Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Utózönge

2008. augusztus 16. - bs395

Ez is megvolt. Volt a cseheknek '68, nekünk '56, a grúzoknak meg van most egy 2008. Párhuzamok a három történetben, hogy mindegyikben részt vett a szovjet / orosz hadsereg, a "nyugat", és egy kis ország, aki nem tudta helyesen megítélni, hol a helye a világban.

A grúzok integrálni szeretnék Dél-Oszétiát és Abháziát a még ott lakók akarata ellenére. Ezt Oroszország kihasználja. Az oroszokat persze nem érdeklik az oszétek vagy az abházok. Őket igazából Baku érdekli, meg a NATO rakétapajzsa, meg, hogy semmilyen körülmények között se legyen egy Nabuccónak látszó tárgy a környéken. Ha Oroszország érzéken lenne a kisebbségek önrendelkezése iránt, akkor már holnap darabjaira hullana. Mondjuk indulásként függetlenséget adhatna Észak-Oszétiának, hogy a csecseneket ne is említsük, mert ők terroristák, az oszétek meg csak csempészek.

Amerikát nem érdekli Grúzia, vagy az oszétek / abházok. Őket Baku érdekli, meg a csővezeték. Abban már eltérnek a vélemények, hogy a pillanatnyi érdekük mi: folyjon-e éppen olaj azon a vezetéken, vagy ne? Busht, McCaint vagy a Disney figurákat és győzelemre gyúró szépségkirálynő-jelölteket is nyilatkozataival néha zavarba hozó Obamát nem érdeklik az oszétek, a grúzok, az abházok, vagy az emberi jogok. Őket Amerika jogai érdeklik, a két part között lévő emberek szavazati hajlandósága.

Európát nem érdekli Grúzia, Abházia vagy az oszétek. Európát a gáz érdekli, és ez nem lesz másként, amíg Putyin szó szerint a köldökzsinórnál fogva rángathatja az egész uniót. Mivel a gáz ára nem a kereslet-kínálat vonalon mozog, hanem a kőolaj árát követi százalékosan pár hónap eltéréssel, hideg novemberünk lesz, előre szólok. Márpedig ha az ember fázik, mert nem tudja kifizetni a gázt, akkor hajlamos leváltani a kormányt, legyen az német, lengyel vagy francia. Jól tudják ezt ott Brüsszelben, nem is nagyon ugrálnak.

A grúz elnököt se érdekli Abházia vagy Oszétia. Őt is csak az utóbbi szempont, az emberek szavazati hajlandósága érdekli - ezzel nyert jelenlegi elnökük, hogy ő aztán visszaállítja a területi egységet. A grúz nép megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez. Mit rákentek az oroszok, lemossa Amerika a gyalázatot. Ahogy a csehek, vagy mi magunk, ők is ott szúrták el, hogy nem kezelték saját magukat a saját helyükön: egy feláldozható mini állam, aminek a fennmaradása a mindenkori nagyhatalmak jóindulatán múlik, illetve az irántuk tanúsított szervilis hűségén.

Grúzia - és így hazánk - egyetlen lehetősége az lett volna, ha olyan alkukat köt az oroszokkal és az amerikaiakkal, ami után nem Grúzia áll fel az asztaltól lekötelezettként. Ha a függést megfordítja, ha jobban kell ő a nagyoknak, mint a nagyok neki. Kezdetnek ott lett volna mindjárt az a vezeték. Vagy nekünk ott lenne a nagy alföldi gázmező.

Egy szó még a Kosovo-Dél-Oszétia párhuzamról: a kosovói albánok nem kaptak amerikai útlevelet, Észak-Kosovo nem része az Egyesült Államoknak, és még csak mindenféle vezetékek se futnak át rajta. A kosovói háború Clintonnak kellett, nem Amerikának.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr54616617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Persze 2008.08.16. 11:47:17

Szóról szóra igaz, tökéletesen egyetértek.

Rainbow_ 2008.08.16. 12:14:02

nem mondasz sok újat, amit tetézel egy rossz térképpel. Az ugyanis amerikai Georgia állam térképe és nem Grúziáé.

A gázról meg csak annyit, hogy mindenki be van szarva, hogy az oroszok lekapcsolják, arra viszont senki nem gondol, hogy akkor kinek adnák el?

Tuvalu 2008.08.16. 12:23:36

Rainbow:
A térkép nyilvánvaló utalás arra,hogy angolul Grúzia az Georgia (sőt egyébként magyarul is az volt a szovjet előtti időkben, a nagykövetük kérte is, hogy a hivatalos híradásokban Georgiának mondjuk már, még ha természetesen el is fogadja, hogy a köznyelv Grúziát mond).

Nekem inkább az jutott eszembe, hogy az amerikai média hogyan tálalta a háborúban a neveket otthon, mert aztmégsem mondhatta, hogy "The russian army invaded Georgia". Hogyan különböztették meg, hogy itt most nem kell megijedni, nem a mi Georgiánkat támadták meg?

HaCS 2008.08.16. 13:00:38

Tisztelem, ha valaki helyén értékeli a dolgokat. Gratulálok a poszthoz.

Rainbow_ 2008.08.16. 13:08:15

Tuvalu te politikus vagy?
miért lenne egy magyarul megírt, Grúziáról szóló cikkben megjelenő térkép utalás az angol nyelvre?

See, sounds a bit crazy, isnt it?

Elmondom mi történt itt. Tiszelt szerző beírta a gogliba, hogy georgia map. Láss csodát: a képek között az első sorban ott a fenti térkép.

Tuvalu 2008.08.16. 15:29:12

Rainbow: Lehet, hogy igazad van. Én abból indultam ki, hogy nálam belefért volna poénnak, hogy ilyen térképet tegyek. Átgondolva viszont esélyes a te változatod is, sőt inkább az lehet az igazság. Majd bs395 megmondja, ha meri, hogy melyik eset áll fenn.

(egyébként ilyen szempontból nagyon vicces a Kaukázus térképeken. Ókorban volt ott egymás mellett Albania és Iberia is egymás mellett)

Amúgy térképész vagyok. :D

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.16. 17:59:11

a pont tuvalunál van, tényleg azért, mert angolul georgia :-).
ezt a família kft egyik része óta tudom, ahol a tesitanár ki akarta vinni az ikreket georgiába, és mindenki az amerikai tagállamra gondolt. lásd még a kosóvói párhuzamot.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.16. 18:10:10

rainbow:
nm kell az oroszoknak lekapcsolni a gázt ahhoz, hogy nekünk rossz legyen. sőt, még csak nem is kell velünk összebalhéziuk, elég, ha monjuk az ukránokkal vonják össze a szemöldöküket megint úgy november-december küröl, úgyis szív mindenki, aki tőlük nyugatabbra van.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.08.16. 19:04:55

Hehe, Rainbow_, így jár, aki túl okos akar lenni. :-)

Vagy inkább: aki nem alkalmazza a jóindulat hermeneutikáját.

Tök jó a térkép.

bloodhound v2.0 2008.08.18. 14:38:44

bs395 · killtheradical.blog.hu 2008.08.16. 17:59:11

nekem is mindig ez a sztori jut eszembe, pedig ma már szégyellem, hogy gyerekként néztem a família kft-t... :)))

ennyit akartam elmondani vietnamról... öööö.... georgiáról...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.18. 17:45:47

jóvanna, akkor még nem nagyon volt más :-).
süti beállítások módosítása