráadásul minél többen vannak, annál diverzifikáltabbak, így megjelennek az egyre olcsóbbak (és kevesebbet nyújtók) is.

láttam én már önkormányzati rendezési tervet, ingatlangazdáslkodást, és lakásstratégiai terveket. voltak köztük remek ötletek is, de tényleg - azok közül egy sem valósult meg, mert nem volt benne elég "haszon".

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.05.12. 22:19:41

@Kettes:

Nem tyúk-tojás. Egyértelműen a politikusokat terheli a minősített felelősség, mert nekik kell példát mutatniuk, szolgálniuk.

Olyan, hogy "a nép": ilyen nincsen. Egyének vannak, különböző attitűdökkel és akaratokkal. Ha egy politikus felelőtlen (mint Bajnai), akkor nem "a népért" az, hanem önmagában az.

Az állampolgárok felelőssége mindössze annyi, hogy az alkalmatlan képviselőiket leváltják-e.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.05.12. 22:56:40

@Csöncsön: Ez egy tévedés. A sikeres politikus azt árulja, amire van igény. Valamennyire nyilván lehet formálni a nép igényeit, de az olyanok, mint Bokros, aki legszívesebben megkorbácsolná a választókat (vicc), sosem fognak választást nyerni - még ha történetesen sokkal inkább igazuk van, mint azoknak a blöffmeistereknek, akik megnyerik a választásokat.

> Olyan, hogy "a nép": ilyen nincsen.
Jó, akkor legyen "a zemberek". :) Az 5,5 millió individuum akarata végső soron egyetlen akarattá redukálódik a választási folyamatban, hogy ki kormányozzon. Nem 5,5 millió kormány van, csak egy.

@bs395: A nép nem gondolkodik ilyen differenciáltan. A jár és a jut kategóriákban gondolkodik. Azt meg tudja mondani, hogy szerinte mi jár neki és azt várja, hogy a politikus visszaigazolja, hogy az jutni is fog.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.05.12. 23:01:13

@Kettes:

Nem a kereslet nagy rá, hanem a kínálat.

És amíg ennek alternatívája Bokros, addig nincs is mit csodálkozni rajta.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.05.12. 23:17:02

A tételedet igen frappánsan lehetne bizonyítani egy ún. "normális" párt magas támogatottságával. ;-)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.05.12. 23:40:33

@Kettes:
ha a jár és a jut takarják egymást, akkor jó - ha nem, akkor nem. ezért kérdeztem, mit szeretne: szép hazugságot, vagy fájdalmas igazságot?
persze az, hogy épp a fidesz megy át balpopulistába csöppet se látszik megtörni a kört.

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2009.05.13. 00:20:44

Mentalitásbéli problémáink vannak. Magyarország ma kvázi-szocializmus, ehhez mérten nem lennék meglepve, ha a parlamenti patkón belül épp annyira lenne kicsi azoknak az aránya, akik tényleg értik, mi folyik itt körülöttünk, mint a 'házon kívül.

A felülről jövő, hit által igazzá tett mondatok, hitelből finanszírozott fogyasztás, no meg az elmúlt negyven év baromságainak átörököltetése - az egész ország valami szubvalóságban él.

Majd ha eltelt már annyi idő, hogy háborús bűnösöket sem fognak tudni elítélni, mert azok is kihaltak, akkor talán lesz esély változtatni. Kérdés, hogy lesz-e még akkor ország, vagy nép hozzá - mert el lehet menni...

Vidéki 2009.05.13. 10:05:26

@Demo: Írod: „Mentalitásbéli problémáink vannak.”
Mentalitásod emlékeztet a Tóta W típusú „hülyemagyarozásra”:
Te is megpróbálod szétkenni a felelősséget minél nagyobb felületre, pedig nem közvetlen demokráciában, hanem képviseleti demokráciában élünk.
Ezért a felelősséget is az általunk megválasztott képviselőknek és a „felelős kormánynak” kell viselni.
Ha mindenki felelős, akkor tulajdonképpen senki sem felelős.

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2009.05.13. 12:33:35

@Vidéki: Szétkenni? Isten ments, ez csak egy szomorú ténymegállapítás - szegény hazánk patológiai eset.

Egyrészt van egy hatalmas ellentét a jobb- meg baloldaliak között, noha ha azt nézed, hogy mind a két nagy párt a demagógiára épít, abból azt látod, hogy erre van igény: ezeknek az embereknek ugyanarra van igényük, csak más csomagolást preferálnak. Az más kérdés, hogy végül senki sem azt kapja, amire számít.

A másik ellentét generációs jellegű: akik a barakkban meg az átkosban nőttek fel, azok ahhoz szoktak hozzá, hogy felülről van megmondva a tuti, a társadalom effektív keletiesre lett nevelve (már korábban is, csak akkor a rendszer nem volt annyira kényszerítő, így volt átjárás felfelé), míg a köztársaság, mint államforma, egy nyugatiasabb felfogást igényel ahhoz, hogy működjön.

Az igazi harc nem a két szín közt lesz, hanem a módszerváltás kiábrándultjai, meg annak megvalósítói között.

Hogy egy népnek olyan kormánya van, amilyet megérdemel, közhely; de mint minden közhelynek, sajnos ennek is van nem kevés valóságalapja.

[az meg megvan nem, hogy a képviselők felelősségre vonására még az alkotmányban sincs igazi passzus?]

