Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

30 méter sprint

2008. november 25. - bs395

Azon emelkedjünk felül, hogy mi a szájbavert rossebet keresett a lengyel államfő 30 méterre a Dél-Oszét határtól, éjszaka, grúz kollegájával. Nem hivatalosan mind a ketten persona non grata-k az oroszoknál, egyiküket meg a legtöbb oszét saját kezűleg venné legszívesebben kezelésbe. Erre odamennek egy olyan vidékre sajtófotózni, ahol klánok meg hadurak uralják a vidéket az oroszok névleges fennhatósága és egy maffiózó (ti. a dél-oszét "elnök") jutaléka alatt. Obama se piknikezik Kabulban, meg nem hívja meg Sárközy-t kutyát sétáltatni Bagdad mellé!

Oszt rájuk lőttek. Vagy nem is rájuk, csak úgy lőttek. Mert az arrafelé szokás (egyébként az). Az oroszok vagy az oszétek. Vagy a grúzok! Az mekkora lenne! A pontot az i-re szokás szerint Medvegyev teszi fel: a Kreml szerint az egész Szaakasvili elnök provokációja, aki az orosz ellenségkép felmutatásával akar szimpátiát szerezni maga iránt Nyugaton. Na ja. Mert az oroszokat úgy kell mutogatni. Néha valaki elzárja a gázt, lerohan egy országot, és módszeresen irtja-börtönzi a helyi elégedetleneket, és ha nem mutogatnának rájuk újjal, akkor mindez meg se történne. Provokálják őket biztos. Te, Iván, van nálatok politikai tisztogatás? Nincs. De, biztos van! Mondom, hogy nincs. Muti na! Tudod mit? Csinálunk! Csak a te kedvedért!

Az senkinek se jutott az eszébe, hogy ez nem felsőbb utasításra történt esetleg? Hogy nagyon is jól tudták, hogy aki közel megy, arra lőni fognak, mert ott minden áldott nap lőnek, akár egy kóbor államfő vetődik arra, akár kerekes bagoly, és tényleg, és most megy a cirkusz? Ami persze jó is lehetne, hiszen Grúzia úgy lekerült a világpolitika érdeklődésének az asztaláról, mint annak a rendje (hozzájárult ehhez az un. gazdasági világválság is), ám Oroszország ugyanúgy továbbra is nagyhatalmi státuszának erőszakos visszaállításán dolgozik. De így? Mi van, ha tényleg lelövik őket? Háború? Az Unió és Grúzia egyesített hadereje megrohanja a tél közepén Moszkvát? Annyira gyász, hogy ilyen hazárdjátékosok kezében van az életünk.

Na, csak nem sikerült felülemelkedni rajta. Bátor elnök akarsz lenni? Függetlenítsd az országod az orosz gáztól, baszki!

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr38787579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jonas-R 2008.11.25. 14:48:00

Régen volt egy sorozatom, a "minek mentek oda" kérdésre kereste a választ. (két része volt, az első a barlangász aki beszorult, a második amikor az orosz szekta elbarikádozta magát egy omlásveszélyes barlangba)

Ezt is felveszem.

Vidéki 2008.11.25. 14:50:25

Te úgy gondolkozol, hogy ha a grúz és lengyel elnök grúz területen sétálni mennek és megközelítik a Dél-Oszét határt, (ahol ideiglenesen orosz csapatok tartózkodnak) az már feljogosítja az orosz csapatokat, hogy rájuk lőjenek és életüket veszélyeztessék.
Sajátos oroszbarát érvelésedet, lehet hogy a KGB utód szervezete díjazza!

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.25. 15:00:33

vidéki:
ezt már mondtam neked, de paranoiádat ne vetítsd ki rám.
jogosan vannak ott az oroszok? nem.
köztörvényes bűnözők a dél-oszét vezetők? azok.
megoldja ezt a lengyel és a grúz államfő esti sétája? kurvára nem.
keménykedhetünk mi is, csak ha nincs mögötte semmi, akkor előbb-utóbb szájba leszünk vágva, és nem árt felkészülni rá, hogy a szájbavágás célt tévesszen. na, ezt senki sem csinálja.

