Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Kopog a cetli

2010. március 09. - bs395

Degeljek meg nem értem ezt a sírást a cetlik körül. Hogy miért nem adnak a kicsiknek, szégyelljék magukat a zemberek, hát hova lesz így a polidiverzitás? Hogy a nagyok overkillre mennek, szégyelljék magukat, hát szabad elszívni az éltető nyomdaipari terméket a többiektől? Anyjuk borogassa őket.

Ha és amennyiben igény van a diverzitásra, akkor kérdem én nagy tisztelettel, miért nem tetszenek leadni a cetliket az igényesek? Hát hol van ilyenkor a támogatottság, mi? Mert nincs elég aktivista, nincs elég jelölt, nincs elég szimpatizáns. Hát kérem ez nem az a mese, ahol én kitalálom, hogy mekkora nagy király ötletem van, bárcsak a tömegek is megértenék, de hát ugye hülyék hozzá, nem, ez az a sztori, ahol azzal kell dolgoznod, amid van. Lehet fintorogni, reklamálni, óvni, hogy azok a másikak nem hajlandók a mi hobbinkat fizetni, ugyanakkor nem elfelejteni, hogy ha nekünk kéne fizetnünk az ő hobbijukat, akkor teleírjuk a sajtó minden zugát, hogy monnyanakle mind, több milliónyian.

Ha és amennyiben a cetli értelme, hogy annak adjuk, akire amúgy is szavaznánk, akkor miért is baj, hogy valamelyik gondolt egy merészet, és becélozta a nagy számot? Ó, mond, miért baj? Marad még pár millió papír, nem? Ráadásul olyanoknál, akik amazokra akkor se szavaznának, ha ingyér’ lenne! Tessék őket megkeresni kéremszépen! Az a Vona Gábor le tud menni pacsizni az aluljáróba, nem? Akkor? Az a baj, hogy amazok nem nekünk adják a cetliket? Őszintén, ha valaki nem tud 750 cetlit összeszedni egy több tízezres körzetben, az mire számít? Hányan fognak szavazni rá? (mint az már előfordult, hogy a végén kevesebb szavazatott kaptak egyesek, mint amennyi ajánlást előzőleg leadtak)

Van-e baj a fecnik körül? Persze, hogy van. Egyszerűbb lenne, hogy az indul, aki akar, és aki megüti a 750-et, az kap zsebpénzt, utólag. De az aktivistáskodás, a nép közé történő alámerülés, a valóság színe még senkinek se tett rosszat, még ha az aktivisták történetesen néha büdösek is (egészpontosan „léhűtő roncsok”), ez ugyanis az élet szaga, tessék hozzászokni és megszeretni (a kurva életbe).

Nekem is lenne jobb ötletem, hogy mit kéne csinálni, akkora terveim, nemtuddmeg, csak hát ugye országosan nem jönne össze 750 ajánlás, nemhogy a választókörzetben. Ezek után vagy elfogadom, hogy sose váltom meg az országot, vagy bevezetem a diktatúrát, először a kisszobában, aztán ki tudja, hol állunk meg. Végső esetben alapítok valami jó kis vallást, de csak frissen fürödve lehet belépni majd.

"Television, religion, social destruction
Sex and drugs, violent seduction
Crystal dawn, ecstatic explosion
Parental advice leads to mental erosion"

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr521823812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2010.03.09. 21:22:35

az azért tényleg gáz, hogy 8x750 kopogtatócédulát nem tud összeszedni egy kétmilliós városban valaki... (Jó, mondjuk legyen egymillió, akinek van.(

félemelet 2010.03.09. 22:29:54

A lényeggel a legmélyebben egyetértek.
(Egy apró részletet viszont csacssiágnak tartok: ha bárki indulhatna a választásokon mindenféle előzetes feltétel nélkül, akkor a szavazólap 349 oldalas lenne, ebből 348 és fél oldalon pedig olyan jelöltek lennének, akikre egyetlen szavazat érkezik - a sajátjuk. A kopogatócetli semmi másra nem lett kitalálva, mint ennek a büro-abszurdnak a kizárására. Innen már csak csépelném a bejegyző szavait: amelyik szervezet nem képes 750 cetlit összegyűjteni, az - fájó kimondani, de - al-kal-mat-lan...)

