Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Vogymuk

2010. április 26. - bs395

- Te, akkor a Kósa most lehülyézte a saját szavazóit?
- Nagyon úgy néz ki.
- A Zárpi meg mindenkit lehülyézett?
- Élből.
- Akkor mi most hülyék vagyunk?
- Hát…

A Kánaánt azt nem építik, hanem ígérik a kiválasztott népnek oda a lakossággal együtt. Közbe meg olvassa a zember, hogy a Fidesz szavazók 60%-a már nem pógár (akármi is az). A Viktor meg ellentétbe állítja a közjót meg a magánjót, holott a közjó a magánérdekből születik, nem csak úgy lebeg galamb formában a vizek felett, amit egy láthatatlan kéz tart. Plusz kezd feledékennyé válni, mert úgy beszél a rendszerváltásról, mintha nem lettek volna ott azzal a nagyhajúval az asztalnál. Meg az oligarchizmus-minigarchizmus viszonyrendszerét (azért nem fizetem be, nehogy ellopják), illetve a mintakövetést (azt csináld, amit ő csinál, ne azt, amit mond, mert beszélni fekve is lehet) se sikerült belőni.

Egyetlen jó pont: „Akkor tudom fölszámolni a félkatonai, törvénytelen szervezeteket, ha eközben a rendőrség biztonságot és védelmet tud nyújtani az embereknek.”

Ez kivételesen stimmt, de a többi…

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr191952784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2010.04.26. 18:20:52

A szerző axióma erejűnek véli ezt az állítást: „holott a közjó a magánérdekből születik „

A tények cáfolják az állítást: A BKV-nál sem született közjó a magánérdekből.

„Kánaánt azt nem építik, hanem ígérik”

Nem hallottam olyant, hogy Kánaánt igérnének.

A földön még sehol sem jött létre a "Kánaán".

Ehelyett jelentős javulást igérnek.

Ez reális célkitűzés lehet, ha csak nem képzeljük azt, hogy már a csúcson vagyunk és innen csak lefelé lehet menni.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.26. 19:15:26

Én sem értem, hogy miért hozna létre közjót a magánérdekek összessége. Mármint csak úgy. Köz(ös)jót csak közös cél hozhat létre szerintem.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.04.26. 19:15:48

@Vidéki:
a bkv-nál nem is törekedtek a közjóra, holott pl megfelelő prémiumrendszerrel lehetne a magánérdeket szinkronba hozni a közösség érdekével.

a kánaánról kósa beszélt (már a biztos 2/3 után), kiszólván a saját szavazóihoz, hogy jól tudja, hogy vannak többen is, akik már holnap kimennek a városháza elé, és várják a kánaánt, pedig azt építeni kell. itt kerültem én képzavarba.

a jelentős javulásban is látok problémákat 8de hát miben nem), mert amit igérnek, az se tartalmában, se időtartamában nem illeszkedik ahhoz, amit állítanak. persze, jobbnak jobb lesz, csak aggódok, hogy a zemberek nem lesznek annyira türelmesek, hogy most kezdjük megint '89-ből.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.04.26. 19:16:39

@Csöncsön:
magánérdek-e az iható víz? és ha sokaknak magánérdeke, hogy iható legyen a víz, akkor az már közérdek?

Jonas-R 2010.04.26. 19:18:46

A kover meg alitolag azt talalta mondani egy lakossagi forumon hogy : "megyunk a fincsibe"

:)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.26. 19:41:46

@bs395:

Az iható víz tipikusan közös cél, sok ember közös célja, ezért része a közjónak.

Kósa amúgy részeg volt, jól lehetett hallani. (Nem támadásképp, mert amúgy bírom.) :-)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.04.26. 19:54:17

@Csöncsön:
pontosan, közös cél, de egyének egybecsengő magáncéljai, nem létezik önállóan, míg az önérdek közérdek nélkül is jól elvan.
(ivási szokásairól nem tudok, lehet, hogy csak a győzelem részegítette meg :-)

@Jonas-R:
ő meg be volt szívva :-)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.26. 20:04:48

@bs395: "közös cél [...] nem létezik önállóan, míg az önérdek közérdek nélkül is jól elvan."