HgGina 2008.11.25. 15:13:30

Te nagyonokos...
Szerinted mit keres a grúz elnök Grúziában egy oroszok által megszállt (oszétok-lakta) grúz területen?
Te se menj el Békéscsabára, mert ott sok a román, ne menj Sopronba, mert sok a sógor, ne menj Vecsésre mert sok a sváb, ne menj Bajára mert sok a sokác meg a bunyevác...
Obama meg azért nem piknikezik Kabulban, mert Kabul nem az USA.
Sárközy pedig azért nem megy Bagdadba kutyát sétáltani, mert Bagdad meg nem Franciaország.
A lengyel pedig hadd menjen már Grúziába, ha meghívja a grúz elnök.
Te, nagyonokos.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.25. 15:17:34

hgina:
és mond, békéscsaba határában lőnek mindenre, ami mozog, én meg a magyar államfő vagyok?

HgGina 2008.11.25. 15:19:28

bs395
Azért abban nem lehetsz biztos, hogy köztörvényes bűnözők a dél-oszét, függetlenségpárti vezetők.
Ahogyan nem biztos, hogy bűnözők az észak-ír katolikusok, a baszk szeparatisták, a koszovói albánok, az észak-ciprusi törökök, a moldovai oroszok, a bulgáriai törökök, a boszniai szerbek. Ez csak tipikus dumája az adott terülleten uralkodó rezsimnek. Több eszük is lehetne. A teljeskörű kultúrális és területi autonómia békét teremt, békében fejlődő gazdaságot. A jólétben pedig kevés az olyan, aki bűnözésre vetemedik. (Ld. Svájc, Andorra, Liechtenstein.)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.25. 15:21:57

hgina:
a déloszétek ember- és kábítószercsempészetből tartják fenn magukat, meg ami még kijön az idejükből, mert a függetlenségi törekvéseiknek hála ember és ipar már nincs a környéken. az egész tartományban kevesebben vannak, mint békéscsabán, és ebbe benne vannak az orosz "békefenntartók" is.
a déloszétek csak azért kellenek az oroszoknak, hogy destabilizálják a régiót a bakui olaj meg a nabucco miatt.

HgGina 2008.11.25. 15:22:36

Nem a lövöldözés a lényege, ne csúsztass. Grúziában a grúz elnöknek nehogy már meg kelljen magyaráznia, hogy mit keres az ország területén BÁRHOL.

HgGina 2008.11.25. 15:25:24

Szerinted a dél-oszétok miatt nincs ipar? Szerintem a grúz politika miatt.
Ha másból nem tud megélni, akkor csempészni fog.
De ez nem változtat a tényen, hogy Grúziában a grúz elnök nyugodtan flangálhat a lengyel kollégájával a határtól 30 méterre. Vagy 1 méterre is. És nem csak éjjel, hanem bármikor.
De jure. Érted?
De facto nem biztos, hogy jó ötlet. De az is lehet, hogy Sárközy elcsatangolt kutyáját kereste.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.25. 15:36:43

ja, ha de jure hal meg, és mi de facto leszünk szarban, az mindjárt más.

Vidéki 2008.11.25. 15:47:06

T.bs395!
Egy nagyhatalom jól szervezett (ideiglenesen ott állomásozó) csapatai kontrollálják Dél- Oszétiát.
Szerintem engedélyük, jóváhagyásuk nélkül egy veréb se pottyanhat le a fáról. Álszent dolog arra hivatkozni, hogy nem ők, hanem protezsáltjaik lőttek.
Ha a sétálgató elnökök véletlenül Dél-Oszétiába tévedtek volna, akkor is aránytalanul durva reagálás lett volna az, hogy életüket veszélyeztetve rájuk lőjenek!

HgGina 2008.11.25. 15:54:50

bs395
Ha a grúz elnök de jure hal meg, akkor az azt jelenti, fogalmad sincs, mit jelent a de jure kifejezés.
Ha de facto meghal a szerencsétlenje, akkor sem dejure, sem de facto mi nem leszünk semmiben.
De jure okos vagy. De facto ebben azért már erősen kételkedem, ha ezt nem veszed zokon.

