Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Egyél több fényt!

2008. június 07. - bs395

Nagyon oda kell ám figyelni, aki olajügyekben, élelmiszer-válságban, vagy környezetvédelemben otthon akar lenni, nagyon oda kell figyelni minden egyes nap.

Persze minden egyes nap újra kell formázni az agyát, de ne legyünk már kicsinyesek, mi az a kis duplagondol a szellemi boldogsághoz képest!

Kezdjük a szimpla kőolajjal.

Oil peak

Tudni véljük, hogy mennyi is a még fel nem hozott, sőt, a fel nem fedezett mennyiség is, továbbá tudni véljük, mekkora a jelenlegi kereslet, a jelenlegi termelés és a jelenleg feltárt készletek, hovatovább azt is, hogy a termelés és a kereslet mennyi lesz. Mert okosak vagyunk, azért.
A jó az, hogy sokan vagyunk okosak, csak mindannyian máshogy.

Az oil peak elvileg az az állapot, amikor a kereslet meghaladja a kitermelést - ez az a pont, amikor eljőve az apokalipszis, és tényleg lovon, mert benzint azt nem kap.

Vagy az oil peak az, amikor az olaj ára akkorára nő - még a termelési-keresleti görbék metszése előtt akár -,hogy az alternatív energiaforrások tartósan kompetitív előnyre tesznek szert piacgazdaságilag. Ez szép, csak miből lesz jövedéki adó? Nesze neked piacgazdaság.

Namármost minden előrejelzés és kimutatás durva becslés csupán - a legtöbb termelő és forgalmazó adatai ugyanis titkosak, valamint beleszámítanak olyan dolgokat is, amik ma tabunak számítanak (természetvédelmi területek kitermelése), vagy nem gazdaságosak, és az oil peak alatt se feltétlenül lesznek azok (mélytengeri fúrás és társai).

Vagyis mind az oil peak (bármely értelmezése), mind annak előrejelzése nem más, mint tapogatás a sötétben. (jegyzet: az oil peak tagadása is az)

Az igazán ciki része az, amikor tök komoly emberek és szervezetek egymásra pro- és kontra licitálnak. Hogy miért? Mert az egyiket egy kitermelő, a másikat egy forgalmazó, a harmadikat egy feldolgozó, a negyediket meg egy szimpla spekuláns fizeti. Hogy a fogyasztók kit fizetnek érdekképviseletileg? Az államot! A fogyasztói érdekképviseletet az államnak kéne ellátnia az ilyen-olyan olajmultikkal szemben. Na de akkor honnan lenne a jövedéki adó?

Mire kell az olaj?

Hőcsinálásra, és nem csak légköbméter fűtésileg, hanem vegy- és nehéziparilag is; áramcsinálásra; műanyagcsinálásra; gyógyszer- és kozmetikaiparra; közlekedésre és szállításra; mezőgazdaságban műtrágyára, többek között.
Mindenre és mindenhez olaj kell, a komplett civilizációnk az olajra rendezkedett be gyakorlatilag - ott van a felívelés az életszínvonalban, ahol elterjedtek az olaj és származékai minden lakásban és tüdőben.

Mivel lehet helyettesíteni az olajat? (vagy a gázt)

Az olajjal és a gázzal (vagy szénnel) nem az az egyetlen gond, hogy rossz a környezetnek, mert felborítja a légkör hőháztartását, hanem az is, hogy nem végtelen: termelődik ugyan, ám pár millió év kell akkora mennyiség előállításához, mint amennyit mi egy év alatt eltüzelünk, és az arány folyamatosan romlik, és ebben még a kutatók is egyet értenek. Az olaj és a szén tehát nem megújuló energiaforrások. Egyetlen előnyük, hogy ökológiailag nem versenyes erőforrások, vagyis más fajoknak nincs szükségük rájuk a fennmaradáshoz (sőt).

Mik a megújuló energiaforrások? Szél, Nap, víz, termikus hő és a növények.

A fűtést és áramtermelést lehetne bizonyos mértékben helyettesíteni Nap, szél, geotermikus és vízi energiával. Igaz, fogalmunk sincs, hogy mekkora mértékben, főleg, mert úgy pazaroljuk az áramot és a hőt, mintha különben ránk rohadna. Egy energiatakarékos berendezkedés esetén sem tudjuk, mekkora részét lehetne a jelenlegi, vagy a prognosztizált lakossági energiaigénynek fedezni pusztán a nem fajkompetitív energiatermelési formákkal, mert nem támogatjuk őket, mert nem termelnek se jövedéki adót, sem nem lehet őket monopolizálni, tehát a fogyasztói függés a nagy termelőktől és elosztóktól nem alakulna ki, így komoly mértékű kapital válna egyik napról a másikra semmivé, alapjaiban bolygatva meg a komplett hagyományos nyugati társadalmi berendezkedést.

A gyógyszer- és kozmetikaipar helyettesítő termékekkel ki tudná váltani a jelenlegi termékek nagy részét, viszont nem feltétlen lennének a termékek ugyanazok a hatásukat tekintve, az árukról nem is beszélve, tehát csak majdnem kapnánk ugyanazt, mint eddig.

A közlekedés és szállítás legalább annyira neuralgikus pont, mint a fűtés és az áram. A vizi és szárazföldi közlekedést még csak-csak ki lehet váltani ilyen vagy olyan technológiákkal közel azonos kinyert paraméterek mellett, de én innen nem látom, hogy a légi közlekedés és szállítás - amik a globalizáció sebesség és időparadoxonainak fizikai vetületét adják - hogyan működne fosszilis energiahordozók nélkül a jelenlegi kapacitás és sebesség mellett. Légi közlekedés nélkül világunk komoly változáson menne keresztül, a távolságok újra a két világháború közti értékükre nőnének időben, valamint - akár a nagy energiatermelők és elosztók esetében - komoly méretű tőke tűnne el a gazdaságokból, nem is beszélve a haditechnikáról. Vagy megbarátkozunk a rakétahajtású gépekkel? Esetleg visszatér Zeppelin gróf, csak áramvonalasabb - de ugyanolyan sérülékeny - lesz?