Ez így van. O.V. is ezt mondta. Mármint hogy a politikusoknak, BKV-vezetőknek stb. önérdeke elvan a közös cél képviselése nélkül, csak aztán lássuk, hová vezet. Közjóhoz nem.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.04.26. 20:19:32

@Csöncsön:
azt állítottam, hogy közérdek nem létezhet önérdek nélkül, míg ov azt állította, hogy a két dolog ellentétes, pedig ennél azért flexibilisebb a dolog.

Diké. · http://harykozig.blog.hu 2010.04.27. 06:53:21

@Vidéki:
A Biblia szerint ígérte isten a Kánajánt. Pont ez volt a lényeg, hogy ott már meg voltak építve a házak, elplántálva a szőlők... Persze ő Isten volt. Viktor nem az?

greybull 2010.04.27. 10:00:12

@Csöncsön: szerintem is volt benne egy kis löket, no de az vesse rá az első...rókát, aki hasonló helyzetben nem koccintgatott volna egy kicsit, elvégre már nem a medve bőrére való előreivás esete forgott fenn, én biztos, hogy az ő helyében márt tajtsiker lettem volna, úgyhogy az én szememben még nőtt is ezzel, bírom a srácot én is!

Vidéki 2010.04.27. 14:06:31

@Diké.:

Viktor nem is igérte.

"vannak többen is, akik már holnap kimennek a városháza elé, és várják a kánaánt." ezt Kósa mondta, de ő sem igért "Kánaánt".

Ne hintsd a valótlanságot.

Hülyetojás 2010.04.29. 15:39:31

Magánérdek vs. közérdek felől közelítve:

Én meg azt hittem triviális, hogy egy társadalom - politikai szempontból (is) - egymással többé-kevésbé ellentétes érdekekkel bíró csoportokra (nem-diszjunkt részhalmazok rendszerére) tagolódik. Azonos érdekcsoportba tartozók magánérdekei nagy átfedést mutatnak és ezért a csoport közérdeke ezzel megegyezik. Az érdekellentétekkel bíró csoportok között viszont feloldhatatlan(nak tűnő) konfliktus van, ezért az össztársadalmi közérdek nem vezethető le (közvetlenül?) sem a magánérdekekből, sem az érdekcsoport szintű közérdekekből.

Talán Viktor (vagy beszédírója) is a bűvös kompromisszumra gondolt, ahol persze mindenki magánérdeke sérül, de az össztársadalmi érdek esetleg éppen az, hogy semelyik érdekcsoport ne legyen kisemmizve bármely másik csoport érdekében.

Valójában nincsenek illúzióim: a pragmatikus kompromisszum az érdekcsoportok aktuális lobbi-potenciálján múlik és nem valami bölcs és igazságos döntésen / döntéssorozaton.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.04.29. 16:06:18

@Hülyetojás:
az, hogy kinek az érdekét emeljük közérdekké, politikai döntés, értékválasztás, vagy csak szimplán megesik (mint a bkv-nál).
de azt még mindig nehezen képzelem el, hogy olyan döntés szülessen, ami nem alapul senkinek sem az érdekén.

Hülyetojás 2010.04.30. 11:31:31

Racionálisan: Viktor csak akkor számíthat mindenkire (legalábbis a rá szavazó kétharmadra), ha a politikai döntés nem kizárólagosan kedvez egy (vagy több, de társadalmilag mégis partikulárisnak tekinthető) érdekcsoportnak, hanem úgy csoportosít át, hogy mindegyiktől elvesz, hogy mindegyiknek adhasson.

Persze a döntések elfogadottsága mindig azon múlik, hogy sikerül kommunikálni a fél poharas megoldásokat: félig üres vagy félig teli.