Vidéki
Dél-Oszétia de jure nincs. De facto sincs. Oszétek-lakta terület déli, grúz fennhatóság alatti része van. Abban egyetértü nk, hogy ott egyetlen elnöknek nincs keresnivalója: az orosznak.
Na arra pl. jogosan lőhetnének célba a grúzok, és a világ nagyobbik fele nem is venné zokon.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.25. 15:56:20

vidéki:
aránytalan lett volna, ebben egyet értünk. de hogy jól szervezettek lennének...
csecsenföldön egyszer bevetettek egy belügyes alakulatot, hogy foglaljanak el egy falut, ami egy közlekedési csomópontban fekszik. odavitték őket helikopterrel, aztán a parancsnokok vissza is repültek helikopterrel.
a srácok elfoglalták a falut, és várták a következő parancsot. a csecsenek visszafoglalták, a belügyesek elfoglalták megint. ez ment egy pár hétig, a parancsnokság szart rájuk, majd megunták, és saját pénzen hazavonatoztak.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.25. 15:58:17

hgina:
de jure: jogilag, de facto: ténylegesen.
ha de jure ott sétálgat, ahol de facto kurvára nem kéne, akkor miért velem kötözködsz?
apropó: ha az unió egyik tagállamának államfőjét lelövik, akkor miért is nem lesz fogaknak csattogása? de facto vagdalkozol össze-vissza, de jure meg azt gondolod, hogy ez így helyes.

flimo13 2008.11.25. 16:01:48

Gondolom azt kereste ott, hogy 200 EU megfigyelő van a határon, valószínűleg köztük nem kevés lengyel. Az a mocsok meg meg akarta őket látogatni, háttényleghogylőnékleazoroszokamocskát.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.25. 16:04:24

flimo13:
azt kereste ott, hogy tényleg vannak-e ott a határon oroszok, és tényleg lőnek-e. tényleg voltak, és lőttek is. mission accomplished.
nincsenek erre emberei? felderítők, katonák, ilyenek? enki kell odamenni személyesen?

balu_a_medve 2008.11.25. 16:09:21

"Néha valaki elzárja a gázt, lerohan egy országot,"

Hát az oroszok ebben még kezdők. Irak és Afganisztán, Szomália (etióp segítséggel)... És Közép-Amerikában mi a helyzet? Szerintem áldják az istent, hogy az USÁhoz közel élnek, máskülönben nem lennének banánköztársaságok.

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2008.11.25. 16:11:45

Schrödinger macskája ez a lengyel srác.

HgGina 2008.11.25. 16:13:40

bs395
Tegyük fel lelövik a lengyel államfőt Grúziában.
Ugyan magyarázd már el kérlek, hogy ettől mi, szegény magyar adózó honpolgárok miért is lennénk trutyiban?
Nem de jura gondolom, hogy helyes, hanem de facto gondolom így.
És úgy gondolom, hogy a politikai tárgyilagosságod elég bizonytalan alapokon áll, tájékozottságod inkább tájékozatlanság, a gondolkodásmódod pedig teljes híjával van a logikának. Hármas egységben a fentiek merőben nélkülözil a minimális összhangot, következetességet. De facto tény.

Nyugodtan ülj le kicsit pihenni, és olvasni egy kis háttéranyagot a grúz-oszét-orosz kérdéskörrel kapcsolatosan!

HgGina 2008.11.25. 16:14:45

(Az abházokat se hagyd ki!)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.25. 16:20:42

hgina:
nézzük csak. orosz katonák lelövik a lengyel államfőt külföldön. az oroszok grúziára mutogatnak, meg provokációt emlegetnek. a lengyelek felhördítik a komplett uniót (na, mi tagok vagyunk-e?), minimum gazdasági szankciók, orosz ellenszankciók, ami azért jó, mert a távfűtésünk 68%-át orosz gázból csináljuk. esetleg a baltikumban orosz kisebbség ellenes tömegrendezvények, pár belügyi szakasz átlépi a határt, bedöntik pár tagállam gazdaságát, ilyenek. hol áll meg? nem tudni.
mindezt azért, mert épp erre tévedtél, és frusztrált napod van :-).

gastro, missing in action 2008.11.25. 16:21:37

Hajrá Putyin!
Isten ments, hogy a ruszkikat egy gyengekezű sima kis miniszterelnök vezesse! Még nekiindulnának a hordák!
és ez a józan véleményű oroszok véleménye is...tudom!

