Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

A védtelen igazság

2009. november 21. - bs395

Hankiss Elemér jegyzettel jelentkezett az Indexen vagy egy hete, vagyis lehetett akár a múlt évszázadban is, azóta volt már Sajóbábony, avagy polgárháború kontrollált keretek között (apa, kezdődik?), és sok minden más. De mégis. Mert hibásnak és hiányosnak érzem a megállapításait. Külön kiemelés nélkül, különben idézném a nagy részét.

Kölcsönösség

Minden egyes forint elvételét csak akkor fogadja el az, akitől a „társadalmi igazságosság” jegyében elvétetik, ha azért „kap” valamit cserébe. Nagyon jó dolog a közösségi kockázatvállalás, ha oda-vissza hat, de jelenleg ez elég egyirányú.

Igazságosság

A társadalmi igazságosságot is csak és kizárólag a közösségi kockázatvállalás szemszögéből érzem helyesnek levezetni: egy társadalom elemi érdeke, hogy a lehetőségekkel és a képességekkel rendelkezők halmazainak a lehető legnagyobb közös metszete legyen – erre érdemes áldozni.

Védtelenség

Az államnak alapvető feladata az állampolgárainak a védelme: az állampolgár védelme más államoktól, az állampolgár védelme más állampolgároktól, és – s ez talán a legfontosabb – az állampolgár védelme magától az államtól. Azt, hogy az első két kategóriában államunk az utóbbi időben elég rosszul teljesít, láthattuk, de érdekes mód a harmadikat még mindig nem nagyon kérik számon a tömegek.

Szinkron

Ha a nép gazdagodik, természetesnek veszi, hogy az uralkodó elit is gazdagodik. Ám ha egy nép szegényedik, akkor az uralkodó elitnek nem hogy nem ildomos továbbra is gazdagodnia, hanem illik élen járnia az áldozathozatalban – lásd közösségi kockázatvállalás.

Arány

Hankiss írását főleg az önkéntes jótékonyságra hegyezi ki – de mit vár ott, ahol az állam az éves megtermelt javak nagyjából 50%-át beszedi, s az átlagos háztartás bevételeinek 35%-a különböző módon az államtól származik? Milyen plusz szerepvállalást szeretne ezek mellett az arányok mellett? Egyáltalán, miért nem az állami feladatok és az állam szerkezetének átalakítását kéri számon, miért az állampolgárt szapulja tovább?

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr241541081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2009.11.21. 12:01:16

Nehézményezed:
„az állam az éves megtermelt javak nagyjából 50%-át beszedi,”

Tudomásom szerint az állami újraelosztás aránya az EU átlagában 46%. Ettől nem durván nagy mértékben tér el az általad idézett szám.

Az EU átlaghoz képest viszont nálunk a rokkantnyugdíjasok aránya a lakosságon belül elképesztően magas, a foglalkoztatottak aránya viszont a munkaképes lakosságon belül elképesztően alacsony.

Amíg értelmes munkát nem lehet biztosítani a rendszerváltás óta a munka világából kiszorított emberek nagy részének, az újraelosztás aránya lényegesen nem változhat, hacsak nem akarjuk pusztulásra ítélni a munkából kiszorított hatalmas tömegeket és hozzátartozóikat.

Akik a szociál-darwinizmus talaján állnak a nagy tömegek pusztulását elfogadható megoldásnak tartják.

Mi viszont a „szociális piacgazdaságot” építjük.(Immár húsz éve).

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.11.22. 00:27:56

@Vidéki:
az állami újraelsoztás mértéke a többi államban más bér/ár aránnyal történik, és más minőségű szolgáltatásokat kap az állampolgár azért a 46%-ért.
ahhoz, hogy mi ugyanazt a szitnet elérjük, visza kell fektetni a pénzt a rendszerbe, kvázi ugyanazt az utat kell rövidítve bejárnunk, amit ők - lépcsők kihagyásával nem megy, mint azt a saját bőrünkön is tanuljuk.

a szociáldarwinizmus meg államok és embercsoportok biológiai/kultúrális felsőbbrendűségét hírdeti.

Jonas-R 2009.11.22. 17:06:31

Azert mert te adózol, és mindig ezen sír a szád, attól még pont hogy igaza van.

Ha kevesen fizetünk sok adót, akkor úgy is igazságosabbá válik a társadalom, ha azok akik nem adóznak de jó körülmények között élnek, szolidaritást vállalnak azokkal akik rossz körülmények között vannak sokan :)

Te jó körülmények között vagy, és sok adót fizetsz, (gondolom, már egy ideje járok ide) csak emiatt a jegyzet még értékes, és szerintem sokat mondó. A társadalom jelen helyzetét tekintve az is szolidaritás, ha veszel BKV jegyet már, olyan szinten állunk, vagy több jövedelmet vallasz be, kevesebbet mutyizol. És az viszont tény, mint írja, hogy társadalmi szinten kell megmozdulnunk.

Hogy az állam mit tesz, mit nem tesz, abban persze továbbra is szívesen szepulom veled az aktuális, volt és jövőbeli kormányunkat :)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.11.22. 22:10:49

@Jonas-R:
kétharmadot leadózok.
ezek után szoktam még olyan dolgokat csinálni, amiknek most már a szakmai elnevezését is tudom.
ugyanakkor egy kalap alá vagyok véve azokkal, akik nem kétharmadot adóznak, hanem kétharmadot tüntetnek el - elég nagy közös szeletük és összefonódásuk van az állam képviselőivel, így nem választanám külön őket, mert nincs éles határ.
hankissnak nem több pénzt kéne kérnie, hanem - mint vidéki is mondta - az európai szintű elvonás jobb elosztását.
a társadalmi megmozduláshoz még mindig az kell, hogy az emberek a rövidtávú érdekeik ellen tegyenek - lásd ayz átlag háztartás jövedelmeinek 35%-át honnan kapja.
közben az állam éppen beteszi a kiskaput az önkéntes szolidaritásnak és az öngondoskodásnak az új adótörvényekkel.
süti beállítások módosítása