Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Tripla vagy semmi

2009. június 08. - bs395

Köszönjük MSZP, köszönjük Fidesz! Hogy mit? Jobbik – 427213 szavazat. Vona Gábor azzal a tudattal dőlhet hátra, hogy legkésőbb jövő tavasszal ő a harmadik erő, sőt, lehet, hogy az MSZP-FIDESZ tandemen kívül az egyetlen párt a parlamentben. Az egy dolog, hogy a kétpártrendszer magyar viszonyok között a jelenlegi helyzethez képest is lövészárokháború, de ezennel a magyar társadalom az eddiginél is nagyobb szeletei maradtak képviselet nélkül. Vonának egy dologban igazat adok: a Jobbik előretörése részben az „egy a tábor, egy a zászló” kudarca.

Magyarországon nem működne a kétpárt. Itt nem republikánus-demokrata ellentétről van szó, hanem retorikus ősellenségekről. Itt nem helyi és országos érdekek gyűjtőpártjai versengenek, hanem betonkemény frakciók. A platformok az idő nagy részében láthatatlanok, a regionális érdekek országos szinten alig-alig jelennek meg. Valaki tudja a Fidesz panelplatformja vezetőjének a nevét – fejből? És a nyugdíj kerekasztalba delegáltét? Ki a Magosz elnöke, és mit tudnál felsorolni melléjük az elmúlt 12 hónapból a szociális bolton kívül? Kik azok a nagycsaládosok, és mit akarnak? Nem mit elleneznek, hanem mit akarnak, számszakilag?

A rendszerváltás elmúlt 20 évének számos bűne van, kezdve az elszámoltatatlansággal, aminek köszönhetően a mai napig kulcspozícióban ülnek a diktatúra egyes irányítói, de ami legalább ekkora baj, az az, hogy egymás után járatták le egyik vagy másik témát, míg vállalhatatlan nem lett. A különböző kisgazdák tragikomédiája óta nincs normális parasztpárt például, de még normális vidéki képviselet sem. Kellettek volna azok a tematikus pártok, akikre akkor is oda lehet húzni az ikszet, ha a vezérhang itt nem tetszik, de hát „azokra” meg azért mégse szavazna.

A kettő hang kevés: 2002-ban a második hang Kövér László lett a híres köteles beszéddel – amihez kísértetiesen hasonlót azóta akkori legfőbb bírálója, Kuncze Gábor is elejtett, igaz, ő ciánkapszulával (upgrade!) -, 2006-ban ez a szerep Mikola Istvánra esett, aki egymaga bejuttatta az SZDSZ-es szinglihordákat és a technozenét. De most itt van nekünk a Jobbik, ami pont azokat karolta fel, akiket a nagyok a fenenagy összezárásban ejtettek. MSZP, Fidesz: köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr241171131

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.06.08. 13:20:02

Inkább vissza a kómábaHa Toller László a majdnem napra pontosan három évvel ezelőtti balesete után hirtelen magához térne, egy alapos körülnézés után azt hiszem a zártosztályon kötne ki. Felfoghatatlan lenne számára az az eszméletlen változás, ami ez alat…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jonas-R 2009.06.08. 20:34:30

az eleje nagyon jo. szerintem kár a kiragadott példákért.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.06.08. 21:15:42

"a mai napig kulcspozícióban ülnek a diktatúra egyes irányítói"

WTF?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.06.08. 22:31:23

@Kettes:
lendvai, szűrös, eörsi, pozsgay, horn, aczél, csehák?
hogy csak egy párat.

@Jonas-R:
melyik pédák? a nagycsaládosok, vagy a mikolások?

One Bad Habit 2009.06.09. 14:53:16

Van itt még egy társadalmi réteg, akiknek az érdekeit senki nem képviseli: A nem-közalkalmazott / köztisztviselő adófizetők kb 1 milliós csoportja.

Mivel sajnos én is ide tartozom, igazán értékelném ha valaki azokkal is törődne, akik a szekeret húzzák is, nem csak azokkal akik ülnek rajta...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.06.09. 14:58:11

@One Bad Habit:
a nem közalkalmazott-nem minimálbéres réteg kb. 1,4 millió. a választásra jogosultak száma valahol 8 millió fölött van. ez egy átlagos választáson max. 20-25%-ra elég.