demizson bobby 2010.03.09. 22:40:22

Halál vicc az egész. Miért nem jön a cetlivel válaszboríték (pártközpontok regisztrált cimére ingyen feladható), amit csak be kéne dobni egy levélszekrénybe?
Mi ez, hogy emberek jönnek, szedik, meg bekopognak, meg munkahelyen ne, de máshol se, meg kis párt kevés aktivista, nagy párt sok aktivista? Meg a péknek a faszát.
noooormális??

robinzone 2010.03.09. 23:33:50

a hiteles mdf és a komoly lmp benézte, hogy ezúttal nem fehér papírra nyomtatták a cédulákat... ennyi!:)

robinzone 2010.03.09. 23:37:14

@demizson bobby: nem ezen múlik. egy valós támogatottságú pártnak nem okozhat ez gondot. ezt kellene felfogni, megérteni. ez van, sok kérdében nem lehet tovább hülyíteni az embereket. vagy szerinted az mdf, de akár a komolytalan lmp (micsoda übergagyi név!) érdemel bármi mást, mint a gyors feledésbe merülést?

szamoca@Shaw.ca 2010.03.10. 00:04:41

Kedves /beirok/ kar hogy nincs egy negyedik part/ akit lehet szidni... Talan a negyedik part jobb lenne. De ezek a kopogtato cedulak /megis csak viccesek.........Tisztelettel

Almaspite 2010.03.10. 00:23:33

Ha lenne egy olyan párt, aminek pld. az lenne a neve, hogy "Fentiek közül egyik sem párt", ami azt tűzni ki célul, hogy
-parlament létszámának lecsökkentése 199 vagy 201 főre
-képviselők visszahívhatóságának bevezetése,
-politikusok számonkérhetősége a politikai döntéseikért,
-mentelmi jog felfüggesztése,
akkor én habozás nélkül nekik adnám a félcédulámat. Akarom modnani a kopogtatócédulámat.

A válaszborítékos ötlet tetszik!

szamoca@Shaw.ca 2010.03.10. 00:24:54

@félemelet: (Kopogtato cedula)vannak orszagok ahol ezt egy picit maskeppen csinaljak/p.l. A szavazok megkapjak a listat akikre szavazhatnanak es mellekelve a politikai mibenletuket a tarsadalmi es csaladi viszonyukat a politikai hozza allasukat a nep fele....Na/ es asztan ellehet donteni akarjak e a szavazok...Tisztelettel egy olvaso. u.i. De nem jarnak lakasrol lakasra /nem zavarjak az otthon nyugalmat...

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.03.10. 00:33:54

Jó írás. TótaW-hez belinkelted?

Kamupártokra semmi szükség (mondjuk szerintem pártokra sem, de az már egy másik történet), csak Dávid Ibolya gondolja úgy, hogy talpasok nélkül, csupán néhány bukott polcelebbel a Parlamentbe lehet masírozni.

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.03.10. 00:38:38

@demizson bobby:

Ja, mondjuk technikailag gáz ez a kopogtatás dolog, tényleg lehetne válaszboríték vagy e-ajánlás, az ügyfélkapun keresztül (ha éppen működik :-)).

Bár a jelenlegi rendszer meg a tagság nélküli kamupártok kiszűrésében segít.

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.03.10. 00:39:21

@robinzone:

Ja, eddig csak az nem került fel a szavazólapra, akinek még egy kurva fénymásolója sem volt.

dzsefi 2010.03.10. 01:05:38

egyfelől igazad van, mert 750 KC tényleg nem hangzik egetrengető számnak, de akkor legyen hozzá válaszboríték, vagy vigye el a postás, vagy mittudomén, ez a kopogtatás egy nonszensz.
Másfelől, amiért szerintem inkább bajos a mostani rendszer, az az, hogy lényegében a kopogtatócédulázás egy kör szavazás, csak éppen nyilvános, semmi nem akadályozza meg, hogy ne vezessék a pártok, ki kire szavazott (kinek adta oda a céduláját). Persze ezt elviekben törvény tiltja(?), attól függetlenül létező gyakorlat.
Hogy egy érthető példát mondjak: közszférában dolgozó merje nem a várható új kormánypártnak adni a céduláját, ha tudja hogy számontartják? :)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.03.10. 05:45:15

@robinzone: anyádat rágalmazd, az lmp sose fénymásolt cetliket. (Akkor már meglennénk, és nem kéne fagyoskodnom az utcán.) Egyébként ez a harmadik választás, amin indulnak. (EP és nyócker tavaly.)

