Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Liberabili

2008. április 02. - bs395

Elfogtunk egy dokumentumot.
Arról szól, hogy mi is az a kisebbségi kormány, milyen példák vannak előttünk, és hogy Magyarországon ennek jelenleg mi a realitása.
Írt róla az Index is, de ez picit más, ugyanis a Demos 2007. Decemberében írta.
Kis ízeltítő:

"Lényeges azonban kiemelni, hogy a gyakorlatban nem lehetne megbuktatni a kormányfôt és kormányát. Ehhez arra lenne szükség, hogy az összes többi parlamenti frakció megegyezzen egy közös miniszterelnök-jelölt személyében, ésezután egy konstruktív bizalmatlansági indítvány keretében leváltsa a hivatalban lévô miniszterelnököt. Figyelembe véve ezen pártok egymáshoz fûzôdô viszonyát, ez több mint valószínûtlen."

"Miután a kormányfô, illetve a kormány leváltása gyakorlatilag csak az MSZP-frakció támogatásával következhetne be, a kisebbségi kormányzás fenntartása – az SZDSZ kilépése után – elsôsorban az MSZP és Gyurcsány Ferenc (aki a miniszterelnöki pozíciója mellett egyben a párt elnöke is) mérlegelésén múlna. A mindennapi mûködésben jelentôs segítséget jelentene a kormánypárti frakció mérete, hiszen az MSZP 191 fôvel rendelkezik az Országgyûlésben. Mindössze három szavazat hiányzik a pártnak az abszolút többséghez, és az MSZP-frakciót csak egy rendkívül egyöntetûen fellépô ellenzék tudná leszavazni. Mivel a legtöbb törvényt egyszerû többséggel, azaz a jelenlévôk többségével kell elfogadni, egy fegyelmezett MSZP-frakció akár öt ellenzéki (ideszámítva az MDF-et és az SZDSZ-t is) képviselô tartózkodása mellett meg tud nyerni egy szavazást."

"Ha valaki arra a végsô következtetésre jutna, hogy a kisebbségi kormányzás általában illegitim, egy meglehetôsen elterjedt demokratikus gyakorlat alapvetô kritikájával kellene szolgálnia. Ha pedig azzal érvelne, hogy általában elfogadható, de a jelen helyzetben Magyarországon nem, úgy ki kellene mutatnia, hogy melyek azok a lényegi különbségek, amelyek Magyarországot alapvetôen megkülönböztetik azon országoktól, amelyekben ez elfogadott gyakorlat. Az ebben a tanulmányban foglaltakat tekintve erre nem igazán lehet alapja."

Lehet, hogy mégis az a lehetőség az igaz, miszerint "az egész SZDSZ akarta így. A kisebbik koalíciós párt történetének legmélyebb válságába süllyedt. Csalás méretes árnya vetül az egész pártvezetésre, BKV-púp nőtt örök főpolgármesterük nyakára, és már az a budapesti tuti 10 százalék is végleg elillanni látszott. Most viszont akkorra időzíthetik a következő választást, amikor nekik tetszik. Ha kisebbségben hagyják kormányozni az MSZP-t, akkor megvizsgálhatják, hogy a kísérlet sikerült-e. Ha a kilépéstől elkezdenek emelkedni a népszerűségi mutatók, akkor megfelelő időben (a stabil öt százalék elérésének napján) megvonhatják a kormánytól a jóindulatot, és a biztos bejutás reményében nekimehetnek egy előrehozott választásnak. Nyerni nem fognak, de most a túlélés a tét. Ha nem mennek fel a mutatók, akkor lehet várni két évet ebben a kint is vagyok, bent is vagyok helyzetben, aztán vagy összejön, vagy nem, a mostaninál rosszabbak úgysem lehetnek az esélyek."

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr33407421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása