Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Ámokfutás az iskolapadban

2008. július 25. - bs395

Összesen 4902 felvételiző igényelt többletpontot szociálisan hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzete miatt, mondta Reiber Gabriella, a Katapult Mentorprogram kommunikációs szakértője.

Hadd gratuláljak. Többrétűleg is. Agyrém. Fekete-fehér világ, egyenlítősdi, szakmai és politikai csőd. Torz rendszer.

A felvételi követelmény az felvételi követelmény, ugyanaz mindenkinek. Egyenlő feltétel. Ha azt szeretnénk, hogy ezt a lécet meg tudják ugrani a halmozottan hátrányos szociális helyzetű gyerekek, ahhoz pont, hogy igazi mentor program kéne. Ingyen tankönyv, ingyen menza, ingyen korrepetálás. Tehetséggondozás, ha úgy tetszik. Ha a mentorprogramból kikerülő gyerek nem ugorja meg a lécet, akkor a mentorprogram elhasalt, de csúnyán. Államilag támogatott program pediglen nem hasalhat el csúnyán! Azt azért mégsem! Majd besegítünk. Nem, nem a gyereknek, a programnak. Lejjebb visszük a lécet - na nem mindenkinek, mert akkor oda lenne az egyenlítősdi.

Közben kiszúrunk egy halom gyerekkel. A világ ugyanis nem fekete-fehér, hanem egy alaktalan szürke massza: nem csak gazdag elitgimnazista van, meg halmozottan hátrányos helyzetű, hanem közöttük helyezkedik el a többség, beterítve a teljes spektrumot. Ezzel a szociális / szocialista pontozással azt érjük el, hogy aki csak annyira hátrányos helyzetű, hogy hátránnyal induljon, de plusz pontot ne érjen, az nem fog bejutni, még ha jobban teljesít is, mint a tőle fél fokkal rosszabb körülmények között élő. A tankönyvet nem tudod megvenni, de koleszt már nem kapsz.

Ha ez még nem lenne elég, vajon mit tanítunk a gyereknek, akit végig fog kísérni az életén, hogy ő protekciós? Mert az lesz. Teljesíthet odabent akármennyit, lehet utána ugyanolyan jó szakember, mint a többi, aki nem kapott pluszpontot, ő halmozottan hátrányos helyzetű lesz, aki saját képességei alapján nem jutott volna be. Le akartuk róla szedni a bélyeget, e helyett beleégettük, biztos, ami biztos. Csak hogy tudja, kinek köszönheti. Szavazz ránk!

Az épkézláb tehetséggondozás persze pénzbe kerül, de az agyrém tehetséggondozás is. A pénz elment, az eredmény nem lett meg - akkor minek csináljuk?

Update: hab a torkán.
Feri írta blogjába: "Ez tudniillik inkább a minőségről, a teljesítményről szól, és hát mi más lenne az értelme a tanulásnak. "

Ha becsukom a szemem, akkor a rossz dolgok nem történnek meg, ugye?

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr64585712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.07.25. 22:07:38

a kulcsmondat:
"Az épkézláb tehetséggondozás persze pénzbe kerül"

ennyi. a pluszpontok INGYEN vannak, és máris fel lehet mutatni, hogy mennyit tettünk a hátrányos helyzetűekért, még 4000-et be is nyomtunk az egyetemre ....

Amúgy ki lennék, hogy milkért járt és mennyi plusz pont.
Roma vagyok +1 pont
Roma és szegény vagyok +2 pont
Roma és szegény és mozgássérült +3 pont
.
.
.
stb.?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.07.25. 23:11:46

a mostani remekbeszabott elképzeléseket se ingyér izzadták ki magukból :-(.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.26. 05:59:30

