Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Hittant minden ablakba!

2009. augusztus 31. - bs395

Serdülő ifjúságom elején sok minden érdekelt, ám Isten, az egyház, vagy a vallás nem tartoztak közéjük. Valahogy nem ilyen dolgok körül jártak a gondolataim. Aztán 15 évesen mindez megváltozott. Történt ugyanis, hogy azt a gimnáziumot, ahova sikerült emelt óraszámú nyelvi képzésre felvételt nyernem, visszakapta az egyház (mit melyik, hát a katolikus!), menet közben. Még itt sem érlelődött bennem semmi, majd elsétálunk egymás mellett, gondoltam. Tévedtem. Kötelező hittan, kötelező mise, kötelező lelki gyakorlat, órarend szerint. Semmi államilag támogatott fakultatív rend, tantervben benne direkt.

Igazgatónk, aki még az átkosban kapta politikai és vallási képzését – civilben vegyészprofesszor – elbeszélgetést is tartott, mert berzenkedtem, hogy egy olyasvalamit erőltessenek rám, ami nem egyezik a meggyőződésemmel. Közbevetőleg: a Biblián és hasonlókon akkor már rég túl voltam, mert templomba elég ritkán (tkp. esküvőkön és temetéseken) járó szüleim úgy gondolták, hogy megadják a lehetőséget, és amikor felnövök, majd eldöntöm, s bár 7-8 évesen lebilincselőnek tartottam a történeteket, de nálam ezek a mai napig megmaradtak a fantasy szintjén.

Szóval szülőkkel együtt elbeszélgetés, hogy én mégis miért nem szeretnék hittanra járni? Mert ellenkezik a vallási meggyőződésemmel. Itt picit szorosabbra húzta a szemét, és félve kérdezte: miért, milyen a te meggyőződésed? Ateista. Ó! – szakadt fel belőle megkönnyebbülten – Akkor te reformátusra mész!

Nem mentem. Ahogy kötelező misére sem, mert vagy hétvégén volt, vagy hajnalban, és jobb dolgom is volt annál, minthogy felolvassanak nekem egy könyvből egy szószéken, és siratódalra emlékeztető szólamokat zengjek a többi, énekelni szintén nem tudó iskolatárssal.

A lelkigyakorlat – helyesebben: nagy terembe zsúfolt tanulók előtt, pap által előadott beszéd – alól viszont nem volt kibúvó. Volt ott minden: szenilis, kedves, mosolygós apát, Amerikából visszaimportált progresszív pap, csapkodós-üvöltözős-pofozkodós-vörösfejű lelkigyakorlat-vezető, nagycsaládos, felesége is lelkész és mindketten alkoholisták református lelkész, meg az ő főnöke, aki ugyan fejből nyomta az énekeskönyvet visszafele is, de egy épkézláb metaforát nem tudott összehozni („a Szentháromság olyan, mint a Nap: van fénye, van melege, és hát van maga a Nap, és ez három dolog, de mégis egy”).

Emlékszem, ott ültem, és azon gondolkodtam, hogy vajon ugyanazt a könyvet olvastuk-e ők meg én? Meg is lett az eredménye: 30 fős osztályunkból egy darab ember lett vallásos, a többiek többé-kevésbé a társadalmi konvenciók által megkövetelt mértékben, időpontokban és helyeken jó arcot vágnak. Pedig ha tudták volna, hogy saját jogon – vagy szülői véleményegyezés miatt – a bevezetésekor többen várták örömmel, mint nem… Leérettségizésem után az új igazgató meg már olyanokat mondott, hogy ennek az iskolának nem a felsőoktatási felvételire, vagy az életre való felkészítés a célja, hanem hogy rendes keresztény embereket neveljen. Én egészen addig nem tudtam, hogy ezek egymást kizáró dolgok.

Ezért mondom én: hittant minden ablakba!

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr641350679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar-magyar szótár 2009.09.01. 09:26:31

Fel se tudom sorolni, kimindenki végzett a piaristáknál, Závodi János, aztán Esterházy Péter és pl Tóth Lajos, Magyarország legjobb építőanyag-ügynöke. Én, ha főnök lennék, a riportban ott állítanám meg a felvételizőt, hogy a piaristáknál érettségizet, OK c'mon. Rabbiképző dettó.
Kecskemét pártmuftijai is a piaristákhoz járatták a gyerekeiket.

Kétségtelen, hogy a fejlett ateizmus elterjesztésért a legtöbbet a vallásos iskolák, méginkább a jezsuiták tették, Voltaire a legdíszesebb példánya a jezsuita nevelésnek, és ha Pázmány Péter meg Voltaire nyelvierejét és főleg vitatechnikáját összeveted, akkor hűha.

Sajnos az a baj, hogy egy közepesnél tehetségesebb katolikus paptanár, ha nem hiszed, járj utána, keresd Budán Feri atyát, szóval egy közepesnél csak picit jobb pap érve a tiédre az, hogy hát hogy a fenébe ne lehetnél jókeresztény ember akár te is, kedves bs395, ki tudja, lehet, hogy az is vagy már!

