Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Törnibátor

2009. június 09. - bs395

Megnéztem a Terminátor 4-et moziban. Erősen spoileres élménybeszámoló következik, szóval ha még nem láttad, de meg akarod nézni, akkor ne olvass tovább!

Szeretem, ha egy filmnek van értelme, ha következetes, ha a történet halad valami felé, ha egyedi mondandója van, és ha nincs tele oda nem illő dolgokkal. Sci-fi esetén az ember hajlandó lejjebb adni a mércét, mert az olyan „mi lenne, ha” eset: látszólag megváltoztatunk egy-két dolgot, és megnézzük, hogyan változna hozzá képest minden más. Legenda – sőt, műfajhatározó film - esetén még ennél is lejjebb adja az ember, mert élvezi azokat a kliséket, amiket amikor először látott, még nem voltak azok, de azóta is kajálja. És mégse tetszett.

Az új prototípus csávó nagyon nincs képben. Találkozik pár szerencsétlen túlélővel, és megkérdezi, hogy mi a dátum. Mármint melyik év. Meg mi ez a sok rom, meg gépember, akik ki akarják nyírni. Erre a túlélők: te jó arc vagy, gyere velünk! Aztán leesik valami sugárhajtású, mátrix-világok harca utánérzésű embergyűjtő röpzajról, jó nagy sebességgel, és olyat kacsázik a vízen, hogy az rekord, vagy tíz teljes fordulatot csinál, fejen. Aztán kimászik a partra, kirázza a füléből a vizet, és megy tovább, és nem is gyanakszik, miért maradt el az ezer darabba törése. Biztos mindenkivel megesik, csak ritkán. Meg szíve van neki, érted? Az összes többi fémembert ilyen miniatomerőmű hajtja komoly teljesítményekre, őt meg egy emberi szív, az adja a kraftot a hidralikának, de akkorát, hogy más terminátorokat falhoz csapdos fél kézzel.

A felkelők meg… Skynet ilyen sugárhajtású, plazmaágyús jóságokkal járőrözik, radar, lehallgató, éjjellátó, meg ami kell, a rebellisek meg 40-50 éves csapatszállító helikopterekkel huligánkodnak az égen. Na ja. Az A-10-esek már nem is említem. Jóérzésű ember bombázóval nem áll neki vadászgépeset játszani olyan ellenféllel, akit nem hat meg a nehézségi erő. Az összes eddig részben földalatti bunkerekben nyomorogtak, és ha csak egy percre is kidugták a fejüket, azt rögtön letépte egy robotkar, most meg akkora hangáruk van, hogy a CIA-nál kezdő műholdfelvétel-elemzőknek derogálna bekarikázni. A bázisuk meg jó, hogy nincs kitáblázva, az aknamező jelzéseinek a dekódolásához meg az emberiséget reggelire megevő szuperszámítógép kapacitása is kevés (egy mágnes jel jelzi, hogy mágneses aknák vannak, terminátoroknak tilos az á).

Skynet központja rakja fel a diódát az egészre. Ez ugye ilyen mátrix-szerű, fullgép-fullautomata-embervadászó/pusztító rendszer, de a központi vezérlőben ott van a billentyűzet. Na de kinek? A prototípus csávó meg elgyalogol a vezérlőig, az egyik holografikus cucc fölé helyezi a kezét (!), és úgy szinkronizálja wireless a telefonkönyvet. Biztos a kezében van az antenna, na. És közben villog a szeme, hogy a kezelő a ledek állásából meg tudja mondani, lefagyott-e biztos. Majd miután mindezt wi-fin és szimbolikusan megbeszélték, megjelenik a nagy kivetítőn maga a gonosz, és úgy dumálnak, szemtől szembe. Aztán a srác dühös lesz, és átküld egy széket a kvarckristály képernyőn. A kis Jonh Connor meg begépeli (!) a kapun meg a celláknál a kódot, a konzol valószínűleg direkt neki volt fenntartva, mert egy motorminátor (ami nagyon kúl dolog) nehezen birkózna meg vele, mert nincs neki se keze, se lába.

A világtörténelemben mindössze egyetlen olyan emberről tudunk, aki két atombombát is túlélt – hozzá csatlakozik immár John Connor is, pedig az egyik igen közel, pontosan alattuk robban, miközben helikopterrel igyekeznek eliszkolni (és nem zuhannak le). Szintén ő az, akit annyiszor vághatnak oda falakhoz, csövekhez, tartályokhoz és más, erre a célra szolgáló tereptárgyakhoz, ahányszor csak akarnak, szeme se rebben. Az se nagyon használ, ha egy lapos vasdarabbal hátulról átszúrják a mellkasát, ugyanis ekkor nem saját vérében fuldokolva leheli ki lelkét röpke fél perc alatt, hanem még egy csomó mindenre van ideje. Még azt is végignézi, hogy az áruló csajszi lesmárolja az új gépembert, felelősségének teljes tudatában. Ja, ez az a csajszi, aki tűzálló is: ha ráfekszik a gépember, akkor tök mindegy, mekkora lángot borítják be őket, a haja vége se pörkölődik meg.

Aztán jön Arnold, és pár bő másodpercben felvonultatja teljes színészi repertoárját (kifejezéstelenül néz).

A film felétől már feszengtem, a vége fele kezdtem kifejezetten rosszul érezni magam, a slusszpoénnál meg kerestem a zacskót: a fémcsávó azért olyan emberi, mert szíve van neki! Nem, nem azért, mert meghagyták az agyát az összes elmékével, nem: a szív az oka nekije. Nekem fájt a szívem a sorozatért.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr951172859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom Keller · http://tomkeller.blog.hu 2009.06.09. 08:07:53

A nyár nagy csalódása és elvileg jegypénztári buktája is, azt hittem, hogy nem lehet a sorozatnál lejjebb menni, de ennek sikerült.