Murderface 2010.03.10. 07:46:08

Nem most kéne sírni a kis pártoknak. Tetszettek volna olyan programot-kampányt csinálni, ami több embert megmozgat.
A Fidesz ugye saját elmondásuk szerint összegyűjtött 2 millió cédulát. Ha (ismétlem HA) az MSZP és a Jobbik is duplán túlteljesíti a 750es kvótát minden körzetben, az 2*2*750*176=528000 cetli.
Ezek szerint (8 millió papírral számolva) kint van még majdnem 5.5 millió cédula (durva becslés). Ha egy párt 5.5 millióból nem képes összekaparni az induláshoz szükséges mennyiséget, akkor lehet hogy nem csak az emberekkel van gond, hanem a párt programjával, kampányával, valamint az egész politikával (gondolok itt arra a kb. 3-4 millió emberre aki nem fog elmenni szavazni, ezek jelentős része valószínű cédulákat sem fog adni; mondjuk nekik aztán imádkozhat az MDF, Ibiék elég rendesen kivették a részüket abból, hogy elvegyék az emberek kedvét a szavazásoktól).

cambridge.on 2010.03.10. 07:46:26

@peetmaster: Na ez az a pillanat amikor egy gondolkodó ember eldönti LMP: soha!
Eddig elég jó kis vita volt,egy megfontolandó javaslattal fűszerezve.Erre jössz, és belerondítasz.
Ne csodálkozz, ha ilyen stílussal nem gyűlnek a cédulák.
Az elvakult ,mindent jobban tudók legfőbb érve:A q.anyád.
Ez ugye olyan érv amivel nem lehet vitatkozni.Mindenki az alapján ítélkezik amit a családban látott.
Most beállt a sorba az LMP is.
Biztos IQ rekorder vagy.Igaz, hogy negatív, de a negatív rekordot is számon tartják.
Megpróbálod meggyőzni az embereket, anyázással arról,hogy ti jobbak vagytok mint a többi párt?
Ezek után ki hiszi ezt el?
Vigasztaljon, már nem sokáig kell fölöslegesen fagyoskodnod!
Ilyen pillanatokban lehet igazán sajnálni,hogy az MDF
sikeresen kizárta önmagát is a közéletből.

yafet 2010.03.10. 07:54:06

Állítólag az MDF tegnap beszerzett egy nagy teljesítményű fénymásolót.....

Hétfőre lesz területi lista mindenhol!!!

demizson bobby 2010.03.10. 08:28:46

@cambridge.on: nyugai ember, te is ideges lennél, ha -10-ben járkálnál céduláért. Az átlagmagyarhoz bekopogni bárkitől elismerendő teljesítmény és bátorság!
@robinzone: az mdf-et már ismerjük. Az lmp-t még nem. Sejthető, hogy bárhol ahol egynél több magyar szervezkedik ott megjelenik a slejm, ott sem lesz másképp, de erről talán nem ők tehetnek.
@dark future: a tagság nélküli pártok kiszűrése rém egyszerű, úgy hívják bürokrácia! Ha mondjuk a szokásos magyaros hivatali mederben kellene regisztrálnod a pártod a választás előtt, akkor a vicces kedvűek kiszóródnának. Vagy pl ha be kellene fizetni 10 milla depozitot.
@Murderface: valahol mégiscsak nonszensz, hogy a KC-t úgy is lehet gyűjteni, hogy az a céljával ellentétesen hasson, vagyis nem azért, hogy nekem meglegyen, hanem, hogy másnak ne legyen.

