Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Jólbeszél

2009. március 09. - bs395

Gyáva, konfliktuskerülő, realista, felívelő, üdítő, populista - ezeket a jelzőket használták Orbán Viktor beszédére, mondandójára. És mind igaz is. Ez ugyanis egy beszéd volt. Szónoklat. Egy beszéd arra való, hogy megtapsolják/kifütyüljék, mert azt hallják benne, amit hallani akarnak, még ha nem is azt mondják benne, amit hallani akarnak. Aki akarja, úgyis kihallja belőle, előre megideologizálja, még mielőtt a szavak és szószerkezetek értelmet nyernének. De mit is mondott Orbán Viktor?

(FONTOS: a különböző olvasatok NEM egyeznek bármilyen pártállással - minden hasonlóság a magyar politikával a polmarketing miatt van, aminek a valósághoz semmi de semmi köze)

Baloldali olvasat

Nagyon helyes, hogy Obamát - bár sok mindent még nem csinált - nevezi meg partnerként az új világ építésében, valamint melléveszi Sárközy-t is. Franciaország és Amerika, a felvilágosodás államai. Új világrend fog következni, amit már nem is kapitalizmusnak fognak talán hívni, és mi találjuk ki az egészet itt és most. Új emberek fogják azt az új világot lakni. Magyarország is régóta várt már a változásra, és most a világgal együtt, internacionalista összefogásban ez sikerülhet is. A modern technikát kell igénybe vennünk hozzá, a tudomány legújabb vívmányait, hogy az éhínséget, a környezetszennyezést és a fegyverkezést legyőzhessük, hogy mindannyiunk számára élhetőbb, biztonságosabb, békésebb és tisztább világot teremthessünk. Újra kell gondolni az államok szerepét is, akár visszaállamosítás árán is, mert nem hagyhatjuk, hogy pusztán a haszon, a megélhetés domináljon, hisz az vezetett a válsághoz is. Hogy miből fogunk enni meg ruházkodni, azt majd menet közben kitaláljuk.

Nemzeti radikális olvasat

Vége a pénztőke, a bankárok, a külföldi neoliberalisták uralmának! Nagy bajba sodorták a világot, és nekünk, a patriótáknak a kötelességünk, hogy onnan visszahozzuk. Nemzeti alapokra kell építenünk a globalizmus helyett, közbiztonság kell, kevesek országa helyett a nemzet országa. Követeljük vissza a hazánkat a rablóktól! Arról, hogy mit kezdünk az itt és most problémáival, meg azzal, hogy mindezt ha 20 éve kezdjük el, akkor mostanára végeznénk, majd később, a választások után beszélünk.

Jobboldali olvasat

A reménytelenség szüli a reményt. Voltunk már rosszabb helyzetben is, mégis talpra állunk. Apáink még azt hitték, sose mennek el az oroszok, de mi változtatni akartunk, hát változtattunk. Az ország azoké, akok küzdenek érte, nem adják fel. Atlanti orientáció, hagyományok, szuverenitás, törvényesség és rend lép a jelenlegi újraelosztó rendszer helyébe. Józan ész kell ide, nem szabad hagyni, hogy a felelőtlenség és a hedonizmus, a túlzott szabadosság tönkretegyék a világot. A hazugságokkal le kell számolni, a hazugokat felelősségre kell vonni. Az értékeket ismét a helyükre kell tenni. Az itt és most problémáival, a New Deal 2 benézett arányairól nem beszélünk.

A saját áthallásaim

Tudom, hogy a baloldali rész hosszabb lett, mint a többi, de hozott anyagból van. Nekem a beszédekkel alapból bajom van, mert a realisták csúnyábbik vállfajából származom: nem szeretem, ha a dolgok csak úgy lógnak a levegőben, ha nincs itt és most semmi, amihez kötni lehetne őket. Szerettem volna, ha némileg többet konkretizál, hogyan és merre gondolná újra az állam szerepét a gazdaságban és a társadalomban (mi kerülne ki, mi kerülne be, mi változna és milyen irányba), milyen jövőt ígér addig, amíg a hazai alapokra épülő gazdaság versenyképes állapotba kerül (10-20 év), biztos jó ötlet-e forráshiányos külső és belső környezetben állami beruházásokból építkezni, hogyan egyeztethető össze a pénzpiacok nemzeti felügyelete és az Euró bevezetésének szükségessége, és így tovább. Összeszedettebb, programszerűbb, célzatosabb előadást szerettem volna, ami felvázolja, hol vagyunk most, hova szeretnénk eljutni, és hogyan, de legfőképp kevesebb áthallást.

