Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Cuccpolitika

2009. március 30. - bs395

Elérkeztünk volna a végéhez (ami igazából a közepe)? Most akkor tényleg Bajnai, vagy még mindig nem tudják, hogy akkor egyáltalán tárgyalnak-e valamiről, vagy csak az ingyen pizza miatt azt hitték, buli van? Hogy mi fojt itt az elmúlt héten, l’art pour l’art vagy commedia del’arte, döntse le mindenki maga, én az első fele hajlok, mert nem igazán tetszett, és a cirkusz még mindig olyan, hogy nem kérhetem vissza a pénzem, ha szar az előadás. Meglepett, hogy Gyurcsány bukta a pártelnökséget – vagy nem, lásd a zalaiak -, és az is, hogy az SZDSZ megint segget csinált a szájából – vagyis nem, ez annyira nem lepett meg. Szóval még nincs azért ez teljesen lefutva. Viszont kaptunk az arcunkba egy programkezdeményt, ami olyan lett, amilyenre vártunk, és így bebizonyíthatjuk, hogy füvet nyírni Bokros nélkül is tudunk.

Az egyeztetési-megélhetési vergődést meghagynám most már azoknak, akik szerintük a valóságot látják, és inkább az érdemi – ti. a program – kapcsán fejteném ki az újdonsült dilemmámat, ami nem is annyira új, és bőven belefér, hogy egyelőre teljesen fölösleges aggódok, de hátha. A dilemma fölöttébb hasonlít annak a nyugdíj előtt álló állampolgárnak a dilemmájára, aki bevezetése óta fizette a 13. havi nyugdíj miatt megemelkedett terheket abban a hitben, hogy ezért cserébe ő is hasonló juttatásban részesülhet majd, ám az ígéret kapujában nem egyszerűen becsukták előtte a kasszát, hanem még a kezére is rácsaptak: ő már nem kap, de aki eddig kapott, az ezután is fog. Hozom fel mindezt a szocpol lehetséges megszüntetése kapcsán.

Ám legyen. Hajrá, szűnjön meg. 12 éve fizetem boldog-boldogtalan szocpolját, de semmi gond, ha tarthatatlan, akkor tarthatatlan, le vele. Igaz, ezek után még egy ideig fizetni fogom a fedezet nélküli osztogatás – és lenyúlás – kamatterheit, vagyis nem csak a szocpol lehetőségét bukom (mert hülye fejemmel nem csináltam gyereket csak úgy bele a nagyvilágba, hogy majd eltartja a Zállam), de az eddig évente arra elköltött adómat se hagyják nálam, de egyszer csak a végére érünk, és akkor… Nos, és akkor a legnagyobb valószínűséggel újra be fog indulni az osztogatás. Vagyis ez dupla, de inkább tripla kibaszás. Üzenném Bajnainak – vagy Orbánnak, attól függ, melyik kerül előbb ténylegesen kormányra -, hogy némi garancia nem ártana, hogy nem hozzuk vissza az elkúrást, ha már nem nyakig ér majd a szar, csak mondjuk derékig.

A garancia nélkül ugyanis jottányit nem változtatunk azon az ösztönző rendszeren, ami abban teszi érdekelté a választót és a választottakat, hogy a lehető legrövidebb idő alatt a lehető legtöbbet vegye ki a közös kasszából; ami nem teszi érdekelté se a választókat, se a választottakat a kassza hosszú távú fizetőképességének fenntartásában; és ami abban teszi érdekelté az összes közreműködő felet, hogy ahol csak lehetősége van rá, a valóság nem minden szeletének kifejtése által jogosulatlan előnyökhöz jusson. A poszt persze nem csak a szocpolra vonatkozik, hanem úgy en bloc a szociális transzferekre. Szép új világ, vagy szép új világrend, de az ilyenek nélkül zavarba ejtő mértékben fog hasonlítani az előzőre, urambocsá ugyanaz lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr51034774

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció - polgári underground 2009.03.30. 12:00:04