Zetek 2009.06.09. 17:30:06

Mit régen a kisgazdikkal. Hol azon sopánkodtak, hogy úgymond a Fidesz rászabadította őket az országra, hol azon, amiért állítólag "szétverte" őket. Amíg a Fideszben gyanították az egy a tábor egy a zászló elmélet alapján a radikálisokat, addig az volt a baj. Most, hogy az MSZP és a szadi segítségével végre létrejöttek, most ismét a Fidesz tehet róla, vicces. Amúgy érdemes végignézni az elemzéseket, jórészt a Jobbik a csalódott MSZP-sek menedéke.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.06.09. 17:50:29

@Zetek:
benne voltak abban torgyánék is vastagon, legalább annyira az ő hibájuk, hogy ma nincs parasztpárt a parlamentben, de még a politikai palettán se nagyon.
az egy a tábor-egy a zászlóval az a gond, hogy nem azokat a problémákat akarja megoldani, amik a szélsőségesek táptalajául szolgálhatnak, hanem "integrálni" akarja őket.
egy néppártban, vagy egy középpártban szélsőségeseknek nincs helyük.

stulquec 2009.06.09. 18:21:39

Szerintem a Jobbik jövő tavasszal már a 2. erő lesz! Le fogjuk hagyni szerintem az mszp-t!!! Tovább erősödünk! A Jobbik lesz a vidék pártja!

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.06.09. 18:28:36

@stulquec:
"A cél nem a minél nagyobb profit elérése, hanem a falu megmaradása,
a falusi emberek számára a megélhetés, méltóság, életcél biztosítása."
"Bele lehet menni számítgatásokba, de nem érdemes, mi ugyanis más alapvetésből indulunk ki."

remélem, hogy nem ők lesznek a vidék pártja, mert akkor éhendöglünk mind.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.06.09. 18:44:16

Lendvai: nem volt a diktatúra irányítója
Szűrös: nincs kulcspozícióban
Eörsi: se a diktatúrát nem irányította, se kulcspozícióban nincs. Nem is értem, kire gondolsz. A költőre?
Pozsgay: nincs kulcspozícióban
Horn: nincs kulcspozícióban,
Aczél: konkrétan 18 éve meghalt, (hacsak nem Aczél Endére gondolsz, aki se a diktatúrát nem irányította, se kulcspozícióban nincs)
Csehák: se a diktatúrát nem irányította, se kulcspozícióban nincs.

A diktatúra "irányítói" közül a legtovább Horn Gyula volt kulcspozícióban, de ennek is több mint tíz éve már. Már ha értelmes dolog a diktatúra irányítójának titulálni valakit, aki effektíve kirúgta alóla a sámlit.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.06.09. 19:11:07

@Kettes:
lednvai: egy cenzor tényleg nem irányított semmit. sőt, úgy szervezték be szegényt, hogy ezentúl vagy kigyomlálja a rendszernek nem tetsző irományokat, vagy megy apu a gulágra.
szűrös, pozsgay: ott vannak a pártlistákon, a régi kapcsolataikért cserébe. az informalitás mindegyik pártnak elsődleges érdeke.
eörsi: lehet, hogy csak urban legend, de állítólag úgy küldték a szabad szerveződésekhez.
aczél endre: '89 előtt is, és utána is személyzeti és szervezeti kérdésekben döntött, műsorokat szerkesztett és szerkeszt. a közvélemény (államilag támogatott) tájékoztatása mióta nem kulcspozíció?
csehák: MSZMP KB tag -> EÜ miniszter.
horn: ugye te se gondolod komolyan, hogy ő bárki alól is kirúgott volna bármit. a lengyelek után kb. előre le volt játszva az egész.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.06.09. 20:29:43

@bs395: Lendvai kb. annyira irányította a diktatúrát, ahogy Jeszenszky Zsolt a popzenét. Osztályvezető-helyettes a KB-ban, hova szarjak.

Szűrös, Pozsgay semmilyen pártlistákon nincs rajta.

Eörsi: ja, hogy urban legend. Látom, masszív történelmi alapokra építgeted a világnézetedet. :)

Aczél Endre egy szaros kis újságíró volt és most is az, nem egy ún. tényező. Ne csináld már. Szervezeti és személyzeti kérdésekben döntött. Bszdmg, minden vállalati középvezető dönt szervezeti és személyzeti kérdésekben. Vagy te mindenkit lecserélnél, aki 89 előtt legalább osztyályvezető-helyettes volt?

Csehák ma valami beteggyerek-alapítvány kulcspozíciójában ül. Hova szarjak 2.

Horn: ezt az előre lejátszott dolgot ne nagyon hangoztasd a fideszes barátaid előtt. Egyrészt mert kupán vágnak, másrészt mert igazuk lesz.