Őszintén, már megint sokat akarok?

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr65989062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stoney Hill Billy 2009.03.09. 08:21:53

nem akarsz túl sokat, csak még nem jött el az ideje

phaidros 2009.03.09. 10:44:29

Bár félek, hogy amikor itt az ideje, akkor nem azt fogjuk hallani amit szeretnénk. Igaz, a 4 évük alapján lehet bízni benne.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.03.09. 13:25:49

remélem, hogy csak annyiról van szó, hogy majd jövő kora tavasszal osztják meg a megfelelő fórumokon, hogy is fog konkrétabban kinézni - de addig minek agitálni?
hiába no, nem hiába nem lettem politikus.

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2009.03.10. 17:15:29

Mivel mostanság úgy sem történik semmi érdekes (bokros mdf hörhör), meg látom te sem vagy a bejegyzések topján, gondoltam bedobok egy könyvajánlót, mert rajtam kívül ez tán még téged érdekel:

thepiratesdilemma.com

punk kapitalizmus, ötletek, szabadságok, éssatöbbi, tűrhetően, némi netes talajtornával könnyen beszerezhető. eddig a második fejezetnél tartok, és érdekes (meg nem olyan tömény, mint a szabad kultúra című témabéli alapkő).

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.03.10. 17:36:54

az az igazság, hogy kezdem unni, ami folyik :-(.
picit több ,mint egy éve kezdtem, és azóta a világválságon kívül nem nagyon történt új dolog, de arra is minden kis közéleti szereplő annyira de nagyon előer beprogramozott válaszokat ad, mintha az elmúlt 20 év egyetlen érdemleges jelensége az lett volna idehaza, hogy orbán viktor kinyúlt pulcsis-kordzakós liberáldemokratából öltönynyakkendős (kimenős napokon farmer-sportzakó, az ing két felső gombja eleresztve, de akkor is hasítottbőrcípő) nemzeti keresztyénkonzervatív lett.
rohadtul kiábrándító és fantáziátlan az egész. tényleg egy hete az ibolyára kéne gondolnunk mindannyiunknak? és bokros lajos dugulást is hárít?

holnap egyébként az lesz, ami ennek a posztnak a végéről lemaradt: cpg - disznódal.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.03.10. 17:44:47

addig meg ízelítőnek egy kérdés a mi polelitünkhöz:
hosszúhajú gyerekek,
hosszúhajú gyerekek,
mi a fasz van,
mi a fasz van,
mi a fasz van veletek?

www.youtube.com/watch?v=tG1rHfPYr40

"nem kell nekünk edda show!"

és ez kurvára leírja, mi is a közéletünk: miskolci lázadó munkás rockerekből ballagyárosok, majd piaci szegmenst betöltő sámánmulatós.

ja, és télapó se kell.

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2009.03.10. 20:19:17

Öcsém-facsiga ne csináld már baszki. Ha a kő nem gurul, más szögből kell megfogni.

Jelen esetünkben talán lehetne azzal kezdeni, hogy bepótoljuk a negyvenéves mentalitásbeli lemaradásunkat. És közben betörni néhány orrot.

Azért vagyunk mink punkok, nem? afaszomat.

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2009.03.10. 20:22:12

vagy pénteken gyere el a Stallman előadásra. ha ő nem csavarodott be, és még mindig nyomja, nem kell bedobni itt se a törülközőt.

Jonas-R 2009.03.10. 23:42:48

Speciel én is erősen vacilálok, hogy itt hagyham ezt a tébolydát.

Röviden vázolom a helyzetet. A GDP olyan jószág, amit az ország gazdasága termel meg, a plussz, a hozzáadott érték, az amivel több lett, a volvo motor a az ércekből. Egy ország pénze, vagy pontosabban a többi pénzhez viszonyított cserearányának változása azt fejezi ki, hogy mennyi gazdasági potenciállal bír az adott ország, mennyit tud pluszban hozzátenni, mekkora lehetőségeket rejt a jövőbeli GDP termelésre.

