Ateizmus, anarchia és koszos punkok.

killtheradical

killtheradical

Még annyi lövésem sincs

2008. december 08. - bs395

Ezt már próbáltam fejben lekövetni, hogy ki miért fegyverpárti. A közbeszéd sokszor hivatkozik az Amerikai Egyesült Államokra, akár mint pozitív, akár mint negatív példára. Ha jól értettem akkor az ottani fegyverpártiaknak két érvük van a fegyvertartás mellett: az állampolgár hagyományos védekezési joga az állammal szemben, illetve az állampolgár önvédelmének joga más állampolgárokkal szemben.

Az első érv szerintem bukik. Amikor még a királynak és a polgárnak is csak elöltöltős puskája volt, akkor ez még úgy-ahogy megállta a helyét, bár a királynak vagy az államhatalom képviselőjének picit több puskás ember állt a rendelkezésére (plusz lovasság és tüzérség), akik jobban voltak kiképezve, és jóval nagyobb tartalékokkal rendelkeztek hivatásos hadseregként, azaz nem kötötte őket a mezőgazdasági termelés munkaerőigénye, az inszurgenseket viszont igen. Ma viszont elég aránytalannak tűnik.

Felejtsük el a nukleáris robbanófejekkel ellátott interkontinentális rakétákat, a sugárhajtású harci repülőgépeket, a páncélos harci járműveket, a lézervezérelt bombákat és tüzérségi lövedékeket (meg a hagyományosakat is), maradjunk a gyalogságnál. Sőt, nem is kell a hadseregre gondolnunk egyáltalán, az egyszerű állampolgár a legálisan tartható félautomatájával egész egyszerűen nem ellenfél az automata fegyverekkel az ajtót rárobbantó rendőrségi kommandónak. Mindezen persze lehet változtatni illegálisnak minősülő automata fegyverekkel és egyéb, polgári használatra szintén jogilag bajos eszközökkel illetve szervezkedéssel.

A második érv az önvédelem, amire a hagyományos ellenérv, hogy akkor elszabadulnak az indulatok, és beindul a vérengzés. Ha túllépünk Michael Moore-on, akkor viszont azt látjuk, hogy míg Magyarországon a szigorú szabályozás ellenére a 100 ezer főre jutó éves gyilkosságok száma egy évben átlag 2-2,5 (Németországban hasonlóan szigorú szabályozás mellett 0,9-1,1), addig a jóval lazább szabályozású USA-ban 5,5 küröl alakul (a szintén laza szabályozású Kanadában 1,5-2). Arról már nem szól a fáma, hogy ebből az USA-ban mennyi a bűnözők egymás közti leszámolása.

Kis kitérő: a Honduras-Guatemala-El Salvador háromszögben, ahol nem igazán érdekli az embereket a szabályozás, 100 ezer lakosra átlag évi 45-55 gyilkosság jut, több, mint a notórius Dél-Afrikában. Ez hajaz arra a pár hete feltett Naplós kérdésre, hogy ön szigorítaná-e Magyarországon a fegyverhez jutás szabályait, ami elég hülye kérdés, ha arra gondolunk, hogy a fegyveres bűncselekmények nagy részét illegálisan tartott fegyverekkel követik el. Szerintem a jó megoldás valahol az amerikai és az itthoni szabályozás keveréke lehetne: büntetlen előéletű, mentálisan beszámítható, a fegyvertartás és a fegyverhasználat tanfolyamából vizsgázott személy tarthasson lőfegyvert. Ha meg a betörő első dolga, hogy azt lopja el...

A bejegyzés trackback címe:

https://killtheradical.blog.hu/api/trackback/id/tr54810391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jonas-R 2008.12.08. 16:45:14

faszsag.

Az ember öli meg az embert, nem a fegyver öli meg az embert.

Magyarországon hülyeség lenne enyhíteni, szigorítani meg nem pontosan tudom, hogy hova lehetne. De azt nem értem, hogy miért teszünk differenciát az automata és félautomata között, viszont nem teszünk különbséget keménymagvas és puhamagvas lőszerek között. Mert az automata mechanikája a Maxim gépágyú óta nem változott, félautomatából lehet automatát csinálni, viszont puhamagvas lőszerből keménymagvasat nehezebben.

Ne baszogassuk egymást talán, és akkor tökmind1, kinek van otthon puskája.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.12.09. 04:58:18

van különbség az engedélyezett lőszerfajták között is odakint, itthon nem tudom.
olyan emberek mindig lesznek, akik szerint jó ötlet a problémák ilyetén megoldása, és tényleg nem töltene el nyugalommal, hogy fegyverük is van, de vajon akkor is össze-vissza lövöldöznének, ha ugyanakkora eséllyel lőnek rájuk vissza? mert legtöbbjük tapasztalatom szerint nem éppen bátor ember, és csak nyilvánvaló túlerőben mernek bármit csinálni.

Jonas-R 2008.12.09. 10:10:33

Azt mondom, hogy itthon nincs diffi a lőszerek között és ez gáz.

magyar-magyar szótár 2008.12.12. 04:13:30

És tegyük hozzá, a bűnöző, ha akar, leszámol lőfegyver nélkül is.
Példamondat: "Addig élsz, amíg odabe maradsz!" -a csávó 2,5 évre ült le és 4,5 év múlva szabadult. Párja:
"Ha bekerülsz ide, meghalsz!" És be is került és meg is halt. Mert: mi nincs bent magyar börtönben. Vagy orosz börtönben.

magyar-magyar szótár 2008.12.12. 04:15:01

Amerika emlékszik még egy korábbi verzióra, amiben az Állam bizonyos feladatokat képtelen volt ellátni. A prérividéken meg foltonkint (jó nagy kárpátmedencényi foltok ezek) ma is kénytelenek már 16 éveseknek autóra területi (és autópálya)korlátos jogsit adni.. Meg a magántulajdon védelmére fegyvert. Hát ilyen, hogy amerika...
Az amerikaiak is így beszélnek, az európaiak ilyenek és ilyenek, pl este lekapcsolják maguk után a villanyt, ha kimennek a szobából.

Cipruson pl a törökök 1974-ben elhagyott házai ott állnak érintetlenül, a bicikli rozsdál a tornácnál és az ép ablaküveget tenyérrel árnyékolván látni a konyhaasztalon a tányérokat... Az autók nyitva parkolnak, letekert ablakkal. Egy nő pletyiz a boltban, autója anyósülésén a táskája nyitva... az ablak letekerve...

Ha már fegyvert kell fogni, régen rossz.
És még foltonkint nálunk is:
Székesfehérváron az Öreghegyen táblák a városszélen: Mi egymás házára vigyázunk

És az én falumban a "házaló" betolat utánfutóval, míg társa hesszeli [figyeli-biztosítja a betörő társait] a tulajokat a városi lidlinél. Csak annyit kéne kérdezni tőlük, keresnek valakit? Fegyver se kell, spuriznának: "Valamilyen kőművesék laknak itt?aszittük, a betonykeverőért gyöttünk!"

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.12.13. 01:26:44

örgehegy, mi? azt a burzsuj mindenedet. de ott van lidli?
süti beállítások módosítása