Első olvasatra nagyon igaznak tűnik, amit írtok (zero kommentjét beleértve), csak az a baj, hogy - mint a legtöbb ilyen esetben senki - nem igazán néztek a háttérbe.
Való igaz, a felvételi az a tudásról szól, azonban a tudás megszerzésére egyáltalán nem azonos mértékűek a lehetőségei mindenkinek. Mondjuk élsz egy kis faluban, baromi szegények vagytok, egyszerűen a megélhetéshez szükséges az, hogy amint a mezőgazdasági munkát el lehet kezdeni, te napnyugáig kint legyél a földeken. Aztán tanuljál, öcsém. Pénzed nincs se extra könyvekre (tán még tankönyvekre is alig), internetre se, amiknek segítségével tágíthatnád a tudásodat, ha még mindig motívált lennél. Sulinet?Ja, az klassz, kár, hogy sok vidéki iskolában a számítógép matyóhímzéses terítővel letakarja várva, hogy az egyedül felhatalmazott tanerő komputterezzen vele. Ha mégsem, akkor is mindegy, mert rohannod kell, hiszen 30 kilométerről jársz be az iskolába, busszal, ha pedig az utolsó is elmegy, akkor beszoptad. Vagy apád hasít szíjat a hátadból.

És mi van, ha a hátrányos helyzetű gyereket a pluszpontjai a - számára teljesen elérhetetlen - költségtérítéses képzésből mozdítja előre az állami finanszírozásúba?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.07.26. 06:02:41

before:
pont arra kéne a tehetséggondozás, amit írsz. ezt nem tudják megoldani, ezért pótcselkszenek, ráadásul szerintem kárt okoznak.

torró 2008.07.26. 07:29:57

Jóóó reggelt.Látom Más is korán kelő. Na akkor éh gyomorra.Ebben az országban soha nem volt norm koncepció. Mert ez valóban csak maszatolása a dolgoknak.Itt nem a pontokat kellene osztogatni hanem olyan gazdasági helyzetet kialakítani amiben lehet élni. Persze akkor is lenne hátrányos, de lényegesen kevesebb.Igy sokan mondják azt, nem kell erőlködni van egy sanszom.Egyébként a tehetőssebb, de rendesen bejutókkal is van azért olyan gond hogy nem mind akar 4-év alatt végezni,mert ugye apuka tud finanszírozni és minek sietni abba a nyomorult munkába! De az oktatási szisztéma is megérne egy misét, Mikor az én lányaim gimibe kerültek azt mondták az első szülő beszélgetésen hogy nehogy azt higgyük hogy a gyerek itt is kitűnö lessz, mert az általános nem készíti fel a gyereket a felsőbb szintre. Majd amikor mégis bejutott az ELT-re/elsőre/ Ott mit mondtak? Na ? Szó szerint mint a gimiben.Mondták ezt ott ahol a jövő tanárait képezik. Tehát a kigyó beleharap a farkába. Azt hiszem mindenki sok tapasztalattal bir ezen a téren, csak érdekes módon mindig a leghülyébb megoldások kerülnek végrehajtási szintre.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.26. 07:36:18

bs395: igen, kéne. De nincs. És ha lenne, az se oldaná meg mindenkinek a helyzetét.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.07.26. 08:05:36

torró:
korán kelő? én most megyek aludni :-). komolyan.

before:
olyan nem lesz, hogy mindenkinek egyformán jó lesz. de per pillanat meg se próbáljuk :-(.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.26. 09:39:25

Nyilván nem lesz, már csak azért sem, mert mindenkinek mások az igényei. A tehetséggondozás sokkal jobb, bár önmagában még mindig nem elég a probléma megoldására, viszont összehasonlíthatatlanul drágább, mint egyfajta előny biztosítása a vélt tehetségeknek. Hidd el, nekem gyakorlatilag első kézből való tapasztalataim vannak a témában, látom anyósomon keresztül, hogy működik a világ ezen része egy kis falusi iskolában. Láttál már gyereket, aki nem tudott iskolába menni, mert nem volt elég étel otthon? Nesze neked tehetséggondozás...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.07.26. 16:16:31

before:
annak a gyereknek kell napi három ingyen kaja, ingyen tankönyv, ingyen napközi, ingyen iskolabusz, ingyen korrepetítor - de nem plusz pont.

