Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

A kopasz és a pap

2009. január 22. - bs395

A párbeszéd szereplői: Adam, a frissen szabadult neonáci skinhead, és Ivan, a tagadásba menekülő pap (a fenti képről). Disclaimer: a párbeszéd - és a film írója, rendezője - otthonában, Dániában a dán keresztény felekezetektől kitüntetést kapott a műért.

* * *

Adam: - Mi van, ha az ördög nem is tesz próbára téged?
Ivan: - Hogy érted?
- Mi van, ha nem ő üldöz téged?
- Értem. Megint itt tartunk. Ha nem az ördög, akkor ki? Egy kismanó? Lehet, hogy a madarak, a tűzhely és a kukacok csak a véletlen műve? Ezt szoktad az embereknek mondani?
- Isten.
- Hogy?
- Isten.
- Nem értem.
- Mi van, ha mindezt Isten tette?
- Miért tette volna?
- Mert utál téged. Olvastam a könyvet. Jób könyvét.
- Igen...
- Olvastad, ugye?
- Igen. Az egy krokodilról szól. Meg más állatokról.
- Igen, egy krokodilról, és sokkal többről. Emlékszel, hogy Isten megölte Jób állatait? Hét tevéjét és tíz kölykét? Elvesz tőle mindent és leprássá teszi. Nem emlékeztet ez téged valamire?
- Sosem volt tevém...
- Nézz rám! Nézz rám, Ivan! Felfogtad, hogy e mögött Isten van, ugye? Isten nem melletted áll, Ivan.
- De igen...
- Én nem hiszek ebben a sok szarságban. Csak tudatni akartam veled, hogy Isten az. Az ördög egy percet sem veszteget rád. Isten meg akar ölni téged. Csak annyira bezárkóztál, hogy nem veszed észre.
- Miért teszed ezt velem?
- Mert gonosz vagyok. És ezen sem tudsz változtatni.

* * *

Maga a film elképesztően fekete humorral és csak többedik végignézésre megérthető motivációkkal operál. A felütés majdhogynem bájos: az összes szereplő súlyos lelki és viselkedésbeli gondokkal küszködik - pszichózissal, ha úgy tetszik. Vagyis a világon mindenki bolond. Az alapvető szembeállításért - csak totalitarizmus és kereszténység létezik, és a közöttük sodródó, mindig az "erősebbhez" csapódó tömegek - egyeseknél biztos kiérdemel egy teliszájas szmájlit, nekem kicsit hiányérzetem volt, de jól használja a szituációt.

Két kérdés viszont bennem maradt. Az egyik pont Jób történetének olvasata, vagyis a fenti párbeszédben a skinhead épp segít-e a papnak, vagy továbbra is önös érdekből csak megtörni szeretné? A keresztény olvasat szerint segít neki, és ha épp meg is akarja törni, azt sem rosszindulatból teszi. A nem keresztény olvasat szerint inkább az számít, amit utána tesz: felelősséget érez a tetteiért, és törődni kezd a többiekkel.

A másik kérdés, hogy a film végére a pap kijött-e a tagadásból? Erre nem kapunk egyértelmű választ (vagy csak én nem). A film betétdala segíthet benne (Bee Gees: How deep is your love), annak is az a része, amit többször is bejátszanak: bolondok világában élünk, akik le akarnak minket törni, amikor inkább hagyniuk kéne, hogy azok legyünk, amik. Vagyis a többi bolond hagyjon minket meg a saját őrültségünkben.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr93892716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molaris 2009.01.22. 07:59:54

A filmet nem láttam, valószínű nem is fogom. Viszont a feszegetett kérdés nagyon is jogos. Sajnos a keresztyén tanítók nem igazán domborítják ki azt a bibliai mondatot, hogy Isten megpróbálja a benne hívőket. Mert ameddig az élet "hawwai" könnyű Őt dícsérni. Amikor nem "hawwai" akkor mutatkozik meg a hit ereje. Ez Jób életének bizonyságtétele. Mert Isten elveszi mindenét és nem lázad, sőt!!- az őt elhagyó Feleségét is türelemre inti.