Műanyagok. Nincs mivel helyettesíteni. A műanyagok helyettesítik a műanyagok előtti világ 90%-át. Zéró alternatíva, hacsak nem találjuk ki, hogyan lehet a légköri szén-dioxidból polimer láncokat csinálni - de annyira gazdaságosan, hogy a csomagolóipar ne omoljon össze. Jelenleg a műanyagokkal ugyanazt teszzük, mint a hővel és az árammal - pazaroljuk, csak ha lehet, még látványosabban. Mert mit csinálunk a műanyag palackkal, miután kiittuk belőle a kólát? Elássuk, bazdmeg! Még jó, hogy nem ülünk ott mellette, várva, hogy hátha kihajt belőle egy kólafa. Műanyag nélkül pedig gyakorlatilag az egész eldobható tömegtermelésre épült fogyasztói társadalom - ami most már nem csak USA, EMEA, Japán-Korea-Szingapúr és ANZ, hanem Kína, India és délkelet-Ázsia is - megáll, azt néz.

Mezőgazdaság. Talán a legtöbb ellentmondást felvonultató terület. Ha nem megy a traktor meg a kombájn, az azt jelenti, hogy a városból vissza kéne menni a földekre kapálni, szántani meg aratni. Akik visszamennek, azoknak az eddig nyújtott szolgáltatásaikra viszont hiány lenne - tehát vagy éhen halunk, vagy lemondunk a kényelemről. A fosszilis üzemanyagot ez esetben is lehetne helyettesíteni, mint a közlekedés és szállítás esetében, de egyrészt a jelenlegi technológiák segítségével vagy az élelmiszer és takarmánytermelés kárára (kukoricából bioetanol, energiafű, stb.), vagy a biodiverzitás és a biomassza rovására (erdőirtás, lápcsapolás, egyéb nyalánkságok). Közben várjuk a harmadik generációs bioüzemanyag technológiákat és a génmódosított növényeket, mintha csak a Szent Grál vagy a bölcsek köve repülne tátott szánkba.

Vagyis légi közlekedés, műanyagok, mezőgazdaság, plusz a termelő országok jelenlegi hatalmi pozíciói, megspékelve a forgalmazók és feldolgozók felhalmozott tőkéjével, hozzáadva a jóléti államokat eltartó, a fosszilis energiahordozókból származó adókkal, kiegészítve a termelői-fogyasztói, már-már jobbágyi függéssel - és a hab a tortán, hogy mindenki igyekszik lenyomni a torkunkon a saját érdekét, mint igazságot, miközben tudva levő, hogy akárhogy is lesz, nekünk, fogyasztóknak jobb tuti, hogy nem lesz.

Miért nem lesz nekünk jobb?

Látod a reklámokat, olvasod a PR-t, hogy azok, akiknél a jelenlegi tőke és hatalom van, azok készülnek rá, hogy egyszer nem lesz olaj, és hatalmukat, vagyonukat és pozícióikat igyekeznek átmenekíteni az új világrendbe, ahol az energia, a közlekedés és az élelmezés problémáit olaj nélkül is már most megoldották, csak még nem piacképes a dolog, de majd mindjárt az lesz, csak párat kell aludni még, és jön a Jézuska (vagy Hanuka, tökmindegy, a mese a lényeg). Na ja. Ez piacgazdaságilag gyönyörű, csakhogy itt nem piacgazdaságról van szó, mert a hatalom olyat nem ismer - a hatalom csak és kizárólag a spekulációt ismeri, a húzd meg-ereszd meg törékeny látszategyensúlyát. Most, hogy emelkedik az olajár, és napról napra kiderül, hogy de, önként vállalt függőségünkben hajlandóak vagyunk érte napról-napra többet fizetni, képzeld el mi lesz akkor, amikor nem lesz olaj? Te az ő helyükben nem kivárásra játszanál, hogy az új világrendben minél kevesebb potenciális vetélytársad legyen, akár cégekről, akár államokról van szó?

Apropó, államok.

Az államok kezében is van biza még hatalom, nem csak a cégekében. Úgy hívják a legfontosabbat, hogy hadsereg. Zord dolog, tudom, én se rajonganék az események esetlegesen erre haladásának, de ez van. A cégek kivárása biza el tudja szabadítani a következő világháborút, s mivel atomunk is van dögivel, lehet, hogy az új világrendben a tőke az a sugárfertőzéstől mentes termőföldre és vízforrásra redukálódik.

Nade mit tesznek az államok, hogy a történelem folyása még véletlenül se jusson el idáig? Vagy képviseli a fogyasztók – más néven a választók, állampolgárok - érdekeit, vagy jön az atom.

Ha az államok és szövetségeik - EU, ENSZ és szervezeteik, valamint a számtalan egyéb globális és regionális tömörülés - komolyan vennék a polgáraik tömegképviseletét, akkor a fogyasztói társadalomban ott virítana minden ház tetején a napkollektor, ahol csak lehet, ott figyelne az államilag támogatott hőszivattyú, minden pusztán és dombgerincen forogna a szélkerék, le lenne szigetelve minden rés, pénzel illetve börtönnel büntetnék a pazarlást, a földeken pediglen drákói szigorral vágnának rendet a multikulturális termesztés propagálása és a támogatási rendszer vargabetűinek az átvágása érdekében, és nem lennének olyan baromságok, mint a fizetünk, csak ne termeljél inkább semmit, hátha mégse lesz élelmiszer-válság.

Mondtam már, hogy atom?