kulalak 2008.07.26. 19:21:42

Maskent folfogva a dolgokat.
Ha plusz pontot kapsz, azzal azt mondjuk "Neked kevesebbet kell tudni!"
Ne kelljen! Ugyanannyit kelljen tudnia. Serto a tobbinek.
Ha tehetseggondozast vegzunk akkor adjuk neki a konyvet, szamitogepet es iranyitsuk folvetelire, meg fog felelni. Csak ehhez dolgozni kell, rendszer es csapat kell es nem egy nap alatt tortenik.
A 'szocialista' jelzo sajnos mindent elmond errol, mert ezt a hetvenes nyolcvanas evekben gyakoroltak, ugy hivtak, hogy "lefele nivellalas".
"Partunk es kormanyunk" ma sem tud mast.
A szuloi hatter is fontos igy nem kommentalom az 'egesz nap dolgozik a gyerek a foldeken' kitetelt mert ez mese.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.26. 19:32:47

Ja, értem, ingyen busz vigye, a falu többi mezitábasa le van szarva, hadd utálják még ezért is. A fater idegbajban lebassza az asztalról a számítógépet és kihajtja a büdös kölyköt kapálni. Ingyen korrepetítor, mi? Az agyonhajtott, alulfizetett tanerő? Mikor? Ingyen? Pénzért? Hogy a kollegák kiutálják, amiért csókos pénzt kap?
Vegyétek már észre, hogy létezhetnek olyan körülmények, amiket nem lehet uralni hagyományos eszközökkel...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.07.26. 19:37:21

before:
felőlem bentlakásos iskola is lehet, csak akkor jönnek a jog meg fajvédők, és elvisznek.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.26. 21:00:35

Na, ott kezd a dolog értelmessé válni. Megjegyzem ez kevésbé fajspecifikus probléma, mint hinné az ember, de szerintem abban a dologban is valami hasonló lenne a legjobb irány, amerre indulni lehet.

sourcerror 2008.07.26. 23:40:24

"Ja, értem, ingyen busz vigye, a falu többi mezitábasa le van szarva, hadd utálják még ezért is."

Ez fejtsd ki kicsit bővebben. Úgy érzem elég nagy zavar van a fejedben. (A többi mezítlábas is rászorult, nem? A korrepetiror tanerő megbélyegzett, de a protekciós diák nem?)

sourcerror 2008.07.26. 23:48:58

"A fater idegbajban lebassza az asztalról a számítógépet és kihajtja a büdös kölyköt kapálni."

Ha a szüleid ellened dolgoznak elég nehéz lesz felemelkedned. Megoldás erre a pluszpont? (Nem inkább a bentlakásos iskola?)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.27. 07:51:56

Szerintem a zavar a te fejedben lehet, ha egyszerű kifejezéseket nem tudsz összerakni. A tehetséggondozás milyen mértékben és formában érinti a többi rászorultat? Két külön dologról beszélünk. A korrepetált diák nem megbélyegzett abban a formában, mert a többi diák max leszarja és hülyének tartja, míg a felnőttek akár egymás szemét is kikaparják, plusz párezer forintról van szó.
Magam is azt írtam, hogy elvileg a bentlakásos iskola lenne a legjobb. Write-only üzemmódban vagy?

sourcerror 2008.07.27. 11:45:37

"a felnőttek akár egymás szemét is kikaparják, plusz párezer forintról van szó. "

Hát te hülye vagy bazdmeg: szerinted nem jár plusszpénz a szakkörért, osztályfőnökségért.

"Magam is azt írtam, hogy elvileg a bentlakásos iskola lenne a legjobb."
Nem csak az a legjobb, az az egyetlen megoldás.

sourcerror 2008.07.27. 11:48:13

"A korrepetált diák nem megbélyegzett abban a formában, mert a többi diák max leszarja és hülyének tartja,"

Nem erről volt szó, hanem a protekcióról, a hátrányos helyzetért járó plusszpontkról. Ki van akkor write-only módban.

sourcerror 2008.07.27. 11:52:36

Mondd, te szociológus vagy?

sourcerror 2008.07.27. 13:44:30

@Before:
Csak hogy képbe kerülj, és elkerüld a szalmabáb érvelést:

Indítóposzt:
"Ha ez még nem lenne elég, vajon mit tanítunk a gyereknek, akit végig fog kísérni az életén, hogy ő protekciós? Mert az lesz. Teljesíthet odabent akármennyit, lehet utána ugyanolyan jó szakember, mint a többi, aki nem kapott pluszpontot, ő halmozottan hátrányos helyzetű lesz, aki saját képességei alapján nem jutott volna be."

