Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Gyilok

2009. január 14. - bs395

Kedvenc visszatérő témám a számítógépes játékok. Nem reprezentatív véleményem szerint egy játék minél véresebb, annál jobb, minél erőszakosabb, annál inkább megnyugtat. Azzal is tisztában vagyok, hogy nincs ezzel mindenki így, és hogy a játék nem való mindenkinek. Szüleimmel ifjúkoromban nálunk is nevelési konfliktusok forrása volt a számítógép - ma meg abból élek. Nálunk is előfordult, hogy egy-egy nélkülözhetetlen komponenst elzártak, így próbálván hatni rám, ám helyette azt érték el, hogy zsebpénzből kispóroltam egy tartalékot. Volt kiabálás is, mégse jutott eszembe soha, hogy lelőjem őket.

Az ohioi perben megint felmerült, hogy tulképp minden a játék hibája. Nem a gyerek volt alapból labilis, nem a szülei nem tudták kiszűrni a kezéből az oda nem illő lövöldözőset - amiből a Halo 3 véresség szempontjából azért eléggé harmatos a Sufferinghez vagy a Manhunthoz képest -, pláne nem kellett volna kezelni a függőségét, nem. A játék a hibás. Az pedig még mindig felnyomja a vércukromat, ha valaki enyhítő körülménynek akarja beállítani az elkövető függőségét vagy befolyásoltságát: ez mégis mit enyhít? Vagy hogyan? Ha részegen vagy cuccmegvonás miatt agresszív leszek, az hogy nem az én felelősségem?

Vagy egyáltalán: hogy nem súlyosbító körülmény, ha befolyásoltság, vagy az elvonás miatt teszek valamit? Alapból nem kellett volna befolyásoltnak lennem, vagy odáig jutnom, hogy az elvonás hatásai ilyen szintet érjenek el! Napi 18 órát játszott? Velem is előfordult nem egyszer, hogy meghajlott körülöttem a téridő (Stalker rulez), mégis vissza tudtam állni társadalomnak hasznos üzemmódra, és nem akartam senkit se megölni azért, mert játék helyett mondjuk iskolába vagy munkába kellett mennem! És nem csak én, hanem gamerek milliói vannak ezzel még így.

Miért van az, ha pár elvetélt emberkezdemény hülyeséget csinál, akkor minden hibás, csak éppen nem az, aki elköveti, és egyből kongatják a vészharangot, hogy a potenciális pszichopaták köztünk járnak, és még csak nem is tehetnek róla?

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr60876270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

metag (törölt) 2009.01.14. 09:13:32

vannak ezzel teljesen ellentmondó vélemények is csakhát az ugye nem olyan hangos. elég kézenfekő ezt a két dolgot összekötni: Porn Up, Rape Down ( vigyázz pdf anthonydamato.law.northwestern.edu/Adobefiles/porn.pdf ) valamint no. 2 www.wired.com/gaming/virtualworlds/commentary/games/2008/12/gamesfrontiers_1215. Az első tanulmány röviden arről szól hogy a kutató (aki nem brit tudós ellenben amerikai) azt figyelte meg: ahogy egyre könnyebben hozzáférhető a pornó úgy csökken a nemi erőszak, korreláció van... és fordított nem egyenes arányos mint ahogy azt sokan sejtetik. a második, a wired cikke ugye meg magáért beszél...

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.01.14. 17:29:32

ezt én sem vágom... pl. ha elmebeteg öl meg valakit, akkor az miért felmentő körülmény? Akkor nem fáj annyira, ha egy hülye teszi?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.14. 18:12:28

Abból indulsz ki, hogy az ember tökéletesen befolyásolni képes az akaratát. Szerintem ez nem igaz.

Az "akarat" olyasmi, amit millióegy körülmény befolyásol.

Vagyis én (pont ezért) a másik szélső álláspontot is hamisnak tartom, vagyis azt, amelyik mindent a játékra ken.

Bonyolult összefüggésrendszer van az ember tettei és a médiumok között, melyek fölhasználják őket.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.14. 18:54:02

@Csöncsön:
itt a felelősség, pláne a törvény (vagyis a többi ember) előtti felelősségről van szó. bármit is cselekszek, azért én felelek.
ha lemondok a szabad akaratom egy észéről - függőség vagy más miatt - az a felelősségemből, vagyis a visszahatásból jottányit sem vesz el.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.14. 18:54:41

@metag:
az a lényeeg, hogy féljünk.
ha nem tudjuk, mitől, annál jobb.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.14. 20:35:23

@bs395:

Kérdés, hogy elbírható-e ez a felelősség. Illetve, hogy mindenkinek elbírható-e.

