Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Maszk

2009. szeptember 18. - bs395

„A misztifikáció az az eszköz a parancsnok kezében, amelynek közvetítésével a szeretet és a félelem – mindkettő mindig nagyon képlékeny fogalom – csalással és hízelgéssel ráveszi a beosztottat, hogy kövesse vezérét, sőt, néha arra is, hogy előre megsejtse a parancsnok akaratát. A titokzatosság azonban a valós vagy vélt távolság kérdése, amelyet a parancsnoknak meg kell teremtenie vagy ki kell találnia.”
- John Keegan: A parancsnoklás álarca

Misztifikáció: elhallgatott, vagy akár elhazudott történetek, az okok elfedése kitalált dolgokkal, eltemetése mesterséges kakofóniában.

Megsejteni a parancsnok akaratát: vélt azonosulás a felettünk és a mellettünk lévőkkel, beleérzése, belelátása vágyainknak mások mondataiba, tetteink felelősséghárító igazolása.

Távolság: lehetővé teszi, hogy akár a vezér, akár az alattvaló „váltson”, ha a dolgok mégsem úgy alakulnak (ti. kiderül az igazság), ahogy reméltük.

Ki kell találnia: egyes pragmatizmusok helyesek, mások helytelenek, ez nagyon fontos.

Orwelliánus érvelés, hogy minden civilizáció végső soron a háborún keresztül tartja fenn az utolsó és egyben legfontosabb kapcsolatát a valósággal. Ahogy le lehet vezetni az élettelenből az élet kereteit, korlátait és lehetőségeit, ahogy a környezet meg tudja határozni a gazdaság lehetséges formáit, és ahogy mégis a lét határozza meg a tudatot, úgy találhatjuk meg a háborús viselkedési mintákat és viszonyrendszereket a civilizáció áldásainak segítségével a háborútól elzárt társadalmi szegmensekben.

Persze nem volt ez mindig így: az idézett könyv első parancsnoka Nagy Sándor korában az államok permanens hadiállapotban álltak, a király egyben a főpap és a hadvezér, az első a rohamban, a lakomában és mindenben. A civilizáció fejlődése maga mögött hagyta a természeti törvények hőseszményét, és nem a XVIII. században, egészen odáig jutván, hogy az, akinek a legfőbb feladata, hogy választóit megvédje a pusztulástól, maga védelmet élvez a rájuk váró borzalmak alól.

Nagyobb távolság, nagyobb misztifikáció talán nem is nagyon lehetséges már, ha csak nem tényleg fizikailag sem létező, kitalált vezetők alatt kívánják, hogy szolgáljunk, legyen az Nagy Testvér, Isten, Allah, vagy a jóléti állam arctalan újraelosztó rendszere.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr741387498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.18. 15:04:21

Szerintem éppenséggel a jelenlegi (posztmodern) világ az, amelyik leleplezte a misztifikációt. Mindenkiről jóformán mindent tudhatunk, a világot egészen darabjaira szedtük. Semmi meglepetés nem érhet minket. (És ez független attól, hogy ténylegesen kimondjuk-e, amit tudunk. Az önáltatás is pótléka az igazi misztikumnak, amely kiveszett életünkből.)

Ezért nincsen tekintélye egy mai hatalomnak. Ezért kell megpróbálnia valami mással pótolni az elvesztett tekintélyt.

Sőt ez a folyamat talán már a 19. század végén elkezdődött. Talán az utolsó misztikus kor a romantika volt. Talán az utolsó háborúkat, melyekben hittek az emberek, a 19. század közepén vívták, Bismarck, Cavour és Garibaldi vezetésével.

Entzauberung der Welt

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.09.18. 22:46:24

@Csöncsön:
az önáltatás egyenlő-e a képesség és a lehetőség hiányával, egyfajta nekikeseredett próbálkozás, hogy mégis értelmet vigyünk a történésekbe?

Azzal, hogy Garibaldi után nem hittek az emberek a háborúban, nem értek egyet: csak meg kell nézni a kalapját lengető Hitlert, amikor bejelentik a hadiállapotot.
Az angol hadseregben az első világháborúban az alapján szerveztek századokat, hogy a srácok egy kocsmába jártak (mind önkéntes).
Abban a háborúban viszont elvesztek a hősök, de tanultak belőle, és a másodikra visszahozták.

Ma itthon ugyanúgy megvan a misztifikáció, elég cska megnézni Gyurcsány vagy Orbán személyi kultuszát.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.18. 23:33:52

@bs395:

A legtöbb nagy (második) világháborús regény arról szól, hogy igazából nem hittek benne, senki sem hitt benne, hogy az egész háborúsdinak van valami értelme. De szükségük volt az öncsalásra.

"Lieber will der Mensch das Nichts wollen, als nichts wollen."

De említhetném az első világháború előtti hatalmas háborúpárti lelkesedést. Hasonlítsd össze mondjuk a Petőfi típusú szabadságharc vízióval! Mi a különbség? Hogy a századfordulóra a háború l'art pour l'art-rá vált. Már nem hittek célokban, csak azt érezték, hogy valami legyen már, mert megőrülünk.

Ugyanez magyarázza a Fletó/Viktor-kultuszt is.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.09.19. 22:33:03

@Csöncsön:
a második világháborút nehéz lenne olyasféleképp egy kalap alá venni, mint a megelőzőket, hiszen addig az ellenséges seregek kvázi ugyanazt a világnézetet képviselte mindegyik.

az első elején a katonák még nem l'art pour l'art háborúnak tartották, csak miután a svájci határtól a tengerig szögesdrót húzódott, mögötte géppuskafészkekkel. a kötelesség, illetve a kényszer vitte előre őket.

a másodikban ebből tanultak mind a politikusok (profi propaganda), mind a hadvezérek.
süti beállítások módosítása