Az 1-es számú főklón Hétfő hajnalban felszállt a fehér füst a Gizella utcából. Pontosabban nem füst volt az, hanem pára, a frissen gőzölgő szar párája, de hát nekünk ez jutott. S már egész megszoktuk. Igazi déjà vu élményben lehetett részünk: már nem…

Trackback: Konzervatórium 2009.03.30. 11:46:27

Régiek új embereUgyan van még néhány – normális körülmények között érdektelen – bizonytalanító tényező (pölö, hogy pontosan milyen mértékű támogatást is kért a szocialista miniszterelnök-jelölt az SZDSZ-től), azonban talán kimondhatjuk: a hátr…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Határozott Szándék (törölt) 2009.03.30. 12:12:13

Gordon programjával egyetlen baj van, mégpedig hogy mindenféle megszorítást tartalmaz, csak a legfontosabbal nem foglalkozik : a munkahelyteremtéssel. Pedig enélkül záros határidőn belül visszajutunk a startmezőbe.

huta9020 2009.03.30. 12:22:33

Amikor meghallottam Bajnai nevét, akkor csak az a kérdés merült fel bennem, hogy vajon mit fizetnek és hogyan neki azért, hogy a nevét adja a Veres-féle megszorító csomaghoz. Bajnai egy "senki" abban értelemben, hogy semmilyen apparátus nem állt rendelkezésére egy igazi program kidolgozásához. De ez nem zavarja abban, hogy a saját programjáról beszéljen.

Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy az ember lássa: pár hónap múlva Bajnai "Nemzetmentő" Gordon, majd visszatér az üzleti életbe és elkezdi behajtani a szocikon amegígért járandóságát. Amit persze, végsősoron úgyis mi fizetünk. Köszönjük Gordon, köszönjük Feri!

Funkerman 2009.03.30. 12:23:09

Nem baj srácok, majd viktátor megoldja nekünk. Aztán, hogy az IMF hitelt honnan fogja elôhúzni 2010ben, sztem senki sem tudja. De akkor majd mindenki azzal lesz elfoglalva, hogy torokból üvöltse le a másikat és mutogasson rá, hogy "ti b@sztátok el" ha csak közben nem végzett el vmi csodatévô tanfolyamot. Elcseszett egy nép vagyunk, be kellene látni. Folyton csak a sopánkodás, az egymás b@sztatása, ledorongolása megy. Sehová nem fogunk jutni igy. És ez már kezd rohadtul unalmas lenni.

.com 2009.03.30. 12:38:04

"...hogy mi fojt itt a mult heten..."
remelem szojateknak szantad, mert ha nem, roppant gaz..
Ti., akkor elipszilonnal irod es folyott a megfelelo alak...ha mar irasra adod a fejed ennyi legyen a minimum
Amugy nem rosszak a szovegeid

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.03.30. 12:41:05

@.com:
a szójáték verzió így utólag jobban tetszik marketing szempontból :-)

felician 2009.03.30. 12:48:52

mondjuk nekem a "folyott" szóval szemben is aggályaim vannak. nem lehetne inkább "folyt"? szójátéknak tényleg jobb:)

magyar-magyar szótár 2009.03.30. 13:02:17

Cucc bizony! Fodor Gabika benyamizta a népidemokratikus pizzut, utána nyomott egy smst a sofőrjének s az előállt a cuccal (Saab 9-5) Az hagyján, hogy limuzikncuccjalisták, de hogy limuzinszabaddemokraták?
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/01/06-07_Saab_9-5_sedan.jpg

magyar-magyar szótár 2009.03.30. 13:03:17

bocs, offo, korrektúra: "mi fojt itt"
Lehet, freudi volt a részedről ez az elütés... :))

magyar-magyar szótár 2009.03.30. 13:06:05

Máma végighallgattam a Déli Krónikát:
TervGordon és Kreátora blöffje,
aztán az OMV MOL-pakettje a Szurgutnyeftegaz-nak
aztán az azeri szabad gázkapacitás orosz felvásárlása (tehát nem lesz mit tölteni a Nabucco -ba)
És máris flikk-flakk összeállt a kép, hogy jóval nagyobb foci megyen itten a fejünk fölött, aminek a mi naaaaagy furmányválságunk csak paszománytja.. (Mindennél fontosabb, hogy a Déli Áramlat renegátja vagy embere kitartson...)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.03.30. 13:06:30