Vidéki 2008.11.25. 16:29:32

T. balu a medve!

Valaki lerohan egy országot…, hát az oroszok ebben még kezdők.
Nem tudom iróniából, vagy komolyan írtad-e?
Ha komolyan gondoltad, akkor a régí sláger szövege szerint gondolkodsz: „Csak a szépre emlékezem!”
Afganisztánban is tartózkodtak már „ideiglenesen” (elég sokáig) orosz csapatok, nálunk meg évtizedekig.
1939-ben lerohanták Lengyelország felét, megszállták a balti államokat, megtámadták Finnországot.
Ha azt állítod, hogy mindezt a Szovjetúnió tette, emlékeztelek a szovjet himnusz szövegére:
„Szabaddá tett népek örök szövetsége
A Nagy Oroszország műve e frigy”.

HgGina 2008.11.25. 18:15:23

bs395
Kissé paranoiára emlékeztetőek a vízióid.
Attól, hogy egy úniós politikust lelőnek, nem lesz hidegháború, nem lesznek tényleges szankciók. Az EU ugyanúgy le se ... azt az egyetlen politikust, ahogy téged se. Egy szem lengyel államfő esetleges lelövése miatt nem fogják a panellakásodban a gázt kikapcsolni.
Ha a te tájékozottságodon múlna, már az ötödik világháborúnál tartana a világ. Mindezt azért, mert erre tévedtél, és e frusztrált napodon ezt az elég zsenge posztodban éled ki.
Ha megkérdezhetem (minden élc nélkül), hány éves vagy? Azt a tartalmat, amit eddig írtál nagyjából egy 13-15 éves gyerektől tudnám elfogadni.
De tényleg minden élc nélkül kérdeztem.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.25. 18:34:02

paranoid? egy szem trónörökös lelövése kellett 15 millió ember halálához.

egy államfő lelövése pedig minimum casus belli, még ha csak gazdasági is, ami a felgyülemlett feszültségeket nézve ugyanúgy igazivá fordulhat.

"Ha a te tájékozottságodon múlna, már az ötödik világháborúnál tartana a világ."
hány uniós kormányfőt is lőttek le mostanában? vicc az egész, de tényleg.

HgGina 2008.11.25. 18:59:30

Azt hiszem, eltaláltam, nagyjából 13 éves lehetsz.
Nem kéne összekeverned a XX. szd. elején meglévő soknemzetiségű államalakulatokban dúló függetlenségi mozgalmakat a közel 100 évvel későbbi, atomkor orosz erőpolitikájával.
No meg akkoriban még kimehettél rőzsét gyűjteni, nem kellett félni, hogy a panellakásodban kikapcsolják az orosz gázt, mert az ukránoknak éppen a csapelzáráshoz van kedvük.
Politikatörténetben, történelemben, politikában, gazdaságban annyira gyengén muzsikálsz kisbarátom, hogy lassan méltó leszel a téged ábrázoló bronzszoborra.
(Remélem, színesfémgyűjtők hamar beolvasztják.)

Este hét óra van. Ideje pizsibe bújnod, mesemacit bekapcsolnod, fogat mosnod. És egy Kinder-tojást még megehetsz.

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2008.11.25. 20:26:47

*röhög
És még index-főoldal sem kellett hozzá!

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.25. 20:51:01

de, az most megvolt, innen az új rajongó :-)
(apu megengedte hogy még gépezzek egy kicsit, mert holnap nem lesz tesi)

Jonas-R 2008.11.26. 00:36:06

HgGina, az a szép a személyeskedésbe, hogy ténylegesen el tudod terelni a témát, úgy tudsz vitatni bármit, hogy a kijelentő kompetenciáját támadod, ergó tényegesen semmit nem kell mondanod. Perfekt! jeles.


