Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Bianko bank

2008. október 08. - bs395

Itten van most a válságnak begyűrűzése - vagy nem, a bizottság még nem döntötte el, hogy engedélyt kap-e begyűrűzni kis hazánkba -, s ez akkora felháborodást kelt, hogy még a Bayer Zsolti is zsidózott egy egészségeset. A menetrendszerinti következő stáció, hogy a bankoknak úgy általában a létjogosultságát kérdőjelezzük meg, olyan szavakkal, mint kamatrabszolgaság és hasonlók. Merthogy a bankok azok csak élősködnek.

Megpróbálom úgy elmagyarázni, hogy még én is megértsem. Bank nélkül is van élet, igen. Kis közösség, önellátás, ilyenek. Pamutzokni bank nélkül viszont már nincs. Miért? Ehhez végig kell vennünk, mit is csinál a bank, olyan "mit láttam az állatkertben?" szinten, csak több elmebajjal.

Nincs szükséged bankra. Teljesen igazad van. Ha kölcsön kell, átmész a szomszédba, ott mindig van pénz. Ha befektetni szeretnél, átmész a szomszédba, ott mindig kell pénz. Nem kell ide bank, mindezt meg tudod csinálni te is, ha értesz hozzá, és időd is van rá. Ha meg nem, hát megfizetsz valakit érte. Nem, nem a bankot. És kamat se kell, hogy kitermeld az előbbi ember fizetését, vagy részesülj a kölcsönigénylő hasznából, pedig gyakorlatilag megvettél tőle valamit, amit épp visszavásárol.

Aztán még azért sincs szükséged bankra, mert ha nem akar, vagy nem tud fizetni, akkor bukod a pénzed. De az csak pénz, igaz? Vannak sokkal fontosabb dolgok, mint a szeretet, őszinteség, napi háromszori étkezés - nem, várj, ehhez pénz kell. Bárcsak meg lehetne osztani a kockázatot a kölcsönt adók és a kölcsönt igénylők között! Mondjuk összeállsz másokkal, és így per fő és per hitel kisebb kockázatot vállaltok, a hitelfelvevők meg egymással csesznek ki, ha nem fizetnek (egy bangladesi pasas ez utóbbi tézis bizonyításaként kapott Nobel-díjat pár éve, közösségi mikrohitelezéssel).

Vagyis többen vagytok, vannak embereitek, akik elvégeznek mindenféle munkákat, szedtek kamatot (részesedtek a haszonból), de nem hívjátok magatokat banknak. Juszt sem.

E helyett kamatrabszolgákat gyűjtötök. Kéthetente kimentek portyázni, összefogdostok pár embert, és aláírattok velük - szigorúan akaratuk ellenére, különben oda a rabszolgaság - mindenféle papírokat, adtok nekik némi pénzt, aztán hazazavarjátok őket. Ha meg nem fizet, akkor se veszitek el a házát, hanem rágyújtjátok.

Hát így működik a bank. Akkor miért van válság? Mert hazudtak, és kiderült. A pénz az bizalmi kérdés. A nem létező pénz tízszeresen, százszorosan az.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr5693580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.08. 12:40:15

"Akkor miért van válság? Mert hazudtak, és kiderült. A pénz az bizalmi kérdés."

Ha a pénz az, akkor a politika százszorosan az.

Én már két éve ezt mondom.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.10.08. 12:46:17

a politikának nem csak konkrét részei vannak, nem feltétlen áll mögötte bármi kézzel fogható.

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2008.10.08. 18:19:30

Valóban. Az az orr inkább 'mered' mint 'áll'. Bár még senki sem fogta meg, tehát az is lehet illúzió! (-:

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.10.09. 09:36:08

mondjuk nem a bankokkal, hanem a fitívpénz-teremtéssel van a baj...

Jonas-R 2008.10.09. 21:18:30

Nincs baj a fiktívpénzteremtéssel sem feltétlenül.

A baj az önhivatkozás van. .. Szóval, én hiszek a gődel tételben, az egyik olyan dolog amiben csak hinni lehet :) és akkor válik egy rendszer rosszá, akkor "bolondul meg", ha elkezd önhivatkozni.

Ha a forrásállomány, ami keletkezik, olyan alapokba kerül, ami vesz olyan értékpapírt a portfoliójába ami arra a forrássul alapjául szolgáló fedezetre épül valamilyen szinten ami az elején keletkezik, az a probléma. Mármint ha bezárod a kört. Ez a probléma a gomba mód szaporodó hedge-ekkel. Tiltani kéne a rendszer önhivatkozását, és egy időre meg van oldva a probléma. (aztán úgyis keletkezik a rendszeren belül ezzel a feloldással egy önhivatkozási lehetőség és megint megborul, de hát ez ilyen :) )

Mellesleg válság az meg van.

Kicsit tessék bogarászni spread számokat. Vannak durca dolgok benne :D (200-600 bázispontig drágult a felár ... welcome CHF hitel, bár mondjuk az OTP-nek ettől még ennyire tényleg nem kéne megzuhanni, bár az tény hogy minden banknál lesz egy kis szivas ebből) ... (de mondjuk nem akkora, mint ha az OTP magával rántja a forintot, és mondjuk 1-2-4 hónapra ráver 30 forintot mondjuk a CHF re :) )

Jonas-R 2008.10.09. 21:19:30

Viszont ahogy nézem, okosan szellemifogyatékosra javítottam egy eredetileg értelmes szöveget :)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.10.10. 07:10:12

perpetum mobile márpedig nincs :-)
süti beállítások módosítása