Mert a tapasztalat mintha arra mutatna, hogy nem mindenkinek.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.14. 21:18:31

@Csöncsön:
vannak külön kategóriák korra vagy betegségre való tekintettel, ám számukra ott vannak a tiltások is.
itt egy 16 éves, pszichiátriai betegségben nem szenvedő személyről beszélünk, akinek az apja lelkész.

Jonas-R 2009.01.14. 22:46:06

mondjuk nekem is kicsit erős ez a felelősségi dolog.

A befolyásoltság pont azt jelenti, hogy be volt folyásolva, nem volt teljesen tettének következményeivel például. Értem azt is, hogy erre azt mondod, hogy hát de az is az ő felelőssége hogy ilyen állapotba került. (és az elmebeteg?)

És most kicsit kifacsarva, az az állapot, amikor nincs tisztában a tettének következményeivel nem büntetendő, mert adott cselekvések büntetendőek ilyen állapotban, sőt néhány esetben deklaráltan bizonyos jogokkal nem élhetsz, tehát nem rakhatod bele ok-okozati összefüggésbe egy olyan rendszerben ahol a cselekedetet méred, az állapotot. Mert ennyi erővel az apja a hibás, vagy a csillagok, vagy az időjárás... Vagy szóval gondolom érted miről beszélek :) Ráadásul még logika is van az enyhítésben, mert pl ha részegen agresszív leszel, az semmiben sem különbözik attól, ha nem részegen leszel agresszív, de ha részegen gázolsz, akkor ott nem enyhít, hogy ittas voltál. Ha befolyásoltság alatt ölsz meg valakit, az is bizonyos szempontból enyhébb, mint szánt szándékkal, a tetteid következményének pontos tudatában megtenni valahol károsabb a társadalomra, illetve téged inkább el kell zárni a társadalomtól.

Szóval a belátásra és a jogra kéne ezt bízni, ugyanakkor ebben a helyzetben tényleg dühítő a számítógépes játékot felhozni okként, vagy enyhítő körülményként, mert nem ok volt szerencsétlen halo, maximum eszköz, az az eszköz amivel egy már létező problémát próbált önkezelni a srác. Enyhítőnek meg annyiban enyhítő, hogy valószínűleg nem volt 100%-as, kicsit megkattant, hangsúlyozom nem a játék miatt, ha lehet hogy a játék által is.

Nem mutatnék egyből a szülőkre sem, nem biztos, hogy ők a hibásak. Inkább elkönyvelném, hogy : na ilyen is történik, és amennyiben felsőbb hatalom lennék, beírnék egy jegyzetet a todo-k közé, hogy valami társadalmi krízishelyzet kezd kialakulni és rá kéne nézni körmökre.

Schuerue 2009.01.15. 08:20:14

Szerintetek nem kéne valakinek szerveznie egy nagy "számítógépesjáték-menetes maratont"? :)

A viccet félretéve tény, hogy a játékra ugyan úgy rá lehet kattanni, mint a piára, cigire, drogra csak a közvetlen, saját egészségkárosodáshoz szükséges mennyiség itt sokkal magasabb. Kábszer miatt meghal valaki (kivéve ha VALAKI) annak nem nagyon van hír értéke manapság, mint ahogy a tüdő- gégerák, illetve a májzsugor okozta haláleseteknek sem. Bezzeg ha a hatmilliárd (ok túlzás a szám, hiszen egy milliárdnál többen nem nagyon vannak gépközelben) emberből egy addig játszik, hogy éhen- / szomjan- / álmonhal. Annak ellenére, hogy roppant egyedi eset, személyesen érintetté tehető, mindenki akinek a környezetében valaki játszik számítógépen (ha nagy népszerűségű játékról van szó, még a nevét is meg lehet mondani, úgy még félelmetesebb) az ismerős / rokon feje felett megpillanthatja Damoklesz kardját. Ergo a játék az ördög maga, nem pedig a delikvens volt érdemes a Darwin díjra.

