Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Farmer’s market

2009. május 11. - bs395

Én az ilyesmit imádom: rámutatunk valami elképesztően hétköznapi dologra, és kijelentjük, hogy az a világ minden bajának az okozója. Jelen esetben nem más, mint a farmernadrág. Bizony, a francia forradalomban is azt hordták, az volt Pol Pot halálbrigádjainak a hivatalos egyenruhája – helyette inkább az Amerika pénzelte latin-amerikai, jobboldali szabadcsapatok uniformisa, akik napszemüvegben lövik a földműveseket platós kisteherautóikról (a baloldaliak meg utána rájuk gyújtják a házat – öröm lehet ott élni) -, sőt, Che Guevarra is szívesen viselte. Le a farmerral!

De tudom ám én, mi a gondjuk vele. A farmer ellent mond a józan észnek – mármint annak, amit ők annak tartanak. A gondolkodásuk, világképük un. „a priori” rendszerben forog: vannak az alapvetések, amiket nem szabad megkérdőjelezni, mert csak – ugyanakkor ugyanezen gondolati műhelyek képviselői szabadidejükben nem győzik ekézni azokat a kutatásokat, ahol a kérdésfeltevés meghatározza magát a választ is. Az más. Azok a kérdésfeltevők farmerban járnak. Abban a ruhadarabban, aminek egyik legnagyobb cége, a Levi’s szembement az egyik alapvetéssel: minél olcsóbb valami, annál többet vesznek belőle.

Ők megduplázták az árát, s lássatok csodát: egyből jobban fogyott! Hát ezt így azért mégsem lehet! Hogy ne a méregdrága olasz gyapjúöltöny legyen a státuszszimbólum, hanem a nem túl olcsó márkás farmer! Holott értelme mindkettőnek ugyanannyi: a céljának teljesítésén felül azt mutatja, kinek mennyi pénze van – rangot ad. Nem nagyon tudom kirohanásaikat másnak látni, mint hogy az a legnagyobb fájdalmuk, hogy nem tudnak az új szimbólumrendszerben kiigazodni, mert a lényeg nem változott, csak a küllem, és ez fáj nekik. Lelkük rajta. Steve Jobs hogy merészel farmerban termékbemutatót tartani?

Tessék jobban csinálni. Tessék élen járni, példát mutatni, sikeresnek lenni, és egyből visszajön a sokrészes, kényelmetlen öltöny a divatba (bár sose ment ki onnan, de ez részletkérdés, itt most a haladás erőit szidjuk, akik max. álcának veszik fel, ezt mindenki tudja). Gamerek szavazhatnak, és még Batmant is nézhetnek a moziban, a lányoknak meg kilátszik a derekuk a ruhából, hát mivé lesz így a világ? Hogy a data streaminget egy számítógépes játék kedvéért találták fel, hogy a játékokban alkalmazott technológia segíti a sebészeket életek menteni, meg miegymás? Az nem érdekes. Felnőtt ember ne játsszon. És ne hordjon farmert. Vegye magát halálosan komolyan.

Hivatkozások:
Velvet - Tényleg a farmer okozza a nyugat pusztulását
The Wall Street Journal - Down with denim
The Washingot Post - Demon denim

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr561114281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Win Elen 2009.05.11. 09:22:13

mar megint. Tokeletesen abrazoltad a konzervativ gondolkodas hibajat. Olyan ez is egy kicsit, mint a hur-elmelet. Amikor egy adott kerdesre mar nem tud valaszolni, az adott dimenzioban, egy ujabb dimenzio bevezetesevel, valaszolja meg azokat, majd az abban felmerulok megoldasahoz egy megujabat hiv eletre. A konzervativizmus epp ezt csinalja, csak nem hajlando az absztrakciora, nem hiv eletre ujabb dimenziokat. (tekintsunk el a hur-elmelet helyes, vagy helytelensegetol)

Itt is csak egy belemagyarazas van, amit a konzervativ megkozelitesbol konnyen meg is lehet erteni, de ez epp nem a valaszadasi kepesseget, hanem a felfogas korlatolt, es behataroltsagat domboritja ki.

A konzervativok az emberek kozotti hierarchiat alapteziskent fogadjak el - ebben egy bizonyos sikon egyet is tudok erteni. De naluk ez abszolutista modon megy vegbe, a hovatartozas kifjezese a megvasaroltak alapjan (ruha,kocsi,haz stb.). Ezzel epp egy eroszakos es csak materialista ertekrendszerbe kenyszeritve az embereket. Nos a farmer az epp ez ellen valo lazadas egyik szimboluma. Ergo egy kritika a konzervativitas szamara. Persze szerintem ez manapsag mar erteknelkuli divat.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.05.11. 09:51:11

@Win Elen:
lennenek olyan konzervatív agendák, amiket nagyon is fel kéne karolnia bármely kormányzatnak, mert az emberiség fennmaradása, továbbélésének minősége múlik rajtuk - de nem így, ellenségkergetéssel, ködevéssel és belemagyarázással.
és főleg nem főállású franciaforradalmazással.

Win Elen 2009.05.11. 12:19:46

@bs395: igen. teljesen egyetertek. Szamomra a csalad tarsadalmi szerepenek ertelmezese, es fontossaganak hangsulyozasa, az egyik ilyen. Es bar erre csak rossz peldak voltak europaban, de a vallase is, ha elfogadjuk, hogy sokaknak az eletben valo eligazodashoz elengedhetetlen. Persze le ken hozza vetkoznie, minden ra jellemzo hatalmi, es elnyomo torekvest. (egyaltalan nem vagyok vallasos, sot kritikus allasponton vagyok azzal kapcsolatban)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.05.14. 03:02:17

a *!%((^°˛`˘°/(=*-*- anyját ezeknek az idióta köcsög bunkóknak. Ekkora orbitális baromságokat.
Csakazértis farmer!
süti beállítások módosítása