Ludas Matyi Online · http://ludas-matyi.com 2010.03.10. 08:45:55

Én passzívan gyűjtöm a cédulákat. Felhívnak, hogy menjek el érte. Mondom nem megyek, küldje el postán. Erre elkezd mérgelődni, hogy ő nem így képzelte. Mondom neki, ha nem képes felemelni a seggét és egy borítékot feladni, akkor aztán baromira érdekelheti a sorsa, így ne is várjon csodát. És lőn csoda, felfogta. és feladta.
Ez az ország ilyen emberanyaggal megérdemli a következő 4 évét. Szánalmas, pont olyan, mint az előző 12 év volt.

I-brahi 2010.03.10. 09:31:54

@cambridge.on: Te tényleg ennyire ostoba vagy???
peetmaster robinzone alábbi hozzászólására reagált:

"a hiteles mdf és a komoly lmp benézte, hogy ezúttal nem fehér papírra nyomtatták a cédulákat... ennyi!:) "

Ez igenis kőkemény rágalmazás. Ha ezek után úgy reagálsz, ahogy tetted, akkor gondolkodó embernek bajosan nevezheted magad!

Medgar 2010.03.10. 09:41:14

@demizson bobby: valahol mégiscsak nonszensz, hogy a KC-t úgy is lehet gyűjteni, hogy az a céljával ellentétesen hasson, vagyis nem azért, hogy nekem meglegyen, hanem, hogy másnak ne legyen.

Ezt a baromságot felejtsük már el. Gondolod, hogy ha az LMP-re akarok szavazni akkor a FIDESZ-nek adom a cédulát?

négyzet báró · http://utalomazecetet.blog.hu 2010.03.10. 09:42:39

nna én meg kitöltöttem a cédulát, erre kiderült, hogy olyan párt nincs is, amit beírtam. ejj

demizson bobby 2010.03.10. 09:54:55

@Medx: láttál már nyugdíjast közelről?
Egyébként meg velem is előfordult már: jön az ipse, mondja humanisták, mondom itt van öreg vigyed.
1 párt kivételével bárkinek odaadtam volna...aki előbb jön, az viszi.

2010.03.10. 10:44:40

@demizson bobby: Erről van szó. A cédulának nem az a célja, hogy megmutassa, kire fogsz szavazni. A fidesz eljárását úgy hívják a gazdasági életben, hogy "erőfölénnyel visszaélés". És büntetik.

Aki kitalálta, azt arra ítélném, hogy februárban (ahogy most volt) -20 fokban járjon házról házra a sötétben (mer ugye 5 előtt senki nincs otthon), zargassa a lakókat és addig ne kapjon vacsorát, amíg csak 10 cédulát összeszed. És ezt csinálja 2 hónapig.

Medgar 2010.03.10. 11:07:59

Szánalmas ami itt megy.
Számoljunk egy kicsit:
Magyarországon 8 069 970 szavazára jogosult ember van. Ebből a Fidesz learatott 2 milliót, mennyi marad? Ha jól számolom 6 millió, azaz 75%. Ja, hogy az emberek NEM AKARJÁK odaadni az SZDSZ-nek, MDF-nek és más maffiának, gittegyletnek ? Szar ügy. Az általatok hivatkozott nyugdíjas réteg az MSZP-re szavaz, ezért kerülhet be a parlamentbe a sitt helyett sok politikus. Sajnos ilyen a demokrácia.

Avatar 2010.03.10. 11:10:46

@dzsefi: A Kopogtató cédulás rendszer egyrészt azért szar, mert nyílt választási forduló, másrészt a lebonyolítás módja lehetőséget ad a visszaélésekre, pl. a tömeges cédulalopásra.