Bs, amit a kirobbantó okokról írt, persze túlzás, de azért ne csináljunk úgy, mintha az oszét konfilktustól eltekintve a zoroszok, és a zeurópaik kapcsolata felhőtlen, baráti lenne, néha összeülnek egy vodkára vagy teára, szendek közösen virágokat, és vállt váll vetve harcolnak a felmelegedés/ és a bálnák megmentése mellett. Az oroszok iszonyatos, hogy milyen erőpolitikát folytatnak, (a pofátlan katonai-félkatonai, technológiai támadásokon felül is, deklaráltan, a diplomáciában is a tettiekhez hasnoló tankként járnak el) és ebbe simán belefér, hogy "egy jó ürügyre" hivatkozva kicsit átalakítsák a gázárazási politikájukat. És akkor szopó van. Pláne, ha a gázárazási politikát pont akkor "kénytelenek, válaszul europa oroszellenességére és elfogultságára," változtatni, amikor már az a terület is megvan, amin keresztül "de facto" megtehetik. (egy csatlósállammal, akin átmegy a gázvezeték, tehát sutyiba jól felnyomhatják a gázárat "vezetékhasználati" díj néven)

(apropó, azért az oroszkat is meg tudom érteni, mert ha fél és negyedáron adod egy országnak a gázt, akkor biztos te is nehezteléssel szemlélnéd, hogy ugyanabból az országból olyan hangok jönnek, mely szerint te vagy minden gonosz forrása, az elnyomó, a geci, és nosza fegyverbe harcoljunk ellenük felkiálltással a te olcsó gázod továbbadásából származó gazdasági hasznon puskát vesznek, és egy aláírt területi rendezésről szóló nemzetkőzi szerződést semmibe véve, gerillaharccal kényszeriti ki hogy további területeket adjál át. Ezek nem az oszétok, mégmielőtt egy okos belekötne... de szép példája annak, hogy az oroszoknál a történelmi okokon felül, milyen rugók mozoghatnak a politikájuk alakulásában)

oszétia nem lesz scájc, sem lichtenstein. sok dolog miatt, talán nem kell belemenni. Ami ott folyik az semmi több, mint egy olyan törésvonalháború, (nem ideológiák menti) ami pont kapóra jön egy erőpolitikával dolgozó nagyhatalomnak, és ha még egy kis provokációval rá is játszik, sokkal előnyösebb tárgyalási helyzetbe kerülhet a legközelebbi és legnagyobb külgazdasági kapcsolatával szemben.

Nem kell túlspirázni.... A kérdés attól még adott:
"minek ment oda?"

és marad ez a legfontosabb kérdés.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.26. 02:35:42

szeretek túlozni :-)
bár nem tartom feltétlen annak, egy lövöldözés mindig tartogat meglepetéseket.
hgginát meg nem tudom komolyan venni, önmaga karikatúrája, amikor olyanokat mond, hogy "Nem kéne összekeverned a XX. szd. elején meglévő soknemzetiségű államalakulatokban dúló függetlenségi mozgalmakat a közel 100 évvel későbbi, atomkor orosz erőpolitikájával."
ha most hirtelen rá kéne böknöm egy soknemzetiségű államalakulatra, akkor az bizony oroszország lenne, pláne a kaukázus felőli oldala. el nem szabad felejteni, hogy ferenc ferdinándot is egy szerbiai szerb lőtte le boszniában...

molaris 2008.11.26. 08:19:07

Aggódom ha egy vita úgy zajlik, hogy a tények kimaradnak. Ezt a szerencsétlen lengyelt megválasztották valami ellenőr testület vezetőjének. Na azért ment oda. Ha meg már ott lézengett- gondolom én- úgy volt vele meg is nézi mi a helyzet. Ott, helyben. Különben a felsorolt érvek okán ez a másik oldalon- Q.E.D.- talán még ártalmasabb lett volna az egészségére.
Nem így gondoljátok?

phaidros 2008.11.26. 08:42:40

bs395,

tök jó kis droidod van, elvihetem játszani? :)