Azt az elitcserét, amit a rendszerváltás nem hajtott végre, végrehajtotta az idő. Húsz év eltelt, és ma már tényleg nincs senki kulcspozícióban, aki 89 előtt ott volt. Egyszerűen meghaltak, nyugdíjba mentek, a hamut is mamunak mondják. És nem fogja visszaadni a rendszerváltás katarzisát, ha elvesszük a kacsájukat.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.06.09. 21:22:08

@Kettes:
a google még mindig a barátod. most komolyan azt fogjuk játszani minden posztnál, hogy másolgatom ide a linkeket?

lendvai meg jeszenszky ,ez jó, ezt elrakom télire :-) de jeszenszky miket is tiltott be? és lendvai?

te tényleg úgy gondolod, hogy minden úgy történt, illetve történik, ahogy le van írva, meg van magyarázva? hogy nem telefonhívásokkal döntenek mind a mai napig, mindenféle jegyzékek küldözgetése helyett? úgyhogy az urban legendjeimet megtartanám, már csak azért is, mert a legújabbak egyikénél-másikánál ott voltam (de a béla cés volt - egy hét múlva a béla már sehol se volt).

és mi lehet a különbség egy mai cég középvezetője, és egy olyan osztályvezető között, aki "pártszerűen" hozta a döntéseit? mert apámat pl ezért kaszálták el. az illető ma is él, mint marci hevesen, önkormányzati "megrendelésekből".
(segyítek: akit pártutasításra fúrnak meg, az máshol se fog boldogulni)

elitcsere, ja. aki '89-ben 50-60 éves volt, az örül, ha reggel egyedül kel fel. és aki 30-40? én nem a kacsájukat szeretném, hanem azt, hogy az informális igazgatás helyett formális legyen a közélet. ha ehhez vissza kell bontani belőle, hát legyen.

ja, a fideszesek nem barátaim, de azt gondolsz a dolgok mögé, amit akarsz :-).

hornnak meg úgy kellett keresni egy szakaszt, ahol volt még drótsodrony, hogy lehessen fényképeket csinálni:
www.fn.hu/belfold/20070517/vasfuggony_elhallgatott_bontasa_exkluziv/

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.06.09. 22:25:25

Felsoroltál egy féltucatnyi nevet, akik közül egyre sem igazak a következő feltételek együttesen: 1. a diktatúra irányítói voltak 2. mai napig kulcspozícióban vannak. Olyanokat soroltál fel, akik vagy egyik, vagy másik, vagy egyik sem.

Gyere nekem a guglival, hogy mit tiltott be Lendvai. Hogy milyen személyzeti döntéseket hozott Aczél. Hogy kit kaszált el Csehák.

A történelmet nem kitalálni kell, hanem megtanulni.

Azt a mondatodat elkapkodtad. Lehet rajta csiszolni és néhány órás munkával és a szavak 90-95%-ának kicserélésével talán még egy igaz tételmondatot is ki lehet hozni belőle, de értelmetlen ennyire küzdened érte.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.06.10. 01:15:06

@Kettes:
lendvai: szerinted nem volt a diktatúra irányítója. lelked rajta. a tiszatájat olvasta valaki? én nem.

pozsgay épp kapott egy fideszközeli alapítványt, ahol is állami támogatással felügyelik a választások tisztaságát, és igyekeznek nyomást gyakorolni a kdnp ovb-s tagjával együtt. vagy ez nem ér?

szűrös épp a miéppel kacérkodik, ki tudja, mi lesz belőle.

ha neked aczél nem tényező, ne legyen. végül is csak országos médiumokban publikál rendszeresen. véleményformáló olyan független lapokban, mint a népszabadság. vagy a napkelte. sose hallott róla senki se.

horn nagybetegen is képes befolyásolni az eseményeket, mert szabad neki. most kérdezd meg, ezt honnan veszem. légből.

csehák nem valami beteggyerek alapítványnál ül, hanem betegjogi közalapítványnál, aminek az éves költségkeretéből megvehetném a lakóparkot (na jó, nem túl nagy ez a park), plusz az egészségbiztosítási felügyelet tagja. igazad van, jelentéktelen ember.

megtanulnám én a történelmet, csak nem árulják el. vagy ha igen, mert felkerül az internetre, ahonnan nem lehet mindent letörölni, vagy hozzáférhetetlenné tenni, akkor jössz te, és mentegetsz, és bagatellizálsz. köszönet érte.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.06.10. 22:11:28

@bs395: Értem én mit akarsz mondani, és van is benne valami. De ahogy kijött belőled, úgy pont nem igaz. Valóban az egy probléma (ha nem "a" probléma), hogy senki nem felelős semmiért, és egyebek között a diktatúra irányítóit sem számoltatták el, hogy attól kolduljanak.

De ebből nem következik, hogy a diktatúra irányítói a mai napig kulcspozícióban vannak. Fütyesz alapítványok nem számítanak kulcspozíciónak. Az MNV Zrt igazgatósága, az igen. Vagy főügyészségen főügyész-helyettes lenni. Élet és halál.

