Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Arányoskáim

2008. július 19. - bs395

Fixáljuk az embereket.

Az egyik embereket azzal fixáljuk, hogy függetlenítjük a juttatásaikat a realitásoktól, a másikakat meg azzal fixáljuk, hogy az egyikeknek a fixált juttatásaikat függetlenítjük a realitásoktól.

Hogy is megy ez?

A segély, a nyugdíj az fejenként egy fix összeg. Max. nőni tud, csökkenni nem. Mivel fejenként fix, előre meghatározott képlet alapján, azért a jogosultak számszerű szaporodása a teljes volument növeli. Ugye.

Az van, hogy a segélyt, meg a nyugdíjat valahol meg kell termelni. A termelés mértéke az, ami megmondja végső soron, hogy az államnak mennyi a bevétele, azaz mire mennyit tud költeni, a különbséget meg jól felveszi hitelbe. Ha az állampolgár meg követi a példát, hát jól lehülyézzük, hogy nehogy már hitelből hitelbe éljél, tanuljál már meg számolni, baszki.

Vagyis ha alacsony a termelés, alacsony kéne, hogy legyen a különböző állami juttatások teljes volumene is, függetlenül a juttatásban részesülő személyek számától. Az egészségügyben, oktatásban, közszolgáltatásokban már megtörtént a fűnyíró-elv szerű "reform", itt viszont nem. Itt harcolunk a realitások ellen, a határon megállítjuk az áremelkedést, a gázárét legfőképp, a helyett példának okáért, hogy azon dolgoznánk, hogy ne függjünk a gáztól. Az utóbbi nem olyan látványos, azzal országot lehet építeni, nem választást nyerni.

Erre majd jön a felzúdulás, hogy persze, a másik segélye az bántsa a szemét csak az embernek - de mi van akkor, ha úgy bántsa a segély az ember szemét, hogy ő meg közben nem kap, csak fizeti? Egy vállalatnál ez úgy működik, hogy ha nincs bevétel, akkor vagy kirúgunk valakit, vagy mindenki kevesebb fizetést kap, és nincs bónusz sem - de nem úgy, hogy felveszünk még két embert!

Ami kéne: az állami nyugdíjak és a segélyek, meg úgy egyáltalán, bármilyen állampolgári juttatás mértékét az ország, a gazdaság teljesítőképességéhez szabni, százalékosan. Azt mondani, hogy erre az állam az éves bevétel X%-át költi, nem többet. Így vissza lehetne venni a közvetlen populizmusból, hiszen nem tudsz nyugdíj vagy segély emelést ígérni, mert az nem attól függ, hogy a költségvetési törvényben a választás évében mennyi az annyi, hanem az, hogy a választás évében mennyi a bevétel. Így lehetne ösztönzőleg hatni a munkába visszakerülésre, mert ha csökken a bevétel, csökken a fejenkénti segély is. Arról már nem is beszélve, hogy csak megfelelő gazdaság és adópolitika folyományaként nőnének az állami juttatások.

Rám frusztrálólag hatna, ha kizárólag mások teljesítményén múlna, hogy mennyit kapok havonta, pedig ezzel a rendszerrel pont ezt érnénk el. Jelenleg is ez zajlik, csak a különbséget kipótoljuk - ezzel kéne felhagyni.

Azt már tényleg meg sem merem említeni, hogy egy nyugdíj BIZTOSÍTÁS az úgy kéne, hogy működjön, hogy leülsz a biztosítási ügynökkel, előveszitek a táblázatokat, és megkérdezi, hogy hány év múlva a jelenlegi reálértéken számolva mekkora nyugdíjat szeretnél kapni, és megmondja, hogy ez havonta mennyi forint. Fújj, a demagóg mindenemet.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr88565628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.19. 16:46:27

Azért ez a nyugdíjkérdés nem ennyire egyszerű. Ha úgy vesszük, az ember megdolgozik a pénzéért, vagyis megkapja a munkájának az ellenértékét, ebből tartsa fenn magát most és mindörökké. Elvben oké. A probléma ott van szerintem, hogy az ember nem csupán magát tartja el, hanem adó- és illetékfizetőként a társadalom rá eső részét is, ami ma Magyarországon fejenként plusz három fő. Ha ezt vesszük, akkor negyven évnyi munka mellett csak kijár negyven évnyi "eltartottság", húsz előre, húsz utólag, én még mindig a társadalom az adós.
Persze a jelenlegi kiróvó-felosztó rendszer kicsit komcsi, és nyilvánvalóan egy (mind összetételében, mind munka- és adómorál szempontjából) sokkal egészségesebb társadalomra épül, tehát nem tartható fenn. Azonban az átálláshoz fel kéne tőkésíteni a jelenlegi nyugdíjakat, amit egészen biztosan nem engedhetünk meg magunknak.

torró 2008.07.19. 20:11:59

Úgy látom mindenki nyaral kedves Before így aztán nem nagy eszmecsere várható,pedig ez sok embert érint. Sőt, elég érdekes téma.És máris egyetértek az elején,sőt megtoldom azzal hogy az eltartás úgy történik hogy a többiek jóval magasabb alappal indulnak a kiszámításkor, mert általában az inproduktív "dolgozó" magasabb bért kap. Nos az is igaz hogy ez inkább még mindig komcsi rendszer, de hát mi változott? Hát a vezetők felismerése hogy hogyan lehetett minden vagyont már ugye az államit zsebre vágni.És tartok tőle hogy egy ideig marad is, mert nem akarnak választást veszíteni. És ennek okán majd az emberek veszítenek majd de nagyon sokat!

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.07.19. 20:49:12

megvilágosodtam! szuperbruttó! nyugdíjra, közalkalmazotti bérre, segélyre, midnenre!
onnantól ugyanazok a szabályok érvényesek mindenkire, mindegy, milyen forrsából, és milyen jogcímen kapja a bevételt: ha emelik a tb járulékot, akkor a nettó segély csökken!
zseni vagyok! ebből poszt lesz!

torró:
az igazi gond a felső vezetpk szintjén az, hogy nem a saját pénzüket költik, ráadásul ha nem költi el, akkor a pénz elveszik a számára.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.19. 23:35:26

Na, zseblámpa se voltam még... :DDD
Mondom: hiába bruttósítanál (tőkésítenél), ha nincs miből. Most számolj utána, 3 miller nyugger, akik mögött nincs egy kanyi vas sem, várható élettartam, egészségügyi kockázatok (lakhely, nem, foglalkozás, tényleges egészségügyi állapot, stb), aztán annuálni a kijött számot (ami fejenként átlagosan is sokmillió leend) végül felszorozni a 3misivel és ott tartunk, hogy az ország teljes 1 vagy 2 évi gdp-jét erre kell fordítani...
Tudsz kölcsönadni? :D
süti beállítások módosítása