Jelenleg az eladósodottságunk döntően külföldi pénzben van, egy olyan helyzetben, amikor minden országban ez a gazdasági potenciál egy pillanatra megingott. Ehhez vegyük hozzá, hogy az eddigi cserearányt, vagy árfolyamot mesterségesen erősítettük, azzal hogy irreális kamatokat fizettünk az állam forrásainak biztosítására, hogy forintot szívjunk fel, erősítve ezzel a cserearányt, (jójó árfolyamcsatorna de akkoris) valamint hogy biztosítsunk egy pazarló, nagy újraelosztású, korrupciótól a tetejétől a legaljáig terhes államaparátust.

Most itt állunk, és nagyon nagy a baj. Lassan másfél éve nagy baj van, és ezt hiába ugatja pár ember (akik közé sorolom magam) egyszerűen még most sem fogják fel ebben a kurva országban (copyright by feco, és nesze neked öszödi beszéd, mert speciel igaza volt, majdmindenben, és nem, nem gondolom, hogy bármiért is le kellett volna mondani akkor, azért biztos nem mert beismerte, hogy hazudtak.) Jelenleg 9.5% -os a jegybanki alapkamat, és durván 600 bázispont, vagy másképpen 6 % a kockázati felár 1 évre. Ennyiért vállalja be valaki, hogy 1 évre kölcsönadja a pénzét, hogy használjuk, erősítve ezzel a gazdaságot és a forintot. Jelenleg annyi "más pénzét" használjuk, hogy mivel világszerte elkezdte a tőke kerülni a kockázatot tehát megemelkedtek a kockázati felárak, és ezzel (részben ezért) meginogtak a gazdasági ponteciálokra vonatkozó becslések, a pénzünk egyre kevesebbet ér.

Nem lesz államcsőd, mert olyan igazából nincs is... Vagy már most az van, ahogy tetszik, az állam jelenleg jővőbeni állapotát tekintve nagy valószínűséggel fizetésképtelen. Bele van árazva a hozamgörbékbe, ami ellenben egy átlagmagyarral, sajnos egy csomó olyan embernek és gépnek fontos, ami arról dönt, hogy hova tolják a megtakarított (vagy éppenségel teremtett, gyakorlatilag egy gyárban nyomtatott...igen, az usa dollárra gondolok) pénzüket.

A probléma a fejekben van. (copyright be feco, és itt megint adok neki egy pontot) Az emberek mentalitása nem fog megváltozni, és sajnos meg leszünk mentve, és mélységesen ki leszünk fosztva a következő évtizedben, évtizedekben akár. Ha most varázsütésre mindenki elkezdene adózni normálisan, csak 3 évig, akkor lehet, hogy sok vállakozás csődbe menne, szinte biztos, hogy lennének vesztesek. (a kényszervállalkozó fogalmát mind a mai napig nem értem közgazdaságtanilag) de kilábalna az ország. Ha mindenki követné azt az elvet, hogy minden olyan játékot meg kell játszani, ahol egyik félnek sem lesz roszabb, és a játék összkifizetése pozitív, minden közegben a legszűkebb családtól egészen társadalmi szintig, akkor jutnánk valahova. De úgy látom, hogy a jelenlegi politikai elit, mivel mindene biztosított, abszolút nem töri magát, hogy bármi értelmeset csináljon, sőt, a recesszióra úgy reagál, hogy mégtöbbet kezd el lopni, amíg lehet ugye. Persze, rágalmazok, szóval jól helyesbítenem kéne, ha politikai szereplő lennék, és el is járnék a lexus-ommal a bíroságra, ha politikai szereplő lennék. És utána el is számolnám a benzint... már ha poli...