én:
"A korrepetiror tanerő megbélyegzett, de a protekciós diák nem?"

te:
"A korrepetált diák nem megbélyegzett abban a formában, mert a többi diák max leszarja és hülyének tartja, míg a felnőttek akár egymás szemét is kikaparják, plusz párezer forintról van szó."

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.27. 15:37:47

Ehh... szalmambáb-érvelés? xyz, te mindenhova más néven irogatsz?

Gyengébbek kedvéért: a megbélyegzettséget én a szűk környezetre használtam. Tanár a tanárkollegát, diák a diákot...
Ezt írtam:
"Hogy a kollegák kiutálják, amiért csókos pénzt kap?"
Kétszáz forintért egy agyonhajszolt tanár se fogja bevállalni, tehát meg kell fizetni. Ha megfizetik, akkor kvázi államilag fizetett magántanítványa lesz.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.07.27. 15:43:55

before:
tudom, hogy a tanárok mit csinálnak egymás között (tanítottam általános iskolában, minden nap sírás volt a tanáriban, olyan kicsinyes és pitiáner dolgok miatt, amit az átlagember fel se vesz, csak ha 20 évig minden nap kapod, akkor kikészülnek az idegeid).
akkor azért ne csináljuk meg, azért ne fizessünk a tanárnak plusz órákért, mert az azoknak, akik nem hajlandók, vagy nem képesek megtenni, irigykednének rá?

pár éve történt, hogy egy barátomat gaykorló tanításra (vagy mire) küldték borsodba. meg is kapta az instrukciót: "az a fontos, hogy a gyerek lássa a szemedben a gyűlöletet, amikor ütöd!"

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.27. 17:31:47

Szép...

Nem állítom, hogy én aztán tudom a frankót és kezemben a világmegváltás kulcsa, egyszerűen csak annyit állítok, hogy a mai Magyarországon egy elosztott rendszerű, helyben érvényesíthető tehetséggondozás - egy-két egyedi esettől eltekintve - nem kivitelezhető. Tehetségfarmok és megfelelő szülői ambícionálás kellene (például egy ilyen bentlakásos iskolába járó gyerek kvázi keresne), de jelenleg ez is kivitelezhetetlen, plusz valódi szándékot se látok rá, így a jelenlegi körülmények között még mindig a lehető legjobb megoldásnak látom a pozitív diszkriminációt.

NiLovagja 2008.07.27. 19:07:29

Az egyetem szemszögéből:
Több éven keresztül tartottam gyakorlatot egyetemen az első éveseknek, és a tapasztalatom az, hogy rengeteg az olyan ember akiknek nincs elég tudása/esze/motivációja hogy ott legyen. Csak az alacsony ponthatár miatt vették fel, de a büdös életben nem leszni képes rendesen végigcsinálni, viszont visszahúzzák a többieket.
Ezt csak tetézni fogja, hogy pár embert még kevesebb tudással felvesznek.

Másik tapasztalat: cigány származású haver. Elmondása szerint az anyja egész életében azon dolgozot, hogy jobban menjen nekik és egyetemre mehessen. Okos értelmes gyerek, de rájött, hogy mivel cigány vígan megél a rengeteg támogatából amit innen-onnan kap, és ehhez semmit sem kell teljesítenie. Ebből kifolyólag bulizik, sz@rik az egészre, pont annyit teljesít, hogy bent maradhasson az egyetemen, elpazarolja a tehetségét, mert nem érdekelt abban hogy teljesítsen, megszokja, hogy elél a segélyből.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.27. 19:10:32

Nemtom, feltűnt-e, hogy a legtöbb nem cigány egyetemista pont ezt csinálja. Őszintén szólva tökéletesen hiteltelennek tűnik, hogy egy cigány, miután képes volt legyőzni az őt körülvevő ellenséges környezetet és eljutott egy egyetemig, ráadásul okos is, komolyan életcélként képes tekinteni a segélyre...

NiLovagja 2008.07.27. 19:33:38

"Nemtom, feltűnt-e, hogy a legtöbb nem cigány egyetemista pont ezt csinálja."

Elismerem, ez az egész felsőoktatás hülyesége. Ő viszont több pénzt kapott mint én, aki dolgoztam egyetem mellett, és neki ehhez semmit nem kellett felmutatnia.