Nos, atomot nem szabad, se lakott területre dobni, se reaktorba zárni, mert az atom az rossz, érteeem? Inkább dögöljünk éhen, mint egy jó kis atomreaktor, persze olyan messzeségben és mélységben, hogy az egyrészt ne érje meg, másrészt ha tényleg robban, akkor az én kertemet a nukleáris szélnek a széle se érje el.

Fel kéne végre fogni két nagyon fontos dolgot:

1. Nincs tuti megoldás.
2. Nem tudsz fényt enni, hacsak nem vagy növény - ha meg de, növény vagy, akkor meg mit ugatol bele?

Ugyi.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr42506746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2008.06.07. 14:23:44

Mezőgazdasággal kapcsolatban azért pár probléma még kimaradt:
1. Az intenzív mezőgazdaság által produkált termésátlag többszöröse a "bio" megoldásoknak. Azaz, ha az emberek kimennek a földre kapálni az azzal jár hogy nagyon-nagyon éhes lesz az átlagpolgár.
2. Ehhez a kivonuláshoz nem elég hogy van egy csapat gyalog, pacik is kellenének. Azt meg nem kapni a kínai piacon.
3. Az átlagpolgár ma nincs olyan fizikai állapotban hogy kibírna 10-12 óra kemény fizikai melót a földeken.
4. Kétlem hogy önként és dalolva megtenné. Inkább beszerezne egy Kalasnyikovot és rablóbandát alapítana a polgár. Azaz eljönne Mad Max ideje.

Alternatívok: Alapvető probléma velük hogy az EU aki amúgy elég gazdag és elég környezettudatos a nagyvilághoz képest úgy 20%-ra számolja beláthatón belül az alternatívok lehetséges max. arányát. És ebben benne vannak azok az országok is akik teli vannak jó hatásfokú vízerőművek, geotermikus erőművek, illetve szélerőművek építésére alkalmas területekkel, illetve azok a kapacitások is amik már megvannak.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.06.07. 14:25:02

Atomhoz is jó adalék, hogy Sólyom a héten mondta, hogy nem támogatja az atomerőműveket, és a megújuló energiforrásokat emlegette.

Ez nagyon szép, csak azt nem tette hozzá, hogy az olaj kiváltására ezek nemigen alkalmasak, mert egyszerűen nem tudunk annyi energiát kivenni belőlük, mint az olajból. Az atommal már lehetne, de az rossz szerinte.

Az emberek többsége nem fogja fel, hogy az életünk alapja az energia. Ha az nincs, akkor nem fogunk így élni. Az életszínvonalunkat nem lehet majd fenntartani, ha nincs atom, és el kell arra készülni, hogy igen sok dologról le kell majd mondani, mert nem lesz rá energia, hogy előállítsuk.

Magyarul sokkal rosszabbul fogunk élni, hacsak nem teszünk valamit, pl. atomerőművet építünk, de erről senki hallani sem akar. Abba viszont senki nem gondol bele, hogy akkor viszont engedni kell az életszínvonalból is, mert mindennek ára van.

Kíváncsi leszek mikor fog megjelenni a mainstream médiában, hogy ideje készülni arra, hogy hamarosan vége lesz a jó világnak, és ez nem a világ tévoli részein fog csupán történni,hanem elér majd minket is...

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.06.07. 14:26:55

"Kétlem hogy önként és dalolva megtenné. Inkább beszerezne egy Kalasnyikovot és rablóbandát alapítana a polgár. Azaz eljönne Mad Max ideje."

Lehet, hogy itt az ideje fegyverkezni? Aki a fegyver innenső végén fog állni az fog jobban élni, a többi meg valószínűleg rabszolga lesz.

Vajon mit szólnának a tömegek, ha eljutna hozzájuk, hogy ez vár rájuk?

kanbatu 2008.06.07. 14:41:01

"Ha az államok és szövetségeik - EU, ENSZ és szervezeteik, valamint a számtalan egyéb globális és regionális tömörülés - komolyan vennék a polgáraik tömegképviseletét, akkor a fogyasztói társadalomban ott virítana minden ház tetején a napkollektor..."

Lehet, hogy nem elég fejlett az intelligenciám, de mostanában azon szoktam eltűnődni, hogy ha az emberiség éppen két fenyegetéssel néz szembe, amik közül az egyik, hogy elfogy az energia, a másik pedig az, hogy túl sok kezd lenni belőle, akkor nem lehetne-e esetleg egy kis kreativitással a két gondot összekapcsolni, és elvenni onnan, ahol sok, és odaterelni, ahol kevés.

storyline :) 2008.06.07. 14:43:47

Egy nap úgyis mind meghalunk!

storyline :) 2008.06.07. 14:58:15

"Lehet, hogy nem elég fejlett az intelligenciám, de mostanában azon szoktam eltűnődni, hogy ha az emberiség éppen két fenyegetéssel néz szembe, amik közül az egyik, hogy elfogy az energia, a másik pedig az, hogy túl sok kezd lenni belőle, akkor nem lehetne-e esetleg egy kis kreativitással a két gondot összekapcsolni, és elvenni onnan, ahol sok, és odaterelni, ahol kevés. "

Ez azt eredményezné, hogy az amúgy is nyomorgó 3. világban még nagyobb lenne a népszaporulat.... Nincs mese, ha nem lesz valami jó kis járvány, ami viszonylag kis járulékos kárral kordában tartja az embertömeget, akkor párszáz év múlva nagyon szar lesz ezen a bolygón élni...

Sirály 2008.06.07. 15:02:11

Kb. 2050-re lesz ám fúziós atomenergia is. Az meg tiszta és csak hidrogén kell hozzá.