Az sem ritkaság hogy a különféle függőségek rabjai másnak okoznak nyolc napon vagy éppen az örökkévalóságon túl gyógyuló károsodást.
Apu odaütött, mert szóvá tette anyu, hogy a családi pótlék elfröccsöződött. - Még a halálesetek is csak akkor kapnak sajtóvisszhangot, ha aznap egyik celebnek sem szakadt be a körme.
Némi szurkálódás és ennek következtében elhalálozott nagymamájának a kertben történt elföldelése után ment vissza az átmeneti pénzavarát orvosló kártyabajnok az ultizó cimborák ölelő kebelére. - Ez azért már egy rövid hírt megér, ha lehet hozzá jó vágóképeket csinálni, de ha múlt héten már volt, akkor inkább mégse.
Rejkjavik-alsón Ottokárka lemészárolta a békés, az év világos napjai fókabél-cipőfűző készítéssel, a hosszú éjszakában pedig a kandalló melletti progresszív rap dalok éneklésével foglalkozó családjának otthon tartózkodó tagjai, mert aludni küldték mielőtt kirakta volna a Minesweeper kezdő fokozatát – Nem csak az eset ritkasága miatt fontos a közvélemény részletes tájékoztatása, de a síri hangon beolvasott információk alá roppant látványos, de olcsón előállítható computeres grafika kerülhet illusztrációként. Csak arra kell vigyázni hogy a nézettségi bázist adó, a lehúzós SMS szavazásokra könnyen rávehető funkcionális analfabéták számára is egyszerűen magyarázzuk meg a szituációt. Ergo a játék az ördög maga, nem pedig Ottokárka volt az aki nem csak születése óta küzd mentális zavarokkal (orvos híján kezelés nélkül), és semmi köze ahhoz, hogy a család annak ellenére kényszerített progresszív rap éneklésre, hogy mindig is tűzoltózenekarban szeretett volna harmadik csellista lenni.

Az ilyen esetek bicskanyitogató tálalása egyértelműen korunk média iparának felelősége, ami követi és ez által erősíti „borzalom, szenvedés és extremitások csak itt, csak most, csak önöknek” trendet.
Az esetek megtörténtének felelőse közvetlenül pedig az emberi agy és annak betegségeinek sokfélesége, no meg tágabb és szűkebb környezet. Hiszen ha valaki elolvas egy regényt és utána lelő egy énekest vagy egy elnököt, akkor senki nem jelenti ki, hogy az irodalom az ördög maga és kiemelt felelőssége van minden irodalmi Nobel díjasnak és könyvesbolti eladónak a merényletben. A környezetnek pedig, akik nem figyeltek és / vagy nem tették semmit a problémás előjelek kapcsán – vagy éppen az elmagányosodásnak és a figyelem teljes hiányának semmi köze az események elfajulásához.

Schuerue 2009.01.15. 08:59:33

A személyi felelősség pedig erősen függ attól, hogy milyen szintű mentális eltérés, esetleg betegség vezetett a függéshez, de ettől még mindenképen fenn áll. Hiszen ha valaki a depresszióját oldandó iszogat és alkoholista lesz, attól még felelős azért hogy részegen ne vezessen. Kicsit (vagy inkább nagyon) azért a 22-es csapdájára hajaz ez a dolog, mivel az átlagos, a civilizációs és szocializációs környezet normáitól való eltérés felismerése éppen ezeknek a normáknak az ismeretét, mi több elismerését feltételezi, márpedig ha valami ellenünkre való, vagy akár csak kényelmetlen számunkra, akkor hamar találunk (esetleg csak a magunk számára) logikus érveket az attól való eltérésre.

Ahhoz pedig hogy a függőség ne legyen további problémák és tragédia forrása, elhatározás és akarás kell a függőség felszámoláshoz a függő személy részéről is.
Hajlamos vagyok egyetérteni azzal, hogy az első lépés a függőség gyógyítása felé, hogy függő elismerje annak tényét hogy ő függő és mint ilyen beteg. Ehhez persze már nélkülözhetetlen a környezet a vele / mellette élők közreműködése is, hiánya azonban nem mentesítheti teljesen a függőt, a függősége okán elkövetett dolgok felelősége alól.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.16. 03:15:38

@Jonas-R:
a hirtelen felindulás és a befolyásoltság között én érzek némi különbséget. schuerue már leírta, hogy ha valaki agresszív és verekedős, ha iszik, annak nem feltétlen kéne innia. ha mégis, akkor nem látom, ez hogy enyhíti a tettét.

phaidros 2009.01.16. 14:17:44

Nyilván azért felelős, mert iszik... de persze csak a józan ész szerint.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.01.17. 08:18:21

Szerintem ezt egy kicsit elmaszatolod, illetve nagyon egysíkúan közelíted meg. De most ébredtem és nincs túl nagy késztetésem részletesen kifejteni.
süti beállítások módosítása