"Őszintén szólva tökéletesen hiteltelennek tűnik, hogy egy cigány, miután képes volt legyőzni az őt körülvevő ellenséges környezetet és eljutott egy egyetemig, ráadásul okos is, komolyan életcélként képes tekinteni a segélyre..."

Nyilván nem életcélja, de mivel nincs meg a pillanatnyi teljesítéskényszer, tologatja a dolgokat: "Majd jövőre megcsinálom...". Azt hogy ezt megteheti szintén a felsőoktatás hülyesége.

Nem azt mondom, hogy nem kell támogatni, hanem hogy ezt valamilyen teljesítményhez kellene kötni. Szerintem nem is lenne túl nagy macera, hogy tanulmányi átlaghoz kössék bizonyos támogatások kiutalását, viszont ezzel eljutunk oda, hogy van-e erre politikai akarat.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.27. 20:37:29

Nem, ezzel teljesen egyetértek, bekerülést lehet támogatni adminisztrációs eszközökkel, de az anyagi támogatást kizárólag teljesítményalapon tartom elfogadhatónak.

kulalak 2008.07.27. 23:54:36

tovabbra is azt mondom, hogy ne tamogassak a bekerulest pluszpontokkal mert ez lefele nivellalas.

Amerikaban is visszautott, hogy megtamogattak a feketek bejutasat, a nok bejutasat stb. (mondjuk ott van egy mukodo hadsereg ami 4 ev alairasert kitanittat)

Nev nelkul, szammal ellatva irjon-kuzdjon. Sosem lesz objektiv ez az egesz de kevesebb lesz a visszaeles.

Majdnem hasonlat. Mi a jobb. Ha adokedvezmenyt kapsz a gyerekek utan, hatranyos helyzeted utan vagy ha te olcsobban jutsz a boltban ugyanahhoz, ott a boltban mindenki elott?

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.28. 05:32:12

Nem jó a hasonlat, mert inkább a bolt előtt a kezedbe nyomnak egy kenyér-kupont, ami 20 ft kedvezményt ad.
Én is azt mondom, hogy nem jó ez a rendszer, de a jelenlegi helyzetben ennél jobbat nem lehet csinálni. Azt is vegyük figyelembe, hogy a mai felsőoktatás eléggé híg valami, az érettségizők nagy része továbbtanul, itt az a négyezer ember nem tétel (még ha mindegyikük be is jut), aztán viszont bizonyítaniuk kell.
Ja, vedd figyelembe azt is, hogy "legálisan" is lehet pluszpontokat szerezni, például több nyelvvizsgával, ami viszont elsősorban a jómóduakat juttatja előnyhöz, míg a csórók, meg a (többszörösen) hátrányos helyzetűek ezügyben elég esélytelenek.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.07.28. 06:04:47

a jegyrendszerű segély se lenne ám hülyeség, ahogy az "eszköz-alapú" támogtás se.
én még mindig nem látom, hogy csak azért ne csináljuk meg, mert olyan érdekeket sértenénk vele, amik öncélúak (dögöljön meg a szomszéd tehene is).

sourcerror 2008.08.03. 15:16:30

"Gyengébbek kedvéért: a megbélyegzettséget én a szűk környezetre használtam. Tanár a tanárkollegát, diák a diákot... "

A diák-diák megbélyegzettség feloldását eddig nagy ívből leszartad: aki könnyebben jut be, az igen is megbélyegzett lesz, és ez rosszabb, mint a tanárok egymás iránti irígysége. (Nézd meg légyszíves az értelmezőszótárban, mit jelent a "protekciós" szó: nem védelmezettet, elárulom.)

"xyz, te mindenhova más néven irogatsz?"

Gondolom mások is szeretik azt a fejlett vitakultúrádat.

sourcerror 2008.08.17. 09:49:20

Egy érdkes, a témába vágó cikk:
metazin.hu/node/479

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.17. 10:28:59

"a pozitív diszkrimináció növeli a feszültségeket a kedvezményezett csoport és a nem kedvezményezett csoportok hátrányos helyzetű tagjai között."

ha még nem lenne elég feszültség már most is :-(.
süti beállítások módosítása