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.05.13. 13:22:42

index.hu/belfold/2009/05/13/bajnai_elnezest_kert_ingatlanados_kijelenteseert/

"A miniszterelnök szerdán hangsúlyozta: az ingatlanadó és a vagyonadó bevezetésének van olyan célja is, amely arról szól, hogy akik ma minimálbérre vannak bejelentve és közben egy luxusvillában laknak, az nagyon sok ember érzékenységét sérti."

hát az apeh minek van?

"Mint mondta, jövő évtől olyan változást szeretnének, hogy azoknak a munkavállalóknak, "akik a hátukon viszik az országot előre", több mint egy hónapnyi összeggel legyen több a nettó jövedelmük."

fura. nekem ugyanennyivel csökken. pedig két embert viszek a hátamon. és még csak nem is ismerem őket.

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2009.05.13. 13:29:26

akár vehetjük úgy is, hogy én vagyok az egyik. attól jobban éreznéd magad? :D

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.05.13. 13:53:03

@Demo:
attól érezném magam jobban, ha tényleg egy havi nettóval több maradna a zsebemben :-)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.05.13. 17:58:36

@bs395: > hát az apeh minek van?

Az alternatíva az, hogy az apeh vagyonosodási vizsgálatot végez a magyar polgárok kb. egynegyedénél. Bírnád?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.05.13. 18:33:23

@Kettes:
igen.
komolyan.
előtte mondjuk kéne valamiféle emberi adómérték, de hozzám jöhetnek ma is.

Kenguru 2009.05.13. 23:42:36

@bs395: Az te csak hiszed.
A jelenlegi rendszerben bárkit elmeszelhetnek.
Ugyanis az "vélelmezésen" alapul.

Kenguru 2009.05.13. 23:47:52

@Demo: "Hogy egy népnek olyan kormánya van, amilyet megérdemel,"

Jah, hosszú távon.
Nálunk a politika egyfajta szervezett bűnözés. Tiszettséges, sikeres ember nem megy a közelébe, mégha nagyon is érzi hogy ami ma megy az nagyon rossz.

A magyar politikai palettán ma a 1990-ben és azelőtt aktivizálódott arcok osztják a lapokat. Közülük(két demagóg közt) lehet választani.
Nem a nép hülye hogy nem demagógokat választ.

De most eljött az a pont ahonnan ez már nem fog továbbmenni.
Ugyanis már nem lesz lehetőség a hazudozásra.

Kenguru 2009.05.13. 23:53:15

@Kettes:
Az ingatlanadó bevezteéséhez minimum egy-két év szervezés és kormányzati aprómunka kéne.
Aki ezt fél év alatt megvalósíthatónak tarja, nincs tisztában a realitással.
Ilyen bénázás csak rontja a kormányzat amúgy is alacsony hitelét.

Ma az emberek fele legalább olyan ingatlanban él, amit ami áron semmilyen alacsony kamat és hooszú futamidő alatt sem tudna újra megvenni.

Ha az emberek tömegesen zúdítanák a piacra ingatlajaiakat, zuhannának az árak.

Sokszázezer jelzáloghitellel alól kiszaladna a fedezet.
Kurva óvatosan kell ám bánni az ilyesmivel.

Ráadásul arról egy szó nincs mi lenne a cégek által tulajdonolt ingatlanokkal. Mert az pl egy ordas nagy kiskapú lenne, mint ahogy most is az az adófizetésnél.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.05.14. 02:05:53

@Kenguru:
ha bemutatom a fizupapíromat, szerintem még kitüntetést is kapok, hogy "kiváló adózó", vagy ilyesmi. persze ha lekaparom róla a zománcfestéket, lehet az lesz alatta, hogy a szocialista munka hőse.

molaris 2009.05.14. 04:03:18

@serwer:
Prime Minister- Miniszterelnök

Kenguru 2009.05.14. 10:48:31

@bs395: Mint mondtam, nem erdeklik oket a tenyek.
A mai modszertannal BARKIT megbaszhatnak.

Pl ha kiveszed a bankbol az adozott penzedet pl hogy vegyel egy hasznalt autot, majd megse veszel, es visszarakod egy honap mulva, az mar eltitkolt jovedelem.

Ugyanis szerintuk a bankbol felvett penz elkoltotted, es amit beraktal az valami mas.
Gondolom ha csaladtagjaidnak adsz penzt, arrol is irtok szerzodest es bejeletitiek az illetehivatalnal.
Es persze ha kamat nelkul adsz kolcson, a kolcsont felveveo befizeti a kamat hianya utan az ajamdekozasi illeteket.

Gondolom mindent szmalara vasarolsz, es ezeket meg is orzod het evig.
Gondolom el tudsz szamolnai heti szinten a cash-flow-ddal.

Folyatassam?

Lambotze 2009.05.14. 17:25:20

@Kenguru:

Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis!
Mért ne legyek tisztességes? Kiterítenek úgyis.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.05.14. 22:34:15

@Kenguru:
kéne normális nyilvántartás első körben, ahol a földhivatali, gépjármű, segélyezési és egyéb nyilvántartások megfelelő jogosultsággal átteknithetők.
kéne egy normális szabályozás, vagyis ha úgy van gond, hogy nincs bevételed, de költesz rendesen, akkor basznak meg.
viszont az adócsalást tényleg nem a most tervezett ingatlanadónak kéne megfognia, hanem az apehnek - előtte persze nem ártana kitemelhető adóelvonást bevezetni.
süti beállítások módosítása