Csak azért, hogy igazoljam, hogy Isten ezt nyilvánvalóan kijelenti, és ne kelljen sokat olvasni íme egy idézet a 80. Zsoltárból:
"A mi esztendekneinek napjai hetven esztendő, vagy ha feljebb, nyolcvan esztendő, és többnyire nyomorúság és fáradtság, amely gyorsan tovatűnik, mintha repülnénk."

Mivel a Biblia szerint e világ ura a Sátán, egy eszköze marad, szépet és jót ígérni,- itt e földi létben.

A döntés az emberre bízatott. Rád is.

molaris 2009.01.22. 08:02:03

esztendeinek, helyesen.
És a 90. Zsoltár 10. verse.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.22. 08:13:44

@molaris:
izé.
szóval megtérni nem fogok, de a film jó, már ha szereted az erős jeleneteket, mert nem finomkodik a rendező, és tényleg mindenki tébolyult benne így vagy úgy.
a jób történből én más következtetéseket vonok le, mint amikért íródott, sőt, pont a keresztény magyarázata az egyik érvem ellene.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.01.22. 10:27:49

Hogy a kérdéskört végtelenül leegyszerűsítsem: sátán isten teremtménye, tehát sátán, nemsátán, végső soron isten baszik ki mindenkivel.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.22. 10:31:14

@Before:
többek között ilyenekre jutok és is, és a jób történet is hasonlóról szól.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.01.22. 14:27:44

Vagy a sátán nem is létezik, isten csupán súlyosan hasadt személyiség. Milyen fasza már, egy istenünk van, oszt az is elmebeteg...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.22. 14:33:11

@Before:
jób könyvében isten azt mondja a sátánnak, hogy azt csinálhat a sráccal, amit akar, csak épp meg nem ölheti.
ezért hát megöli az összes jószágát, mind a 10 gyerekét, és leprássá teszi.
a végén "jutalomból", mert jó fiú volt, és nem istent kárhoztatta a szörnyűségekért - aki pedig az egészre rányomta a pecsétet - születik 10 másik gyereke, és megint lesz egy csomó jószága.
közben meg van benne egy kellemetlen párbeszéd, amiben isten közli jóbbal, hogy mit akar a kis csicska, amikor ő a teremtő, hozzá max földig alázattal, ha egyáltalán, mert hát nem értethi a kis percéletű, mi rettentő felelősség a teremtés.
cuki sztori :-)

viszont igen, a gonoszság is istentől van, hisz ő teremtette a sátánt és eresztette ránk. a jóságos mindenit.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.22. 14:53:02

@Before:

"Milyen fasza már, egy istenünk van, oszt az is elmebeteg..."

:-DDDDD

molaris 2009.01.22. 16:00:10

@Before: és társaid!

Akkor egy gyorstalpaló hittanóra. A Sátán valóban Isten teremtménye. Ő volt az első az angyalok között, de fellázadt, még a világ teremtése előtt, ezért kivettetett a Paradicsomból. Miután az első emberpár szintén bűnbeesett ugyanoda lett száműzve. Mert szellemileg lázadtunk. Mint Pál írja: nem test és vér ellen van tusakodásunk, hanem a szellemi/lelki bűnök ellen. A szellemi/lelki bűnök pedig sosem maradnak meg magukban, hanem előtörnek cselekedeteinkben. És könnyű bedőlni annak aki majdnem akkora hatalommal bírt mint Isten. Ezért kellett eljönnie Jézusnak, mert az ember ebben a csatában csak vesztes lehet.
Röviden.

molaris 2009.01.22. 16:03:32

Ps.: a Sátánnak a hatalma csak alig valamivel kisebb mint Istené. Nem tud életet teremteni, és nem gyakorolhat kegyelmet, mert maga is bűnös.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.22. 16:59:20

@molaris:
melyik sátán? belilal? azazel? lucifer?
és melyik letaszítás történet?
és mekkora hatalma van? mert a bibliában úgy is gúnyolják, hogy nincsen már neki semmi.
a kanonizálás nem volt tökéletes.

