Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Tartalékos

2009. december 03. - bs395

206 milliárd legyen elég mindenkinek! – Oszkó Péter pénzügyminiszter.

Ráadásul ebből 150 milliárdot semmire se szabad elkölteni, annyira tartalék. De akkor minek szedik be?

Abban igazat adok neki, hogy nem szabad folytatni az állami cégek és költséghelyek ciklikus konszolidációját, mert azzal csak arra ösztönözzük őket, hogy tovább folytassák azt a gazdálkodást, ami miatt a konszolidációs igény fellépett. Még az is igaz, hogy egy pénzügyér szempontjából tökéletes megoldás, hogy egész egyszerűen nem adunk nekik pénzt, és kész. Majd megtanulják.

Na de. De. Honnan jön a feladatlista? Ki mondja meg a szolgáltatási paramétereket? Ki szabja a szabályokat? Bizony, a kormány. Nem explicit a pénzügyminisztérium szövegezi a kórháztörvényt, hanem az egészségügyi minisztérium, nem a pénzügy rendeli meg a járatokat a MÁV-tól, hanem a közlekedési minisztérium, nem Oszkó Péter találja ki a paraméterkönyvet, hanem a főváros.

Implicit viszont benne van, hisz kormánytag, sőt, parlamenti párt jelöltje. Azon a parlamenti pártoké, akik a többi minisztériumba, önkormányzatba, és állami vállalatok élére is delegálják az embereket, s a felügyeletet, az ellenőrzést gyakorolják felettük. Az, hogy nincsen elég pénz, még senkit se fog visszatartani attól, hogy továbbra is magánosítson némi közpénzt.

Erre a válságkezelő kormány nem képes. Mármint megakadályozni a probléma újratermelődését. Vesztettünk egy évet. Megint.

(persze semmi sem garantálja, hogy a következő majd megteszi, amit meg kell)

20 years and counting.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr471570246

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Benedek jelenség 2009.12.03. 13:39:48

Melyik RT-ben eshet meg az, hogy az igazgatóság leváltja magát, majd a részvényesek kifejezett tiltakozása ellenére új igazgatóságot jelöl ki önhatalmúlag? Egyikben sem, de mindez nem az ő hibájuk. A miénk. Mert hagyjuk és elvárjuk, hogy mindent...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.03. 11:43:06

Csupán újra és újra megteremtik a kormányzási gyakorlatukhoz passzoló gazdasági helyzetet. Azt legalább lehet "válságkezelni" - immár látom, hogy erre is képtelenek, ellenzék közreműködése ide vagy oda...

magyar-magyar szótár 2009.12.03. 12:38:06

Teccettek vóna picsán rúgni a Szakállas Pulóveres bácsikat még 1993 körül. Mert űrájuk szavtunk, oszt űk aszondgyák meg a tuttit, most minden tutti elbaszva és még mink szígyeljük magunkat, amikor úket azír szavaztuk be 90-be, mert olyan pofaszalonnarezgetéssel aszonták, hogy annyira tuggyák, merik meg teszik.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.12.03. 12:41:23

Na ja, nagyon dicsekednek azzal, hogy "de jó, idén nem lesz akkora a hiány", meg válságkezelés, közben meg Szegeden már nem is végeznek el minden műtétet... majd elvégzik jövőre, s terheli a jövő évi költségvetést meg hiányt, de amiatt fájjon a zorbán feje...

Gusztustalan.

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.12.03. 13:15:05

Én azért majd arra is kíváncsi leszek, hogy mi lesz egy év múlva! Az, ami most megy ebben az országban az tarthatatlan, ez oké. De tud valaki tényleges válságkezelő megoldásokat? Mert jelen állás szerint senki!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.12.03. 13:32:21

@s_timcsi: van, s a legjobb, hogy a pártok szakértői kb. egyetértenek az alapelvekben (állami kiadások vágása, adócsökkentés, egészségügyi-oktatási reform, stb.), de mire a politikusokon keresztülmegy, addigra ezek úgy elsikkadnak. Egyszer ki kellene próbálni, hogy nem a "kirakatpolitikusokat" választanánk meg, hanem ezeket a "szakmai műhelyeket" engednénk be a parlamentbe. Jobban járnánk.