Manyizga (törölt) 2008.06.07. 15:03:56

A mezőgazdaság megvan olaj nélkül. Van alternatíva.
lásd a blogomban. binary.blog.hu

vorpex 2008.06.07. 15:16:04

Azt hiszem, hogy majd az osszes problema alapjat az energiavalsag okozza, vagyis, hogy elfogy a koolaj, illetve a szén. Erre a leghatekonyabb megoldas az lenne, ha a megujulo energiakat ketdenenk el minnel hamarabb favorizalni. Es szukseg van az "atomenergiara" is. Nem veletlen, hogy idezojelek kozott van, ugyanis nem a hagyomanyosra gondolok, hanem az ITER-re. Az ITER egy nagy nemzetkozi projekt, ami magfuzio segitsegevel termel energiat. Az energiaforras a hidrogen egy izotopja, ami a tengerekben gyakorlatilag vegtelen mennyisegben all a rendelkezesunkre. Ja es a legszebb, hogy kornyezetbarat, mert nincs karos gazkibocsatas, vagy radioaktiv izotopok. A projekt tervei szerint kb. 2016 kornyeken akarjak beiinditani a kiserleti reaktort Franciaorszagban es azt varjak, hogy 2050 korul elkezdhetik epiteni a gazdasagilag is elonyos eromuveket.

Szamomra furcsa, hogy ezt a technologiat folyton elfelejtik es kihagyjak. Pedig erre kene a leginkabb konventralnunk. Ha az emberiseg megcsinalna ezt a technologiat, soha tobbet nem kene tartanunk a koolajhoz kapcsolodo energiavalsagoktol.

Ja nemzetkozi projektkent termeszetesen Magyarorszag is reszt vesz a dologban.
Szoval ugy latom van remeny. Es a tobbi problema, mint a muanyagok, kozmetikai ipar, kozlekedes, hasonloan, mint amikor epitettek az urhajokat, profitalhatnanak ezekbol a kutatasi mellektermekekbol.

vorpex 2008.06.07. 15:16:57

baz, siraly gyorsabb voltal :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.06.07. 15:23:21

"Kb. 2050-re lesz ám fúziós atomenergia is. Az meg tiszta és csak hidrogén kell hozzá."

A baj csak az, hogy addigra már kissé késő lesz, ahogy most elnézzük a folyamatokat.

Lambotze 2008.06.07. 15:54:34

Gyerekek, tudom, h a fogyasztás (pazarlás) visszafogása csak elodázná a végkifejletet, de én a légkondit betiltanám. A műanyag palackokat dettó. A gázt szénné (hihi) adóztatnám, akárcsak az áramot, kb úgy ahogy most a benzinnel teszik. Az emberek iszonyú sokat pocsékolnak, ha aranyárba lenne az energia, kétszer is meggondolnák, h 5 lámpa égjen a lakásban miközben a 19 fokra hűtött lakásban a tv-t bambulják.

Ja, és atom kell.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2008.06.07. 16:01:18

forumozok!
Nem az a baj. Nem kell bedőlni a médiának, ahol soha semmit nem képesek felfogni, csak egy-két szót, amit szétkürtölnek.

Miféle folyamatokat nézünk el? Ne mondjátok, hogy globális fölmelegedés, mert a falramászom. A Föld történetében megkülönböztetünk glaciális(jégkorszak) és interglaciális (jégkorszakok közti) korszakokat. Lehűlés, felmelegedés, ez egy természetes folyamat. Elivatagosodás, majd kizöldülés, kontinensvándorlás stb volt eddig is és lesz eztán is.

Persze ahol lehet ott érdemes lenne visszafogni a környezetszennyezést. A szemetelést, a repülőgépeken(ezek helyett kontinenseken belül TGV szerű vonatok kellenének.) És erősteljesen rátérni a kocsiknál is valami elektronikus pályára, vagy hibridekre(ezek egyre sokasodnak..) De nem kell túldramatizálni a dolgot, nem halunk éhen 2050 re.

De probléma tényleg van a fúziós reaktorral. Mégpedigaz, hogy a 2050 csak egy reménykedés. Ahhoz áttörés kéne, technikai, sőt elméleti akadálya van jelenleg. Így abban a dátum csak azt jelzi, hogy a mostani tudósok közt nincs olyan, aki megtudná álmodni a megoldást..hátha a következő generáció.Szóval elég soványka dolog.

Az országba kell három atomerőmű és meg van oldva az energiafogyasztásunk. a veréb..vagy izé sólyom, meg a sötétzöldek meg költözzenek ki a Vénuszra. Ott aztán van üvegházhatás, hisztizzenek ott.

garázdabillegető (törölt) 2008.06.07. 16:01:55

"[műanyag] Zéró alternatíva, hacsak nem találjuk ki, hogyan lehet a légköri szén-dioxidból polimer láncokat csinálni - de annyira gazdaságosan, hogy a csomagolóipar ne omoljon össze."

?????

www.hirtv.hu/tud-tech/?article_hid=217706
Magyar szabadalom - szén-dioxidból üzemanyag

A klímaváltozásért és a környezetszennyezésért felelős szén-dioxidból óriási tételekben kezdik előállítani azt az olcsó üzemanyagot, amelyet a kémiai Nobel-díjjal kitüntetett magyar származású Oláh György fedezett fel.
Nemcsak üzemanyagnak jó, hanem alapanyagként is szolgál műanyagok számára.
en.wikipedia.org/wiki/Methanol_economy
Hogy mi a gazdaságos a csomagolóanyagok számára, majd eldönti a jövő. Emlékszen, nemrég a mobiltelefon is majd' megfizethetetlen volt.

