Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Járulékos veszteség

2009. január 29. - bs395

Jön! Jön! Jön! A válságkezelés! Proszim pozor! Olyan adó-átalakítás és strukturális reform lesz, hogy a szlovákok ide fognak átjárni céget alapítani! Hogy miért? Mert 5%-al csökkentjük a járulékokat! (a tájékoztatás nem teljes körű) Tetszik tudni, ezek azok a dolgok, amikből nyugdíjat meg egészségügyet fizetünk. Meg ezek azok a dolgok, amiket leginkább nem fizetünk. Hogy ebből hogyan lesz keresletélénkítés, azt nem tudom.

Mert ugye alapvetően kétfajta cég létezik nálunk: a népnyúzó, idegenszívű multi, meg a multi által kizsákmányolt és versenyhátrányba kényszerített kkv. A multi általában bejelent és befizeti a járulékokat, a maradék pénzt meg küldi haza sportszatyorban, a kkv meg általában nem jelent be, és nem fizeti be a járulékokat, a maradék pénzt meg számla nélkül költi.

Vagyis mi fog történni, ha mondjuk a munkáltatói járulékokat csökkentjük 5%-al? A multi még több pénzt fog hazaküldeni, a kkv meg még többet nem fog befizetni. Way to go Zorro! Persze, a kkv akár versenyképesebb is lehet, mert végre kitermelhetné a maga hasznát, de ahol tízezerszám vannak direkt veszteséges cégek, és ahol pár tízezer hatósági vizsgálat pár száz milliárd pénzt talál, ott azért ne legyenek illúzióink.

Éppen ezért áfát emelünk, meg pár százalékonként kulcsosítunk, hogy legyen, ami kitermeli a járulékkiesést. Itt már az is megdől, hogy majd a kkv-k nyereségesebbé tétele fog felívelést generálni, mert a drágább terméket ugyanakkora fizetésből kevésbé fogják venni, mint előtte. Vagy majd a kkv tulajok fogyasztása húz ki minket a szarból? És közülük mennyi az MSZP-s?

Olyan dolgokra, mint szuperbruttó, a nyugdíjak és segélyek bruttósítása, sávhatár-emelés, az adókedvezmények áthangolása, hogy a marginális adókulcs púpja az adózási grafikon leges legelején eltűnjön, nem is merünk gondolni. A társadalmi béke, tudniillik. Nem vagyunk mink egy Izland!

(a képen a tehénre az van ráírva, hogy "reformed", ha esetleg nem látszana rendesen)

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr48909479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.01.29. 07:23:15

Oh, lesz itt reform, nem kell aggódni. Ezer éve esedékes lenne a segélyezés, a családi pótlék rendszerének átalakítása. Na, most azt csiripelik, hogy ezt borzasztó nagyon megreformálják: megadóztatják!

Schuerue 2009.01.29. 08:16:10

Valaki azonnal telefonáljon egy képviselőnek, vagy még inkább egy kormány tagnak!
Hogy képzelik azt, hogy csupán az adózott jövedelmemből fizetett áfát emelik meg? És a jövedéki adó? Ugyan azért a munkáért miért nem tankolhatok és dohányozhatok htványozottan kevesebbet? Vagy most azonnal szokjak rá a rendszeres, masszív italozásra is, ha már olyan megátalkodott vagyok, hogy nincs eltitkolt jövedelmem?
Itt jelezném, hogy Norbi update terméket akkor sem fogyasztok, ha kivetik rá a jövedéki adót.

Vidéki 2009.01.29. 10:18:07

Ahhoz, hogy egyik helyen adót lehessen csökkenteni, a mi helyzetünkben a másik helyen adót (ÁFÁ-t) kell növelni.
Mértékadó közgazdászaink szerint a vállalkozói adóterhek csökkentése felpezsdíti majd a gazdaságot és kifehéríti azt.
Miért ne higgyünk nekik?
Ha örökké csak tépelődünk, úgy járhatunk, mint a középkori mesében a szamár:
Éhen halt két szénacsomó között, mert nem tudta eldönteni, melyiket válassza.

Edömér 2009.01.29. 14:28:43

Mivel pénzügyi analfabéta vagyok, fogalmam sincs róla, hogy miért jó a nyugdíjak és segélyek felbruttósítása. Segítene valaki?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.29. 14:35:57

@Before:
én azt jó ötletnek tartom, csak nem állnék meg itt. meg kéne előtte némi rendvágás, ami persze elmarad, mert akkor azok is fennakadnának, akiknek vágniuk kéne.