A problémák egy jelentős részét orvosolná, ha az ajánlószelvényt ajánlottan küldené ki a választási iroda.
Mindenki a személyazonosságának igazolása után tudná csak átvenni, nem lopkodnák ki a postaládából, aki szarik az egészre az egyszerűen nem veszi át, és a cetlit a posta visszaviszi a Választási Irodába. Az ajánlócetli lehetne névtelen, egy egyedi, személyfüggő ellenőrzőkódot tartalmazna, amit csak a választási iroda tud személyekhez kötni.
Ha valakinek elveszik a cetlije a postán, vagy ellopják tőle, (ad absurdum meggondolja magát) kérhet újat, a régi cetlijének a kódját érvénytelenítik, és kap új cetlit új kóddal.
A pártok nem tudnának adatbázist építeni a cetlik alapján, de ellenőrizhető lenne, hogy valódiak-e a cetlik, vagy kamu ellenőrzőkódok szerepelnek rajtuk. A Választási Iroda honlapján lehetne aloldala a jelölteknek/jelölő szervezeteknek egyéni jelszavas védelemmel, ahol online felvihetnék a kapott cetlik kódjait. A rendszer azonnal jelezné, ha érvénytelen a kód, és naponta ellenőrizné, hogy a már régebben felvitt kódok érvénytelenítésre kerültek-e, és ilyen esetben figyelmeztetést küldene a jelölt/jelölő szervezet felé, nehogy pont emiatt csússzon a végén a limit alá egy jelölt.

Hátrányként a némileg magasabb postaköltség jelenne meg, illetve hogy így már feltűnően hasonlítana egy rendes választási fordulóhoz a folyamat. :)

A posta előtt egyből ott lehetnének az egyes pártok gyűjtőboxai, standjai, nem kellene ekkora siserehad a begyűjtéshez. Ez persze megint a titkosság ellen hatna, hisz látná az egyik X aktivista, hogy Mari néni az Y pártnak adta a cetlijét.
Ha meg közös urna van, akkor felmerül, hogy mennyire megbízhatóak, akik szétválogatják pártok szerint...

A választási rendszert épp csak annyira változtatnám meg, hogy lenne egy "nem szavazott érvényesen" nevű virtuális induló minden választókörzetben a "nem szavazott érvényesen" virtuális párt színeiben, aki automatikusan megkapná a nem szavazók és az érvénytelenül szavazók szavazatait. Ha elegen nem szavaznak, akkor bejuthat a második fordulóba is, ad absurdum megnyerheti az adott választókörzet mandátumát. A töredékszavazatokat is a többi országos listával rendelkező pártokkal azonos módon gyűjti, listás mandátumokat is szerezhet.
Minden a "nem szavazott érvényesen" virtuális párt által elnyert mandátum egy-egy üres helyet jelent a parlamentben, a párt minden "képviselője" minden szavazásnál jelen van, és tartózkodik gombot nyom.

All rights reserved, Copyright meg minden ilyen... ;)

marós 2010.03.10. 12:52:39

Gy.f. mondta, egy másik ügyben, akinek nem tetszik elmehet. A jobbik miért nem nyavajog, mert a választók egy része egyetért a párttal. Azok siránkoznak,akik semmihez nem értenek, nem szeretnek dolgozni, röviden az ingyenélők.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.03.10. 14:29:24

@cambridge.on: igaz, hogy hajnalban, kialvatlanul kommenteltem, de ahogy @I-brahi: is mondta: nettó rágalmazásnak volt az LMP kitéve, konkrétan az aktivistái is, mint pl. én. Gyakorlatilag azt állította robinzone, hogy csalok. Hát nem. Aki nem hiszi, próbáljon meg összeszedni csak 100 db cédulát.
(Egyébként a Fidesz kétmilliója és a kidobott 4 millió - akik nem szavaznak, nem érdekli őket - után nem egyszerű összeszedni. A Jobbik és az MSZP sima begyűjtését nem is számolva.)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.03.10. 18:28:34

@félemelet:
lehetne az, amit már mondott más is, hogy előtte le kell tenni mondjuk 2 millát, amit ha eléri a 750-et, visszakap.

@dark future:
nem, mert szerintem nem értené, hogy pont ez az a mentalitás, ami miatt itt tart az mszp, és gyakorlatilag megszűnt az szdsz és a mszp, plusz jön föl a jobbik.
3-4 millió ember nem szavaz, mert ha ergyának nézik, ergya is lesz, dacból.

@dzsefi:
ez a megsemmisítősdi még egy külön történet :-)

@peetmaster:
szeretem az anyázás szagát korán reggel!

