Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Számoljunk

2008. március 07. - bs395

Imádom a statisztikát. Rajongok az olyan dolgokért, mint amikor sorba állítják a világ gazdaságait a Big Mac paritáson. Vagy Magyarország településeit az átlag SZJA alapján.

Pláne a szorzókat, és a közölt részleteket. Izgalmas, mert utána számolhatok.

Szűkebb pátriám név szerint is említve van a cikkben, a nagyobb városok közt dobogós helyezett lett az átlagos SZJA befizetés alapján. De ez nem baj, a statisztika viszonyításról szól, legyen hát az SZJA a polgári jólét viszonyítása. Így ezek a számok nekem nem sokat mondanak. Viszont ha számolok belőle egy nettó fizetést, akkor 80-82 ezer forint jön ki, per hó.

80 ezer forint. És ezzel magasan dobogós. De számoljunk tovább. Albérlet 45 ezer, rezsi 15-20 ezer, kaja és egyebek (pl. mosószer) 20-30 ezer, és már ott vagyunk, hogy 80-95 ezer per hó. És ezzel dobogós. Oké, osszák meg az albérletet, fizessék a rezsit is ketten, de ne fűtsék túl a lakást, már ha fel van újítva, és van mérő, de akkor drágább a bérleti díj.
Legyen akkor 30 ezer az egy főre jutó bérleti, 10 ezer a rezsi (téli-nyári átlagolva) per fő, és ne egyen sokat vagy drága dolgot, szóval a kaja marad, így 60 ezer forint a fix kiadás.
Marad 20 ezer. 40 doboz cigi. 60 valamennyi vizitdíj. Kínai cipő, turkálós kabát.
És ezzel dobogós.

Az ország abszolút elsőjén ennél 2,7-szer több adót fizetnek fejenként, azaz a keresetnek is jóval többnek kéne lennie, nem? De, kéne. De nem az. 2,7-szeres adó szorzó nettó bérre visszaosztva havi 130 ezer forint, azaz 1,62-szeres. Valahol eltűnt 1,1. Na nem mintha a havi 130 ezer nettó az egyenlő lenne havi 200 pengő fixszel!

Én sem értem, miért nem akarja mindenki bejelenteni az összes létező jövedelmét, most, hamar, gyorsan. Ja, és visszamenőleg.

Én komolyan örülnék neki, ha az az eltűnt 1,1-szeres szorzó az Csenyétére, meg a többi hasonló településre jutna, és ott valami hasznot hajtana. De tartok tőle, hogy nem oda jut.

Zárásként tessék megnézni Csenyéte honlapját. Fájdalmasan őszinte.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr33369088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.03.07. 14:37:36

Számoltam még egy kicsit.
Meg nem nevezett dobogós város átlag nettó fizetése ugye 80 ezer. 4x ennyi nettóhoz 6x akkora bruttó jár, az SZJA tartalom pedig 12-szeres.
Avagy: miért keres egy magyar munkavállaló lényegesen kevesebbet ugyanazért a munkáért, mint a külföldi?
Persze, olcsóbbak is vagyunk, na de nem ennyivel!
süti beállítások módosítása