@magyar-magyar szótár:
csak diszlex vagyok, túlbuzgó önkifejezési kényszerrel :-)
saab-ra csak akkor adunk, ha raknak bele egy nagyobb lóerejű D5-öt, az alatt csak parasztvakítás.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.03.30. 13:11:08

@magyar-magyar szótár:
www.youtube.com/watch?v=N5p5RwWnLfA
"csak nekem köszönhetitek, hogy még mindig audiban mereszthetitek a seggeteket!"
"jöhet az előrehozott választás... valaki hívja fel a gazpromot..."

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.03.30. 13:50:35

Legalább őszinte a Gordonka, előre megmondta, hogy mire számítsunk :)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.03.30. 14:51:21

@Ferenc Testvér:
nono, az előző választásokon is megmondták, mit fog csinálni a kormány - csak orbán olvasta fel, hogy mit fognak gyurcsányék csinálni (vizitdíj és tandíj is lesz - mondta szomorú arcal a kamerába).
azóta is csodálkozok, hogy ennek nem lett nagyobb visszhangja, mert az orbán honnan tudhadta? ha árulás történt, akkor miért nem volt tisztogatás - ha nem volt árulás, akkor meg megint milyen politikai oldalakról beszélünk?

mesmithy 2009.03.30. 16:54:42

www.mno.hu/portal/626317
Talan ez segithet elerni az elorehozott valasztast!

Kenguru 2009.03.30. 22:21:42

Azt tudom javasolni, hogy csalj adót, mindaddig míg az állam(és a politikai osztály) megbíthatóan el nem kezd viselkedni.

Ez az egyetlen feleős stratégia.

Bármely állampolgár 70%-al eséllyel jobban bánik a saát pénzzével mint az állam.

Amúgy osztogatás mostanában nem lesz.
Nincs miből, az IMF nem fogja engedni.

Jonas-R 2009.03.30. 23:05:07

a blogbejegyzéscímeid kicsit már túlságosan HVG-sek.

ELÉG A SZÓViCCEKBŐl :)

most elolvasom

Jonas-R 2009.03.30. 23:19:59

@Kenguru:

Ez egy baromság, ne csaljon adót, és te se csalj adót, és leginkább azt, hogy megbízhatóan viselkedik-e az állam, azt a választásokon büntetheted, vagy jutalmazhatod. Pont azért tartunk itt, mert sokan igy gondolkodnak.

"Bármely állampolgár 70%-al eséllyel jobban bánik a saát pénzzével mint az állam." ez pedig tisztán nem igaz. Teremts magadnak kockázatközösséget.... Az állam nem mumus, az államtól vár mindenki mindent, aztán mégis demonizálja valahogy. Amikor lehúzod az államot, akkor furcsa mód nem zavar, hogy az állam, kisebb hévvel megy a pénze(d) után, amikor más lehúzza, az viszont fáj de piszkosul, akkor már a te pénzed is.


A Bajnai Gordonka nem egy tálentum, viszont ügyesen lavírozik, és nagyjából ennyi. Mindenek előtt bősz híve vagyok a feszes fiskális politikának, szintén úgy gondolom, hogy a nyugdíjjba menekült százezrek komoly szerepet vállaltak abban, hogy idáig fajuljanak a dolgok, de a svájci indexálást megszüntetni felelőtlen, minden előrelátástól mentes és nem utolsó sorban végtelenül etikátlan dolog.

Most hoz hasznot, mert a struktúrális deficitet csökkenti, de hosszú távon borzasztóan igazságtalan. Aki nem érti ezt meg, az kotródjon el a gazdaságpolitika közeléből, és menjen sógyúrmázni, vagy kezeljen befektetési alapot, vagy akármi, de legalábbis ne hangoztassa ezt a nonszenszt.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.03.31. 00:33:03

@Kenguru:
osztogatás akkor lesz, amikor már csak derékig leszünk bajban. a fűnyírással elvetjük a leendő gondjaink magvait a nélkül, hogy tűzoltáson kívül bármit is tettünk volna.

