Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Túlnyomás

2009. május 27. - bs395

Az elvtársak túltolták: több marad majd a zsebedben, csak kevesebb mindenre lesz elég.

Supercharger (aka kompresszor)

Az autózás hőskorában találta ki Daimler (ki más) még 1885-ben. Az alapötlet egyszerű: több levegőt juttat a motortérbe, ezáltal több üzemanyagot lehet egy szuszra elégetni, ami nagyobb robbanást eredményez, így egyetlen munkaciklussal több energia nyerhető ki a gépből. 1908-ban már olyan prototípusokat építettek ez alapján, amivel átlépték a 100 mérföld per órás (kb. 160 km/h) sebességhatárt.

A fő különbség a turbófeltöltővel összevetve, hogy míg a turbót a kipufogógáz hajtja, a kompresszorhoz kell egy állandó erőforrás (általában a motor az), vagyis bizonyos teljesítménycsökkenéssel jár előbb a későbbi teljesítménynövekedés, azaz olyan helyzetekben éri meg használni, amikor a végső egyenleg (alapteljesítmény mínusz a kompresszor meghajtásához szükséges teljesítmény plusz a sűrített levegővel elért teljesítménynövekmény) erősen pozitív.

Ilyenek voltak a Le Mans-i autóversenyek Mercédeszei és Bentley-i, vagy a második világháború vadászgépei, ahol meg volt az a teljesítménynövekmény, ami gazdaságossá tette a túltöltést. A kritikus tömeg.

Operation Supercharge

1942., ÉszakAfrika, El Alamein. Montgomery, miután jelentős – egy a kettőhöz arányú – erőt halmozott fel Rommellel szemben, megindította a támadást. Az alapötlet itt is egyszerű volt: sokkal többen vannak, sokkal több nehézfegyverrel, sokkal több üzemanyaggal, és az ellenség idővel képtelen lesz elviselni a rá nehezedő nyomást. Egyszerűen felőrlik őket, mint az első világháború csatáiban. Montgomery tehetségét itt gyakran alábecsülik, pedig elég pontosan eltalálta a tervezés során mind a csata időtartamát, mind a veszteségeket (a német-olasz oldalon a halottak, sebesültek és fogságba esettek a teljes hadsereg 30%-át tették ki).

Az arcvonal teljes szélességében, nagy túlerővel végrehajtott offenzívával, a kritikus tömegre alapozva „túltöltötték” az ellenség tűrőképességét, és nyertek.

Adócsökkentés

2009. Május, Magyarország. Szinte nem múlik el nap a nélkül, hogy a pénzügyminiszter vagy a miniszterelnök ne adna interjút vagy adna ki sajtóközleményt az adórendszer várható átalakításáról, amiben nem győzik kiemelni, hogy az átlagembernek éves szinten akár egy-másfél hónapnyival is több maradhat a zsebében. Túltöltik a reformok és a kommunikáció kritikus tömegével a médiát és a zemberek befogadóképességét. Ha elég sokan, elég sok helyen és elég sokszor mondják el – és az ellenzék se jön elő a farbával, hogy hohhó, nem úgy van az – akkor az biztos úgy van, ahogy mondják.

A fenti két kis bekezdéshez átkötés: a túltöltés csak akkor éri meg, ha a várható haszon ellentételezi a kommunikációs csatornák elárasztásának költségét, illetve azt csakis erőfölényből lehet kivitelezni. A lefordítására itt inkább most nem vállalkoznék, mert olyan összeesküvés elmélet lenne, hogy még Szilvásy György perét is felfüggesztenék (bár az lehet, hogy meglesz e nélkül is), inkább azt a részét emlegetném fel megint az üzenetnek, ami kimaradt.