Nem lenne itt hamar oil-peak, ha takarékosan és belátással használnák az olajat.
De lássuk be, hogy nem oké addig se szemléletet változtatni. A nagyteljesítményű és -fogyasztású autó jár nekem, mert cool és meg tudom fizetni a benzint. Az ausztrál bor jár nekem, mert szeretem. A Maldív-szigeteki nayaralás jár nekem, mert az trendi és meg is tudom fizetni. Az eldobható kólásüveg jár nekem, mert az eldobhatom, és nem kell visszaváltanom, a szelektív hulladékgyűjtés pedig nem kell nekem, mert az fárasztó és csak a hajléktalanok fogalkoznak ilyesmivel. Továbbá, ha kevés lesz az üzemanyag, remélem, nem a nagyfogyasztású kombájnok fogják az Audim elől felzabálni a maradékot.
A piac törvényei pedig ezért megteremtik eme létfontosságú dolgokra a kínálatot is.
A gyerekemnek pedig nem jár a kiszámítható élet, egészséges környezet. Majd megoldja a generációja a gondokat, nem az én problémám.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2008.06.07. 16:17:33

Lambotze, figyelj. A technikai fejlődést, az új vívmányokat sosem szabad visszafognunk. Nekem nincs légkondim, de nem sajnálom mástól. Hol húzod meg a határt, akkormár a villanyégőt is be lehetne tiltani. A légkondi olyan dolog, mely ténylegesen életet hosszabbíthat meg, úgy mint a hőszigetelt és jól fűtött lakás a régi házakhoz képest.

Az ellen kell kardoskodni szerintem, ami tényleg felesleges. Irgalmatlanul sok a repülő, miközben simán kilehetne őket váltani mágneses vasutakkal(kontinenseken belül. Persze Budapest-Porto lehet picit tovább tartana, de nem sokkal(ráadásul ez a város közepébe bevisz)


Meg tényleg az áram árát felemelni, ne haragudj, ez is tiszta sötétzöldféle elmebetegség. Minek? Nem gondolod, hogy ezzel azt érnéd el, hogy a szegényebb családok kisgyerekei megvakulnának? Meg elkezdenének spórolni még az iskolában is..ez az egész egy visszafejlődés lenne, középkori történet. Minden lelassulna, megszűnne, megdrágulna(de tényleg minden).

Ha az atomot támogatod, akkor mi bajod az energiafogyasztással? Ha atomerőműveket építenénk, akkormiért zavar a bekapcsolt karácsonyfaégősor? :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.07. 16:21:50

garázdabillegető

Azt az agyhalott mindenit, annak a hülyének, aki ezt leírta!

Mindig tudtam, hogy a a fent nevezett forrás nem a szakmaiságról híres, de hogy ennyire buták legyenek, azt nem sejtettem.

Ha jót akarsz magadnak, letiltod az IP címüket.

Azok ott ebben is hazudnak.

midnight coder 2008.06.07. 16:24:27

Hiába vagy te itt takarékos ha egymilliárd kínai autóba száll. És ezt te innen európából nem fogod megakadályozni.

Az ITER záros határidőn belül garantáltan nem fog labdába rúgni, kérdés hogy valaha lesz-e pozitív energiamérlege. Ezt jelenleg a vele foglalkozó tudósok sem tudják megállapítani.

Az persze tény hogy ha az ITER megkapná annak a pénznek a felét ami egy évben elmegy irak megszállására azóta már valószínűleg kész lenne (akár termel energiát akár nem). De kurva nagy nemzetközi összefogás mellett sem kapja meg 10 év alatt a fenti összeg töredékét sem - ami nem is csoda annak fényében hogy Bush elvtárs kampányát is az olajcégek finanszírozták. Amúgy kíváncsi lennék eme cégek mennyit költöttek azokra a "környezetvédő" megmondóemberekre akik az atom elleni agitpropot viszik.

Megújulóba pedig én nem nagyon bíznék: hacsak a kicsi kínaiak nem kezdenek el úgy 5 éven belül viharos tempóban napelemet gyártani esélye sincs labdába rúgni. Az igen gazdag és környezettudatos EU sem saccolja 20% fölé ezek arányát belátható időn belül - úgy hogy már most van egy rakás geotermikus, szél, stb. erőmű, azaz ehhez jön még a biodízel meg amit még építenek és úgy 2020-ra optimális esetben lesz 20% alter. Persze mindez feltételezve hogy lesz ehhez elég olaj...

kanbatu 2008.06.07. 16:27:04

Dövan, aki csak kefél búcsúzáskor.
"Ez azt eredményezné, hogy az amúgy is nyomorgó 3. világban még nagyobb lenne a népszaporulat.... Nincs mese, ha nem lesz valami jó kis járvány, ami viszonylag kis járulékos kárral kordában tartja az embertömeget, akkor párszáz év múlva nagyon szar lesz ezen a bolygón élni..."
Félreértettél. Arra akartam célozni, hogy ha lenne egy kis kreativitás az emberekben, megpróbálnák a felmelegedés következtében a pofánkba kapott többletenergiát (napfény) valami olyanra felhasználni, amit manapság benzinnel oldunk meg. TUdom, hogy gazdaságtalan, de ez csak egy szó, hogy gazdaságtalan. Az árak mindig is változtak egymáshoz képest is.

garázdabillegető (törölt) 2008.06.07. 16:27:51

kolbászoszsömle 2008.06.07. 16:21:50
"Azt az agyhalott mindenit, annak a hülyének, aki ezt leírta!"
He? Oláh Györggyel van bajod vagy a Wikivel vagy velem?

midnight coder 2008.06.07. 16:32:08

garázdabillegető:
Lehet hogy vörösnáci és emiatt a hírtévére allergiás ?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.07. 16:42:47

garázdabillegető

A metanolt NEM oláh György fedezte fel, a metanol NEM a széndioxid miatt alkalmas üzemanyagnak, hanem a FÖLDGÁZ miatt, így hiába van széndioxidod, NEM az miatt tudsz üzemanyagot előállítani.

Ez olyan, mintha azért, mert van matricád, amit a repülőgépre ragasztasz, ha az tud repülni, aerodinamikai nagyhatalomnak kiáltod ki magad.

