Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Az hagyományrul

2009. augusztus 08. - bs395

Ingoványos talaj lesz, de ez így van jól. A minap láttam egy kis dokumentumfilmet, amolyan ismeretterjesztő, figyelemfelkeltő cucc, hogy kik is írták a Bibliát? Az első öt könyv dokumentációs hipotéziséről van szó, hogy különböző időben, különböző helyeken, más-más fókusszal íródott szövegek lettek egybe „szerkesztve” jól/rosszul (inkonzisztencia rulez). Biztos van, aki már itt kidobja az inkvizíciót, de van még tovább is, sőt, a lényeg csak ez után következik!

Volt ugye a babiloni fogság, amikor a templomot lerombolták, és egy halom embert átköltöztettek a birodalom másik végébe (hogy ezt se a kommunisták csinálták először, az engem is meglepett). A Tóra – és így az Ószövetség – jelentős része itt kezdett egységes formát ölteni, és itt értékelődött fel a papság és az írástudók szerepe. Könnyű volt a politeista – ez is milyen már- Kánaánban megtartani a szokásokat, ha minden szomszéd ugyanazokat élte, nem sok szükség volt leírni őket.

Itt viszont, a természetes közegéből kiszakított embercsoport számára ez az összetartozást jelentette, s szintén itt kerültek előtérbe az olyan közösségmegtartó rituálék, mint a szombat megtartása. Lehet legitimálni a ferdített és kitalált történeteket azzal, hogy a közösség fennmaradását biztosították, de ezzel ugyanazt a relativizált és haszonelvű érvrendszert alkalmazzuk, amit a hagyomány hívei két kézzel támadnak.

Ahol már ez sem áll rendelkezésünkre, az a visszavándorlás története, tkp. Ábrahám az Úr hívására elvándorol Ur városából, hogy megalapítsa a monoteista vallást. Kis áthallás, és máris az újonnan visszatértek azok, akiknek igazuk van. Megint oda lyukadunk ki, hogy az egésznek nem az az értelme, hogy ami hasznos és jó, azt összegyűjtjük, a körülményekhez igazítjuk, és továbbadjuk, csupán annak a kollekciója, hogy miért nekünk van jogunk a földekhez, miért nem másoknak.

Az ember uralkodni vágyása – control freak – annyira erős, hogy feltalálta a mondvacsinált legitimációt, és nem átallja maga mögé állítani hozzá a mindenható és mindentudó Istent is. A reflexszerű ellenreakció, hogy de hát ez legalább működik! (a magyaroknak meg az ezeréves királyság a természetes állapotuk, tudom, tudom) Ha valami működik, az nem azért van, mert a részei összhangban dolgoznak egy közös cél érdekében. Bőven belefér, hogy a legtöbb dolog csak úgy van tétlenül, sőt, egyes részek direkt a többi ellen dolgoznak.

Amikor az utóbbi kettő, pláne az ellen kerül túlsúlyba, olyankor egyházszakadás, reformáció, francia forradalom és második vatikáni zsinat szokott történni, és megint újraértelmezik a könyvet, amit azért írtak, hogy megmondják, miért ők a főnökök, és nem más. Azt már tényleg csak halkan és félve jegyzem meg, hogy ha a könyvet lecseréljük mondjuk a szociális igazságra, ugyanezt a logikát kapjuk, csak más színben.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr931295939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.08.08. 10:20:27

Minden könyv vagy hagyomány egy hatásrendszert (hatalmat) kíván legitimálni. A Kis Állathatározó szerzőjének is az a szándéka, hogy az általa tapasztalt világot (tehát nem mást!) tegye közkinccsé.

A kérdés az, mit kezdünk azzal, ami így ránk hagyományozódott. Csak azért elvetjük a bennük olvasható szövegeket, mert nem a mi hatalmi szisztémánkba illeszkedik, vagy megpróbálunk tanulni belőle?

Szerintem egy bölcsész ( = múlttal, idegen szövegekkel foglalkozó ember) feladata az utóbbi.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.08.08. 14:34:48

@Csöncsön:
nem tanulnak belőle, hanem követik.
nem saját céljuk van, csak isten útmutatását tartják be.
nem úgy tekintenek rá, mint erények és hibák gyűjteményére, hanem féloldalasan.
a programozóknál egyszer lestatiszikázták, hogy minden 1000 programsorra jut egy hiba. ha a programod 3 millió sorból áll, akkor lehet az a legjobb program a világon, akkor is van benne 3000 hiba. ha kiadsz hozzá egy 10 ezer soros javítást, ami kiküszöböl mondjuk 30 hibát, az egyben létrehoz 10 olyan hibát is, ami addig nem volt.
idővel eljutnak a tehtetlenségi álapotig, amikor már kevesebb hibát javítanának ki, mint amennyit okoznának, de általában jóval előtte lecserélik az egészet, és írnak egy másikat.
ez itt hivatalosan nem történik meg, nem hivatalosan meg számtalanszor (kánonok, felekezetek létrejötte, kiegészítő magyarázatok, stb.). illúzió az egész látásmód, mert nem állandó, nem örök, nem érvényes. attól, hogy van benne olyan is, ami az, nem teszi az eészét relevánsá.
ahogy olyan emberek is vannak, akik nem szeretik a gyereküket :-).

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.08.09. 12:25:23

@bs395:

Leírtad, hogy miért idegen tőlem az intézményesített vallás.

De arra nem válaszoltál, hogy miért legyen idegen tőlem a Biblia.
:-)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.08.09. 12:41:22

@Csöncsön:
mert a kettőt csak úgy tudod elválasztani, hogy nem hiszel abban, ami benne van :-)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.08.09. 23:57:50

@bs395:

Pontosabban: ha nem hiszek annak az értelmezésnek, melyet az előbbi ad az utóbbinak. (Vagyis kronológiailag: az utóbbi az előbbinek.)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.08.10. 01:23:22

@Csöncsön:
vannak kardinális pontok, amik elfogadása nélkül nehezen lehetsz keresztény, vagy egyáltalán vallásos.
szűznemzés, feltámadás és kézrátételes gyógyítás nélkül nem lehetsz keresztény.
a nélkül meg, hogyelhinnéd, hogy az úr szólt a könyv szereplőihez nem egy alkalommal, illetve hogy az úr igéje az egész, még csak istenhívő se lehetsz, mert ahhoz, hogy értelme legyen, ki kell vonni belőle isten létezését.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.08.13. 18:43:17

amit nem kontrollálsz, azt nem ismered, attól félsz. Inkább elpusztítanád, minthogy meghagyd ellenőrizetlennek.

(egyébként a poszt ok.)
süti beállítások módosítása