Win Elen 2009.06.10. 14:16:08

No igen. Logikailag lehetetlen a film, azokon en is rohogtem magamba. De en annyira ra voltam hangolodva hogy megnezem, es mivel mindenki szenne fikazta, ezert kb. egy IFA-nyi kaki belapatolasara is kepesse tevo mentalis felkeszultseggel ultem be a moziba... es ha fuledig er a kaki, akkor az is sokkal jobb ha csak derekig :) igy osszesegeben en elveztem. Hozza kell tenni, hogy a sztori nem is erdekelt, ugyanis azt a trailerben is elmondtak mar. Latvanyugyileg pedig rendben volt, ezzel magyarazhato az osszegzesem.

Ja igen. A hab a tortan. Szivatultetes a sivatagban. szabadeg alatt. ROTFL. Szoval tenyleg ordenare fasszsag. De megsem haborodtam fel rajta :)

(amugy egy ilyen vilagban eselye sincs az emberisegnek, illetve ahogyan a terminator-sorozat eloadja, letre se johet. Meg ha vezerelhet is gepeket, rendszereket egy kozponti egyseg, termelni, gyartani nem tud. Ahhoz alapbol minden szinten automatizalt ipar kellene, az meg ugye fel sem merult soha, szoval ha ilyn aspektusabol nezzuk a dolgot, maga a terminator az egyik leggyengebb labakon allo sci-fi, es megis a leginkabb szeleskorben lfogadhato (T1-T2 sikerek) )

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.06.10. 16:52:09

@Win Elen:
ugyan, ha 2009-ben tudunk sötétben világító disznót csinálni (éjszakai vágáshoz direkt jól jön), akkor az olyan távoli jövőben, mint 2018, a sivatagi szívátültetés egy oldalponyvákkal kevéssé felszerelt sátorban mindenféle komplikációk nélkül megoldható lesz.

az autoamta gyártósort meg meg kell védenem: a toyotának pár éve már működik japánban fullautomata gyártóüzeme. meg az ókori rómaiaknak is volt, csak ők vizimalmot használtak, nem integrált áramkört. ezért nem akkoriban játszódik a film, mert úgy tényleg nehéz lenne összerakni egy svarceneggert.

bakker888 2009.06.12. 15:23:23

@bs395: Sőt már az Ikarusban is volt fullautomata festőüzem anno 1985ben vagy mikor. Mostanában nagy a csönd arrafele lehet titokban átálltak a gépsorok T1000-re... Karácsonyra ki is jönnek vele, mindenki vehet majd egyet nyomott áron a teszkóban és akkor le tud számolni azzal akire haragszik. Plusz 5 rugóért meg olyan is lesz ami az Oh Tannenbaum cimű karácsonyi dalt énekli miközben belezi kifele a szerencsétlen áldozatot...

Szomszéd kutyája, a mindenkori miniszterelnök és politikai ellenlábasa, a főnökünk, a buszsofőr aki odabassza a nénit a buszajtóval, a biró aki nem fujta be a tizenegyest, mindenki megy bele a levesbe. Olyan ember talán még van aki senkire se haragszik, de az biztos hogy mindenkire haragszik valaki, úgyhogy ezt senkise fogja túlélni...

Persze mindenki baszik rá hogy megdöglik mert már az a puszta tudat felvillanyozza hogy ő is beprogramozta a kis halállistáját a saját T1000esébe...

Lesz sok ember akinek a háza elé nem is egy T1000 fog megérkezni de nem lesz vita ezen, a T1000esek nem haragszanak egymásra a program szerint, igy teljes egyetértésben és kart karba öltve rúgják szét a valagát az áldozatnak, aki a rá támadó T1000esek számából még le tud vonni egy utolsó következtetést arra vonatkozólag hogy mit hogyan kellett volna csinálni amig még lehetett.

Aztán természetesen beüt a krach... Végülis emberek tervezték a T1000es gépsort, a nullszériát is ők gyártották olcsó kinai alkatrészekből, ők siettették a termék gyártását a nyilvánvaló minőségi problémák ellenére is hogy karácsonyra a teszkó polcain lehessen a termék. Emberek felügyelték a gyártást is, és hát valljuk be őszintén éjszakásba azért ment a tőttikézés rendesen...

A basic T1000esek (akik nem tudták az Oh Tannenbaumot) a vezérlőegység nem megfelelő anyagválasztása miatti rövidzár miatt öntudatra ébrednek és mindent elsöprő haraggal támadnak éneklő társaikra miafaszt kornyikálnak ezek a ratyik!!! felkiáltással...

A high verziós T1000esek az embereket hibáztatják (teljesen jogosan, a gagyarék kinai chip miatt) a gépek közti ellentét kiéleződéséért és miközben halálos precizitással megszervezik a butus basic T1000ek dezintegrálását, pusztitó haraggal kiirtják az emberek irmagját is, kivéve egyet, azt aki annyira de annyira porbafingó volt hogy még haragudni se haragudott rá senkise: a romok közt döghúson full szarban tengődő tervezőmérnököt aki a T1000 gépsort papirra (Autocadre) vetette...

A high T1000esek kivakarják a ganyéból a szakembert és 3 sajtos stangli valamint 15 deka angolszalonna igéretével ráveszik arra hogy visszatérjen az Ikarus "festőüzemébe" és kidolgozza a T1001 tervét, amivel elméletileg nem fordulhat az elő ami az 1000es szériával megesett...


Na ebből milyen scifit lehetne csinálni?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.06.13. 20:15:37

@bakker888:
volt valami hasonló a mátrixban is, nem? :-)
süti beállítások módosítása