@Avatar:
lenyúljuk, téged meg kihagyunk a buliból (ja, és picit drágább lesz, mintha csak úgy)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.03.10. 18:30:49

@peetmaster:
mellékesen minden elismerésem az aktivistáknak, mert nekem nem lenne hozzá gyomrom, márpedig az kell hozzá, nem gyenge, hanem erős.
de ha az lmp nem tud országos listát állítani, akkor lehet, hogy korai volt még az indulás, és mondjuk önkormányzati szinten kellett volna kezdenie, nem egyből az unióson.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.03.10. 21:27:11

@bs395: egyébként nem _annyira_ rossz meló, csak ahhoz eléggé, hogy nehezen viseljem, ha valaki letagadja, hogy mások csinálják. Fel lehet fogni szociológiai ismeretszerzésnek is :)
(Az anyázás miatt tőled elnézést, nem szoktam ezen a rendes blogon ilyesmire ragadtatni magam.)

félemelet 2010.03.12. 18:21:04

@szamoca@Shaw.ca:

Talán félreérthető voltam, és összekeveredik két különböző kérdés:

kérdés 1: szükséges-e szűrni az indulókat a választás tényleges napja előtt?
kérdés 2.: ha szükséges, akkor ennek mi az optimális módja?

Amit írtam, az az első kérdésre volt a személyes válaszom, nem a másodikra.
A második kérdésben azért nem igazán volt kedvem megszólalni, mert evidenciának tartom, hogy ez a kopogtatócédulázás messze nem az optimális módszer, és könnyedén ki lehet találni jobbat.

félemelet 2010.03.12. 18:42:49

@bs395:

Nekem ez a kétmillázás elsőre elég bizarr. Országos pártokkal szemben még akár belül is lehet a méltányosságon, de független indulókkal vagy helyi szervezetekkel szemben aligha.

Egyfajta kaució befizetése mindeképpen hasznos eszköz a teljesen komolytalan aspiránsok szűrésére, de ehhez szerintem már egy 20.000 forintos összeg is elegendő lenne - ennyit azért csak úgy már a szomszég hülyegyerek sem fizetne ki brahiból azért, hogy ott legyen egy listán, amit minden választókerületi választó megkap. Ha meg valaki mégis fizet brahiból, akkor köszönjük szépen, majd az állam elkölti valamire.

A befizetést megejtő aspiránsok azután felkerülnek egy-egy választókerületi listára (internetes honlap, illetve bármilyen más elérhetőséggel, ahol utána lehet nézni, ki is ő és mit is akar), ezt a listát pedig állambácsi minden adott körzetben lévő választópolgárnak kipostázza - természetesen állambácsi költségén. Aztán a köztes időben mindenki maga eldönti, hogy mennyit költ a saját (törvényben limitált) összeszedett pénzéből szórólapra, reklámra vagy utcai szószékre, végül a meghatározott időpontig a nyájas választó pl. 3 db X-szel ellátva visszaküldi a listát állambácsinak az állambácsi által biztosított válaszborítékban (vagy aki a borítékja bontogatásától fél, az akár személyesen).

Ezután pedig összeállítható a tényleges választási lista, jöhet a tényleges választás...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.03.14. 21:52:41

@félemelet:
a 20 ezret kevésnek tartom, úgy tényleg elárasztaná a szavazólapot a megosztónak indított képviselőjelöltek tömege.
a 2 milla közelebb hozná a tényleges társadalmi támogatottságot a jelöltséghez.
sőt, ha elég szigorú szeretnék lenni, helyi politikai előélethez kötném, hogy ki jelöltetheti magát.

félemelet 2010.03.16. 21:16:57

@bs395:

Hát, a más pártok által befizetett kamujelöltekre valóban nem gondoltam - de ha jobban belegondolok, ez nem is lehet olyan nagy biznisz egy pártnak: húszezerból inkább megvesz 5 szavazót szerintem, mint indít egy kamujelöltet a másik párt szavazatainak szétszórására, kétmilkából meg pont ugyanezt tenné, csak nem 2 szavazót, hanem 100-at vesz meg. Ha meg 100 szavazó "letérítésénél" nagyobb a projektcél, akkor a kétmikás ajánló-listás indítást is kifizetik.

