Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Hattyúk tava

2009. február 17. - bs395

Mit nekem a Gyurcsány! De tényleg, mit nekem? És másoknak? Szerinted ki fogja kiszámolni magának, hogy akkor most jól jár vele, vagy nem? Pláne a különböző juttatások átrendezésével, na meg ugye a jövedéki emelésével - abba már bele sem megyek, mert nincs meg, hogy milyen jövedéki termékből átlag havonta mennyit is veszek, pláne az üzemanyag, ami hétről-hétre változik (ez kivételesen nem a kormány hibája). Azért megpróbálom, de még mindig könnyebb dolgom van, mert nincs se gyerekem, se szülni nem tervezek. A következők, ha jól értem: júliustól 1,7 millió helyett 2,2 lesz az alsó adókulcs sávhatára, viszont a kulcsok 19 és 38%-ra emelkednek, de a különadó végre eltörlődik, az áfa viszont 23%-ra emelkedik, a munkáltatói költségek nem meghatározott részei 5 százalékpontot csökkennek (azt most nem tudtam kivenni, hogy az is sávosan, vagy nem), jövőre meg az alsó sávhatár felmegy 3 millióig. Easy.

Idén a havi bruttó fizetésem mondjuk legyen 100, akkor a munkáltatómnak 133-ba kerülök, a nettóm 49,9, ha az áfát is levonom belőle akkor 41,6. Júliustól a bruttóm maradjon 100, a szuperbruttóm így 128, a nettóm 49,8, mínusz áfa az 40,5 - hopp egy százalékkal kevesebbet költök magamra havonta. Jövőre viszont 100 bruttóra jut továbbra is 128-nyi munkáltatói költség, a nettóm viszont felkúszik a szédítő 51,6-ra, áfa levonással 41,9-re. Vagyis az általam kitermelendő pénzmennyiség (a cég hasznát nem számítva) és annak magamra költhető része így alakulnak: 31,14 - 31,46 - 32,57 (áfátlanított nettó/szuperbruttó). Amit ebből én érzékelek majd az persze továbbra is az áfátlanított nettóm lesz: 41,6 - 40,5 - 41,9. Ha csak közvetlenül a zsebemet nézem, akkor fél évig adóemelés, utána vissza minden oda, ahonnan indultunk - ha nem, akkor elvonáscsökkentés: a jelenlegihez képest komoly 1,13 százalékpontnyi, a munkáltatói járulékok csökkenésével együtt. Reform, érted?

De mondom, nem számoltam a cég hasznával (ott is történtek érdekes dolgok), a jövedékivel, és a nekem egyelőre nem járó pótlékokkal, valamint a pedzegetett adómentes juttatások eltörlésével/megadóztatásával (ennek de örülnék...). Szóval nemes egyszerűséggel halvány - és elég pontatlan - fogalmam van csak arról, hogy jó lesz-e ez nekem. Ha megérem a nyugdíjat, biztos nem lesz nekem jó, azt már most látom. Nem tudom, mit nekem Gyurcsány. Pedig szeretném. Komolyan.

Csak egy kérdés a végére: mit mondtak, az adóegyszerűsítéssel mennyit is lehetne spórolni? És ez már vajon az?

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr46947873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Avatar 2009.02.17. 09:52:08

Azt hiszem felesleges ezzel a javaslattal foglalkozni, mert nem fog átmenni. Minden párt bejelentette, hogy miért nem támogatja.
Sajnos klasszikus egyet jobbra, egyet balra lépéskombináció. Amit az adósáv eltolással adnak, azt visszaveszik máshol, az eszükbe sem jut, hogy a költségeken kellene spórolni, az állami elvonás arányát csökkenteni.

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2009.02.17. 11:23:06

"hát csoda ha az ember iszik?"

Ennek egy üzenete van számomra: emigrálni. Hippifaluba. Ott nincs vita ezen.

magyar-magyar szótár 2009.02.17. 11:38:28

A refómmokk is ullyanok, mint a fóradalony, meg a bicikklizés, hogy tekerni kell, mintha menne, mert ha a zember megá' jelesik e' neje, nemmegmontam! Na ...
Most óvasom, hogy öt refómot is indít a Kádves vezetőtök e-je, oszt akkor óvassa má meg valamelyiktek, aki tanúta is, hogy a fejitű a farkáig hányéves a kapitány e'?

Schuerue 2009.02.17. 14:55:47

Valami könyvitelszakos matematikazseni utánnanézhetne még annak is, hogy az a remek ötlet mennyit vesz ki pluszban az én zsebemből, hogy a két kölök után járó családipótlék felét az én, feleségeménél magasabb, de szerencsétlenségemre nem eltitkolható jövedelmemhez adják kötelezően. Élek ugyanis a gyanúperrel, hogy ennek a sunyi csavarnak az a lényege, hogy többet tudjanak elvenni, mint amenyit adnak. Így megmaradnak a megélhetési szülők szavazatai (kolbászt azért még osztanak a választás előtt), viszont aki becsületesen próbál, munkából megélni az megszívja.

Hol lehet lemondani a családipótlékról? Illetve mivel az elvileg a gyereknek juttatott támogatás, akkor ha nyitok a két kölyöknek egy-egy bankszámlát, amihez nem férek hozzá, csak ők nagykorúként, akkor nem kell nekem leadóznom?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.17. 14:58:51

@Schuerue:
nincs akkora mákod.
a másik felét, hogy végre-valahára (20 év késéssel) összegzik, ki milyen jogcímeken és mennyit is kap az államtól, még csak most tervezik megcsinálni - hogy aztán tányleg meg is csinálják-e, az ugye komoly kérdés, az meg, hogy utána mihhez kezdenek azzal, amit találnak...

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2009.02.17. 16:01:11

Meghúzza a ravaszt
A hagyományos paraszt,
Nem tudja ő hogy minek éljen
Az ország varázsa elmúlt régen...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.17. 16:02:46

meghúzza a ravaszt a deszperádó paraszt...

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.02.18. 00:38:10

azért ez az szja-módosítás nekem pl. egész kellemesnek ígérkezik. legalább egy bkv-bérlet kijön belőle havonta.

Avatar 2009.02.18. 11:21:05

Nem veszik el, de megadóztatják, mint a cafetéria többi elemét is tervezik... pl a kajajegyet.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.18. 11:37:17

ja, épp kivesznek egy minimálnyugdíjat havonta a zsebemből, és nem látom, hogy struktúrális reformokra költenék - nő az elvonás, csökkennek a kifzetések, de hát az imf hitelt vissza kell fizetni, ha már egyszer annyira el volt minden baszva, hogy fel kellett venni.
süti beállítások módosítása