Janovszki Zsolt 2009.12.03. 13:48:52

@Droli:
Tök jó. A műtétek pénzbe kerülnek. Amikor azt mondtuk 2006-ban, hogy nincs annyi, amennyi kell, és kell 1000 Ft kórházi napidíj, akkor (tudván, hogy tényleg nincs annyi, amennyi kell) nagytudású politikustársaim népszavazást kezdeményeztek, arról, hogy szeretnének -e az emberek fizetni, vagy sem. Ugye a releváns kérdés az az lett volna, hogy akarod -e, kedves Drága Honpolgár, hogy csak az életmenő műtéteket végezzék el az állami kórházak, és ha nincs pénzed magánklinikára, akkor ne tudjál lábraállni akár évekig, mert a csípőprotézised várhat, VAGY maradjon az 1000 forint. Hát nem maradt, aki leszavazta, az (ha átlátta az összefüggést) akkor kussoljon, ha meg nem (megtévesztették a nagytudású politikustársaim), akkor legközelebb ne higgyen azoknak, akik miatt most ez az áldatlan helyzet kialakult.
Uff.
Zs

Janovszki Zsolt 2009.12.03. 13:52:04

Halkan teszem hozzá, hogy ugyanezek a nagytudásúak finoman szólva a vakcina ügyben sem kommunikáltak valami egyértelműen, de aztán amikor látták, hogy teljesen egészséges emberek kezdenek hullani, legyek módjára, akkor jobbnak látták a pillanatnyi zavarkeltés politikájának hátat fordítani, és hirtelen beoltatni magukat. És elmondani, hogy ők amúgy világ életükben vakcina pártiak voltak, nem is értik.

drkovax 2009.12.03. 13:55:27

@s_timcsi: az alapvető válságkezelési varázsszó: NE LOPJ (sokat).

drkovax 2009.12.03. 13:57:19

@Droli: csak a vita abban van, hogy mely kiadásokat kell megvágni (kinek fájjon jobban)

drkovax 2009.12.03. 14:02:30

@Janovszki Zsolt:
Ha a tervezett teljes országos kórházi napidíj bevételt megkapná Szeged, az ott megoldaná a problémát. Csak a többi kórház maradna úgy ahogy van. A beszedés költsége elvitte majdnem a felét.
A népszavazás által törölt teljes bevétel (kórház+körzeti orvos) kevesebb mint 18 mrd Ft. Az eü kasszától a nyugdíj kasszához (tehát a kórházaktól elvett bevétel) jóval több mint 200 mrd Ft. Na melyik hiányzik jobban ?

drkovax 2009.12.03. 14:04:09

@Janovszki Zsolt: Kevesebb spangli jobb emlékezet. Időérzékelési insufficiencia tüneteit mutatod.

Janovszki Zsolt 2009.12.03. 14:16:45

@drkovax:
Hah, kicsit lazán kezeli a számokat kedves kolléga, évi 30 Mrd a kieső bevétel, amire 18-at mond, és a kórházak megfelelő finanszírozása kb. 45 Mrd. havonta, amiből október óta csak 34-et kapnak. A sírásrívás azon a bizonyos 30 Mrd-on megy. 200 Mrd + a nyugdíjkasszának? Hát igen, ez valóban problémás volt, de asszem el lett törölve a 13. havi nyugdíj, így nincs miről beszélni. A spanglis megjegyzés az vicces, aki ismert tudja, hogy a kávén kívül nem fogyasztok más könnyű, és a sör-bor-pálinka triumvirátuson kívül nem fogyasztok más keménydrogot :) A fevételen éppen Simon-t énekelem a Jézus Krisztus Szupersztárból, jelmez :)

magyar-magyar szótár 2009.12.04. 03:09:20

@drkovax: Ez az eddigi legjopbb és legrövideb tipp a válságkezelésre. Nemmellékesen Kelet-Németországban is a fejlesztési pénzek 40%-át lopták el s amikor a magyarokra mutogattak párhuzamban.. Na, az nem került ki nálunk az ablakba...

marós 2009.12.10. 07:58:07

Addig, amig a rablókat nem kapjul el, nem vesszük vissza az eltulajdonított javakat, nem lehet jó megoldást találni. Szent István törvényei hiányoznak a Btk-ból.

magyar-magyar szótár 2009.12.14. 08:12:15

@marós: Sőt a jógyerekek már abban tutibiztossak, hogy a Nácipártnak abból lesz mérhetetlenvagyona, hogy el tudja majd venni a szociktól. Hogy meg ne katéterezzem magam!
süti beállítások módosítása