A helyi előélet csak első olvasatban logikus érv. Ugyan miért ne tudná egy jó politikus akkor is jól menedzselni a választókörzetét, ha amúgy köze sincs hozzá? Szeged polgármestere, a Botka fiú pl. eredetileg szolnoki, ráadásul asszem 23 évesen lett képviselő, abban a korban, amikor még végeredményben se itt, se ott nem lehetett kellő élettapasztalata - aztán lám, mégis milyen jól elvezetgeti Szegedet. még népszerű is...

Szóval, a visszahívhatóság akkor már relevánsabb ötlet, még ha azt sem feltétlenül tartom üdvös megoldásnak.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.03.17. 13:43:30

@félemelet:
a húszezer aprópénz, az összes egyéni körzetre vetítve kevesebb, mint 4 millió, ami egy nagy pártnak bagatell összeg, és nagyjából fedi is az elmúlt évek fejekénti szavazatvásárló igéreteit.
kétmillióval számolva viszont nagyjából a tövényesen elkölthető kapmányköltségnél járunk.
botkáról és szegedről vannak eltérő vélemények, hogy hogyan vezeti a várost. a helyi előélet azért lenne számomra fontos, hogy mindenki csak a sajátjaira mutogathasson, ne úgy, mint most.

félemelet 2010.03.17. 23:30:20

@bs395:

Nem érzem elég erősnek az érvet. Attól, mert valamire van pénzed, még nem biztos, hogy meg akarod venni. Mit nyer egy párt azzal, hogy indít 300 fake gipszjakabot, akik közül egyik sem szed össze 750 támogatót, tehát érdemben nem feltétlenül rombolja az ellenérdekelt párt szavazóbázisát? Ennél az is hatékonyabb módszer, ha abból a húszezerből lefénymásoltat egy lejárató A4-es röpiratot 100 példányban, és vesz 5 tekercs celluxot.

Persze, hogy vannak eltérő vélemények Szegeddel kapcsolatban. Debrecennel kapcsolatban is vannak. Ám az egyik esetben sem állítható, hogy az ottani polgármesterek csak a totális kudarcot tudják felmutatni.

Azt viszont nem értem, mit értesz a "sajátjaira" alatt. Szerintem egy polgármesternek ugyanúgy nem feltétlenül kell helyinek lennie, mint ahogy egy egészségügyi miniszternek sem kell feltétlenül orvosnak lennie. Jó menedzsernek kell lennie... ez egy külön szakma... (Az már egy másik dolog, hogy a jelen Magyarországában nem árt, ha a jó menedzserségen felül jó geci is az illető... :-D)

Én inkább a kistelepülések esetén érzem érvényesnek az álláspontodat, de ott is inkább pszichológiai, mint praktikus szempontból. Pontosabban a pszichológiai szempont válik praktikus szemponttá ezesetben...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.03.18. 06:04:23

@félemelet:
ez az, hogy nem kell neki 750-et összeszednie, ha 20 ezer a beugró: az még a legszegéynebb körzetekben is 4 szavazat, vagyis ha összeszed 20-at, már sokszorosan túlteljesített :-).

félemelet 2010.03.19. 16:42:26

@bs395:
A zemberek azért nem teljesen hülyék. Brahiból hajlandók adni valamelyik ismerősük alá a lovat, de ha csak egy személyt ajánlhatnak, akkor sorry, az nem a szomszéd géza lesz. És más szemszögből: ha valaki összeszed 20 ajánlót, akkor egészségére, demokrácia van, megteheti, ezúton is gratulálunk - és köszönjük a vissza nem térítendő 20e forintot.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.03.19. 17:39:50

@félemelet:
de pont ez az, hogy a befizetéses rendszerben nem kéne ajánlókkal bohóckodni.

Avatar 2010.04.13. 10:15:41

@Avatar: Egy kis választási matematika (idei érettségi feladat lesz):
Ha a választásra jogosultak 1/3-a támogatja X pártot, ami a szavazáson résztvevők fele, akkor lesz-e 2/3-a a parlamentben?
süti beállítások módosítása