Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Államfelügyelet

2009. április 30. - bs395

Egy jól működő országnak elengedhetetlen feltétele az állam ellenőrzése, az állam nevében eljárók számon kérhetősége, felelősségre vonhatósága, hasonlók. Hogy a legkevésbé azok állnak a törvény felett, akik azt képviselik. Példamutatás, vagy mifene. Van itt minálunk ugyanis számos terület, ahova nem tudunk annyi pénzt rakni, hogy az szinte észrevehetetlenül el ne tűnjön. A három legismertebb a vasút, az egészségügy és az autópálya-építések. Ebből kettőre létre is hoztak egy-egy felügyeletet, majd a vasútét gyorsan meg is szüntették. Olyanokat mert mondani, hogy nem biztos, hogy jó ötlet, ha egy cég átláthatatlanul működik, ha a szolgáltatások vásárlását elaprózzák, urambocsá volt vagy jelenlegi, vezető beosztású alkalmazottak többségi vagy kisebbségi tulajdonában lévő cégektől veszik azokat a piaci árnál drágábban.

Nem meglepő, hogy mennie kellett.

Van az egészségbiztosításnak is felügyelete – egyelőre. Vezetője lemondott, és mind kormánypárti, mind ellenzéki politikusok feldobták már, hogy talán meg kéne szüntetni, pedig volt dolga rendesen. Kínos és hálátlan dolga volt: beledörgölni az emberek orrát saját és mások piszkába. A legújabb indok a megszüntetése mellett: válság van, spórolni kell. Na ja. Szerintem a Magyar Vasúti Hivatalt is azért szüntették meg, mert spórolni akartak, csak nem ott, ahol ők javasolták. Az EBF pedig olyat tett, amit kevesen: állami szervként képviselte az állampolgárok érdekeit, ha kellett, akkor az állammal szemben is. Biztos belegázoltak pár érzékenyebb lélekbe. Nincs mese, spórolni kell, a nagyszájúakon legelébb.

Nem a párhuzamosságokat kell megszüntetni, nem azt a pazarlást, hogy egy-egy osztályvezetői vagy magasabb szintű csere esetén kilószám dobálják ki a megrendelt 5 millió forint alatti tanulmányokat, csak hogy később másoktól megint megrendeljék, nem az egymásnak komoly óradíjjal tanácsot adó kiszervezett állami cégeken, és még sorolhatnánk, de minek: a vak is látja, hogy itt igazából az Egészségbiztosítási Felügyelet az, ami csak viszi a pénzt, a munkájának meg nincs eredménye.

Ugye?

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr131093979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.04.30. 11:36:23

ha ez így van, akkor miért nem ölünk vagy halunk? Mi értelme van a tudott rossz elviselésének?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.04.30. 11:44:23

@peetmaster:
mert beszari, gyáva alakok vagyunk.
vagy mert az öldöklésnek semmi értelme.
a forradalom nem a felelősségrevonásról szól, hanem a felelősség előrevált elkenéséről.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.04.30. 12:53:59

"a forradalom nem a felelősségrevonásról szól, hanem a felelősség előrevált elkenéséről. "
előrevált helyett valami?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.04.30. 12:59:38

@peetmaster:
asszem régies alak.
megelőlegezett, előre kiváltott, ilyesmi.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.04.30. 13:03:17

tehát azért akarsz forradalmat, hogy ne lehessen többet elkenni a felelősséget. De te anarchista vagy, aki nem is akar forradalmat:)

phaidros 2009.04.30. 13:27:25

adjatok egy dragunovot, menedéket, fedezzetek, s megváltom a világot :)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.04.30. 14:15:36

@peetmaster:
azért NEM akarok forradalmat, hogy ne lehessen elkenni a felelősséget :-)
jobber anarchista lennék, olyan szélső libertárius, kb. a társadalom 3%-át adjuk, de nem ezért választottam, ez csak később derült ki.

@phaidros:
az nem jó, hogy én megyek majd hátul, és szedem a hullákat?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.05.06. 16:53:50

Mi ez a hosszú blogszünet?

Csak nem valami forradalmat szervez a szerző nagy titokban?

psuba 2009.05.07. 11:56:05

Az ilyen felügyeletek MENŐK, de csak akkor, ha jól működnek. Mondjuk az említettek szimpatikus megjegyzéseket tettek (működésükbe nem látok bele így többet nem merek mondani se pro, se kontra).
De azért a fő pénzelvezető nem a tanulmányok ám. Jó, tudom, azt könnyű kiszúrni, meg cikizni, és ott is van pénzelvezetés, de az igazi pénzkidobás a látszólag teljesen korrekt nagy összegű beszerzéseknél van. Amiből nem egy egyszerűen teljesen felesleges úgy, ahogy van, csak muszáj valamire pénzt költeni (ne részletezzük).
Van sajnos nem egy ilyen. Alapvetően pedig ezzel az a gond, hogy azt, hogy egy ilyen beszerzés szükséges és értékarányos-e, nem azzal lehet eldönteni, hogy tetszűleges sajtóorgánoim megszagolja és botrányt csinál belőle, hanem abból, hogy szolgáltatás központúvá alakítom az adott cégeket/ágazatokat. Ja, de nem a marketinganyagokra gondolok, hanem a belső szervezésére a dolognak. Hogy t.i. pontosan milyen szolgáltatást adok, kinek, mi van benne, és innentől kezdve mi szükséges hozzá és azt szépen felgöngyölíteni az alap költségelemekig.
Csak ez szokatlan, kevesen értenek hozzá, nagy belső ellenállást vált ki, sokáig tart, és úgy általában hosszabb távú gondolkodást és kitartást igényel.
A mai társadalom pedig instant gyógyulást akar mindenben, a politikust rövid időre választják, a vállalatvezetőt az éves/negyedéves eredmények alapján rugdossák kifele, szóval nem tudom, hogy lehet ebből valami. Na mindegy.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.05.07. 11:59:40

@psuba:
antal dániel konkrétan megemlítette, hogy hogyan lehetséges az, hogy a mávnak drágábban szolgáltat a takarító cég, mint ha ő bemenne az utcáról, és listaáron megrendelné.

molaris 2009.05.08. 09:25:27

Milyen eszköz van az ellenőrök kezében a retorzióhoz? Vagy mint az ombudsman, összehúzza fejét- farkát, ha a mocsok háborogni kezd???

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.05.08. 11:28:55

@molaris:
az ebf vizsgálatokat, eljárásokat indított, bírságokat szabtak ki mindenféle intézményekre, amiket be is hajtottak, sok millió forintokat.
süti beállítások módosítása