HgGina 2008.11.26. 09:58:50

Jonas, szerinted valahol vitattam az orosz erőpolitikát?
Vitattam az orosz-EU ellentétes érdekeket?
Vitattam bármit is a tényleges helyzetből? Nem, semmit. Sőt, megkisétreltem bs395 tájékozottsági szintjét és tájékozódási módszerét valamelyest javítani.
A kérdésre pedig változatlanul az a válasz, hogy azért ment oda, mert kedve és JOGA volt hozzá. Tehát megkérdezni, hogy a grúz lenök mi a fenének ment Grúzián belül bárhova, enyhén szólva is egeket ostromló ostobaság. Nem a te részedről, hanem a posztíró részéről. Az ostoba kérdést védeni pedig csak ennek tetézése.
Egy grúz helyi lövöldözés miatt vizionálni egy európai gázstopot, a Baltikum lerohanását elég nevetséges.

bs395, szerintem a soknemzetiségű országra bökdöséskor egyszerűbb lenne olyan célpontot keresned, amelyiknek kicsit (nem kicsit) sokkal nagyobb hatása van ránk. Nem egy olyat, amelyikről az információid csak az erősen szűrt, részrehajló, ferdítő sajtóból származnak. Tudod, van itt pár olyan ország a környéken, amelyben meglehetősen sok nemzetiség van jelen: Románia, Szlovákia, Szerbia, Olaszország, Svájc, Bosznia-Hercegovina, Franciaország, Spanyolország, Németország, Ausztria... tudod ez csak néhány apró kis országocska. No, ha ezekben lövik le egy úniós tagország első emberét, annak már tényleg lenne hatása ránk. Mert ezek olyan környéken vannak, ahol komolyabban veszik az ilyet, mint a Kaukázus környékén.
Sőt, még annak is komolyabb a hatása a lakásod hőmérsékletére, hogy a szomáliai kalózok mekkora szaúd-arábiai tankhajót kötnek el, és hány ukrán matrózt ejtenek túszul.

Legközelebb nyugodtan írj Thaiföldről, mert az tényleg baromi fontos, hogy ott milyen társadalmi, nemzetiségi problémák vannak. Igen komoly hatása lehet egy thaiföldi puccsnak Farkas Péter kiadatása ügyében. És akkor nem kell majd neki többek közt a te adódból fizetni élete végéig olimpikonnak járó támogatást. (Ezért a témaötletért nem kérek pénzt.)

HgGina 2008.11.26. 10:04:18

molaris, teljesen igazad van, az egész posztból egy fontos rész maradt ki: a tények.
Van benne helyette felületes okoskodás, csúsztatás. Ahogyan az manapság a sajtóban szokásos.

Jonas-R 2008.11.26. 11:21:19

Najo HgGina lemegyek a te szintedre, mert kicsit beteg is vagyok, aztán a gyógyszereknek és a takonnyal teli légjáratoknak hála nem nehéz szimulálni a tompaságot. (személyeskedés.... csak hogy biztosan értsük miről beszélek)

A személyeskedést támdadtam, mert elkezdtél olyan hangnemben kommunikálni, ami leginkább téged minősít. Olvass vissza pár bejegyzést, Bs nem az a szájbarágós típus, hanem a kérdésfelvetős típus.

A kérdés tényleg az, hogy "minek ment oda", és sajnos úgy tűnik, hogy ez eggyel több lépésben való gondolkodást jelent, mint amit az index grand public megüt. Jól befolyásolható.

Szájbarágom, nem mintha a postból ne lehetne kitalálni, hisz leírja:

Azért ment oda, mert meg akarta mutatni a világnak, hogy ott rálőnek akár az elnökre is, a saját hazájában a saját anyaföldjén. Tudta, hogy lesz konfliktus belőle, nem azért hívta oda fél világot, mert valójában egy ritka hegyivirágot akart csak begyüjteni......

Az oroszoknak most egy olyan középutat kell választani, amiben kihasználhatják az erőforrásfölényüket európával szemben, ugyanakkor nem mérgesedik el annyira a viszony, a fejlett ipari termékeket és szaktudást elveszítsék, ami európából áramlik feléjük. Ez a játék nagyban, míg kicsiben csak egy egyszerű lokális identitás konfliktus van, törésvonalháború, ahogy Huntington hívja. Érdemes olvasni.

