Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

A lónak két vége van, de ennél több lába

2009. március 17. - bs395

A lónak két vége van: az egyik harap, a másik rúg, oldalról meg ha ráddől, akkor nehéz tárgy benyomását kelti. A közepén ízléstől függően kényelmes ülés igérkezik, de még akkor se mindegy, melyik irányba nézel - ajánlatos a lóval azonosba. Tüntetésileg ott tartunk, hogy vagy a harapós, vagy a rúgós oldalt átkozzuk, aki meg fel akar ülni rá, arra rádöntjük. Hát csodálkozunk, hogy nem vagyunk már lovas nemzet, és Teddy-t kell nézni a tévében a történeteivel, ha a loviról akarunk hallani? Különben is Gyurcsány hibája az egész. Vagy Orbáné, még nem tisztázott, de lesz majd választás, és ott majd kiderül, hányan is gondolják hogyan. Addig meg elvagyunk a felháborodással, amit igyekszünk egymáson levezetni itt az interneten, az mégis biztonságosabb, mint irl kövezni. De megmondom a frankót. A lélegzeted azért ne tartsd vissza, kelleni fog az még.

Mondok egy rövid kis példát: kisvárosomban, ahol lakok, van egy tér. Történelmi épületek, hivatalok, macskaköves utcák, kiülős kávézók, sétálóutcák, üzletek, ilyenek. Amikor a Kossuth téren beindult a permanens népnemzeti reneszánsz, itt minálunk kerek öt darab ember érezte úgy, hogy neki mindenképp meg kell osztania a többi lakóval a nem túl koherens politikai programját. Összehasonlításképp: ha az arányok változatlanok maradnának, akkor egész széles az Budapesten kb. 90 széljobbernek - bocs, nemzeti radikálisnak - kéne lennie, s míg a fővárosban kergetőzés zajlott, nálunk gyertyás körmenet volt, halk énekkel. De vissza az ötösfogathoz: hoztak hangszórót magnóval, magnetofont, kereplőt, sávos zászlót, amit kell. Aztán másnap is. Harmadnap a környező kávézók tulajai kimentek hozzájuk, és megbeszélték velük, hogy ugye ezt ők se gondolták komolyan. Negyednap már nem jöttek. Nem a polgármester vagy a rohamosztag tett rendet, és nem volt semmi erőszak vagy fenyegetőzés, csak elmagyarázták nekik, amit normál esetben el sem kéne. Ugyanezen helyeken a segélyből vett Mercédeszekből kiszálló fajvédők se szivesen látott vendégek.

Nem olyan bonyolult ez. Kényelmetlen? Igen - egyszer. Másokra mutogatni mindig könnyebb. Gyurcsány hibája, mert ha nem hazudott volna, akkor nem lennének artikulátlanok - Orbán hibája, mert ha nem bátorítja őket, akkor nem lett volna baj - az artikulálatlanok hibája, mert vannak, azért. Nekünk semmi közünk az egészhez, de minket is zavar nagyon, bárcsak valaki tenne már valamit Gyurcsány, Orbán meg a hangoskodók ellen. Pedig a közösségi, társadalmi normát parancsba adni nem lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr551006776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rusty 2009.03.17. 13:07:15

Ehhez igazából nem nagyon tudok mit hozzáfűzni...
A számból vetted ki a szót.

Jonas-R 2009.03.17. 20:56:59

jaja, eleg pontos.

Figyeljetek oda Róna Péterre mert nem mond hülyeséget.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.03.17. 21:12:20

@Jonas-R:
róna péter végre nyilvánosan ÉS értelmesen beszél a helyzetről és a lehetséges forgatókönyvekről. ritka együttállás.
én csak egy dolgot nem értek: ha felértékelődik a nemzetállamok szerepe, és újra a keynes-i útra állnuk, akkor ki fogja tőlünk megvenni a rizst?

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.17. 22:36:03

Öt kerek embert könnyen el lehet küldeni a halál faszára, akár szép szóval is. Ötvenet már nem. Még csúnya szóval sem. Itt a probléma, pedig milyen szép is lenne, ha így megoldanák magukat ezek a problémák.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.03.18. 00:24:54

@Before:
oda lehet hatni külön-külön. magyar-magyar szótár írta le, hogyan kerekedett tömeg: a legelején több újságíró volt, mint randalírozó.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.18. 06:48:32

@bs395: én ebben több szempont alapján sem hiszek.

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2009.03.18. 12:19:26

Minden embermennyiséget el lehet küldeni a picsába, csak az eszköz változik. Van, ahol már kell egy Henry Rollins-os karizma meg egy megafon. Még nagyobbnál már rádió, esetleg sok kilowattos hangosítás. Egy egész országot elküldeni a picsába már a meghackelt televíziós műsorsáv súlycsoportja.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.18. 12:46:49

@Demo: nem az a kérdés, hogy el lehet-e küldeni, hanem, hogy mennek-e.