"A metanol ideális alapanyag, jól belekeverhető a benzinbe, elégetése során leginkább vízgőz keletkezik, amely a robbanómotorokban éppúgy felhasználható, mint a környezetbarát üzemanyagcellákban."

Egységnyi energiára bontva TÖBB széndioxid szabadul fel belőle, mint a benzinből, ami amúgy szintén vízzé és széndioxiddá ég el, ám a metanol vízgőzét NEM lehet robbanómotorokban és üzemanyagcellákban használni, mivel az pont olyan vízgőz, mint a leves feletti.

"Az utóbbi két évben jelentős változás történt a metanoltermelésben: Kínában például száz metanolgyárat építenek, és csupán egynek a kapacitása Magyarország évi szükségletének kétszerese - mondta Oláh György."

Magyarország metanolszükséglete jelenleg, vagy akkor, ha benzinbe keverjük?
Honnan vesszük hozzá a METÁNT?

"Ma a metanol világpiaci ára - egyelőre nincs rajta adó - 40-45 forint, míg például Magyarországon egy liter benziné meghaladja a 300 forintot - tette hozzá."

A metanol SOSEM lesz olcsóbb annál, amiből készül.
Ezt valószínű Oláh is tudja, így szinte BIZTOS vagyok benne, hogy ilyet a fenti tudós nem mondott.

Amúgy a BUTASÁGGAL és a BÖLCSÉSZSÉGGEL, és a TEKINTÉLYRE VALÓ HIVATKOZÁSSAL van bajom.

garázdabillegető (törölt) 2008.06.07. 19:23:11

Ki mondta, hogy a metanolt Oláh fedezte fel? Még a Hírtv sem, bár valóban, szerintem keveri a hidrogént a metanollal, mert nemcsak vízgőz szabadul fel az égése során. Tökmindegy, én nem az üzemanyagként való felhasználása miatt említettem, mint láthattad, hanem mint a műanyagok alapanyagaként (a kommentem első szava!!!!). A Hírtv-s cikket csak azért említettem, mert egy nagyon friss hír, épp akkor olvastam (kár volt), és innen léptem tovább a wikipédiásra.
Hogy metán meg miért kell, azt nem tudom (Hírtv), hiszen metanolt lehet kapni így:
Biomass → Syngas (CO, CO2, H2) → CH3OH vagy

CO2 + 3H2 → CH3OH + H2O
CO2 +2H2O + electrons → CO + 2H2 (+ 3/2 O2) → CH3OH
Ehhez meg kell energia, ami lehet nukleáris vagy megújuló (ha már elfogyott az olaj), és tessék, lesz műanyag. A második reakció második lépése tisztára mint a fotoszintézis, nem? Ha a növényeknek megy, nekünk is menni fog.

garázdabillegető (törölt) 2008.06.07. 19:49:17

....bár az is igaz (kicsit jobban utánanéztem) hogy Oláh tényleg a metánt tekinti alapanyagnak elsősorban, mert az ilyen irányú kutatásáért kapott Nobel díjat, és persze ezzel üzemenanyagként nem fog CO2-t spórolni. Bevallom, és kapásból a CO2 + hidrogén szintézisre gondoltam, mikor a metanolról van szó. Ezt a hosszabb Világgazdaság cikkben ő is említi.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.07. 20:23:18

"A klímaváltozásért és a környezetszennyezésért felelős szén-dioxidból óriási tételekben kezdik előállítani azt az olcsó üzemanyagot, amelyet a kémiai Nobel-díjjal kitüntetett magyar származású Oláh György fedezett fel. Az Amerikában élő tudós felfedezésének lényege, hogy úgy használják fel a szén-dioxidot, hogy a metánból metanolt nyerjenek, azaz a metánmolekulába oxigént vonnak be."

Nah, most vagy én nem tudok olvasni, vagy Te.
Ez kibaszottul azt jelenti, hogy azt az üzemanyagot Oláh fedezte fel.
A metanolt.
Ez nettó hülyeség.
Max egy új metanolszintézist fedezett fel.

Lehet bölcsészkedni, hogy de nem is ezt írta a hírtv, és az nem is ezt mondta, pedig igen.
Ősi jobbos szokás nem lehülyézni a saját oldalt, ha hülye?
Vagy akkor esetleg észre kellene venni, hogy TÉNYLEG buta primitív faszok a megmondóemberek, akik bulvárt szállítanak azoknak, akik túl sznobok ahhoz, hogy a Mónikasót nézzék, ám szellemi kapacitásuk miatt szinvonalasabbat nem képesek befogadni?

De hagyjuk a költői kérdéseket!

A metán azért kell, mert akkor nem kell annyi energiát befektetni a szintézisbe, és lehet ipari mennyiségben, koncentrációban gyártani.
A metanol valamivel jobban kezelhető, mint a földgáz (főleg, ha üzemanyagként akarjuk használni), hiszen a térfogatra vonatkoztatott energiasűrűsége környezeti nyomáson nagyságrendekkel magasabb, mint a földgázé.

Metanolt természetesen lehet gyártani egyéb módon is, mint pl a biomasszából, ám ekkor ugyanott vagyunk, hogy kivágtuk az erdőt, kivontuk a mezőgizdasági termelés alól a földeket, hogy jól megműtrágyázva, locsolva növesszünk valami növényt.

Egyelőre az az út járhatatlannak tűnik..

A széndioxid-hidrogénes metanolszintézissel ott a probléma, hogy magát a hidrogént is elő kell állítani (ez vagy metánból történik, vagy vízből), aztán energiát kell közölni a rendszerrel (jó sokat), hogy legyen belőle némi metanol.

Ez is egy kevéssé gazdaságos megoldásnak tűnik.

A széndioxid-víz-elektron kombóból előállított metanollal meg megintcsak ott tartunk, hogy az a plusz elektron, az vagy elektromos áramot jelent, vagy egy olyan anyagot, amelyik képes leadni egy-két elektront a szénnek, amikor az az oxigénnel barátkozik.