Szerintem ma Magyarországon nincs olyan érdekcsoport, amelynek minden érdeke egyértelműen és kizárólagosan közérdekké emelhető, figyelmen kívül hagyva az ellenérdekű csoportokat ért hatásokat.

(Félreértések elkerülése végett: ez az érdekcsoport alapú modell a százezres nagyságrendnél tekint egy csoportot figyelembe vehetőnek. Pl. a politikai és gazdasági maffiózók döntéshozói "érdekcsoportja" még nem ez a kategória.)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.05.03. 23:04:37

@Hülyetojás:
nagyon sok tyúkszemre kell itt majd rálépni, és nem csak a korábbi belső köröket érinti, hanem milliókat, tkp. fel kéne rúgni végre a kádári alkut, és egy darabig sok kézzel foghatót nem tudnának adni cserébe (nincs pénz), max lehetőségeket, amikért aztán meg kell dolgozni.

magyar-magyar szótár 2010.05.04. 00:30:42

Azt írja az újság, hogy a fideszreszavazók funkcinyonális analfabétikusok, bunkójak, akik a páternálista Állam faszán akarnak élősködni. A kurvázó Kósa meg csak hallgasson. A fideszeknek is ott van az Alaménijom Hajó káefté, és mennyi pénzt kőtöttek a Szécsényi fílmekre! És mióta nem tudja, kicsuda Kaja Ibrahim az, aki nem látta Juszt mísorát a tévébe. Amibe szerepelt ez a Kaja. (Rendes magasanművelt diplomás csak akkor nyissa ki a rusztikus lakótelepi kredenc típusú dizájnolt álcaszekrényét a tévéjének, ha benne van abban a tévében.)

magyar-magyar szótár 2010.05.04. 00:32:38

Ugyanit Félfogú Kira 150ezerért mindössze azt szopott le az Ötösút alsónémedi körforgója mellett a kiserdőbe, akiket akartok, 200ezerért anál után. Kamerába mondani külön egyeztetés tárgya. Cím a szerkesztőségben.

Hülyetojás 2010.05.04. 16:40:11

@bs395:

Akadnak akik számára a kádári wellness megvonása kikényszerítheti a tolószékből történő felállást és az első önálló lépéseket, de ehhez most már nekik is mankók kellenek. (Lásd Orchideák bolygója...) Akadnak azonban, akik számára a lélegeztetőgép kikapcsolása csak a flatline üzemmódot hozhatja el.

Ennél is komolyabb probléma, hogy a lehetőségek EGYENLŐ feltételekkel történő biztosítása jelenleg elvileg sem biztosítható. (Nemhogy a szándék, de a piacok homogenizálásának átmeneti évtizedei is hiányoznak.) Ezzel a szemlélettel itt csak az nyerhet, aki eddig sem a tisztesség bajnokaként nyert teret.

Másként cibálva a probléma gyökerét:
A szükséges átcsoportosítás tartozik-követel egyensúlyát milyen skálán kívánatos fenntartani?
Társadalmi? Nyilvánvaló és szükségszerű...
Érdekcsoporti? Nem triviális és igazságtalan...
Egyéni? Lehetetlennek tűnő és tragikus...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.05.05. 03:14:07

@Hülyetojás:
nem annyira a skálán látom, hanem a rostán: a kádári alku része az össznépi mimikri is, amikor is a külső szemlélő számára elesettnek kell látszani, holott...
eleddig nem angyon akaródzott senkinek se tisztázni a helyzeteket, mert szeretett mindenki a zavarosban halászni. nem az újraelosztással en bloc van gondom, hanem az őszinteségével.

Diké. · http://harykozig.blog.hu 2010.05.06. 07:36:28

@Vidéki: Ha jól emlékszem, nem írtam ilyet, hogy Viktor ígért Kánanánt. (Bár ha nem is szó szerint Kánaánt, de azért ígért ezt-azt) Csupán pontosítottam, hogy a Kánaánt ígérni szokták és nem építeni.

Előbb olvass, és ne hintsd a valótlanságot!
süti beállítások módosítása