Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Kofa-kő

2008. december 01. - bs395

Mióta Adam Smith kitalálta a közgazdaságtant - persze nem ő volt, és nem akkor, és nem úgy - azóta az a közhely járja piaci körökben, hogy az üzlet úgy néz ki, hogy olcsón vegyél, és drágán adjál (a tőzsdei shortolásra nem térünk ki), az árrésből meg éljél jól. Az állam esetében fordított helyzet áll elő, aminek a fő oka az, hogy az államnak nem igen van pénze - de az állampolgároknak igen. Éppen ezért az állam felkent vezetői idejük jelentős részét azzal töltik, hogy a te pénzedből saját pénzt csináljanak.

Drágán vesznek pl. Ha odamegy hozzád egy kereskedő, és azt mondja, hogy vegyél meg tőle valamit 120-ért, amikor az csak 100-ba kerül, a különbséget meg megfelezitek, akkor ez neked nem túl nagy üzlet, hiszen 110-ért vetted meg 100 helyett. De mi van akkor, ha kapsz 120-at, hogy költsd el valamire, de az a valami utána nem lesz a tiéd? Akkor a cuccot is megvetted, és még maradt 10-ed zsebben, amiről az, aki a pénzt adta, nem tud.

Viszont cserében olcsón adnak. Ha neked van egy házad, ami ér mondjuk 20 millát, és te 15-ért adod el, a vevő meg visszafizeti a különbözet felét, akkor az neked nem üzlet, hiszen buktál 2,5 millát. De ha az a ház nem a tiéd, akkor nyertél 2,5 millát, plusz a havert is helyzetbe hoztad, hiszen a következő lépése az lesz, hogy szépen 20 millióért továbbadja az igazi vevőnek.

Ha ez nem lenne elég, akkor még ott van az, hogy fiktív számlagyárakat üzemeltetnek, valamint sógort-unokanővért felvesznek valami alibi melóra, persze jó pénzért. És ezért fizetést kapnak. Képviselői költségtérítés 15%-os adókulcsa? Ugyan kérem. Ha komolyan gondolnák, akkor egyrészt nem lenne felső korláta, másrészt meg bizonylatköteles lenne, és ellenőriztetnék ugyanúgy, mint az egyszerű piaci kofát karácsonykor, meg ha mittudomén hány méteren belül nincs nála a nyugta, hát megbüntetnék.

Szeretnék én is 15%-os adókulccsal bemondásra felvenni nagy lóvét, más pénzét költeni, és semmiért fizetést kapni. De amit igazán szeretnék, azt úgy hívják, hogy tematizálni a közvéleményt. Dunaszerdahelyi rendőrattak, molotovos uzsorások, délutáni showműsorok, két naponta változó kormányzati irányvonal, mindig mindenben ellentmondó ellenzék - mindezek csak azt a célt szolgálják, hogy addig se arra figyelj, hogyan szedik ki a zsebedből a pénzt.

És tök mindegy, melyikre szavazol, össze vannak ezek borulva-fonódva és mosolyogva. Az erzsébetvárosi fejlemények ügyében megkérdezték a kedves Fideszes képviselőt, hogy ha tudtak mindezekről a törvénytelenségekről, akkor miért nem tettek feljelentést? Zavartan mosolygott bele a kamerába.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr66797194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.12.01. 13:52:10

Nem is értem, hogy jöttek elő belőled ezek az ádáz gondolatok.
Várjál, csak...
Nem Magyarországon élsz véletlenül? :D

A (rossz) tréfát félretéve szerintem alapvetően nem abban különbözünk a nyugattól, hogy náluk nem lehet ilyet megcsinálni. Abban különbözünk, hogy büntetlenül nem lehet.

Vidéki 2008.12.01. 15:03:33

Ballábbal kelhettél fel, vagy másnapos vagy, azért általánosítasz és sározol be minden politikust egytől egyig.
Ha mi ezt neked elhisszük és elkezdjük majd lámpással keresni az egyetlen igaz embert, talán benned fogjuk megtalálni?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.12.01. 15:18:11

bizony, én vagyok a tótafaktum.
ártatlan politkust - ahogy ártatlan embert sem - még nem láttam. ami nem mindegy, az az arány: itten van a válság, fűnyíróként megszivatnak mindenkit már sokadszorra, közben meg egyetlen kerület egyetlen képviselőjén 700 millát keresnek.

Avatar 2008.12.01. 15:33:28

És ha azt mondja az ember, hogy "az állam rossz gazda", akkor azt mondják rá, hogy ez egy ostoba általánosítás. Csak éppen a gyakorlat napról napra ezt igazolja.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.12.01. 16:40:27

mert az állam képviselője pont ellenérdekelt a normál folyamatokat tekintve.
kis és nagy cégeknél is előfordul, nem is ritkán, de ott van némi kontrol, ami időnként az illető kezére csap.
itt viszont a felügyelet is választott, és ugyanúgy ellenérdekelt a dolgok normális mederbe terelését illetően, mint a döntéshozó.
a civil társadalom meg mint a megváltókra tekint rájuk, akik mindenhatók.

Vidéki 2008.12.01. 19:17:32

T. Avatar!
„Az állam rossz gazda” kijelentés valóban ostoba általánosítás.
Ha nem csak teóriáidból táplálkozol, hanem azokat a híreket is meghallgatod, amelyek a külvilágból érkeznek, megtudhatod, hogy a fejlett országok vezetői milyen hatalmas összegeket áldoznak arra, hogy megroggyant bankokat államosítsanak annak érdekében, hogy a végtelenül mohó bankárok által kirobbantott pénzügyi válság okozta károkat a lehető legkisebbre csökkentsék.
Akik döntési helyzetben vannak, nem úgy gondolkodnak, mint te, de szerintem a közgazdasághoz is jobban értenek!

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.12.01. 20:39:22

vidéki:
ott egymás hátát vakarják a cégvezetők és a politikusok.
a politikusok szavazatszerző ötleteit finanszírozták, és most, hogy bedőlt, benyújtják a számlát.
engem jobban érdekelne abban a témában, hogy kik is álltak az olyan cégek mögött, amik pár szézezer dolláros alaptőkével több milliárd dolláros pakkokra vállaltak kezességet jó pénzért (vagyis kikhez és milyen céllal került az kimenekített pénz).

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.12.01. 22:54:51

Nem hinném, hogy benne találnátok meg a lámpással keresett embert. Eleve nem hiszem, hogy kannibál lenne, de ha mégis ilyen fajtát tuti nem eszik, még élőben is megfekszik a gyomrot. Ráadásul a hasznosulásuk is nulla százalékos, mert a szervezet a szarból szart állít elő...
süti beállítások módosítása