Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Zárt alakzat

2009. december 28. - bs395

„… azt a zárt logikai rendszert, amit képviselek, nem lehet kikezdeni anélkül, hogy az egész építmény össze ne omolna. Vagy elfogadjuk úgy, ahogy van, vagy pusztán értékválasztás alapján más álláspontra helyezkedünk. Végső soron értékekről van szó. Lehet azt mondani, hogy valaki szereti a nagy államot, a nagy újraelosztást, a nagy hiányt, a nagy adósságot, mert azt nem tartja a gazdasági-társadalmi fejlődés szempontjából döntő tényezőnek. Én minden eszmefuttatásomban azt igazolom, hogy ez káros a társadalomra és a gazdaságra. Ez a választás.”

A zárt logikai rendszer, ahogy az értékválasztás is, hit kérdése, s mint ilyen, csak meghatározott keretek között működnek, az externáliákat nem képesek értelmezni sem. Bokros Lajos zárt rendszeréből szerintem érdemes lehet szemezgetni, de egy az egyben átvenni nem, és ez nem feltétlen – vagy inkább nem csak - az ő hibája. A magyar társadalom ugyanis eddig is zárt logikai rendszerben élt és létezett, de leginkább annak az értelmezési keretein kívül.

A formalitással, officialitással és a keretek meghatározásával mindig ez a baj, hogy nem képes lefedni a valóság egészét, s minél zártabb, minél merevebb, annál kevésbé, és annál károsabb. Be lehet vállalni persze, lehet érte küzdeni, hajtani, magunkra venni a felelősséget és vállalni a következményeket (ez nagyon ne járja általában, tkp. eddig szinte még soha), csak ki kell mondani, meg kell nevezni a kellemetlen dolgokat is: egyik zárt rendszerből átállni egy másikra vesztesekkel fog járni, és nagyrészt ugyanazok lesznek, mint akik most is.

Nyitott rendszerben kéne inkább gondolkodni, ahol a vágyakat és az idealizmust néven nevezzük, ahogy a naivitást is.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr331627728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.12.28. 10:37:58

"A magyar társadalom ugyanis eddig is zárt logikai rendszerben élt és létezett, de leginkább annak az értelmezési keretein kívül."

Erről lehetne bővebben hallani? Tudom, nem kívánságműsor, csak hát érdekelne...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.12.28. 11:37:50

@Vérszegény éjszakai dúvad:
az állami etatizmus is zárt rendszer, mert csak akkor működik, ha a végletekig követik, és mindenki - de ilyen nincs, ez utópia.
éppen ezért az jár jól, aki látszatra megfelel a követelményeknek, de igazából nem: feketemunka, be nem vallott jövedelmek, előre lepapírozott állami pénzelosztás, holott mindezek felderítésére és szankcionálására is költünk közben.

magyar-magyar szótár 2009.12.29. 06:46:26

A netokrácia támogatja a zártalakzatokat. Sőt, a zártalakzat ablakából kitekintve a rácsozat szerint a világ, tehát a jólabancok, akik a zónijós normák és a liberális domokrácia meg a zetapizmus vívmányira taníccsák a hülyenépet, akik ellenben kurucok módján csak a forstont, a quartteil és a prziion,. csak ez kell nekik meg az ingyensör.
Ha a zártrendszeremből kitekintve az ellenséget látom a Tubes tetején, akkor a lokátor üdvös és jó, ha 2010-ben jut eszembe Raoul Wallenberg-nek átnevezni a rakpartot s nem 2004-ben, amikor pl illett vóna, akkor..
ki is a a zártrendszertulajdonos, aki megveregeti a motorháztető: "Nédd, micsoda zártrendszerem van...