Schuerue 2009.01.22. 18:42:14

Ha már letaszítástörténet, akkot legalább legyen látványos. Ahogy Darth Vader taszította le Palpatine császárt a Jedi visszatér katarzispontja előtt.
Tudom, hogy az egy másik vallás, de akkor is el kell ismerni, hogy vizuálisan kidolgozottabb, mint ez a katolikus sci-fi.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.01.22. 22:21:33

Jó, de ott a tanítvány taszította le a mestert, nem pedig fordítva.

molaris 2009.01.23. 08:30:04

@bs395: @Schuerue:
Nehéz veletek. Miként magyarázzam el néktek, milyen gyönyörű a hajnalban, megpillantani egy harmattól csillogó rózsát, a felkelő Nap fényében, ha nem tudjátok mi a Nap, a hajnal, a harmat és a rózsa. A szépről meg nem is beszélek.

Más világban éltek Ti, és más világban élek én. Bár, látszólag ez ugyan az. Nem vitatkozom Veletek, csak meg akarom mutatni, van másként is. Pont ott van ez a más, ahol becsődöl az evilági. Ez mindig a saját érintettséggel jön el. Akkor amikor elmondod majd: jó- jó, de miért pont velem/ velünk. Eddig viszonylag kevesekről jegyezték fel, hogy a teljes kétségbeesés, a teljes kilátástalanság állapotában Leninhez, vagy Darth Vaderhez fohászkodott volna. Állítólag, még maga Sztálin sem. Ez okozta az orvosa vesztét.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.23. 08:43:30

@molaris:
a teljes kilátástalanság esetében nem fohászkodtam senkihez. hittem abban, hogy ha eléggé igyekszek, akkor vagy sikerül, vagy elbukok, de csak rajtam múlik.
jób története pont azt mutatja meg, hogy ha van is isten, nem számíthatsz rá.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.01.23. 09:15:11

@molaris: Ez az egész nem más, mint az emberi félelem és arrogancia egyfajta keveréke. Az ember fél a haláltól, fél az értelmetlenségtől, képtelen elfogadni, hogy a létezésének nincs olyan jellegű értelme, ami önmagában magasztossá tenné. Hú, hozzá isten szólt, mondja a "miért pont én"-ből menekülő. Csak menj ki az utcára, milliónyi ugyanilyen "miért pont én?" meg "én különleges vagyok" emberrel találkozol.

molaris 2009.01.23. 11:58:48

@bs395: @Before:
Ad absurdum, de pont a fordítottja az igaz.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.23. 12:03:42

@molaris:
ezért írtam, hogy jób könyvének értelmezése vízválasztó abban, hogy ki mit gondol az idézetről.
a kereszténység absztrakció. nem létezik olyan, hogy "a kereszténység". sok kereszténység van, kb. annyi, mint ahányan annak tartják magukat, és nagyjából annyi isten és jézus létezik. eddig rendben is lenne.
de amikor a közös metszeteken keresztül nekiállnak manipulálni az embereket félelemmel, haraggal és gyűlölettel, akkor hiába adja ki dekrétumban a pápa, hogy a múlt az elmúlt, most a szeretet egyháza vagyunk :-(.

Schuerue 2009.01.23. 17:56:12

@molaris: Azt mondják, hogy egy zuhanó repülőn nincsenek ateisták. Mivel ezt még nem próbáltam nem állíthatom biztosan, hogy sztoikus nyugalommal rágyújtanék a talán utolsó cigarettámra, vagy egy még "talán elmegy becsapódás előtt" SMSt pötyögnék a hozzám legközelebb állónak címezve, de ezeket valószínűbbnek érzem, mint a heveny kétoldali imádkozást.

Schuerue 2009.01.23. 17:58:14

A fenti persze akkor igaz, ha nem én vagyok a pilóta, Amennyiben igen, akkor inkább azzal törődnék, hogy valahogy letegyem a Hudson vizére a gépmadarat.

molaris 2009.01.25. 20:24:10

Legyen mindnyájunknak a mi hitünk szerint. A végén majd elválik kinek van igaza.
Én mindenesetre szóltam. Több nem is tisztem.
süti beállítások módosítása