A fotoszintézis során a Nap energiáját hasznosítjuk.
Ezzel az a vicces dolog történik, hogy ez felületfüggő.
Tehát, ha a Napból jövő energiát akarjuk használni, akkor újfent az erdők és a termőföldek rovására kell terjeszkedni (vagy terraformálni a sivatagot).

Itt én nem a metanol ellen beszélek (ha ezt tenném, akkor arról beszélnék, hogy idegméreg), hanem arról, hogy az ilyen csodaszerek energiatároló mechanizmusok, és nem oldják meg azt problémát, hogy honnan szedjük azt az energiát, amit aztán ilyen szépen el tudunk tárolni.

garázdabillegető (törölt) 2008.06.07. 20:37:49

Te nem tudsz olvasni: "Az Amerikában élő tudós felfedezésének lényege, hogy úgy használják fel a szén-dioxidot, hogy a metánból metanolt nyerjenek, azaz a metánmolekulába oxigént vonnak be" egyúttal a Hírtv fogalmazása is rossz, de nekem rögtön az jött le, hogy a módszert fedezte fel, dacára a szerencsétlen megfogalmazásnak. Szoktam írni helyesbítéseket nekik, amit el is fogadnak, de tudományért nem a Hírtv-t látogatom.

A metános módszer egy pofon a szarnak, hiszen a CO2 problémáját nem oldja meg, csak elodázza. Ez egyértelmű.
Nekem az elektronos szintézis jön be, elektromos áramot lehet szerezni sok forrásból. :) Most elektromos takarókra használjuk, ha majd jönnek a nehezebb idők, műanyaggyártásra széndioxidból.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.07. 21:16:34

Szó szerint ez van írva, hogy "óriási tételekben kezdik előállítani azt az olcsó üzemanyagot, amelyet a kémiai Nobel-díjjal kitüntetett magyar származású Oláh György fedezett fel.".
Azt az olcsó üzemanyagot gyártják nagy tételekben, amelyet Oláh György fedezett fel.

Ha azt írták volna, hogy "óriási tételekben kezdik előállítani azt az olcsó üzemanyagot, amelynek az új előállítási technológiáját a kémiai Nobel-díjjal kitüntetett magyar származású Oláh György fedezte fel.", az azt jelentené, amit Te írtál, és nem lenne redundancia a következő mondat.

A következő mondat redundanciája azonban nem feltűnő, ugyanis a cikk tele van velük: pl a kínai metanolgyárak, a 300 HUF-os benzin, az, hogy a világpiaci metanolárban nincs adó -ez is nettó butaság- stb.

Jól teszed, ha tudományos hírekért nem a hirtv-t látogatod.
Már ez is haladás.
A probléma ott van, ha komolyan veszed azt, amit azon az orgánumon nyilvánosságra hoznak.
Ez a cikk a hírtv állatorvosi lova:

Figyelemfelhívó, meghökkentő, magyar vonatkozása van, féligazságok negyedével operál úgy, hogy szaktekintélyek mögé bújik.
Persze mindenki azt olvas, amit akar. :)
Csak gondoltam szólok, hátha feltűnik Mónika ellibbenő szoknyája...

garázdabillegető (törölt) 2008.06.08. 10:14:20

Jajajajaja. Ebben igazad van. A lényeg itt az volt, hogy... khm... magyar tudósról van szó. Sajnos nem is olvastam el a "cikket", bevallom; a lényeg, hogy Oláh György feltűnt benne :D és már linkeltem is.

storyline :) 2008.06.08. 11:09:56

kanbatu 2008.06.07. 16:27:04

Így már tisztább :)