@bs395: először is egyáltalán nem hiszek abban, hogy minden emberben lakozik egy megfelelően értelmes és racionális rész, ami ilyen normális eszközökkel megszólítható és kezelhető lenne. Bár ez talán (szerencsére) nem túl nagy hányad, azonban a megfelelő kulcs meglelését igen megnehezíti, hogy az mennyire elfogadható annak számára, aki próbálkozik.
A másik, még nagyobb probléma a tömeghatás. Egy ember hülyesége az hülyeség, hacsak nincs teljesen beállva, vagy nem abszolút kontroll nélküli elmebeteg, akkor jó eséllyel kezelhető, elsősorban egy személyes kontaktuson keresztül. Öt ember még nagyjából ebbe a kategóriába tartozik, mivel kvázi személyesen lehet velük beszélni, lehet szemkontaktust felvenni, stb. Nagyobb csoportban ez egyszerűen nem működik, még akkor se, ha a hangadókat próbálod kiszűrni és azokra korlátozni a kommunikációt. Előfordulhat, hogy bejön, de nagyobb az esélye, hogy nem. Több százas csoport esetén már egyszerűen nincs eszközöd a normális kommunikációra, és nem elsősorban a technikai korlátok, hanem a kétirányúság hiánya miatt.

Jonas-R 2009.03.18. 20:27:37

Nem tartottam szerencsésnek kiragadni azt a mondatát, hogy megbukott a neoklasszikus modell, mert valójában ilyen nincs, és nem is teljesen ezt mondta...

ugyanakkor azt tudom, hogy van valaki, akivel rendszeresen beszélek ilyenekről, (es mellesleg professor emeritus, es mellesleg o vezette be magyarorszagon a komperativ elonyok fogalmat) es nagyon hasonlo dolgokat mondott mindig. (és arra a kérdésemre, hogy miért nem mondja el ezeket, hisz elismert és ismert közgazdász, régebben azt mondta, hogy nem akarja kitenni magát mindenféle politikai szélnek, most már csak azt válaszolja, hogy nem áll le hülyékkel vitatkozni.) Rónáról meg tudjuk kicsoda, szinten nem egy utolsó paraszt, szóval ha két független, általam okosnak mondott ember ugyanazt szajkózza éveken át, akkor abba azért lehet valami.

Visszaterve, a keynesi rendszer nem a piac ellen van, a rizsedet majd megveszi az, aki arányaiban rosszabbul termel rizst, mint volvo motort, és majd o volvo motort gyárt. Valójában csak a döntés kell, hogy protekcionista vagy engedő keretrendszert választunk, de választani kell, olyan nincs, hogy ilyen is olyan is. Vagy másképpen, az engedő keretrendszer csak alacsony elvonással megvalósítható, viszont abba, biztosan beledöglik az ország)

Több ponton értek vele egyet:
1. az elovonás mértéke csak marginálisan befolyásolja a termelékenységet, viszont rövidtávon egy nem, vagy alig termelő gazdaságot megöl, vagy nagyon széles társadalmi ollót generál. (nézz utánna a Kuznets hatásnak, vagy paradigmának, szerintem van benne valami)
2. a nagy hozzáadott értékű mezőgazdaság letező, és jól kiaknázható magyarországon, kvázi komperativ előnyunk
3. (sic) arra kéne hangsúlyokat fektetni amiben létezik ilyen előnyünk (és nem a szar holland mezgazd termékeket venni a TESCO-ban)
4. a termelés adóterheinek aránytalan kivetésével, illetve a szent tőke, adóterhek mérséklése árán való csábításával, valójában a saját gazdaságunkat tesszük tönkre
5. lassan 20 eve a legnagyobb problémánt a rejtett vagy felszínen lévő, felszívódni nem akaró munkanélküliség jelenti
6. nem a deficit nagysága számít, hanem a struktúrája


Én mögé állnék. Aki UBS-t vezetett, az sokat tud a tőkéről, és ha valaki aki sokat tud a tőkéről, de elég patrióta ahhoz, hogy pénzt és időt nem kímélve megpróbálja elmagyarázni, hogy mi a baj, és segíteni tanácsaival, az alapján, amit a világban tapasztalt, akkor kéne rá hallgatni. És nem azokra akik soha nem ültek a "másik oldalon", a nagytőke oldalán....viszont attól kapják a fizetésüket.