Én nem hiszek abban, hogy változás lesz. Ha lesz, akkor sem lesz igazából, vagy maximum rosszabb lesz. Az emberek nem fognak egyik napról a másikra megváltozni, azok akik a változást szajkózzák, meg valójában azt sem tudják mit akarnak, mert baromi jól éltek a 80-as években, aztán azt hitték, hogy a rendszerváltás után majd eljön a nyugat egycsapásra, megtanultak követelni, ami újszerű volt, és nagyon rákaptak. Mindenki tudja mi a jó, mindenkinek nagyon szilárd, és határozott véleménye van mindenről, és ez alapvetően rossz dolog. A politikai elit ezt táplálja, és így senkiben fel nem merül, hogy jól végezze a munkáját, hogy értéket teremtsen, mert mindenki követel és kap, függetlenül szükségétől, vagy érdemességétől. Mert a kommunizmus és a kapitalizmus között annyi a különbség, hogy míg a kommunizmusban ezek szerint mindenki egyenlően részesedik, a kapitalizmusban meg nem. Ezt a politikai elit nem hangsúlyozza. Azt nem mondják, hogy igenis a kapitalizmus olyan cucc, ahol szétnyílik az olló a szegény és a gazdag között, és hogy hát értjük mi, csókolom, hogy az olló alsó szárának ez nem tetszik. (ugyanakkor nem állítom, hogy a jelenlegi szociális források helyes elköltésével elvonásarányosan nem lehetne hatékony, vagy hatékonyabb alsó küszöböt állítani az olló alsó szárának)

Ha az emberek nem fogják fel, hogy értéket kell teremteniük, és nem a mutyi az, ami a jólétet megteremti, akkor ebből mi soha nem lábalunk ki, hanem következik egy nagyon hosszú agónia.

Szerintem lépni kell.

Ez az én beszédem.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.03.11. 07:10:27

@Jonas-R:
annyiban egyetértek, hogy itt és most kurvára nem látja senki, hogy miből fogjuk kifizetni az adósságunkat - mi magunk se.
az aegonos pasas levezette, hogy a magyar és a lengyel kamatszint (+kockázati felár +a valutánk eltérő értékvesztése) a jelenlegi magyar államadósságra vetítve 600 milliárd forint.
évente. kifolyik a pénz a kezünk közül.
abban viszont nem, hogy a privát szektoron végrehajtott irreális mértékű adóbehajtás - és a vele kéz-a-kézben járó tömeges csődök - lenne a megoldás. így még kevesebb lenne a bevétel.
le kell vinni a kiadásokat a bevételek szintjére, hogy itt és most ne merüljünk el a szarban, utána lehet nekiállni rendet rakni az újraelosztásban, és esetleg meg lehetne látogatni azt az ötletet is, hogy olyan mértékű elvonást vezessünk be, amit ki is tudunk termelni - így szlovák mintára még nőne is a bevétel, lenne mit újraelosztani.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.03.11. 07:11:02

@Demo:
picit depi vagyok, meg hajtanak rendesen.
hullámvölgy, azt majd lesz ez még így se.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.03.11. 07:12:07

@Demo:
ja, a piratedillemmán a peeres duma nagyon bejött :-)

HaKohen 2009.03.11. 14:18:48

@Jonas-R:

Sajnos, számomra cáfolhatatlan, amit írtál.

És csak irigyellek, hogy lépni tudsz.

Jonas-R 2009.03.11. 19:17:00

@bs395: eddig én is így gondoltam. Azt mondtam, hogy ha befizetné mindenki rendesen a bődületes adóterheket, akkor ... nem azt, hogy ez reáis út.

Ugyanakkor jelen helyzetben még ez is jobb lenne, ugyanis elsősorban nem a magyar gazdaság teljesítménye az, ami meg tudna minket menteni, hanem a bizalom, a belénk vetett hit, és azt ezzel viszont el lehetne érni, mert azt üzenné, hogy változás van. Ez itt a kulcs, és nem az, hogy jövőre mekkora szufficitet tudunk kipréselni a kasszából.

Ha ez a bizalom meglenne, nem félnék attól ami jön, de szemmel láthaólag nincs meg. Ha ez meglenne, akkor a periféria középtávon jobban jár, mint a mag.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.03.12. 06:31:49

@Jonas-R:
oda jutok pár éve (úgy 2004), hogy a kérdés nem az, hogy romokból akarunk-e építkezni, hanem hogy mekkora romokból.
ha túl nagyra sikerül, megvesznek minket bontott tégla áron.

Jonas-R 2009.03.12. 20:13:43

@bs395: hofi a focira mondta, hogy azt mondta egy eddző, hogy újra kell építkezni.... holott lehet hogy inkább el kéne adni a telket a picsába :)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.03.13. 08:14:22

@Jonas-R:
és itt még bennem is felhorgad a hazafi, és azt mondom, hogy nem akarok bontott tégla lenni :-)
süti beállítások módosítása