Hogy tudniillik a nettó fizetés az nem a te pénzed. Az nem adómentes. Abból még lejön az ÁFA (amit az szja csökkentéssel párhuzamosan megemelnek), a jövedéki adó (szintén emelik rendesen), az illetékek, vámok, ilyenek. Ha mindezt levonod, akkor kapod meg azt az összeget, ami a zsebedben volt eredetileg. Az üzenet szerint a „több pénz marad az emberek zsebében” jelenthetné azt is, hogy az általad megtermelt termék árából a fizetésedre (befektetőknek és cégtulajoknak: hasznodból) eső részből nagyobb összegről mondhatod meg közvetlenül, hogy mire legyen elköltve (a maradékról, vagyis az államhoz kerülőről meg közvetve, a képzeletbeli képviseleti demokrácián keresztül). De még ez se igaz.

Ha fogjuk Mr. Átlagost, akinek a bruttó fizetése 195800 Ft, annak az adócsökkentés előtti nettó keresete 120619 Ft (adójóváírással, de egyéb kedvezmények nélkül). Jövő januártól ugyanehhez a bruttó bérhez 135000 Ft körüli nettó társul (adójóváírással, de egyéb kedvezmények nélkül). Ez eddig szépen hangzik, de vonjuk le belőlük az áfát, hiszen azt nem magadra költöd, megy az is az államkasszába, mint az szja: idén 100000 Ft körül van az áfátlanított fizetése az áltagpéldának, jövőre ez akár 108000 is lehet. Még mindig szépen néz ki? Ha nem iszol alkoholt, nem dohányzol, nem használsz benzinnel vagy gázolajjal működő közlekedési eszközt, nem veszel semmit, amit benzinnel vagy gázolajjal működő járművel szállítottak, arattak vagy vetettek, akkor ez így is lesz.

Ha vannak gyerekeid, akkor a GYES és a családi pótlék körüli huzavona még mindig bekavarhat; ha van cafeteriád, annak egy részétől vegyél fájdalmas búcsút; ha megbetegedsz, akkor a TB kevesebb pénzt fog utalni; ha meg közalkalmazott vagy, akkor meg már amúgy is visszavágtak a fizetésedből. Több marad majd a zsebedben, csak kevesebb mindenre lesz elég. Nem csoda, hogy nem ezzel kampányolnak ugyanilyen elánnal.

Rob Zombie-nak van is erről egy száma, a Supercharger Heaven, hogyasszongya:

Hell hounds lead at the cowardly kings
And carry souls across the river Styx yeah!
They see no evil and feel no pain
Sucking juice from a fallen angel
I dreamed I was a super nova fucker
nitro-burning and fuel injection
Feed the gods a strychnine soul
a motherfucker of invention

DEVILMAN - DEVILMAN - calling DEVILMAN
running in MY HEAD YEAH
DEVILMAN - DEVILMAN - calling DEVILMAN
running in MY HEAD YEAH

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr301146051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ras · http://futo.blog.hu 2009.05.27. 21:48:19

milyen jó hogy lakáshitelem van, azon nincs áfa :)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.05.27. 21:52:54

@Ras:
azt még ki is hagytam, hogy nem csak a devizaalapú hitelek törlesztője szárnyal, hanem a választott kamatperiódustól függően a forinthiteleké is.

molaris 2009.05.28. 16:53:08



@bs395:
Na, akkor most küldesz kötelet, vagy vegyek magam?::))

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.05.28. 18:06:30

@molaris:
válcság van, válcságdíjra sincs pénz, nem hogy kötélre!
különben is, egy lelkes fiatal riporter szerint idén a ciánkapcsula a menő megint.
egyébként nem a kilátástalanságra szerettem volna felhívni a figyelmet - mert kilátás legkésőbb jövő tavasszal lesz, csak még nem tudni, milyen, mert ha nem az emberekkel fizettetik meg, akkor nem tudom, kivel -, hanem a pofátlanságra, amivel az arcunka tolják már/még megint azt, ami nem úgy van.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.05.28. 18:26:35