Pl a puruttya blog förmedőinél kevesebb jobb keresztény embert ismerek, akik eredményesebben tudnának a mindent elöntő pornómocsok ellen harcóóóni. Az én szememben puruttyáék kereszténymoralisták.

magyar-magyar szótár 2009.09.01. 09:29:40

az iskolák meg olyanok, amilyenek, egy csomó vacak iskola van. kivéve a magyar rabbiképzőt, de mert abból egy van (a Köves Slomóét nemszámolva, de az mégjobb) , nem engedhetik meg maguknak a hülyéskedést.
Efgy a lényeg:
Ha választanom kellene egy Magyar Bálint -félebölcsészkar és a rabbiképző között, akkor ezutóbbit választanám. De még az a gyanum,hogy egynémely medreszével is jobban járnék, mint egy Magyar Bálint-alsósulival.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.09.01. 09:34:06

@magyar-magyar szótár:
tudod, a közepesnél tehettségesebb paptanárt nem érdekli, hogy milyen felirat van a pólódon, hanem a tetteket nézi, és nem kereszténykedik, ahogy civilben én se ateistáskodom, mert egyszerűen számomra a világ legtermészetesebb dolga, hogy mi vagy ki vagyok, és szimplán megélem.
a püspökségen dolgozik jó ismerősöm, mert ő se a feliratból vezeti le, hogy ki kicsoda, de ő kisebbségben van a kereszténységen belül.
s ha a legtöbb keresztény feliratfetisiszta, akkor én biza nem lehetek az :-) (meg jó pár pap se)

camera_anderson 2009.09.01. 10:44:52

Teljesen együttérzek veled. Ez a készregyártott válaszok világa (a vallások legtöbbje, ha nem az összes) , amit a sok ember feltétel és kérdés nélkül elfogad nekem is már kb. 6 éves koromban borzasztónak tűnt. Szegény nagyanyám próbálkozott néhányszor és magával cipelt a becskei templomba, de amikor a harmadik alkalommal is, mikor a mise eleje után nemsokkal kimentem (és persze vissza se mentem) áthívta hozzánk a papot, hogy ugyan nézzen már meg mert "ezzel a gyerekkel baj lehet". Meg is kérdezte a pap, hogy miért nem szeretem a miséket. Én erre elmondtam neki, hogy egyrészt rohadt hideg van, nem értem mit mond, mert úgy övölt, mint a fába szorult féreg, mindenki úgy ül ott mintha citromot nyalt volna, meg úgy általában, én nem akarok oda menni soha de mégis visznek. Erre ő a mamámnak azt tanácsolta, írassanak be hittanra.
Mikor a szüleim értem jöttek, nagyanyám elmondta nekik, hogy mi történt de ők csak mosolyogtak, hittanra persze nem írattak be, ellenben úgy neveltek föl, hogy megtanítottak rá hogyan kell viselkedni és bánni az emberekkel, ahol tudták elmagyarázták a dolgok miértjét. Örülök neki, hogy a dolgokról alkotott véleményem többnyire a sajátjom és nem pedig egy "mesekönyv" sorai.
Ma már más szavakkal mondanám el a papnak kétségeimet a "hivatásával" kapcsolatban, de azóta is bohóckodásnak tartom az egészet.

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2009.09.01. 11:54:59

Én mocskos agnosztikus létemre a hittanórákon tanultam a legtöbbet (vagy ott váltam azzá) - a lelkész még akkor is egy laza, egyenes gerincű ember volt, ha kivonom a képletből a fantasyt, mert nem minden harmadik mondatába keverte bele a nagy könyvet.

Bár ő Oxfordon tanult, lehet azért. (:

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.09.02. 00:00:31

@magyar-magyar szótár:
mi van azokkkal a tehetséges emberekkel, akik nem a piaristáknál végeztek?
vagy azokkal az emberekkel, akik ott végezték, de nem lettek sikeresek vagy híresek?
a jezsuiták meg... a francia forradalom előestéjén a szintén bourbon spanyol király kiakta az egész rendet országából, és bevezette a világi oktatást, a burzsoázia vezetésével. nem is volt spanyol forradalom.

@camera_anderson:
minden társadalmi képződmény ellen csak a tagok tudnak igazán hatásosan romboló tevékenységgel fellépni.

@Demo:
én még konzervatív - mint mikola és a körmös - papokkal voltam megáldva :-)
fűtötte őket biztos a reakciós hevület.

Win Elen 2009.09.02. 14:15:44

@magyar-magyar szótár: erdeklodessel olvastam amit irtal. Es azon gondolkodtam el, hogy ez a jelenseg - tapasztalat hijan, a te allitasidat veszem alapul, es fogadom el tenykent - vajon osszefuggesbe hozhato e a vallassal, aminek egisze alatt az adott iskola tevekenyseget folytatja, vagy csak a regebbrol megmaradt rendszereto, es rendkoveto oktatas a felelos?

En erre hajlok inkabb. Ez pedig igy mar nem erinti a hittan kerdeset.

Sicccccc 2009.09.04. 23:57:20

Én szerettem misére menni... nálunk - görög katolikusnak kereszteltek - mindent (még az áment is) énekelni kell, ami gyerekként jó buli, meg százszor vetünk keresztet egy perc alatt, szóval még elkalandozni sem hagyják az embert! :)
Amióta viszont öntudatra ébredtem, azóta nem voltam templomban, csak esküvőn, meg temetésen. Szoktam ugyan filózgatni a vallásról és a Isten létezéséről, de az nem érdekel, hogy más mit mond róla!

Sokáig jártam hittanra, voltam első áldozó is, meg minden anyám tyúkja, de az egyetlen, ami megmaradt az az, hogy a pap egyszer megkérdezte, hogy mit gondolunk, mit jelent az, hogy szentség a szenteknek. Senki nem tudta, hát elmondta nekünk...de a válaszra már nem emlékszem! :D

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.09.05. 00:48:54

@Sicccccc:
mi egyszer (na jó, sokszor) a józsit kérdeztük meg, hogy miért ilyen szarok az utak. mertogy útépítő volt.
egyszer megunta, és elmagyarázta, mi mit jelent a jelölésben, és hogyan szarnak a korlátozásokra.
erre mi: oké, ezt értjük, de miért ilyen szarok az utak?
süti beállítások módosítása