Láttam Bokrost a tévében, jól beszélt. Én végig kacarásztam, meg kuncogtam, mókás a beszélő politikaihulla. Jó tanár, az biztos. De a politikához tök hülye.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.12.29. 07:09:58

@magyar-magyar szótár:
meg lehet csinálni, mait a borkos akar, de akár azt is, amit a vona, vagy a gyurcsány, vagy az orbán. elkötelezettség kérdése az egész. persze arra egyiknél sincs garancia, hogy a végén olyan lesz, mint amilyennek eltervezték, pláne úgy, hogy nem mondják el, ami nem tetszene benne - bokrosnál pl a sokkterápia kvázi egy új rendszerváltás lenne, még egyszer másfél millió "veszteséggel".

Frick László Emlékzenekar 2009.12.30. 08:16:19

Azt, amit Vona "akar" lehetetlen végbevinni. És akkor még tegyük hozá, hogy a Jobbiknak még olyan szaGember sincsen, akinek legalább fogalmai lennének arról, hogy merre keressék a pénzt és milyen valutanemben.

A bokrosi sokkterápaia, na, az valami kommunikációs izé volt, a csomag csomagolópapírjának egy része. Pl a lényegét, azt Vargáék is folytatták. nagyjából minden épeszű AZT akarta itt, egyedül Refómm Feriéket bizgatta nagyon a túl közeli júrócsatlakozási dátum. Meg a tisztuló pocsolyavíz. De aztán jót kavartak.

Frick László Emlékzenekar 2009.12.30. 08:17:08

Azon röhögtem a legjobban, hogy még Petschnigék is súgtak Szegény Ferinek, csupa olyasmit, amit aztán ő jól oldalba is fütyült...

Frick László Emlékzenekar 2009.12.30. 08:18:53

@bs395: Ma már nem lehetne a 112 pontot megcsinálni. A 112 pont legnagyobb ellensége Szegény Feri meg a haverok voltak. Leisztingernek, ha a 112 pontot felolvasom, pszichoszómatikus tünetei támadnak, pl összeszarja magát a röhögéstől.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.12.30. 09:15:31

vonához: végig lehet csinálni, csak nem olyan lesz, mint ahogy állítják (illetve olyan lesz, ahogyan nem állítják).
bokrosnak 130 pontja van, a 112. ez:
"112. Magyarországon az egyetemek, főiskolák pénzelése ma főleg a hallgatói fejkvótán alapul, ami formailag hasonló a közoktatásban elég jól működő módszerhez. Minthogy azonban a felsőoktatásban se nem kötelező, se nem kívánatos a fiatal évjáratok teljes részvétele, ezért a fejkvóta szerinti finanszírozás itt kifejezetten káros. Ez a megoldás ugyanis a felvételi keretszámok növelésére, a várható munkaerőpiaci igények figyelmen kívül hagyására, így az adófizetők pénzének pazarlására ösztönöz, és végső soron mind az oktatás, mind pedig a végtermék diploma színvonalának csökkenéséhez vezet."
ha meg egyszerűen megszüntetik az újraelosztást komolyabb átmenet nélkül, abból csak a rabszolgáztatók jönnek ki jól, a gazdaság egy-két ciklusig nem fog fehéredni tőle.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.12.31. 00:44:18

@bs395:

Bocs, de nekem ezen agyalnom kell, és akkor már inkább nyilvánosan csinálom.
Meg kérdeznem :)

Szóval a Szent László féle minden tolvajnak vágjuk le a kezét vmi ilyesféle zárt rendszer volt?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.12.31. 17:49:12

@Vérszegény éjszakai dúvad:
szent lászló idejében nem minden tolvajnak vágták le a kezét: ha egyik földesúr végigrabolja a szomszéd földesúr pár faluját, neki nem vágták le a kezét, ahogy annak se, aki átment a határon, és ott lop.
ez a zárt rendszer, ahol a szabályok érvényességük kereteit is meghatározzák. azok, akik a rendszert fenttartják, és a szabályokat betartják, hátrányba kerülnek azokkal szemben, akik megkerülik őket, főleg ha ők is hozzák azokat.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.31. 17:52:10

Egy nyitottabb gondolkodási struktúrákat előnyben részesítő, boldog, békés, sikeres új évet kívánok a blog szerzőjének és valamennyi olvasójának!
süti beállítások módosítása