Ha csak ezzel kampányolnának...
Még az én, jobbosnak nagyon távolról se nevezhető (értsük most jobbos alatt, amit ma Magyarországon érthetünk alatta), amúgy jó erős gyomromnak is sok, amit az mszp, meg az szdsz választási kampány címén folytat. Hányinger.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.05.29. 09:34:11

@Before:
"értsük most jobbos alatt, amit ma Magyarországon érthetünk alatta"
erről írhatnál egy posztot, mert ha én írom meg :-)

molaris 2009.05.29. 15:49:47

@bs395:
Az a ciánkapszula nem náczis?::))

Jonas-R 2009.05.29. 21:03:20

szóval, igen. Isten hozott a látók között. Ez az istenadta népnek szól. Annak aki olyan hülye, hogy azt hiszi, hogy a válság úgy oldódik meg, hogy senkinek nem fog fájni.... Sokan szakadtak már el a valóságtól.

Ugyanakkor megbocsátom, mert egy alapvetően jó rövidtávú válságstratégia. És nem több.

Szóval az van, hogy a gazdasági visszaesésnek nem tesz túl jót ha a lakosság nem fogyaszt, ugyanakkor az állam és a gazdaság megítélésének meg az nem tesz jót, hogy ha nagy a hiánya. A fogyasztási adó a legelegánsabb lépés az adókerülésre, és a legnagyobb impaktú a költségvetésre. A koncepciót lehet látni mögötte, és akár még működhet is. Az egyetlen dolog ami aggasztó, hogy nagyon veszélyes vizeken kell hozzá átmenni, ugyanis ez a koncepció a minimálbérre bejelentett és a minimálbéren elő között nem válogat, és a kettő között ugye pont egy éhendöglés a különbség.

A marginális elvonásigörbét elég jól tompították, (többet tettek az élhető adórendszerért, mint az előző 4 kormány együtt) viszont kemény leépítéseket kell csiánlniuk a szociális rendszeren, mindezt úgy, hogy az adórendszeren és célzott munkahelyteremtéssen keresztül "kell megmenteniük" a legszegényebb réteget. Arról nem is beszélek, hogy ezzel a manőverrel azért elég komoly infálciós nyomást is gyakorolnak, és szerencse, hogy a Simorék jóban vannak ezekkel a fiúkkal, mert megértik, hogy felesleges szajkózni a középtávú inflációs célt, inkább arra kell fókuszálni, hogy legyen monetáris eszköz, amivel mindeközben tudnak operálni. (egészen halkan jegyzem meg, hogy az magas irányadó kamatláb paradoxonának a szénné adósodott CHF kitett országban elég elegáns modja az inflálás, és nem véletlen az IPB kibocsátás az MNB részéről, bár elég gonosz az infláció definiálása benne)

Borzasztó, ami folyik, de a szépség benne, hogy megtörtént, hogy egyszerre tudok haragudni explicit a szociálisan hiretelen überérzékennyé vált, mindent puhító és nem kicsit enyveskezű MSZP-s bagázsra, és a totális ostobaságokat szakjozó, gyakorlatilag csak és kizárólag attitűdökre épített demagóg, minden előrelátást és előremutatást nélkülöző Fideszre.

Sok hülye lépést csinálnak a Bajnaiék, és lehetne őket kritiázálni, de inkább segíteni kéne.

Ha a fidesz tenne egy épkézláb segítő javaslatot, amit utána megszavaz a Gordonkáékkal együtt, lehet hogy bukna valahány szavazatot, de elgondolkodnék azon, hogy segítsem a kétharmadot. Ehelyett feleőségre von, meg eltöröl azonnal minden népsanyargatást.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.05.30. 03:09:11

@Jonas-R:
a kommunikációról, avagy az, ahogy hozzánk viszonyulnak:
nem azt mondják, hogy én meg a peti elvitetjük veletek a balhét, amit mi csináltunk, hanem közép meg hosszú távú tervekkel, meg nettó csúsztatásokkal etetik az embereket.