Róna Péter jelenleg majdhogynem az egyetlen hiteles ember a szememben, aki gazdasági kérdésekben mérvadó. A többit meghallgatom, és nagyon sokat lehet belőlük tanulni, de amíg ők arról beszének, hogy az alma magjának elrendeződése miként befolyásolja a növekedését, az előbbi konkrétan almáskertet nevelt évekig... vagy szóval nem tudom hogyan fejezzem ki a dolgot. Ő stratégiáról beszél, a többiek nagyjából semmiről, csak hogy így-meg-úgy kell a pénz. Valahol minősébeli különbséet érzek.

Jonas-R 2009.03.18. 20:33:39

@Before: én megadom, igazad van. Hatalmas probléma, hogy az emberek, kvázi rákaptak erre. meg mém, meg dawkins, meg média stb,... inkább megyek lőni :)

icelpro (törölt) · http://mousepad.blog.hu 2009.03.18. 20:49:22

Hitelesebb lenne a blog, ha nem keverbé össze tudatosan a széljobbot nemzeti radikálisokkal. Persze jogában áll magáról ilyen szegénységi bizonyítványt kiállítania ...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.03.18. 22:47:43

@icelpro:
hitelesebbek lennének a nemzeti radikálisok, ha utána néznének, mit jelentenek a radikális és a nemzeti szavak, és leszoknának a használatukró, és bevállalnák, ohgy ők igenis szélsőjobb.
bár a hitelesség esetükben sem cél.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.03.18. 23:01:59

@Before:
nem mindben, ez stimmt, de azt sem hiszem, hogy pesten arányaiban több túlmozgásos lenne, mint az országban máshol.
a tömehatás is áll, de amikor a híd fele szorították a tömeget, akkor látszott, hogy mit ér hangadók nélkül. a kérdés az, hogy miért nem lépték meg ezt az elején?
sok benne az összeesküvés elmélet, hogy direkt rendelték, vagy csak direkt hagyták, hogy utána legitimálhassák a túlzott reakciót, viszont ezek az emberek abban a hitben élnek, hogy a többséget képviselik - még ha vona azt ismondta legutóbb, hogy elvan ő egy száz fős nemzet élén is.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.03.19. 00:01:05

@Jonas-R:
ezzel kezdtem, hogy azon kevés ember egyike itthon, akik értelmesen és nyilvánosan beszélnek.
a rendszerváltásunk egyik öröksége amit te is mondasz, hogy olyan emberek osztják az észt közpénzből a kapitalizmusról, akik maguk soha egy percet se dolgoztak benne.
viszont a protekcionista érveléssel nem tudok egyet érteni, nekem mindig a merkantilizmus kritikája ugrik be róla, hogy az egy - jó esetben - nulla összegű játszma. de legalább róna nem finomkodik, a nemzeti csúcson is közölte, hogy a politika és a bürokrácia az, ahol a karcsúsítást kezdeni kéne.

magyar-magyar szótár 2009.03.21. 08:28:47

Idelent az Alfeődön az Acsargyok minden nagyobb településen beajálkoznak egy kis vonulgatásra, de vevő nincsen rá. A tiszafüredi alakulóülésre még a helyi fanok se mentek el mind (több volt az újságíró, szegény operatóröknek le kellett hasalniuk, hogy ne látszon az üres terem, csak az az egytucat acsargy, akit 19-nek hazudtak föl.

Másrészt meg ez a gumikesztyűben segglyukbamatatatás standard dolog. Mondjuk számomra az az érdekse, hogy fesztet Morvai meg a két balfasz kap szót, de Kőszeg Ferenc meg (standard liberális ugye) nem.
Természetesen, ha nekem unszimpi pofák seggelyukában matatnak gumikesztyűvel, az semmiség és Morvai Krisztina egy fasz, kapjabe.
Viszont én vizuális típus vagyok, és a két balfasz jelenetét a gyurcsányista nyugdijasok köre mellett "felülről" véve, totálplánban látom s nem az operatőr tökemagasságából, ahogyan általánmosan ismert.

Van egy ötletem: Tapsoljunk, az nm tilos.
Gimis koromban azt találtam ki, hogy a május 1-jei felvonuláson a Gábor Áron rézágyúját kezdtük, s a refrénnél
NEHÉZ ARÉZ ZÁGYU KEREKE FELSZÁNCSAJA HEGYET VŐGGYET ÉÉÉDES RÓÓZSÁM A HAZÁJÉR EL KEE VÁÁÁNOM TŐŐŐ LED -ezt énekeltük 97-szer egymás után. Méghozzá díszlépést verve. A fiúkkal (de azért néhány lány is szolidárt vélünk)
Hát szerintem tapsóóójunk. Ünepeljük már ezt a szegény embert, hiszen régi szivevágya, hogy ő is nagytömeg előtt beszélhessen. Adjuk már meg neki az örömöt és tapsóóóóójunk mán neki.
De órákon át.
Szerintem punk lenne ez :)
süti beállítások módosítása