@Schuerue:
ha ez megjelenik a reformban, meg leszel cipőzve, azt tudod? :-)

@Vidéki:
első körben az elvonást kell levinni olyan szintre, amit ki lehet termelni ÉS versenyképes a környező országokkal. utána meg könyörtelenül be kell hajtani. csak így lehet elérni, hogy nőjön az adóalanyok száma, vagyis úgy nőjön az össz adóbevétel, hogy fejenként mégis csökken.

@Edömér:
azért lenne jó ötlet, mert amit most egyensúlyi költségvetésként akarnak eladni, az csak az egyensúlyi egyenlet egyik felével számol.
ha minden fel lenne bruttósítva, akkor az is megérezné az elvonások hatását, aki részesedik a beszedett pénz szétosztásakor: 100 forint bruttó nyugdíjból marad mondjuk nettó 50, de ha emeljük a tb járulékot, akkor csak nettó 48.
így nem lehetne populizálni meg demagogizálni, és ténylegesen egyensúlyi állapot állna be, amit az egyenlet oldalaira vetítve minimális változtatásokkal lehetne fenntartani, vagyis az életed tervezhetőbb lenne, mint most.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.01.29. 18:19:53

Pont a családi pótlékot megadóztatni orbitális baromság szerintem. Ez egy célzott támogatás, nem jövedelem.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.29. 18:43:59

@Before:
én nem tennék különbséget, pont azért, mert így tudnánk, hogy hova mennyi. nem feltétlen lenne kevesebb a pótlék, csak látnákn, hogy ténylegesen mennyi az annyi, plusz, ha szarban van a haza, akkor igenis szarban van, vagyis ha itt emelek, akkor ott csökkentenem illene. ezzel pont ezt érnénk el a helyett, hogy az emeléseket az utolsó forintig szétosztják szavazatszerző támogatásokra.

Schuerue 2009.01.30. 07:17:45

Na jó. Azonnal jelentkezzen aki továbbadta az ötletemet a kormánynak. Nem viszem el egyedül a balhét.

Hülyetojás 2009.01.30. 11:57:34

Időzítés...

Tegyük fel, hogy valóban a megvalósítás útjára lép a legújabb adóreform-elképzelés és képesek az év második felére bevezetni az év közben kivitelezhető változásokat. Ezek leginkább az adónövelések (pl. ÁFA)
kategóriájába esnek. Így a csökkentések túlnyomó része (mindegyik?) jövő év elejére marad.

Hogy vészeljük át a második félévet?
Nem lesz késő jövő év elejétől csökkenteni???

phaidros 2009.01.30. 21:08:46

@Before: valami olyasmi volt a családi pótlékkal, hogy 9 hónapig kéne várni, ha most bejelentik, hogy megszűnik. Ha viszont bruttósítják, és adóztatják, akkor már más tészta, de nem néztem annyira, mert nem vagyok érintett.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.01.30. 21:11:59

Engem nem érdekelnek a technikai részletek, a "családi pótlék" alapvető filozófiájával ellenkezik a megadóztatása (és ebből eredően a felbruttósítása is). Valami kurva nagy számviteli bűvésztrükk lesz a háttérben...

Schuerue 2009.01.31. 07:29:29

@Before:
Ez az! Kreatív könyvelőket az adóigazgatásba! Az Enronnak is bejött...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.31. 07:41:41

@Before:
ez egy régóta hiányzó, és sajnos nem elégséges bűvésztrükk.
annak a számviteli kifejezése, hogy nem a bevételeket kell a kiadásokhoz igazítani, hanem a lehetőségekhez a kiadásokat.
vagyis ha emeljük a tb járulékot, akkor nem csak az aktívak tb ellátása drágul, hanem az inaktívaké is.

Avatar 2009.01.31. 15:38:40

A családi pótlék felbruttósításának van egy másik vetülete is:
Ha felbruttósítják, úgy hogy a 18% adó befizetése után ugyanannyit érjen, az azt jelenti, hogy kb. 22%-kal megemelik az összeget.
Csakhogy az emberek többsége nem 18%kal fog adózni belőle, hanem a 36%os adókulcs lesz érvényes rá náluk, így viszont a nettó érték már csak a bruttósítás előttinek a 78%-a lesz.

És majd megmondják, hogy ez így igazságos, mert nem a szegények esetében csökken a nettó érték. Csak éppen azt felejtik el, hogy a bejelentett bérek valójában köszönőviszonyban sincsenek a valós jövedelemmel. Ismerek én olyat, aki a minimálbér duplájára van bejelentve (akkor már nem kötekszik az APEH), de zsebbe még kap 2-300 000 Ft-ot.
Na, neki nem csökkenne a családi pótléka, de aki mondjuk 200 bruttón van, és tényleg annyit is keres az beszopta.

Schuerue 2009.01.31. 19:22:24

Miért is nem lep meg, hogy én szopom meg ismét?
süti beállítások módosítása