a marginális görbéről:
trükk, mert nem az adókulcsokkal érték el, hanem a jóváírás gálánsságával. van ott középtájt egy hirtelen mély szakadék, aminek semmi keresnivalója ott.
közben meg úgy átszabják a támogatások és kedvezmények rendszerét, hogy szerintem már ők se tudják követni.
vagy jóváírás, vagy támogatás, a kettő együt dupla költség.

a fogyasztási adóról:
bizony, aki tényleg szegény, az most feketemunkás lesz. éljen a gazdaság kifehérítése! szokszor úgy érzem, hogy a tetőt akarják először megépíteni, aztán a falakat, de az alapozásig 20 év alatt még senki se jutott el.

az "ellenzékről":
azok se jobbak a deáknénál, sőt, per pillanat deákabbak a deáknál. kiváncsi lennék, hogyan oldanák meg, hogy a sok büfészak helyett inkább a szakképzés felé orientálnák a fiatalokat (aminek a mostani kormány épp megadja a kegyelemdöfést, úgy, hogy nem rendet tesz a szakmai gyakorlat nem éppen kielégítő szakmai/pénzügyi ellenőrzésében, hanem visszavesz a pénzből).

és lehetne még naphosszat sorolni, hogyan tesznek tönkre olyan koncepciókat, mint tandíj, vizitdíj, ingatlanadó, a kormány és az ellenzék a legnagyobb egyetértésben, vagyis hogy csak normális, értelmes, átlátható és ellenőrizhető struktúra ki ne alakuljon, mert biztos megfertőzi a többit is.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.05.30. 08:01:45

@bs395: tiéd lehet, ingyen és bérmentve! :) Egyrészt szerintem sokkal jobban meg tudod írni, szélesebben látsz, mint én. Másrészt én annyira be vagyok halva, hogy olvasni is alig érek rá, nemhogy írni! Elkezdtem a Megváltó Viktorról is egy postot, oszt a felénél abbamaradt...

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.06.02. 17:23:08

@bs395: veled is a f*sz kivan, az ember életkedvét is elveszed ezekkel a posztokkal, amikből kiderül, hogy már megint még rosszabbul járunk, még akor is, ha a bagósok és alkeszek megérdemlik a szívatást. (Én nem dohányzom, inni is keveset, így aztán marad valami az adócsökkentésből.)
Írhtnál egyszer valami olyat, hogy mik lennének azok az "alapok", ahonnan el kéne indulni. Az állam megszüntetése? :)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.06.02. 18:03:36

@peetmaster:
mondanék én jó híreket, csak olyanokat nem "csinálnak".
az alapok meg nem bonyolultak, csak végig kéne gondolni egy-egy dolog menetét. pl digitális tábla helyett inkább iskolafelújítás, iskolapad-program, iskolafűtés-korszerűsítés program. nemzeti vágta meg kultúrális főváros helyett vízelvezető árkokat kellett volna csinálni.
nem csilli-villi projektekre kéne elszőrni a pénzt, hanem olyan alapvető, de hiányzó beruházásokat kéne megvalósítani, amik máris emelnének az emberek életminőségén.
aztán ott vannak még a különböző támogatások és juttatások, amiket dafke nem kötünk feltételekhez. régi mániám, hogy az ember ahhoz nő fel, amit elvárnak tőle, vagy ha nem, hát beleroppan, de azt hiszem, az, hogy a gyerek járjon el iskolába, ne menjen neki a tanárnak meg ilyenek nem teljesíthetetlen célok.
ezek nélkül csak újratermeljük azokat a problémákat, amiket most tologatunk magunk előtt.
és még lehetne sorolni, de nagyrészére már sokan megmondták a megoldásokat, csak azok nem oylan látványosak, darabra nem olyan drrágák, így kevésbé éri meg mögéjük állni.
süti beállítások módosítása