Nem mentegetem Lendvait. Rossz oldalon állt, vállalhatatlan dolgokat csinált, a diktatúra gépezetének szorgos és elkötelezett csavarja volt. De irányítója?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.06.11. 06:58:56

@Kettes:
az irányításról: minden társadalmi berendezkedés próbál egyensúlyozni a formális és az informális struktúrák között. '89 előtt a formalitás tényleg puszta formalitás volt, a társadalom, a gazdaság, a kultúra minden területét és szintjét az informális kapcsolati háló uralta. akinek ebben a hálóban egy-egy, mégha kívülről jelentéktelennek tűnő szerep is jutott, nagyobb hatalmat kapott a kezébe, mint az formálisan látszott. lendvai jó példa erre, mert osztályvezető-helyettesként lehet, hogy egy, az akkorinál formálisabb társadalomban körberöhögték volna a közértben, hogy mit arcoskodik, de ott és akkor a formális szabályok áthágásával, vagy a saját szája íze szerinti, erősen torzított értelmezésével hozhatott függésbe embereket.
ennek az informális hálónak a tagjai tényleg a mai napig ott vannak a politikai és a gazdasági életben. lehet, hogy a bivajbasznád 2000 kft 25%-os tulajdonrésze nem sokat mond, de a bivajbasznád 2000 kft 5-6 lépcsőn keresztül fontos dolgokat tulajdonolhat, strómancégei ellenszolgáltatás nélkül számláznak az államnak, amiből utána tartanak egy továbbképzést, amit egy újságíró fog tartani némi tiszteletdíjért, aki utána ír egy ropogós cikket. persze egy lendvai ma sem utasíthat senkit se a médiában, se az üzleti életben, ahogy boldvainak se nagyon mer senki beszőlni, pedig ő hivatalosan tényleg egy nímand, csak nagy háza van.

a prolémáról: az informalitásnak ma is túl nagy a súlya. ez még nem lenne próbléma, csak mellette fenntartja a formális szervezeteket, védve és takarva a legitimáció látszatát. ezért nem bíznak az emberek a politikusokban. ezért keresik a szélsőségeket, ezért áll be kétdimenziósra a társadalom, mert nem számolták fel, nem számoltatták el, nem szorították vissza - minden társadalmi berendezkedésben a zemberek/lakosság/nép/nemzet/pógárok hajlandóak bizonyos mennyiségű bullshitet elviselni (szentháromság, legfőbb jó, szociális igazság, nemzeti felemelkedés, stb), ha a vezetők úgy álatlában hagyják őket élni és érvényesülni. ha ez sorozatosan nem valósul meg, akkor pontosan az lesz, mai van, hogy egy simornak azt se hiszik el, amit kérdez.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.06.11. 07:45:04

@bs395: Jól mondod, csak amit mondasz, nem az irányításról szól, hanem a befolyásolásról. A diktatúrákat egy viszonylag szűk kör irányítja, még ha sokan érdekeltek is a fenntartásában.

Ami az informális struktúrákat illeti. Kedvenc pártom "vezérkara" tegnap Alcsúton tanácskozott, és egyebek között arról is döntés született, hogy nem lesznek személyi változások a szombati tisztújító kongresszuson.

Aranyos, nem? Ez a "vezérkar", amiben az elnökség mellett valamiféle EP-tagok és polgármesterek is részt vesznek, a párt alapszabálya szerint nem is létezik. A választott elnökség és a kongresszus puszta formalitás, az érdemi döntéseket egy senki által semmire meg nem választott csoport hozza meg.

És hamarosan ők fogják helyreállítani Magyarországon a demokráciát...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.06.11. 08:05:10

@Kettes:
a hatalomelmélet és a hatalomtechnika ugyanolyan különbözőségeket mutatnak, mint a fomalitás és az informalitás: az egyik leírja, hogy minek kéne lennie, a másik meg van. mondom ezt azért - bár megkaptam érte, hogy ez frankfurter dolog -, mert szerintem a hatalom azé, akinek az akarata érvényesül. hiába áll össze a kamarilla, ha oda már nem ér a tételes ellenőrzés, ahol a döntéseket végre kéne hajtani. a diktatúra furcsasága, hogy miközben totalitárius állam volt, valójában több ezer, a saját kis szemétdombját minden körülmények között körmükszakadtáig védő kiskirályból állt, akik sokszor a vezetőség ellen is cselekedtek, ha saját rövid távú érdekük úgy kívánta. ezért nálam azok, akik másokat '89 előtt informális függésben tartottak, a diktatúra irányítói.
süti beállítások módosítása