Azt meg nem értem milyen tényekre vársz. Ez egy glossza, nem egy hír. A hírt keresd meg, meg fogod taláni legalább 5-7 formában a neten.

balu_a_medve 2008.11.26. 15:10:01

Helló Vidéki!

Ne haragudj, de ahogy jobban visszamegyünk a múltba, az oroszok egyre halványabbak lesznek az összehasonlításban. A fiatal Egyesült Államok bekebelezte Mexikó 40%-át, egy rendkívül véres gyarmati háborúban elfoglalta a Fülöp-szigeteket, Dél-Amerikában pedig a saját szája íze szerint intézte a dolgokat. Panamát pl. Kolumbiából szakították ki a csatorna kedvéért. De nem kell ilyen messzire menni, az európai nagyhatalmak végigrabolták a világot. Belga Kongót szabályszerűen kiszipolyozták a belgák stb.

Szóval az oroszok még kezdők.

balu_a_medve 2008.11.26. 15:14:15

Apropó, egy apróság. Grúzia rohanta le a de iure hozzá tartozó Dél-Osszétiát. A grúzok szétlőttek mindent, ami mozgott a fővárosban. Több orosz "békefenntartót" is megöltek (ha jól emlékszem, 5-öt). Az oroszok egy napra rá támadtak vissza. Szóval az elég erős, hogy Oroszo. lerohanta grúziát. Ráadásul az oroszok nagyjából megmaradtak Dél-Osszétia és Abházia keretein belül (egy 10 km-es pufferzónát kivéve, amit egyébként már elhagytak).

És hogy Dél-Osszétia de iure Grúzia része? Ki nem sz.rja le. Egy Koszovó után nem nagyon ugrálhatunk.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.26. 17:13:59

molaris:
ha ő az ellenőr testület vezetője, akkor az a dolga, hogy elintézze, hogy a határra kimenjen valaki, és megnézze, hogy ott vannak-e az oroszok, ahol nem kéne nekik lenniük, nem pedig az, hogy személyesen ellenőrizze.
pláne, hogy egy államfőről (hadsereg főparancsnok, törvények és nemzetközi szerződések aláírója) van szó, aki ezzel pont azt kockáztatja, aminek az elkerülésére megválasztották.

balu:
az oroszok végigbombázták grúziát, lángolt az olajvezeték, tankkal mejdnem kettészakították az országot, és lőtték hajóról a legnagyobb kikötőt. azon nment az izgulás, hogy visszavonulnak-e, vagy maradnak ott, ameddig eljutottak (esetleg továbbmennek).

hggina:
te tényleg hülye vagy :-)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.26. 17:35:06

phaidros:
tiéd, vigyed, csak este 8-ig hozd vissza :-)

Vidéki 2008.11.26. 20:19:35

Azt írod az oroszok még kezdők.
Azt hiszem ezt csak mérhetetlen elfogultság mondatja veled.
Olyan szeretetet érzel irántuk, mint amilyet egy jó apa a hülye fia iránt érez.
Az is furcsa beállítás, hogy Grúzia lerohanta saját területét miközben jószándékú orosz csapatok ott éppen békefentartottak.
Miért nem orosz területen tartják fenn a békét, miért grúz területen?

Vidéki 2008.11.27. 08:38:47

T. balu a medve!

Ha egyszer pszichológus venne kezelésbe, lehet, hogy először azt vizsgálná meg, miért választottad ezt a nevet.
Könnyen kideríthetné, hogy rokonszenvezel ezzel az állatfajjal.
Ez magyarázhatja azt is, hogy a józan észt és minden kritikai észérvet mellőzve az orosz medve minden lépését a jóakarat megnyilvánulásának véled.

balu_a_medve 2008.11.27. 12:39:26

T. Vidéki!

Semmilyen elfogultság nincs bennem az oroszok iránt, megérik ők a pénzüket. Az viszont egy picit szúrja a szememet, hogy most ők sátánnak lettek beállítva, holott a saját házunk táják ("a fejlett Nyugaton") volna mit söpörgetni.

Balu a medve = Balázs vagyok, gyakran becéztek Balunak, és a Dzsungel Könyvében így hívják a medvét. Szóval gratulálok a személyeskedésedhez.

süti beállítások módosítása