@Jonas-R:
muszáj, mert egyre nehezebben veszem a dolgokat komolyan.
démonizálni nem az államot démonizálják, hanem a képviselőit: a modern állam egyik rákfenéje, hogy a kockázatközösség arctalan, és jótevőként mondjuk gyurcsány tetszeleg, nem pedig az, akinek a pénzét gyurcsány szétosztja jó/rosz elvek és módok mentén.
a svájci indexálás esetén igazságosabb lenne, ha a nyugdíjas bevásárlókosár inflációtartalmát vennék figyelembe, illetve ha a reálbér változás nagyobb hangsúllyal szerepelne, ha csökken.
ez utóbbi az egyik régi mániám, mert most a fix juttatásokkal olyan társadalmi igérvényeket teszünk, amiket egyrészt nem biztos, hogy teljesítni tudunk a jövőben, másrészt egyetlen tollvonással el lehet venni, vagy vissza lehet adni.

Jonas-R 2009.03.31. 08:08:44

@bs395: Nem, az indexálást még csak ne is kossuk a nyugdíjjas kosárhoz. Ez abszurd, de gondold végég.

Állam vagyok, nulla svájci indexálás. Keynesiánus is vagyok, nagyon beruházok, munkahelyeket teremtek, infláció generálódik, és hatalmas gazdasái növekedés. A gazdasági növekedés elinditja a bér-bér spirált, de ez már csak marginálisan jelenik meg az inflációban (Balassa) ergo a nyudijjas 3-5 éven belul mentethetetlenul leszakad a társadalomtól. Semmi nincs ami a reálgazdaság mellett tartaná a nyudíjját, csak a reálgazdasá fejlődésének egyik mellékhatása

Egy olyan országban ahol tokéletesen rapszodikus a nyugdijmegállapitás, ez végzetes hiba. Egy felzárkozó gazdaságban már-már gonoszság.

(jelzem ma már nem sorolták fel az eltörlését, mint a program része)

Pont olyannak érzem, mint a benzin jövedékijéből kiemelni az utalapot.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.31. 22:45:23

Szíjjártó ma bejelentette hogy a Fidesz-kormány színre lépésétől az adósságszolgálat egyharmada eltűnne az alacsonyabb kockázati prémium miatt.

Nehéz megítélni, hogy ez mit jelent. Egyrészt Szíijjártó egy kretén, aki a milliárdot se számmal, se betűvel nem tudná leírni. Ugyanakkor viszont káprázatos memóriája van, amit a szájába adnak, azt elmondja.

Ebből én azt következtettem ki, hogy a Fidesz letett az előrehozott választásokról.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.04.01. 02:14:42

@Kettes:
éppen egy posztot írok arról, hogy el akarják venni a közcélú adományok adókedvezményét és a jókénysági természetbeni juttatásokét is.
közben gyűjtöttem némi anyagot, hogy legyen mit linkelnem, és az állami számvevőszék egy érdekes statisztikájára bukkantam: 2000-ben 46%-os átlagos elvonás mellett a gdp 6,1%-a volt az adósságszolgálat, idénre a tervezet 4,12%, 49,5%-os átlagos elvonás mellett.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.04.01. 04:13:45

@Jonas-R:
ennek azért valamennyire ki lehetne húzni a méregfogát az állampapír alapú nyugdíj igérvényekkel.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.04.01. 07:21:43

@bs395: Az IMF hitel a lejáró és megújíthatatlan államkötvényeket hivatott kiváltani. Ezek állománya egyre csökken, az IMF hitel megújítása viszont 2010 első negyedévben lesz esedékes.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.04.02. 08:52:25

@Kettes:
nade 2010-es költségvetés nincs is még :-)
addig is ellesznek, hogy kell-e megújítani, vagy nem.
az még egy pikáns rész, hogy a leköszönő kormány adja az új kormány első költségvetésének az alapját.
süti beállítások módosítása