EgaMagE 2008.06.11. 15:23:50

Kedves Kill…!
Grat a blogodhoz, és külön grat ehhez a post-hoz, mert hónapok óta ez az első olyan, amiről tényleg érdemes beszélni szerintem (is).
Az itt elhangzottakhoz szeretnék hozzáfűzni egy pár dolgot.
1. Az ITER FRÓ.ban elindult 2007-ben. Jelenleg impulzus üzemben megy, és a hatásfoka kb 150-170%. Ez a következőket jelenti. A mostani ITER PowerPlant (PP). Időszakos betápos üzemben működik, mert a mágneses mezőt fenntartó egység menet közben nem nyitható meg. Tehát feltöltik Hidrogén IONokkal, majd mágneses tér, majd WHOMM (begyújtás), fúzió beindul, és itt energia kinyerés. Amikor a hidrogén jól elfogy, akkor a rendszer leáll. Kinyit, feltölt…reboot :D
A hidrogén ION amit betöltenek a vízből kinyerhető DEUTÉRIUM és TRICIUM keveréke, nagyjából 
2. mindig könnyebb (tehát olcsóbb), szétszedni valamit, mint összereakni. A CO2 böl metánt, majd metanolt ezért nem járható út. A kőolajjal a legnagyobb gond, hogy messze több energiát tartalmaz adott kiterjedés/sűrűség/szennyezőanyag/előállítás vonalon, MINT bármi más jelenleg ezen a bolygón. Sajnálom. A szennyezőanyag a felhasználás végén H2O, COx, NOx és maradvány-szénláncok, korom, meg a jó kis adalékok égési maradványai. Jelenleg 1 egységnyi kőolajból az üzemanyag típusú felhasználás MAX 30%. A többit az IPAR veszi fel. Ezt is sajnálom.
3. Az EU igazat mondott akkor, mikor a megújulókat MAX 20-25% ban határozta meg, az energiatermelési oldalon. A komolyabb és használhatóbb megoldást a FOGYASZTÁS drasztikus csökkenése jelentene. Nincsenek arra PUBLIKUS felmérések, hogy mennyibe kerül a társadalomnak egy családi ház környezettudatossá alakítása. A zöldek legújabb komolykodása (amivel egyet is értek), hogy életút-elemzéseket kell (lene) végezni egy új technológiánál. Ezt azt jelenti, hogy mennyibe kerül az alapanyag (kitermelés, szállítás, előkészítés), előállítás, csomagolás, szállítás, raktározás, felhasználás (oktatás, gépek, maradványanyagok), LEBONTÁS, SZÁLLÍTÁS, MEGSEMMISÍTÉS vagy ÚJRAHASZNOSÍTÁS.
Ma egy átlagos pesti földlakó :D, minden kifizetett 100 forintnyi energiát 60%-ban a lakása fűtésére tekeri el. Ha ez a rendszer állítja elő a meleg vizet, akkor 65-70%. NA ezt lehetne leredukálni jelentősen. Egyes EU felmérések és a LÉTEZŐ projektek alapján 85-95% os megtakarítást lehet elérni!!! Nézzetek utána PL: a SOLANOVA projektnek. Itthon csinálták Magyarországon, Dunaújvárosban! 90%-energiamegtakarítás panelházon!!! Jó reggelt.
4. ATOM. Az atommal az a jó, hogy ha stabil, akkor évekig stabil, megbízható és TERVEZHETŐ áramellátást biztosít. Hátrányai: egy megawatt előállítása fajlagosan 3x annyiba kerül MOST, mint egy gáz (bocsánat fosszilis (szén, olaj, gáz) a pontos), vagy vízerőműnél. Ez a fűtőanyag miatt van főleg, meg a biztonságtechnika pl. A maradványanyag ultraszopó ugye.
Érdekesség: Ausztrália adja a világ ÖSSZES atom fűtőanyagának kb. 40%-át. Könnyű úgy komoly szociális hálót fenntartani, hogy a világ kb. minden országa hajóval tolja a zsét, mert kell a fűtőanyag…
5. A megújulókra vissza. A szél az nem kiszámítható, a Vízhez geológiai adottságok kellenek. A geotermához szintén. A napcellák jelenleg drágák, nagyon szennyezőek (életút vizsgálat ugye), és a hatásfokuk kb 22-25%-os, ami egy nagy foshenger , de majd egyszer talán, remélem
6. Ja és az összes villamos-erőmű (kivéve a vízerőművet), egy rohadt nagy gázkazán, amivel turbinákat hajtunk, és az meg generátorokat teker. Csak mással melegítjük a vizet.
7. A villamos energia NAGY méretekben (ipari, államok közötti…) tárolhatatlan. Amit előállítasz, azt fel is kell használni. A szállítás nincs ingyen, mert a magasfeszültségű vezetékekben és a trafóházakban is bukod a feszt , és a távolság sem lehet végtelen…
8. A Biomassza, biobizbasz, biocsöcs…ez mind zsákutca,. Azért, mert vagy kaját termelsz a földeden, vagy üzemanyagot. Mondhatnám azt is: Bioüzemanyag=égessük el a termőföldet is. Vagy ott van a hibridautó …Az is mekkora átverés már. Hogy miért? Mert az OTTO motor, HA összefosod magad, akkor is csak 25%-os hatásfokkal működhet, mert 4ÜTEMŰ ugye . A Wankel motor meg 33%, mert ott meg 3 résüzem van. A hengerek száma nem növeli a hatásfokot, mielőtt bárki….:D
Hogy az olaj fog elfogyni, vagy a kaja, azt nem lehet megmondani, de nem valami rózsás a helyzet sajnos.
Komoly vita volt arról minap a párommal, hogy mik a lehetséges jövőképek egy civilizált társadalom számára. Kb az urbanizáció (MEGACITY-k), vagy tanyasi/falusi élet volt a végén a 2 lehetséges út. A bolygót NEM ÉR elhagyni :D
A vége az lett, hogy az urbanizáció lényegesen olcsóbb, mint a tanyasi/falusi élet, már csak a szállítás miatt is. Ja hogy nem akarsz szállítani semmit? Akkor mondj le szépen a banánról…
És a végére. Zárt rendszer energiája állandó, csak nem mind1 hol húzzuk meg AZT a határt. Termó második a kiegészítésemmel 
Megoldás szerintem a nap és a magenergiák kiaknázása. Szerintem.
Ega.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.06.11. 16:11:07

Ez jó volt, köszi, sok adalékot adtál egy készülő írásomhoz!

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.06.11. 16:18:18

egamage:
én az olyan projekteket, amik a fogyasztási oldalon megszüntetik a pazarlást (szökik a meleg a réseken kifele), teljes mellszélességgel hajlandó vagyok támogatni, csak ugyanoda jutok a saját kis fejemben, amikor arra keresem a váalszt ,hoyg miért nem lépték meg tömegesen a panlefelujítást például már évekkel ezelőtt, hogy eltűnne az alternatíva nélküli fogyasztói függés - ráadásul itthon jelenleg pont azok vannak komrányon, akikkel szemben pl. az áramfüggés megvalósul (elosztói szinten pl.).

az iter jól is jöhetne, ahogy a többi részmegoldás is - csak nem döntünk, és nem tudjuk, hogy a döntésre (és annak megvalósítására) pontosan mennyi időnk is van.

a borús jövő kétállású: vagy sokak lábára rá lesz lépve ázsiától európán át amerikáig, vagy mindenkinek a lábára, és lehúzhatjuk a rolót.

garázdabillegető (törölt) 2008.06.11. 21:03:28

bs,
Bájos, hogy az egyházak ellen sokkal lelkesebben és nagyobb beleéléssel tudsz érvelni és fellépni, mint eme problémakör kapcsán. :)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.06.11. 22:33:54

garázdabillegető:
mert ezeknek a dolgoknak nincs igazsága, csak eredménye :-)
süti beállítások módosítása